Witajcie,
chicałem zapytać Was od czego zacząć przy wycenie Spółki sektora augumented reality, opartej o skanowanie treści i znaczniki 3d? Mam możliwość objęcia dość znacznego pakietu udziałów takiej Spółce (po wydaje się niezłej cenie), ale kompletnie nie wiem od czego zacząć i jak oszacować adekwatną cenę oraz potencjał wzrostu. Niżej kilka kwestii:
a) wiadomym jest że czytanie sprawozdania nie wiele nam da, gdyż kupujemy technologię start-upa i to czym może się ona stać
b) czy moglibyście wymienić kilka podmiotów/technologii na polskim rynku, operujących na tej samej płaszczyźnie
c) co brać i jaką metodologię zastosować by oszacować wartość spółki
d) jaki horyzont czasowy uważacie za właściwy dla tego typu technologii
e) z racji dość sporej kwoty inwestycji można rozważyć zlecenie analizy, oszacowania wartości zewnętrznej firmie. Czy znacie firmy, którym mógłbym to zlecić i jaki byłby szacunkowy koszt takiego operatu
f) no i na koniec co sądzicie w ogóle o pomyśle?

Do powyższych kwestii dodam, że produkt jest bardzo dobrze dopracowany. Widziałem już kilka tego typu realizacji i ta zdecydowanie bije je na głowę pod względem jakości wykonania. Dodać też trzeba, że już teraz pomysł jest komercjalizowany - ma kilka stałych abonamentów i sporo jednorazowych zleceń.