cyzo napisał(a):A jesteście w stanie opisać mechanizm powstawania dywergencji? Dajmy dla przykładu pozytywną (cena spada, RSI rośnie) ? W literaturze niestety nie ma na ten temat wzmianki (przynajmniej w tej najpopularniejszej). Wyliczyłem ręcznie RSI w excelu, żeby zobaczyć jak to coś jest zbudowane, ale niestety nie udało mi się wyłapać zależności powodujących powstawanie dywergencji.
Jak interpretowac dywergencję i generalnie jak interpretować wskaźnik RSI?
Edit: chodzi mi o zinterpretowanie zależności zachodzących między średnim wzrostem cen do średniego spadku cen.
kurcze fajny blog, a dopiero teraz zauważyłem
Pozytywna dywergencja występuje gdy w testowanym okresie pojawia się duża ilość małych spadków cen zamknięcia między sesjami ale jest też kilka sesji o znaczącym wzroście cen zamknięcia (najlepiej gdy średnia wzrostu > średnia spadku). Oczywiście trzeba porównać dwa okresy obejmujące dołki cenowe.
Stosowny przykład dla RSI(14):
pierwszy dołek - duży spadek cen.
Cena wyjściowa: 2 zł
14 kolejnych sesji: 2* sesja wzrostowa po 0.05 zł i 12* sesja spadkowa po 0.06
spadek ceny = 0.62 zł (minimum uzyskane na poziomie 1.38zł)
RS w tym przypadku dla sesji z minimum cenowym to 0.83, RSI to około 45
Następnie nastąpiła korekta - wzrost do poziomu 1.50zł
Kolejna fala spadków - drugi dołek ale mały spadek cen.
Cena wyjściowa: 1.5 zł
14 kolejnych sesji: 3* sesja wzrostowa po 0.06zł i 11*sesja spadkowa po 0.03
spadek ceny = 0.15 zł (minimum uzyskane na poziomie 1.35zł)
RS w tym przypadku dla sesji z minimum cenowym to 2, RSI to około 66.
Przykład jest trochę abstrakcyjny, ale obrazuje zależności, których warto szukać przy wyraźnych trendach.
Pozytywna dywergencja pokazuje osłabienie siły podaży i coraz większy problem z uzyskaniem niższych cen - owszem pojawiają się, ale coraz więcej kupujących traktuje je jako okazję do kupna.
Pojawianie się długich białych świec to najczęściej pozytywna informacja w danym dniu, lub zakupy większego inwestora.
Wskaźnik Rsi powinien być analizowany razem z wolumenem. Wyższy wolumen w okolicach drugiego dołka uwiarygadnia pozytywną wymowę dywergencji (większy popyt pomimo nadal spadającej ceny).
Mam nadzieję, że to coś pomoże (ekspertem nie jestem, ale sama budowa RSI jest dość prosta).
Niestety dywergencja nie zawsze występuje przy zmianie trendu, ale jeśli pojawi się to w większości przypadków jest sygnałem, który warto brać pod uwagę.