PARTNER SERWISU
mumxebpp
poniek

poniek

Ostatnie 10 wpisów
Dziękuję Bercik

Kilka pytań odnośnie naliczania odsetek.
- Czy nie jest tak, że odsetki należy liczyć do dnia wykupu obligacji zgodnie z terminem emisji obligacji?
- czy odsetki wyliczamy i podajemy brutto czy netto (- 19%)?
- czy muszę koniecznie naliczyć odsetki od odsetek?
- co jeżeli pomylę się w odsetkach o kilka złotych albo obligatariusze tej samej serii podadzą różne kwoty odsetek przypadających na jedną obligację? Sąd odrzuci zgłoszenie wierzytelności?

Dzień dobry,

Do funkytown:

""POSTANOWIENIE SĄDU REJONOWEGO DLA WROCŁAWIA-FABRYCZNEJ WYDZIAŁ VIII
GOSPODARCZY O ZABEZPIECZENIU MAJĄTKU DŁUŻNIKA PRZEZ USTANOWIENIE TYMCZASOWEGO
NADZORCY SĄDOWEGO, 18.03.2015, SYGN. AKT VIII GU 71/15"

Ciekawe co na to Nomadpartners sp. z.o.o.... "

Ponieważ sam jestem w porozumieniu wolę aby Nomad nie udzielał odpowiedzi publicznie na to i tego typu pytania.

pozdrawiam

No to idziemy po pana panie prezesie Angel

"Jak ja bym nabył UBOAT lub E-KANCELARIĘ to raczej nie czułbym się zdolny do udzielania rad innym, nawet będących zbiorem oczywistości. "

Na to pytanie pośrednio odpowieda w najlepszej książce świata Pan Zenon K. "Sztuka spekulacji" (nie jestem powiązany Angel. Po prostu w spekulacji żądzą nami dwie prymitywne cech: chciwość i strach.

Zgadzam się z francykiem. Podstawowym celem jest oczywiście odzyskanie chociaż cześci umoczonej kasy ale ważny jest też, nie chcę tu używać dużych słów, cel niebiznesowy: zabezpieczyć rodaków przed kolejnym szczwanym lisem. Hough!

Swoją drogą czym się różni nasza naiwność od wyśmiewanych powszechnie, ugotowanych w Amber Gold?
Mnie dopiero uświadomił o niepewności "interesu obligacyjnego" kolega przedsiębiorca, którego sens wypowiedzi był taki: jak to możliwe, że przy tak niskim WIBOR firma chce płacić za pieniądz np. 9% gdy on z pocałowaniem ręki może dostać pieniądz conajmniej o połowę tańszy. Ja mu na to, że on musi zastanowić za to fabrykę, maszyny itp. a większość emitentów sprzedaje papiery niezabezpieczone a jeżeli już zabezpieczone to śmiesznie .... I gdy wypowiadałem tę "mądrość" zapaliła się w mojej głowie 100 Watowa żarówka, która już nie zgasła. A był to grudzień 2013 roku.

Na rynku obligacji są niby i KDPW i giełda i nawet Ustawa o obligacjach a każdy blog/portal finansowy bębni, że "obligacje to jedne z najbezpieczniejszych papierów wartościowych". Może i tak ale dotyczy to chyba tylko obligacji skarbowych i to niektórych państw (USA, Niemcy).

Oczywiście też przystąpiłem do porozumienia.

"Nie wszystkie spółki związane w jakikolwiek sposób z Leonidasem są automatycznie kandydatami do bankructwa."

Pewnie, że nie ale naganiają m.in. z eka, Marciniak, Marcinkowska a udziały w Leonidasie (bodajże 60% czyli właściciel) ma sam wzór uczciwości czyli prezes eki.

Skoro są powiązani z Leonidasem, eka, chociaż może w bardziej wyrafinowany sposób, to co da dyskusja merytoryczna?
pozdrawiam

No to rozpoczęła się (albo już trwa) kolejna piramida.

Super, że koleżanki i koledzy odnajdują te różne informacje z przeszłości ale jestem przekonany, że o ile nie prezes nie osobiście (bo przecież nie będzie schodził na nasz poziom), to znajomi królika raz dziennie robią resume naszej dyskusji. Może nie warto im tego podawać na tacy a trzymać to na razie w laptopie?

Do kolegi nick burrus.

Skoro nawrzucałeś na Nomad powiedz też b czyli krótko nazwę kancelarii, która będzie Ciebie reprezentować. Chcę po prostu troszkę o jej sukcesach poczytać w internecie.

pozdrawiam

A dlaczego bracia nie pójdą do banku, przecież jest taniej. Ach prawie zapomniałem, trzeba by zastawić jakąś lukratywną nieruchomość no i właścicielami banków są często starsi konkurencji w wierze.

Propozycja caramki do rozważenia ale decydujące zdanie ma Nomad i oczywiście obligatariusz. Z drugiej strony Nomad tyle samo pracy musi włożyć w obligatariusza z długiem np. 10k jak i 200k.
Dwie uwagi: do tych dodałbym VAT (23 procent) a ewentualne progi zrobiłbym typu 9999, 19999 itd.
Czasu na decyzję niestety coraz mniej.

pozdrawiam

Kto mnie wkręcał?
Sylwia Hucik-Gaicka (ALMA Poznań - udało się wyjść dzięki Kamilowi Baardowi z forum).
Anna Marcinkowska (Mikrokasa - udało się wyjść; e-kancelaria - nie udało się wyjść).
Chyba też Polcan z blogu http://moneyafterhours.blogspot.com/ ("powiązany" z paniami j.w.).
Chyba też oferujący obligacje Navi-Group (choć tu nie jestem na 100% pewny więc nie podam nazwiska). Myślę, że tu było o krok od "difoltu" ale skończyło się szczęśliwie.
No i sporo innych naganiaczy na takie dziwadła jak jakieś kapelusze, venczery kapiczery, polfy nie te, gry komputerowe itp., itd. Ale w to, uff, nie wszedłem.
Generalnie to oczywiście ja jestem za wszystko odpowiedzialny, nikt mnie do niczego nie zmuszał. A zgubiła mnie po prostu chciwość (na 9%!) i brak wiedzy w analizowaniu raportów finansowych (chociaż te są ponoć często mniej lub bardziej sprytnie podkręcone). A przeczytałem przecież jeszcze w latach 90-tych Sztukę Spekulacji pana Zenona Komara więc w zasadzie to ja powinienem w/w wcisnąć ten kit:-).
Moja opinia: na te 8-10% a nawet 12% szkoda stresów, lepszy bank z BFG a nawet skarpeta.

pozdrawiam

Na pewno prezes jest dużej "klasy" szczwanym lisem, zabezpieczonym na 1000 sposobów - doświadczenie na rynku upadłościowym, windykacyjnym, kapitałowym, udziały w spółkach, spółeczkach w Polsce, Cyprze i pewnie w innych Bermudach. Pewnie też jest conajmniej dwa kroki przed nami. I jest duże prawdopodobieństwo, że finansowo wygra z nami, tzn. on straci jedną ze swoich "firm" a my stracimy 100% zaangażowanego kapitału (minus wypłacone odsetki). Może jestem po raz kolejny naiwny ale sąd nie uchwali takiej upadłości ugodowej i raczej zamieni ją w likwidacyjną . A prezes pewnie sobie to wkalkulował a pewnie nawet zaplanował. Ale warto powalczyć, chociażby dla dobra jeszcze nie ugotowanych na obligacjach korporacyjnych i chyba wszystko jedno czy z firmą Nomad, kancelarią prawniczą, SII czy też indywidualnie.
Pan Rafał Koźlak napisał wyraźnie, minimum 40 osób do bodajże 25 marca. Nie będzie 40 osób nie będzie sprawy.

pozdrawiam

Gdyby ktoś jeszcze się łudził, że to się jakoś ułoży. Brak wypłaty kuponu bodajże 1016.

www.kdpw.pl/pl/Uczestnicy/ONP/...

W moim przypadku tym agentem była mityczna już chyba pani A.M. z ... e-kancelarii.

Dzień dobry,
Zgłosiłem też chęć reprezentowania mnie przez Pana Rafała Koźlaka z Nomad.
pozdrawiam

Dzień dobry,

Dziękuję panu Rafałowi Koźlakowi za przestrogę z upublicznianiem informacji o ilościach posiadanych obligacji a moderatorowi za jej ukrycie. Tę listę z wczorajszego dnia z godziny ok. 15 posiadam i na życzenie koleżanek i kolegów mogę zawsze wysłać na priv, niestety nie zdążyłem zanotować wszystkich. Chociaż istnieje "niebezpieczeństwo", że ktoś z zespołu pana prezesa też chciałby się dopisać. Generalnie jak na parę godzin jej istnienia jest, moim zdaniem, nieźle tzn. jest nas sporo ze sporą kasą.
Nie traćmy czasu i działajmy z pomocą pana mecenasa Rafała Koźlaka.

pozdrawiam

Dzień dobry,

Kolego Zi czy nie podjąłbyś się liderowaniu naszych działań. Jeżeli tak to moje poparcie już masz.
pozdrawiam
poniek

Dzień dobry,

Też należę do ugotowanych, na 30 sztuk. Też jestem przekonany, że prezes jest pewien, że przy takim rozdrobnieniu obligatariuszy nie zgromadzimy 2/3 kapitałowo i osobowo i przegłosuje każdy układ. Nie wiem czy sąd mu na to pozwoli, kompletnie nie znam się na tym. W walnym najprawdopodobniej nie będę mógł uczestniczyć osobiście ale chętnie powierzę reprezentowanie naszych interesów kancelarii prawnej. Na forum StockWatch w sprawie Ganta bardzo mądrze (moim zdaniem) doradzał pan Michał Hajduk. Może on? Albo Pan Rafał Koźlak jak w sprawie Ubota?

Na pewno propozycja kolegi Zi jest na chwilę obecną bardzo sensowna.
Ja nie jestem typem lidera ale wejdę we współpracę z koleżankami/kolegami którzy mają cechy przywódze.

Czasu mamy bardzo mało więc nie bijmy już piany typu jak cwany pan prezes wyd... naiwniaków.
Proszę moderatorów o usuwanie postów typu skrzypce na Titanicu bo one tylko podkręcają zbędne emocje.
Nie wiem czy moderator pozwoli ale może na początek zróbmy listę naszych wierzytalności:
nick, ilość obligacji, kontakt mailowy.
Kod:
mod: dane ukryte

I jeszcze jedno. Na Catalyst notowanych jest 11 serii plus 1 nie wykupiona, na kwotę bodajże około 30 mln a 2/3 z tego to około 20 mln. To tylko przykład ale czy na Walnym wystarczy jak będzie np. 10 obligatariuszy mających np. 100k zł a z tego 7 będzie miało 67k zł i przegłosuje układ?

Nie zapominamy też, że pan prezes, cokolwiek by o nim nie myśleć, ma wieloletnie doświadczenie prawne i może nasze działania skutecznie wyprzedzać. Czekam na dalsze informacje a przede wszystkim konkretne instrukcje działań.

pozdrawiam
poniek

Dzień dobry,
Może takie powody:
- zgodnie z artykułem 24 p.2 Ustawy o obligacjach obligacje EKA 1215, jako drugie po EKA 0215, stałyby się wymagalne (lawina pism a w konsekwencji wnioski o upadłość z tytułu niezapłaconych odsetek);
- może spółka zamierza wychodzić z tego syfu (w to chcę wierzyć jako, że jestem zapakowany w EKA1215).

pozdrawiam

Dzień dobry,
Odsetki EKA 1215 zaksięgowane w mbanku.
pozdrawiam

Dzień dobry,

Mam kilka pytań odnośnie Świadectw Depozytowych (SD). Wiem,że Świadectwo Depozytowe z BM jest obowiązkowym dokumentem potwierdzającym własność np. obligacji w określonym czasie.Czy mógłbym prosić o krótkie odpowiedzi?

1. Czy konieczność załączenia SD wynika z jakiegoś aktu prawnego?
2. Czy brak załączonego SD np. we wniosku do Emiteta o wymagalności obligacji jest dla Emitenta podstawą do odrzucenia wniosku?
3. Czy muszę do np. wniosku do Emiteta o wymagalności obligacji dołączyć oryginał SD czy wystarczy kserokopia?
4. Czy jest akt prawny, który reguluje kwestie oryginał/kopia SD?
5. Czy ewentualna kserokopia musi być poświadczona notarialnie?
6. Czy zwykła kserokopia (bez potwierdzenia notarialnego) jest podstawą do odrzucenia przez Emitenta wniosku do o wymagalności obligacji? Jeżeli tak to jaka jest podstawa prawna odrzucenia w takim przypadku wniosku o wymagalności?
Pozostałe pytania w zasadzie do mbanku ale ... jakość informacji z Infolinii jest bardzo różna więc gdyby ktoś wiedział....
7. Jak długo jest ważne SD, konkretnie w mbanku?
8. Posiadam emaklera w mbanku. Wiem, że BM po wydaniu SD zrobi blokadę obligacji. Zrobi to bezterminowo czy np. na 3 miesiące?
9. Jak odwiesić blokadę?
10. Jak długo w praktyce czeka się na SD z mbanku?
11. Czy SD z mbanku mogę też otrzymać elektronicznie - wtedy nie byłoby problemu z kopiami?
12. Co "zobaczę" (o ile cokolwiek) na rachunku emakler po założeniu blokady obligacji na rachunku emakler?

Przygotowuję się na potencjalny default i wiem, że wtedy trzeba działać szybko stąd tyle pytań. Gdyby komuś kto zna odpowiedzi się chciało, znalazł czas byłoby fajnie dla wszystkich forumowiczów.
A gdyby jeszcze coś dodać do tych informacji to byłoby fajnie.

pozdrawiam
Krzysztof

Potwierdzam i pozdrawiam

Dzień dobry,
Kupon EKA1215 zaksięgowany w mbanku ok. 11.30
pozdrawiam

Dzień dobry,
Już po wysłaniu tego maila przeczytałem wątki na stronie gpwcatalyst. Trochę wątpliwości rozwiało się już ale w kwestii terminów nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi.
Tak, że pytania zostawiam aktualne.

pozdrawiam
poniek

Dzień dobry,

Jest to mój pierwszy post na stockwatch - obligacje tak,że w pierwszej kolejności witam wszystkich uczestników. Od kilku miesięcy czytam regularnie forum obligacji i jestem pod wrażeniem wiedzy uczestników.
Czy mogę prosić o wyjaśnienie kwestii dematerializacji obligacji konkretnie korporacyjnych?
Pytania:
Czy wszystkie obligacje (w tym korporacyjne) zgodnie z ustawą o obrocie papierami wart. muszą być zarejestrowane i zdeponowane w KDPW?
Czy istnieje minimalny i maksymalny termin rejestracji obligacji korporacyjnych w KDPW czy też zależy to od operatywności Emitenta?
Jaki jest przybliżony czas notowania obligacji na rynku Catalyst od momentu rejestracji obligacji w KDPW (o ile oczywiście spółka zamierza zożyć wniosek o dopuszczenie obligacji na Catalyst)?

O ile już takie odpowiedzi były już na forum udzielone to przejrzę forum dokładniej.

pozdrawiam
poniek

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 23 października 2015 12:26:06
Liczba wpisów: 32
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,471 sek.

fermdqzp
mcbycsck
xcnkvwle
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 138,84 zł +380,69% 96 138,84 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kpxlgovu
gxowzace
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat