PARTNER SERWISU
fqmgtxnf

Rejestracja obligacji korporacyjnych

poniek
0
Wpisów: 32
Wysłane: 27 stycznia 2014 11:00:52
Dzień dobry,

Jest to mój pierwszy post na stockwatch - obligacje tak,że w pierwszej kolejności witam wszystkich uczestników. Od kilku miesięcy czytam regularnie forum obligacji i jestem pod wrażeniem wiedzy uczestników.
Czy mogę prosić o wyjaśnienie kwestii dematerializacji obligacji konkretnie korporacyjnych?
Pytania:
Czy wszystkie obligacje (w tym korporacyjne) zgodnie z ustawą o obrocie papierami wart. muszą być zarejestrowane i zdeponowane w KDPW?
Czy istnieje minimalny i maksymalny termin rejestracji obligacji korporacyjnych w KDPW czy też zależy to od operatywności Emitenta?
Jaki jest przybliżony czas notowania obligacji na rynku Catalyst od momentu rejestracji obligacji w KDPW (o ile oczywiście spółka zamierza zożyć wniosek o dopuszczenie obligacji na Catalyst)?

O ile już takie odpowiedzi były już na forum udzielone to przejrzę forum dokładniej.

pozdrawiam
poniek

poniek
0
Wpisów: 32
Wysłane: 27 stycznia 2014 11:33:45
Dzień dobry,
Już po wysłaniu tego maila przeczytałem wątki na stronie gpwcatalyst. Trochę wątpliwości rozwiało się już ale w kwestii terminów nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi.
Tak, że pytania zostawiam aktualne.

pozdrawiam
poniek

mapi41
0
Wpisów: 21
Wysłane: 20 lutego 2014 10:53:49
Witam i rozjaśniam,

poniek napisał(a):
Czy wszystkie obligacje (w tym korporacyjne) zgodnie z ustawą o obrocie papierami wart. muszą być zarejestrowane i zdeponowane w KDPW?

Nie ma takiego obowiązku. Z zasady tylko te obligacje, które mają być notowane na Catalyst są kierowane przez emitentów do KDPW. Pozostałe są albo emitowane w formie dokumentu (kartka papieru z podpisami) i deponowane u notariusza, albo w postaci "ewidencji" w domu maklerskim.

poniek napisał(a):
Czy istnieje minimalny i maksymalny termin rejestracji obligacji korporacyjnych w KDPW czy też zależy to od operatywności Emitenta?

Nie ma minimalnego, ani maksymalnego terminu, chyba że emitent określi go w dokumencie. Generalnie zależy to od emitenta i konkretnej emisji. Skrajnie krótkim przykładem były emisje Kruka, które były dematerializowane jeszcze przed przydziałem. Inne przypadki to kilka miesięcy. Zwyczajowo (przynajmniej z mojego doświadczenia) to około 1-2 miesiące od przydziału, o ile nic nie stoi na przeszkodzie.

poniek napisał(a):
Jaki jest przybliżony czas notowania obligacji na rynku Catalyst od momentu rejestracji obligacji w KDPW (o ile oczywiście spółka zamierza zożyć wniosek o dopuszczenie obligacji na Catalyst)?

To też jest indywidualna kwestia. Np. taki Orlen to kwestia kilku dni, inni emitenci po kilka miesięcy. Średnio powiedziałbym że około 1 miesiąca od KDPW.

Pozdrawiam i życzę udanych zakupów thumbright

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,130 sek.

znccihdx
jbisjzhc
qsumwcaw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jsqhzvfb
ajtgopuq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat