PARTNER SERWISU
lgugztro

Moja strategia...tworzenia portfela

Arlemen
0
Wpisów: 228
Wysłane: 19 stycznia 2009 22:56:26
Panowie i panie ,tak czytam wasze zbieraniny informacji z róznych żródeł o wszystkim i o niczym...niechce się rozpisywać nad moim wywodem ,ale wiem że wszyscy tu Jesteście by zarobić na GPW .Powiem co ja sądze na temat notowań spółek i jak prostą metodą logiki wybrałem to co według mnie ma perspektywe ,z wigu20 do zarobku przynajmniej 100% widzę dwie spółki ... Agora i Lotos,spytacie pewnie dlaczego akurat te ,odpowiedż jest prosta i nie tyczy się wyłacznie tylko tych spółek z GPW .Zastanawiał mnie fenomen jazdy w góre petrolivu i immoestu ,skąd takie jazdy bez konkretnych informacji? Spekuła?owszem...jest również ,ale na wypadek ryzyka nie będą się ubierać w spółkę bez fundamentu jakiegoś.Według mnie tym fundamentem są wykresy ,nie żadne trókjąty i inne malowidła wymyślane w okresie rozterki...tylko prosty wykres który mamy na stogu z zanaczoną opcją MAX ,proszę spojrzeć tylko na wykres immo http://stooq.com/q/?s=iea i tą samą zasadą sprawdzić sobie wczesniej wspomnianego petroliv a następnie chociażby Agore czy Lotosa ,jak koło ich wykresów wygląda taki KGHM ,PKOBB czy wszystkie pozostałe spółki z Wigu20? Ja bynajmniej utworzyłem portfel opierający się na takim przemyśleniu wszystkich pozostałych spółek ,niewiem czy mój prosty punkt widzenia odniesie sukces w przyszłości...ale to już sami ocenicie z czasem.Mamy niestety czasy gdzie spółki wracają do swoich korzeni startowych ,więc jak sami widzicie żadnych rewelacyjnych górek nie może być na co niektórych spółkach.Kwestia Hossy 2007r. z przecenionymi akcjami większości spólek chociażby z wigu 20 to już historia ,która naszego pokolenia już nie odwiedzi...nasze dzieci może tak .Zastrzegam sobie komentarze typu naganiacz itp.Tą są tylko moje przemyślenia a jak do nich się zastosujecie...to już każdego indywidualna sprawa.Pozdrawiam i życzę trafnych wyborów.book

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 19 stycznia 2009 23:12:50
Arlemen,te dwie wymienione spółki tylko dlatego rosną w bessie,że są obiektem spekulacji,a nie fundamentów.Immoeast ociera się o upadłość,a Petrolinvest ryzykuje przygodę z ropa w niepewnych czasach.Jak się to ma do Agory i Lotosu?!
Agora jako spółka medialna jest narażona na wiele czynników,spadek nakładów GW,spadek nakładów na reklamę,ogólnyzastój.Lotos to samo,mniejszy popyt na benzyny i oleje.Nie obraź się ale to są gnioty z Wig20,nieprzypadkowo aż tyle przecenione.Będą rosły,jak hossa na to pozwoli.I wtedy to będzie dobra inwestycja.
A hossa i tak przyjdzie za dwa lata. :)
"Fortuna favet fortibus"

opennetpr
0
Wpisów: 688
Wysłane: 19 stycznia 2009 23:31:35
Ten sposób myślenia jaki zaprezentował Arleman, jest sposobem inwestowania długo terminowego i z definicji chyba jest obcy technikom. Czyli solidne spółki nie dowartościowane, z mocnymi korzeniami ( pomijam te dwie przykładowe jak immo i te petrozielone) które osiągnęły historyczne mocne dno. Ale to podejście jest długo dystansowe, w sensie bardziej rok dwa lata, a pewnie tryumfy będzie święcić w okresie 3 do 5 lat. Takie podejście, charakteryzuje długo terminowych inwestorów, czyli to podejście "jest tanio". Ono zbiera w jakiś sposób teraz laury, bo w końcu najbardziej znany długo terminowy inwestor wyznaje zasadę "jest tanio". Oczywiście i tak trzeba się liczyć z tym, że jeśli by nie było jeszcze aż tak tanio, to przy pewnym poziomie strat trzeba je będzie uciąć i może potem dokupić taniej by się dobić. Jakiś poziom trzeba założyć. Bardzo dużo zależy od dystansu czasu na jaki się inwestuje, to założenie "jest tanio" jest długo okresowym założeniem i z tym się trzeba liczyć. Przy czym chyba długi okres też się może nie tyle mierzyć wielkością czasu co zyskiem, bo może się okazać, że spodziewany zysk osiągnięto po przykładowo 6 mis choć inwestycja była planowana na 5 lat, wówczas inwestor te 6 mies potraktuje jakby już minęło 5 lat i pewnie zrealizuje zyski. Miara czasu na giełdzie jest bardzo względna.
Edytowany: 19 stycznia 2009 23:33

derywat
0
Wpisów: 3
Wysłane: 24 marca 2009 23:57:52
agora nie ma dobrych fundamentów
w bessie spółki medialne tanieją najbardziej a prasa coraz bardziej się zwija i przegrywa z internetem i platformami cyfrowymi, poza tym nawet parametryzując rynek prasy wpływy z reklam gazety wyborczej spdły bardziej niż średnia, poza tym tą gazetę czyta coraz mniej ludzi bo się wstydzą, wchodzi w dorosłość pokolenie które jej dosyć nie lubi

internet99
0
Wpisów: 83
Wysłane: 27 marca 2009 21:11:58
derywat napisał(a):
agora nie ma dobrych fundamentów
w bessie spółki medialne tanieją najbardziej a prasa coraz bardziej się zwija i przegrywa z internetem i platformami cyfrowymi, poza tym nawet parametryzując rynek prasy wpływy z reklam gazety wyborczej spdły bardziej niż średnia, poza tym tą gazetę czyta coraz mniej ludzi bo się wstydzą, wchodzi w dorosłość pokolenie które jej dosyć nie lubi

W pełni zgadzam się z przedmówcą. Dodam jedynie, że Agora to już przebrzmiała sprawa, a wkrótce historia. Owszem Gazeta Wyborcza ciągneła swoje z reklam i ogłoszeń dzięki temu, że mieszała w głowach Polaków przez wiele lat, jednak po Rywingate, bezpowrotnie i zasłużenie w oczach Polaków straciła cnotę jako jako jedyne obiektywne i na czasie, źródło informacji (pod wodzą wielce zasłużonego Redaktora Naczelnego).

Z biznesowego p.w. rynek reklamy prasowej się bezpowrotnie kurczy - kiedy ostatnio przeglądałeś Wybiorczą a kiedy internet, szukając ogłoszeń o pracę? kiedy ostatnio szukałeś ogłoszeń dot. nieruchomości w Wyborczej a kiedy w inernecie? odpowiedzi chyba wszyscy udzielają podobnych. Agora się kończy, ciągnie ją w dół Wyborcza, a innego dobrego pomysłu na biznes w Agorze NIE MA.

AGORA już się kurczy. To jest biznes oparty o reklamę prasową i drukowane ogłoszenia, które swoje najlepsze dni mają już za sobą.
Edytowany: 27 marca 2009 21:15

MichalM
0
Wpisów: 2
Wysłane: 2 kwietnia 2009 14:29:44
Owszem, panuje tendencja coraz mniejszego czytania dzienników drukowanych kosztem internetu. Ale Agora wydaje mi się, że coraz mocniej "siedzi" w internecie...

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 15 kwietnia 2009 14:36:11
Najwięcej w przekroju całego życia inwestora zarabia się na bardzo dobrych spółkach w niby-kłopotach lub niby-wielkich kłopotach - haczyk oczywiście jest i tym haczykiem jest wyłowienie takich perełek. Oczywiście wymaga to podjęcia wysiłku, wiedzy i przyzwoitych zdolności analitycznych oraz co chyba najważniejsze - niezależności i asertywności inwestora.

Żeby osiągnąć kolosalne zyski trzeba umieć zainwestować w okresie maksymalnego pesymizmu (patrz filozofia sir Templetona) w spółki totalnie .. zgnojone .. odesłane w nicość choćby z etykietką bankruta, a tak naprawdę o potężnej wartości wewnętrznej (patrz filozofia Buffetta) etc.

Sam ten wątek jest ilustracją tej umiejętności.
Większość na GPW wypowiadało się na temat Immoeastu w listopadzie-styczniu w jeden tylko sposób, tak na prawdę nie mając zielonego pojęcia o tej spółce - nota bene jednym z największych deweloperów Europy (grupa immofinanz-immoeast).
Podobnie Lotos za 12zł czy wręcz --> 7zł. Osobiście uważam, że w obliczu nadchodzących od 2010 zysków LTS za 30-50zł jest tani d'oh! Większość raportów na temat tej spółki w ostatnim czasie to byłby jeden wielki żart, gdyby nie to że tajemnicą poliszynela jest, że wszystkie te raporty były na czyjeś zlecenie..

To są przykłady.. takich perełek w Europie od listopada '08 do dzisiaj bylo na pewno calkiem duzo..
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

sovq
0
Wpisów: 31
Wysłane: 15 kwietnia 2009 20:47:27
bB86 napisał(a):
Żeby osiągnąć kolosalne zyski trzeba umieć zainwestować w okresie maksymalnego pesymizmu (patrz filozofia sir Templetona) w spółki totalnie .. zgnojone .. odesłane w nicość choćby z etykietką bankruta, a tak naprawdę o potężnej wartości wewnętrznej (patrz filozofia Buffetta) etc.

Ta, to w zasadzie prawda, ale niestety, współcześnie większość z tych zgnojonych, jest zgnojonych z określonego powodu i częściej kończy się likwidacją/przejęciem/bankructwem niż spektakularnym powrotem, więc uważam, że żeby odnieść naprawdę KOLOSALNE zyski trzeba mieć obecnie jednak dużo szczęścia.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,330 sek.

vptgssqk
reqijucw
gxiqfumb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cxyapflh
fjwtcdga
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat