PARTNER SERWISU
yweacvhe

DCF Spółki Livechat

Kormoran
0
Wpisów: 15
Wysłane: 4 sierpnia 2016 14:38:02
Cześć,

przygotowuję moją pierwszą wycenę DCF i chciałbym prosić Was o pomoc.

W tym momencie liczę FCFF i mam małe wątpliwości co do zmiany kapitału pracującego.
Do prognozowania przyszłych zmian chciałem przeanalizować poziom zmian w poprzednich latach i zauważyłem małą niezgodność. By wyjaśnić problem zobrazuję go na podstawie sprawozdania za rok 2015.

Link do sprawozdania:
livechatsoftware.pl/wp-content...

Na stronie 13 w sekcji "SKONSOLIDOWANE SPRAWOZDANIE Z PRZEPŁYWÓW
PIENIĘŻNYCH", można odczytać zmianę w kapitale obrotowym w wysokości -802 756 PLN.

kliknij, aby powiększyć

By mieć pewność, że to właściwa wartość, jaką wykorzystuję do obliczenia FCFF, postanowiłem obliczyć na piechotę zmianę w kapitale obrotowym względem roku 2014 i otrzymuję zupełnie inne wyniki:

NWC = CA - CL

Zgodnie z obrazkiem poniżej odczytuję wartość CA dla roku 2015 i 2014

kliknij, aby powiększyć

Następnie przechodzę do sekcji zobowiązań krótkoterminowych i odczytuję wartości dla obu okresów rozliczeniowych:

kliknij, aby powiększyć

Następnie obliczam wartość NWC dla obu okresów

2015
26 523 730 PLN - 2 549 307 PLN = 23 974 423 PLN

2014
17 357 279 PLN - 1 545 491 PLN = 15 811 788 PLN

Następnie obliczam różnicę

23 974 423 PLN - 15 811 788 PLN = 8 162 635 PLN

Wynik ten ma się nijak do podanej w sprawozdaniu wartości -802 756 PLN.

Spróbowałem również przeprowadzić analogiczne obliczenia z wyłączeniem środków pieniężnych z aktywów obrotowych. Wynik był bardziej zbliżony do powyższej wartości ale nadal nie taki sam.

Proszę o pomoc i informację gdzie popełniam błąd.

Pozdrawiam i dziękuję.

Kormoran
0
Wysłane: 9 sierpnia 2016 17:34:30
Cześć,

zachęcam osoby bardziej doświadczone nad pochyleniem się nad problemem, co z pewnością pomoże nie tylko mi ale również wielu innym użytkownikom, którzy uczą się sztuki wyceny samodzielnie.

Bardzo często w skonsolidowanych sprawozdaniach okresowych KON, a w konsekwencji zmaina KON jest wyliczana w zupełnie inny sposób niż podają źródła literaturowe. Z czego to wynika i jak przeprowadzić obliczenia właściwie, tak by nie zakłócić poprawności przeprowadzanej analizy DCF?

Pozdrawiam,
AS
Edytowany: 9 sierpnia 2016 17:38

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 sierpnia 2016 18:09:47
Odpowiem mam nadzieje w weekend. Ale do wyliczenia kapitału do DCF nie bierze się KON, tylko w uproszczeniu różnice pomiędzy sumą zapasów i należności, a zobowiązaniami bez kredytów i innych zobowiązań odsetkowych jak obligacje czy leasingi.
Edytowany: 9 sierpnia 2016 18:14

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 14 sierpnia 2016 15:48:00
Spełniam obietnicę :)

Poprawnie wziąłeś różnicę z przepływów, natomiast przy liczeniu popełniłeś błąd odejmując od aktywów obrotowych, zobowiązania krótkoterminowe. Tak nie można.

W aktywach obrotowych znajduje się po pierwsze gotówka, którą należy wyłączyć, a także często należności które nie są należnościami operacyjnymi, a np finansowymi czy inwestycyjnymi. Podobnie w pasywach mogą znajdować się elementy, które dotyczą innych aktywności niż działalność operacyjna. Ponadto część zmian w poziomie gotówki operacyjnej może zachodzić niekoniecznie w aktywach obrotowych - vide kaucje długoterminowe itp.

Słusznie chciałeś korygować o stan gotówki, ale dokładnego odzwierciedlenia zmiany kapitału pracującego (uzgodnienia) licząc z bilansu i CF bez szczegółowych not nie uzyskasz. To o czym wspominałem wcześniej akurat w przypadku Livechatu nie ma znacznia, gdyż spółka nie posiada kredytów, pożyczek, obligacji czy leasingów.

Kormoran
0
Wysłane: 16 sierpnia 2016 10:24:48
Dzięki za pomoc.
W takiej sytuacji, czy wartość zmiany kapitału pracującego do obliczenia DCF, mogę żywcem wyciągnąć ze sprawozdania? Czyli w tym wypadku -802 756 PLN?

Pozdrawiam

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 sierpnia 2016 10:41:52
Można, ale najlepiej jest robić to jednak z cykli rotacji, bo takie działanie eliminuje krótkoterminowe wahania, jakie mogą się zdarzyć np, przy opóźnionej płatności na koniec miesiąca.

Kormoran
0
Wysłane: 17 sierpnia 2016 17:00:07
Chciałbym zadać Ci jeszcze jedno pytanie, ponieważ mam wątpliwości czy dobrze liczę ostatni etap wyceny.

Do wyliczenia WACC, muszę wyliczyć koszt kapitału własnego Re według wzoru - Re = Rf + β(Rm - Rf), gdzie

Rf - stopa wolna od ryzyka (przyjąłem rentowność 10 latek = 5%)
β - obliczam ze wzoru wyciągając dane o cenach zamknięcia notowań miesięcznie od debiutu Livechat = 0,768
Rm - średnia rynkowa stopa zwrotu (z danych dla sWIG80 w tym okresie to ca. 0% do czego doliczam 5% premię za ryzyko)

Po wprowadzeniu danych otrzymuję wartość Re = 4,77%

Następnie przystępuję do obliczenia WACC wg wzrou WACC = E/V x Re + D/V x Rd(1-Tc), gdzie

E - wartość rynkowa firmy (ilość akcji x aktualna cena akcji)
D - wartość rynkowa długu (0 - brak długu)
V - E + D
E/V - % udział kapitału własnego w firmie
D/V - % udział długu w firmie
Tc - podatek dochodowy (19%)
Re - koszt kapitału własnego, czyli wyliczony 4,77%
Rd - koszt długu - 0

Z powodu braku długu wzór upraszam do postaci WACC = E/V x Re, i otrzymuję WACC o wartości kosztu kapitału własnego Re = 4,77%

Problem pojawia się w momencie konieczności obliczenia wartości rezydualnej przedsiębiorstwa TV według wzoru: TV = FCF(1+g)/(WACC-g), gdzie

FCF - wartość prognozowanych przepływów pieniężnych w ostatnim (5) roku prognozy = 66 570 942,14 PLN
g - stopa wzrostu FCF po okresie prognozowania (zakładam 5%)
WACC - średni ważony koszt kapitału, w tym przypadku równy Re = 4,77%

Zgodnie z powyższym z uwagi na fakt, że WACC < g, otrzymuję ujemną wartość rezydualną przedsiębiorstwa, co nie ma sensu i zakłóca dalsze obliczenia.
Podstawiając te dane do stworzonego przeze mnie arkusza kalkulacyjnego otrzymuję bezsensowną ujemną wartość akcji.

Zaznaczam, że w przypadku założenia g = 3%, otrzymuję już dane bardziej miarodajne, chociaż nadal nie ma to sensu, ponieważ Livechat zwiększył FCF np. w roku 2015 o 14% względem 2014.

W którym miejscu został popełniony błąd?

Dzięki!

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 17 sierpnia 2016 19:02:22
1. Zastanów się czym jest koszt kapitału własnego i czy może być mniejszy od stopy wolnej od ryzyka...

2. wzór z którego liczysz RV jest niczym innym niż suma ciągu geometrycznego. To tylko pewien model matematyczny odwzorowania rzeczywistości. Albo wiec model się nie nadaje albo zle założenia zastosowałeś. Jesteś pewien, że założenie o tym ze LC aż do nieskończoności będzie także rósł o 5 proc r/r?

Kormoran
0
Wysłane: 18 sierpnia 2016 15:54:12
Dzięki za zwrócenie uwagi na powyższe punkty.

Co do 1, przyznam nie zastanowiłem się nad tym. Dokładnie też sprawdziłem rynek obligacji i przyjąłem 2,5% za stopę wolną od ryzyka, otrzymując Re = 5,19%, co stanowi też wartość średniego ważonego kosztu kapitału w związku z brakiem kapitału obcego.

Co do punktu 2, rzeczywiście założenie zwiększenia 5% zmierzającego do nieskończoności byłoby bardzo ryzykowne. Myślę też, że nie powinienem się kierować wzrostem FCF z poprzednich lat, ponieważ spółka jest relatywnie młoda i w okresie prężnego rozwoju. Założyłem tutaj 1,5%.

Dokładnie sprawdziłem też pozostałe dane i obliczenia.

Ostatecznie zakończyłem wycenę i otrzymałem wartość 1 akcji na poziomie 67,35 PLN, co wskazuje na to że ta spółka może być nadal atrakcyjna w dłuższej perspektywie, mimo, że P/E to wysokie 44,59.

Co o tym myślisz?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 18 sierpnia 2016 16:56:30
1. Koszt kapitału własnego patrząc od strony spółki to np jest koszt wypłaconych dywidend, ale patrząc od strony inwestora to oczekiwana stopa zwrotu. Teraz pytanie brzmi tak. Czy przyjmując koszt kapitału na poziomie 5 proc. odzwierciedlasz wszystkie ryzyka działalności spółki? Moim zdaniem nie... Ani LC nie jest spółką stabilną z sektora utilities, anie nie gwarantowanych wpływów itd. Dlatego wyliczony koszt kapitału jest moim zdaniem zbyt niski. A to się bierze między innymi z tego, że przyjąłeś oczekiwaną stopę zwrotu z rynku akcyjnego na poziomie... 0 proc. To nie jest oczekiwana stopa zwrotu, a historyczna i to z krótkiego fragmentu. A ta stopa musi obejmować parę cykli gospodarczych... Poczytaj Aswatha Damodarana: http://pages.stern.nyu.edu/~adamodar/
Znajdziesz tam między innymi stopy zwrotu dla rynku amerykańskiego to w zależności od okresu badania 7,5-11 proc. Weźmy nawet te 7,5 proc. Do tego powinniśmy doliczyć risk premium jako rynek wschodzący - dla Polski po długu można oczekiwać około dodatkowych 5-7 proc. W sumie robi się 12-15 proc. oczekiwanej stopy zwrotu z polskiego rynku akcyjnego. Teraz jak sobie odejmiesz wspomniane 2,5 proc. to powinieneś dostać to co masz w nawiasie. Kolejny aspekt to Beta. To też nie jest zawsze proste policzenie korelacji, czasem do wyliczeń ją się przyjmuje, czasem bierze z całego sektora. Tak czy owak oczekiwanie kosztu kapitału na poziomie 5 proc. to błąd. Yieldy dla najlepszych nieruchomości komercyjnych to 5,5 proc. A przecież to nic innego jak koszt kapitału. Ja w swoich wycenach przyjmuję ten koszt na poziomie od 8 do nawet 20 proc. w zależności od indywidualnej oceny ryzyka.

2. Dokładnie, wartość rezydualną ustala się w oparciu kiedy już spólka jest dojrzała, nie ma jak ponadprzeciętnie rosnąć, a wzrosty wynikają np z inflacji, itd. To znacznie realniejsze założenia do liczenia RV.

3. C/Z nie jest dobrym wskaźnikiem do wyceny. Spółka z C/Z=5 może być realnie droższa od tej co ma 50 jeśli tylko pierwsza systematycznie się kurczy, a druga zwiększa wolną gotówkę dwukrotnie w ciągu roku. Kluczem do wyceny jest zaprognozowanie odpowiedniego wzrostu/spadku biznesu biorąc pod uwagę historyczne dokonania świadczące o kompetencjach zarządu. Jak to się uda zrobić jakoś w ten sposób, że będzie miało ręce i nogi to można liczyć C/Z, ale dla wartosci zysków za parę lat, po okresie rozwoju.

Kormoran
0
Wysłane: 18 sierpnia 2016 17:37:45
Nie wspomniałem tego we wcześniejszym poście, ale cenę akcji na poziomie 67,35 PLN otrzymałem przy rynkowej stopie zwrotu 6%.

Postąpiłem tak, ponieważ po przeanalizowaniu danych z ubiegłych lat dla sWIG80 i WIG20 znalazłem się przy wartości oscylującej przy 0%. 6% dodałem jako premię za ryzyko.

β liczyłem ze wzoru, względem sWIG80 jak i WIG20 od początku notowań LC. Wykonałem kilka obliczeń dla notowań dziennych i tygodniowych i ostatecznie do obliczenia kosztu kapitału wziąłem wartość najwyższą.
Czy w tym przypadku, gdzie mówimy o spółce z sektora technologicznego, która jest, dziś chyba można tak powiedzieć, dobrze poprowadzonym start-upem w ogóle przyjąć β poniżej 1? Przypomnę że LC jest notowany dopiero od kwietnia 2014.
Właściwie trudno przewidzieć co się stanie na tak młodym i innowacyjnym rynku i mimo że z obliczeń otrzymujemy wartość 0,76 to wykorzystanie tej wartości też nie do końca będzie właściwe. Warto zauważyć też, że LC działa głównie w USA i ma ca. 7% udziału w rynku.

Na przykładzie tej wyceny mam wrażenie, że analiza bazująca na zdyskontowanych przepływach pieniężnych takich młodych i rozwijających się spółek może być bardzo przestrzelona.
Zastanawiam się, czy do wzorów które używam do wyliczenia Re lub WACC nie warto zastosować dodatkowych zmiennych premiujących ryzyko?

Niestety w wycenie DCF, wartość kosztu kapitału i prognozowanej wielkości wzrostu FCF są kluczowe, gdzie ostateczny wynik jest bardzo wrażliwy na ww założenia. W ten sposób, bezpieczniej przyjmując rynkową stopę zwrotu z premią na poziomie 15%, przy β na niezmienionym poziomie, WACC wzrasta do 12,1%, a w konsekwencji wartość 1 akcji spada do 29PLN, co sugeruje, że LC jest spółką przewartościowaną.

Pytanie tylko na ile taka analiza jest zasadna dla tego typu innowacyjnych przedsiębiorstw z nadal sporymi perspektywami do wzrostu? Być może inwestor fundamentalny z założenia powinien odrzucić takie przedsiębiorstwo z powodu zbyt wielu zmiennych trudnych do przewidzenia, przez co obaczone zbyt wysokim ryzykiem?
Edytowany: 18 sierpnia 2016 17:38

anty_teresa
PREMIUM
522

Kormoran
0
Wysłane: 19 sierpnia 2016 12:01:35
Dzięki, zapoznałem się z dyskusją z Twojego linka, dzięki.

Biorąc pod uwagę to co napisałem, jak Twoim zdaniem powinno się podejść do takiej wyceny? Również sądzisz, że najlepsze będzie ostrożne stwierdzenie, że dla LC przyszłości za pomocą DCF nie da się prognozować? Czy może dobrze przyjąć zwrot stopy rynkowej na poziomie 15%, a co za tym idzie odpowiednio wyższy WACC (ok. 12%), co ostatecznie wskaże, że LC jest przewartościowana?

Jestem bardzo ciekaw Twojego zdania.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 19 sierpnia 2016 15:43:29
Ja akurat stoję na stanowisku, że DCF jest najlepszy do wszystkiego, także dla małych spółek. Tylko przyszłości się nie prognozuje za pomocą DCF... DCF jest formą wyceny spółki na podstawie zaprognozowanej przez SIEBIE przyszłości. WACC na poziomie 12 proc. jest dla mnie OK

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,369 sek.

mclggqlf
cgjhcrzu
seusvqbc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nsvtcmdx
nyjuaijp
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat