PARTNER SERWISU
fizpkodt
1 2 3 4 5

Ewolucja gracza giełdowego

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 3 marca 2015 15:41:59
A jesteście w stanie opisać mechanizm powstawania dywergencji? Dajmy dla przykładu pozytywną (cena spada, RSI rośnie) ? W literaturze niestety nie ma na ten temat wzmianki (przynajmniej w tej najpopularniejszej). Wyliczyłem ręcznie RSI w excelu, żeby zobaczyć jak to coś jest zbudowane, ale niestety nie udało mi się wyłapać zależności powodujących powstawanie dywergencji.
Jak interpretowac dywergencję i generalnie jak interpretować wskaźnik RSI?
Edit: chodzi mi o zinterpretowanie zależności zachodzących między średnim wzrostem cen do średniego spadku cen.
Edytowany: 3 marca 2015 15:44

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 5 marca 2015 10:30:08
dobre pytanie.
W sumie nigdy się nie zastanawiałem nawet nad tym jak wylicza się RSI a co dopiero skad bierze się dywergencja.

apropos:

ostatnio ładna dywergencja robi się na NCINDEX

kliknij, aby powiększyć

podobna sytuacja miała miejsce w połowie 2013 i wygenerowała półroczną hossę na tym rynku.

Może teraz po pierwszej fali wzrostów na SWIG przyjdzie czas na NC ?

cyzo
3
Wysłane: 6 marca 2015 19:33:11
Czaiłem się na to MSW i czaiłem, ale mówię sobie: ...spoko do oporu na 8,5 jeszcze mnóstwo miejsca. Jeszcze zdążę ze 3 razy ustawić zlecenie zlecenie. I co?

I za przeproszeniem DUPA !!

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 7 marca 2015 13:29:49
Opór na MSW widziałem zdecydowanie równo na poziomie 8 zł, a nie na 8,5.

To jest właśnie kwestia tego, ze różnie można interpretować to co jest na wykresie :) Kwestia też taka, że patrzyłeś pewnie na wykres w interwale dziennym, a nie tygodniowym.

PS Ja bym się nie oglądał i kupował za część docelowej wielkości pozycji, a później postarał się dokupić na korekcie. Po takiej konsolidacji/boczniaku to prawdopodobnie dopiero początek wzrostów.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 7 marca 2015 13:31

cyzo
3
Wysłane: 7 marca 2015 14:10:29
Za szczyt przyjąłem świeczkę z 29/03/2013.
Nie ma co...koncertowo spartoliłem sprawę.
Najgorsze jest to, że przyczyną jest TEN SAM BŁĄD, który niezmiennie popełniam od jakiś 6 lat. Zakładam, że mam jeszcze czas bo przecież taki nagły wzrost się nie może pojawić. W końcu 15% na jednej sesji to nie codzienność. Otwieram stoqa i łup - jak obuchem w łeb.
Jedyne co dobre to świadomość, że to moja wina a nie "grubego" :)

ucofb
1
Wysłane: 7 marca 2015 14:21:00
Wiem, że przyjąłeś tę świeczkę, jedyny wg mnie błąd to taki, że patrzyłeś w interwale dziennym nie tygodniowym.

PS Swoja drogą dlaczego nie korzystasz ze zleceń typu z limitem aktywacji?

Cytat:
Pozostałe cechy zleceń typu STOP:

zlecenia można składać w fazie notowań ciągłych i przed otwarciem,
zlecenie z limitem aktywacji jest niewidoczne w arkuszu zleceń do czasu, aż kurs ostatniej transakcji osiągnie poziom limitu aktywacji.
w przypadku gdy nastąpi ujawnienie zlecenia, zlecenie to będzie realizowane według limitu, jaki został mu określony (przy braku możliwości realizacji zlecenia będzie oczekiwało tak, jak każde inne zlecenie).
w zleceniach z limitem aktywacji niezbędne jest określenie dwóch limitów :
limitu aktywacji,
limitu realizacji zlecenia.
bezwzględna zależność pomiędzy kursem ostatniej transakcji, limitem aktywacji oraz limitem realizacji zlecenia :
Kupno: Kurs ost. trans. < Limit aktywacji <= Limit realizacji zlecenia
Sprzedaż: Kurs ost. trans.> Limit aktywacji>= Limit realizacji zlecenia
w przypadku gdy na danym papierze nie zawarto w danym dniu żadnej transakcji, powyższą zasadę stosuje się w stosunku do kursu odniesienia.
limit realizacji zlecenia musi być wyższy bądź równy limitowi aktywacji w zleceniach kupna oraz niższy bądź równy w zleceniach sprzedaży (limitem realizacji zlecenia może być również PKC).
w przypadku określenia kursu nietransakcyjnego złożone zlecenia z limitem aktywacji, które mogłyby w ten sposób uaktywnić się, tracą ważność.
zlecenia z limitem aktywacji można łączyć ze zleceniami wielkości ujawnianej, a także z warunkiem "wykonaj i anuluj", o ile faza sesji umożliwia złożenie tego rodzaju zleceń.
zlecenia z limitem aktywacji nie można łączyć ze zleceniami z warunkiem minimalnej wielkości wykonania, ze zleceniami PCR i PCRO, a także ze zleceniami "wykonaj lub anuluj".

Przykład : Inwestor zakłada, że kurs akcji po wybiciu się z formacji trójkąta (górą) może zwyżkować. Dlatego też składa on zlecenie zakupu akcji z limitem aktywacji, którego poziom określa punkt przecięcia się wykresu z górnym ramieniem trójkąta. W przypadku gdy kurs rzeczywiście wybije się górą z tej formacji dokona on automatycznie zakupu do poziomu, jaki określi w limicie realizacji.

źródło: bossa.pl/edukacja/rynek/utp/ro...
Edytowany: 7 marca 2015 14:22

cyzo
3
Wysłane: 7 marca 2015 21:53:47
ucofb napisał(a):

Wiem, że przyjąłeś tę świeczkę, jedyny wg mnie błąd to taki, że patrzyłeś w interwale dziennym nie tygodniowym.

Dla czego uważasz, że to błąd? Interwał tygodniowy do stwierdzenia ogólnej sytuacji - dzienny do zajęcia pozycji. Jak byś to zagrał?

Ja widzę tu dwa możliwe scenariusze:

MSW w tygodniach:

kliknij, aby powiększyć

1. Zagranie na wybicie ze szczytu konsoli
2. Zagranie na wybicie z trójkąta

Przechodząc o jeden interwał niżej mamy taką oto sytuacją:

MSW w dniach:

kliknij, aby powiększyć

1. Tu należało postawić zlecenie z limitem aktywacji w okolicach 8,56. Zakres limitu jak kto lubi.
2. Tu się sytuacja zmieniła względem scenariusza ze świeczek tygodniowych. Wyraźnie widać, że nie trzeba było czekac do wybicia górnego ograniczenia trójkąta, tylko można było zagrać na wybiciu 7,0. Limit Akt w okolicach 7,02.

Pytanie ...co dalej.

Widzę tu następujące scenariusze:
1. Szybka korekta do poziomu wybicia.

kliknij, aby powiększyć

Wklepać sztywne zlecenie kupna po powiedzmy 8,82 ze stopem kilka tików pod białą marubozu.

2. Krótka konsolidacja przy szczycie marubozu.

kliknij, aby powiększyć

Zlecenie LimAkt 2 tiki powyżej szczytu, czy 9,42. Stop poniżej marubozu, albo i poniżej jednej świeczki wcześniej.
Tu mamy już spora odległość stopa, więc można rozważyć postawienie go poniżej połowy marubozu ( podręcznikowo).

3.Dalsze wzrosty

kliknij, aby powiększyć

Zajęcie pozycji i obrona jak w punkcie 2.

Patrząc na wykres godzinowy:

kliknij, aby powiększyć

Najbardziej prawdopodobny wydaje mi się scenariusz 3.

Cytat:
PS Swoja drogą dlaczego nie korzystasz ze zleceń typu z limitem aktywacji?

Korzystam. Po prostu nie zdążyłem go ustawić :)

ucofb
1
Wysłane: 7 marca 2015 23:08:47
Źle się wyraziłem, ze to błąd. Ja patrząc na wykres w perspektywie ponad 1,5 roku zawsze patrzę na świeczki tygodniowe i opór rysuje nie po knotach tylko po świecach. Nie wiem jak jest w literaturze i to być może ja popełniam błąd.

Nigdy też tak starannie jak Ty nie staram się zajmować pozycji. Uważam, że to nie ma takiego ogromnego znaczenia o wiele ważniejsze jest dla mnie zarządzanie pozycją.

Co ja bym zrobił gdybym był zdecydowany na zakup MSW, kupiłbym za jakaś 1/3 wartość docelowej pozycji, a potem albo dokupił na korekcie albo kupował jak będzie rosło. Nikt nie jest wstanie przewidzieć co się wydarzy, czy będzie korekta czy kolejna biała marubozu.

Mam święta niepisaną zasadę, że na jednej pozycji nie tracę 2% wartości portfela, a pozycjom rosnącym pozwalam rosnąć dalej. Powiem nieskromnie działa.
Edytowany: 7 marca 2015 23:13

cyzo
3
Wysłane: 8 marca 2015 00:01:00
Cytat:
zawsze patrzę na świeczki tygodniowe i opór rysuje nie po knotach tylko po świecach. Nie wiem jak jest w literaturze i to być może ja popełniam błąd.

Literatura wskazuje dwie szkoły, a z uwagi na fakt, że klasyczna AT to bardziej sztuka, niż nauka...obydwaj mamy rację:)
Cytat:
Nigdy też tak starannie jak Ty nie staram się zajmować pozycji. Uważam, że to nie ma takiego ogromnego znaczenia

W tym wypadku nie chodzi o staranność. Jak dalej piszesz - w jednej transakcji ryzykujesz max 2%, podczas gdy ja max 1%. Stąd automatycznie mam 50% mniej miejsca na pomyłkę. Tu pojawia się z kolei (moim zdaniem) mit o tym, że nie moment zawierania pozycji jest najważniejszy - a moment jej zamknięcia.
Właściwy poziom początkowego stop lossa wyznaczyła już historia więc jedyne co mi pozostaje, żeby zmieścić się w max 1% ryzyka to zajęcie pozycji na dość precyzyjnie wyznaczonym poziomie. Dalej - umiejętnie prowadzenie pozycji i odpowiedni moment wyjścia zaważą o finalnej zyskowności zagrania.

Cytat:
o wiele ważniejsze jest dla mnie zarządzanie pozycją.

Co wg. Ciebie oznacza "zarządzanie pozycją" ?

ucofb
1
Wysłane: 8 marca 2015 00:28:08
Przez zarządzanie pozycją rozumiem zarządzanie wielkością pozycji w stosunku do wartości portfela w zależności od zmiany kursu akcji danej pozycji i zmiany wartości portfela.

Jeżeli dajesz sobie tylko 1% na stratę to domyślam się, że prowadzisz bardzo skoncentrowany portfel, dobrze myślę?
Edytowany: 8 marca 2015 00:28

cyzo
3
Wysłane: 8 marca 2015 09:05:19
Wycofuję się z części mojej ostatniej wypowiedzi...brednie, które napisałem usprawiedliwiam pomrocznością chmielową:)
Miejsca na pomyłkę mamy tyle samo - po prostu Ty przez swoje 2% ryzyka otworzysz większą ode mnie pozycję.

Cytat:
Jeżeli dajesz sobie tylko 1% na stratę to domyślam się, że prowadzisz bardzo skoncentrowany portfel, dobrze myślę?

Skąd taki wniosek?
Kładąc jednorazowo na stół 1%, przy średnim stopie na poziomie 10% mamy kasy na 10 pozycji. To za dużo jak na koncentrację.
Miałem mieć max 5-6 spółek a pozostałość gotówki przeznaczać na piramidowanie, ale mnogość okazji w ostatnim czasie spowodowała, że mam ich obecnie 9.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 8 marca 2015 11:37:00
ucofb napisał(a):
Ja patrząc na wykres w perspektywie ponad 1,5 roku zawsze patrzę na świeczki tygodniowe i opór rysuje nie po knotach tylko po świecach. Nie wiem jak jest w literaturze i to być może ja popełniam błąd.

w takim razie wystarczyłoby Ci korzystanie z wykresu liniowego a nie świecowego.

Wg mnie knoty w interwale tygodniowym mają znaczenie do wyznaczania oporów i wsparć. Ale to też tylko moja teoria :)

ucofb
1
Wysłane: 8 marca 2015 17:35:55
Ja mam max do 6 spółek w portfeli i tak daje każdej SL na poziomie 2% wartości portfela. To daje zakładając, że średnia jedna pozycja stanowi 16,6% wartości portfela i SL a poziomie 2% wartości portfela to jedna pozycja wylatuje przy stracie na poziomie 12%. W mojej opinii przy mojej strategii kupowania tylko spółek z NC, których zmienność jest często mocno powyżej średniej to i tak daje sobie mało miejsce na kupno w odpowiednim momencie.

Prowadząc portfel mocno skoncentrowany np. tylko z dwóch spółek wymaga to wg mnie szybszego cięcia strat na pozycji ze względu na wagę tej pozycji w portfelu. Stąd nietrafiony wniosek o portfelu skoncentrowanym :)

Wykres liniowy to taki amatorski thumbright A tak poważnie to patrzę na wolumen na poszczególnych świecach tygodniowych i wzrostowych i spadkowych. Zauważyłem taką zależność od jakiegoś czasu, że jak kurs jest w trendzie bocznym a wolumen jest zdecydowanie wyższy na świecach wzrostowych niż spadkowych to coś się w powietrzu kroi. Ale to tylko moja teoria też :)
Edytowany: 8 marca 2015 17:40

cyzo
3
Wysłane: 8 marca 2015 22:31:37
@ucofb
Cytat:
Ja mam max do 6 spółek w portfeli i tak daje każdej SL na poziomie 2% wartości portfela. To daje zakładając, że średnia jedna pozycja stanowi 16,6% wartości portfela i SL a poziomie 2% wartości portfela to jedna pozycja wylatuje przy stracie na poziomie 12%.

Wcześniej pisałeś, że gotówkę ze sprzedanych papierów przeznaczasz na powiększenie pozostałych. Rozkładasz ją równomiernie na każdą z pozostałych spółek, czy więcej ładujesz w ulubieńców? Co się dzieje, jak wyleci kolejno 2 i 3 spółka? Dokupujesz inną z obserwowanych, czy dalej powiększasz pozostałe aż do max. założonej wagi portfela ?

Cytat:
Wykres liniowy to taki amatorski thumbright
... i nie pokazuje emocji Angel

Co do koncentracji portfela - ja cały czas walczę z pokusą dokupywania czegoś nowego.
1. Nie mogę usiedzieć z wolną gotówką
2. Może ten nowy zakup okaże się tym jednym jedynym.

ucofb
1
Wysłane: 9 marca 2015 02:08:51
Na ogół z jednej pozycji, która wyleciała przez SL dokupuję dwie spółki, które się najlepiej zachowują w portfelu, jednak maksymalna waga jednej spółki to 33% wartości portfela. Zdarza się też tak, że zamiast dokupić najlepiej zachowujące się kupie spółkę, w której widzę duże perspektywy pod względem i technicznym i fundamentów.

Staram się niczego nie nie robić automatycznie tylko za każdym razem myśleć.

Obecnie mam w portfelu:
Cloud (ok 30% wartości portfela)
Megasonic (ok 30% wartości portfela)
Pilab (ok 20% wartości portfela)
Med (ok 10% wartości portfela)

Dosyć dokładnie obserwuję novavis, ezo, blirt, grodno.
Edytowany: 9 marca 2015 02:12

vladinho
45
Wpisów: 859
Wysłane: 11 marca 2015 23:52:13
cyzo napisał(a):
A jesteście w stanie opisać mechanizm powstawania dywergencji? Dajmy dla przykładu pozytywną (cena spada, RSI rośnie) ? W literaturze niestety nie ma na ten temat wzmianki (przynajmniej w tej najpopularniejszej). Wyliczyłem ręcznie RSI w excelu, żeby zobaczyć jak to coś jest zbudowane, ale niestety nie udało mi się wyłapać zależności powodujących powstawanie dywergencji.
Jak interpretowac dywergencję i generalnie jak interpretować wskaźnik RSI?
Edit: chodzi mi o zinterpretowanie zależności zachodzących między średnim wzrostem cen do średniego spadku cen.

kurcze fajny blog, a dopiero teraz zauważyłem binky
Pozytywna dywergencja występuje gdy w testowanym okresie pojawia się duża ilość małych spadków cen zamknięcia między sesjami ale jest też kilka sesji o znaczącym wzroście cen zamknięcia (najlepiej gdy średnia wzrostu > średnia spadku). Oczywiście trzeba porównać dwa okresy obejmujące dołki cenowe.
Stosowny przykład dla RSI(14):
pierwszy dołek - duży spadek cen.
Cena wyjściowa: 2 zł
14 kolejnych sesji: 2* sesja wzrostowa po 0.05 zł i 12* sesja spadkowa po 0.06
spadek ceny = 0.62 zł (minimum uzyskane na poziomie 1.38zł)
RS w tym przypadku dla sesji z minimum cenowym to 0.83, RSI to około 45
Następnie nastąpiła korekta - wzrost do poziomu 1.50zł
Kolejna fala spadków - drugi dołek ale mały spadek cen.
Cena wyjściowa: 1.5 zł
14 kolejnych sesji: 3* sesja wzrostowa po 0.06zł i 11*sesja spadkowa po 0.03
spadek ceny = 0.15 zł (minimum uzyskane na poziomie 1.35zł)
RS w tym przypadku dla sesji z minimum cenowym to 2, RSI to około 66.

Przykład jest trochę abstrakcyjny, ale obrazuje zależności, których warto szukać przy wyraźnych trendach.
Pozytywna dywergencja pokazuje osłabienie siły podaży i coraz większy problem z uzyskaniem niższych cen - owszem pojawiają się, ale coraz więcej kupujących traktuje je jako okazję do kupna.
Pojawianie się długich białych świec to najczęściej pozytywna informacja w danym dniu, lub zakupy większego inwestora.
Wskaźnik Rsi powinien być analizowany razem z wolumenem. Wyższy wolumen w okolicach drugiego dołka uwiarygadnia pozytywną wymowę dywergencji (większy popyt pomimo nadal spadającej ceny).

Mam nadzieję, że to coś pomoże (ekspertem nie jestem, ale sama budowa RSI jest dość prosta).
Niestety dywergencja nie zawsze występuje przy zmianie trendu, ale jeśli pojawi się to w większości przypadków jest sygnałem, który warto brać pod uwagę.

Edytowany: 11 marca 2015 23:55

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 12 marca 2015 09:42:28
ucofb napisał(a):

Dosyć dokładnie obserwuję novavis, ezo, blirt, grodno.

co obserwujesz w EZO ?

fundamenty czy technike?

ucofb
1
Wysłane: 12 marca 2015 12:48:49
Bardziej fundamenty, poczytałem trochę, podoba mi się to, że to biznes budowany raczej długofalowo, a osoba Bodzionego w akcjonariacie podpowiada, że to nie jest wydmuszka tylko realny biznes, który ma w przyszłości zarabiać. No i faktycznie budują te 3 inwestycje za grube miliony, zdjęć chyba nie fabrykowali :)

Technicznie to widzę tylko, że jesteśmy pod oporem na 8 zł i, że wolumen ostatnio jakby większy. Nosem czuję, że coś się tutaj święci ale przekonany nie jestem. Uprzedzony też nie. Do obserwacji, chociaż zdaje sobie sprawę, że najpierw prawdopodobnie będzie ruch na wykresie, ludzie się będą zastanawiać co się dzieje, a potem dopiero pojawią się komunikaty. Tak to na moment obecny widzę.

@flesz

A Ty jak na to patrzysz?

EDIT w momencie pisania ezo przeszło powyżej 8 zł, kwestia jak zamknie się na koniec tygodnia.
Edytowany: 12 marca 2015 12:59

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 12 marca 2015 15:04:23
Ja w EZO dostrzegłem potencjał już 3 lata temu :) Trochę trwało to budowanie zakładów ale teraz widać, że są juz blisko. Jakis czas temu oddałem swój pakiet licząc, że jak zacznie ostatecznie rosnąc to przecież zdążę wskoczyc. No i dalej się przyglądam...
W akcjonariacie był lub dalej jest Silva Capital Group. Oni maja duże problemy, więc liczyłem trochę że wywalając zjadą z kursem niżej.

Widzę też spore ryzyka. Przede wszystkim nie wiadomo jak ten model będzie zarabiał i czy pokryje gigantycznę amortyzację (po zakończeniu inwestycji będzie około 170-200 mln środków trwałych).

zrobilimsy koledze Cyzo spory offtop :)

Edytowany: 12 marca 2015 15:04

ucofb
1
Wysłane: 12 marca 2015 15:27:40
Amortyzacja jest kosztem, a nie wydatkiem (wydatki już w dużej mierze ponieśli). Kwestia kluczowa to czy będę zarabiać, inaczej mówiąc jaki poziom gotówki będę generowali i czy w ogóle będą...

Zamilkmy już bo kolega cyzo nas pogoni :)
Edytowany: 12 marca 2015 15:27

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,351 sek.

czthechd
tccvjvuh
cykviezn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bupviesn
ioiqrxxz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat