0 Dołączył: 2016-05-26 Wpisów: 9
Wysłane:
22 czerwca 2016 12:31:19
Dzień dobry.
Obecnie przymierzam się do pracy licencjackiej, w której przeprowadzam dywersyfikację pionową i poziomą WIG20, która i tak de facto będzie etapem wstępnym, bo bardziej chce się skupić na rewizjach portfelach (co ile powinny się odbywać dla portfeli o określonej liczbie spółek). Więc to bardziej typowo analiza portfelowa.
W trakcie pisania natrafiłem jednak na problem techniczny z pozyskaniem danych, bo żeby ta praca miała większy sens, musiałbym też zastosować jakieś metody nieklasyczne, a te już wymagają informacji z rozliczeń finansowych.
Zwracam się z być może prostym pytaniem, ale czy jest fizycznie możliwość uzyskania poniższych wskaźników z kilku ostatnich lat dla spółek indeksu WIG20 bez konieczności uciekania się do jakichś płatnych rozszerzeń? Chodzi mi zarówno o gotowe wskaźniki, jak i zwyczajnie rozliczenia z ostatnich lat (bilanse, rachunki zysków i strat), które byłyby ogólnodostępne, żeby można było na ich podstawie to sobie policzyć, a potem powyciągać mediany etc.
Chodzi mi głównie o: – ROE, ROA, P/E, WPB, StZad, WW, AP/AO.
Wiem, że kiedyś było to uwzględnianie w kwartalnikach Wyniki finansowe spółek giełdowych wydawane przez Notoria Serwis. A jak teraz wygląda sprawa z dostępnością? Chodzi mi po prostu o to, żeby dało się dotrzeć do tych danych. Ew. zastosować inne kryteria kwalifikacyjne, ale tak, żeby dało się do tych danych dotrzeć (bo chodzi tutaj głównie o odrzucenie spółek spekulacyjnych, żeby zawęzić to do określonej bazy, a potem wrzucać już spółki do portfela po korelacjach i współczynnikach zmienności i dokonywać rewizji). Sam indeks dużo tych spółek nie ma, ale chcę w ten sposób uzyskać te stabilniejsze.
Edytowany: 22 czerwca 2016 12:32
|