PARTNER SERWISU
nkvgfkbe

Budowa portfela akcji za pomoca Excel.

banasiktom
0
Wpisów: 3
Wysłane: 10 lutego 2015 20:03:29
Witam.
Obecnie pisze prace licencjacką, jestem już na ostatnim etapie. Problem mój polega na tym, że nie potrafię sobie poradzić z budową i optymalizacją portfela w Excel. Ogólnie założenia są proste moga ulec w każdej chwili zmianie, byleby tylko stworzyc optymalny portfel, a następnie zastosować na nim dwie lub trzy strategie aktywne strategie inwestycyjne, a następnie porównać ten portfel do WIG20 (sprawdzenie, czy portfel lepiej będzie odzwierciedlał indeks). Celem mojej pracy jest porównanie obu tych strategii.

Wybrałem po 4 spółki z trzech sektorów gospodarki, dane pobrałem z serwisuu stoq.pl. Dane pochądzą z okresu styczeń 2013 - grudzień 2014.
Czy moge liczyć na pomoc i ewentualne przykładowe pliki excel ? w razie potrzeby jestem w stanie wysłac e-mailem mój plik z dnaymi, w celu dalszej obróki.
Podstawowe pytania to jak określić optymalną wagę każdej spółki w portfelu?
W jaki sposób za pomoca excel zastosować wybraną strategię?
Których danych użyć, w celu stworzenia odpowiednich wykresów.?
Pozdrawiam.

Każda rada i pomoc bardzo mile widzana.
PS: Nie chcę opierać mojej strategii bazując na wycenie spółki. Jedynie na przewidywaniach.

harbul
5
Wpisów: 137
Wysłane: 11 lutego 2015 07:27:46
Rozumiem, że mówiąc że chcesz stworzyc optymalny portfel masz na myśli portfel o minimalnej wariancji (lub minimalnej wariancji przy zadanej stopie zwrotu) według Markowitza? Jeśli tak, to moja podpowiedź byłaby w kierunku youtube. Znajdziesz tam kilka filmików, w których opisane jest jak stworzyc taki portfel w Excelu. Nie jest to żadna wyższa matematyka, dodawanie odejmowanie i trochę operacji na macierzach, z tymże wszystko zrobi za Ciebie Excel. W wyszukiwarce youtube wpisałbym "optimal portfolio" i voila. Jeśli chcesz to mogę sprawdzić / poprawić Twój plik. W ostateczności mogę Ci udostępnić gotowy arkusz, ale i tak będziesz musiał go zrozumieć i zmodyfikować, z uwzględnieniem swoich spółek/stóp zwrotu. Powiedziałem "w ostateczności", bo przecież nie o to chodzi z pracą licencjacką, żeby isc na skróty. Życzę powodzenia i oczywiście służę pomocą thumbright

banasiktom
0
Wysłane: 11 lutego 2015 08:12:20
Dziękuję za kilka cennych rad. Właśnie wybieram się na spotkanie, ale zaraz potem zabieram się za studiowanie YouTube ;] Postaram się stworzyć coś sensownego i odezwę się po południu.
Pozdrawiam.

banasiktom
0
Wysłane: 12 lutego 2015 18:12:14
Zatrzymałem się na ustaleniu optymalnych wag dla portfela, nie wiem dlaczego, ale przy tworzeniu funkcji dla odchylenia standardowego portfela w celu ustalenia wag wyskakuje mi błąd #ARG!
Obliczyłem stopę zwrotu z portfela 4 spółek, przy udziale po 25% każda. Funkcja wygląda tak:
E[r] =MACIERZ.ILOCZYN(TRANSPONUJ(T31:T34);T24:T27) [shift+ctrl+enter] wynik wyszedł 0,03%
gdzie: (T31:T34)- wagi po 25%, (T24:T27) - macierz korelacji stóp zwrotu, obliczonych za pomocą dodatku Analisys ToolPak. To działa natomiast nie moge obliczyć odchylenia standardowego portfela.
Przy funkcji

Std =(MACIERZ.ILOCZYN(MACIERZ.ILOCZYN(TRANSPONUJ(T31:T34);T17:X21);T31:T34)) [shift+ctrl+enter]
wyskakuje mi błąd #ARG!.
Zrobiłem to według filmików w sieci:
Klik!
Klik!

W przypadku odchylenia standardowego autorzy filmów używają jeszcze funkcji SQRT, a jest to pierwiatek kwadratowy danej liczby, bo według wzoru trzeba podnieść wszystko do 1/2.
Natomiast w przypadku mojego excela 2007 mam tylko funkcję SQRTPI.

Proszę o porady;]
Pozdrawiam.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,112 sek.

gvbxgdes
njusnfvj
rvxqdiwb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 838,91 zł +384,19% 96 838,91 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
gspzpnxt
ksxiaekg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat