Dziękuję Bercik
|
|
Kilka pytań odnośnie naliczania odsetek. - Czy nie jest tak, że odsetki należy liczyć do dnia wykupu obligacji zgodnie z terminem emisji obligacji? - czy odsetki wyliczamy i podajemy brutto czy netto (- 19%)? - czy muszę koniecznie naliczyć odsetki od odsetek? - co jeżeli pomylę się w odsetkach o kilka złotych albo obligatariusze tej samej serii podadzą różne kwoty odsetek przypadających na jedną obligację? Sąd odrzuci zgłoszenie wierzytelności?
|
|
Dzień dobry,
Do funkytown:
""POSTANOWIENIE SĄDU REJONOWEGO DLA WROCŁAWIA-FABRYCZNEJ WYDZIAŁ VIII GOSPODARCZY O ZABEZPIECZENIU MAJĄTKU DŁUŻNIKA PRZEZ USTANOWIENIE TYMCZASOWEGO NADZORCY SĄDOWEGO, 18.03.2015, SYGN. AKT VIII GU 71/15"
Ciekawe co na to Nomadpartners sp. z.o.o.... "
Ponieważ sam jestem w porozumieniu wolę aby Nomad nie udzielał odpowiedzi publicznie na to i tego typu pytania.
pozdrawiam
|
|
No to idziemy po pana panie prezesie
|
|
"Jak ja bym nabył UBOAT lub E-KANCELARIĘ to raczej nie czułbym się zdolny do udzielania rad innym, nawet będących zbiorem oczywistości. " Na to pytanie pośrednio odpowieda w najlepszej książce świata Pan Zenon K. "Sztuka spekulacji" (nie jestem powiązany  . Po prostu w spekulacji żądzą nami dwie prymitywne cech: chciwość i strach.
|
|
Zgadzam się z francykiem. Podstawowym celem jest oczywiście odzyskanie chociaż cześci umoczonej kasy ale ważny jest też, nie chcę tu używać dużych słów, cel niebiznesowy: zabezpieczyć rodaków przed kolejnym szczwanym lisem. Hough!
Swoją drogą czym się różni nasza naiwność od wyśmiewanych powszechnie, ugotowanych w Amber Gold? Mnie dopiero uświadomił o niepewności "interesu obligacyjnego" kolega przedsiębiorca, którego sens wypowiedzi był taki: jak to możliwe, że przy tak niskim WIBOR firma chce płacić za pieniądz np. 9% gdy on z pocałowaniem ręki może dostać pieniądz conajmniej o połowę tańszy. Ja mu na to, że on musi zastanowić za to fabrykę, maszyny itp. a większość emitentów sprzedaje papiery niezabezpieczone a jeżeli już zabezpieczone to śmiesznie .... I gdy wypowiadałem tę "mądrość" zapaliła się w mojej głowie 100 Watowa żarówka, która już nie zgasła. A był to grudzień 2013 roku.
Na rynku obligacji są niby i KDPW i giełda i nawet Ustawa o obligacjach a każdy blog/portal finansowy bębni, że "obligacje to jedne z najbezpieczniejszych papierów wartościowych". Może i tak ale dotyczy to chyba tylko obligacji skarbowych i to niektórych państw (USA, Niemcy).
Oczywiście też przystąpiłem do porozumienia.
|
|
"Nie wszystkie spółki związane w jakikolwiek sposób z Leonidasem są automatycznie kandydatami do bankructwa."
Pewnie, że nie ale naganiają m.in. z eka, Marciniak, Marcinkowska a udziały w Leonidasie (bodajże 60% czyli właściciel) ma sam wzór uczciwości czyli prezes eki.
|
|
Skoro są powiązani z Leonidasem, eka, chociaż może w bardziej wyrafinowany sposób, to co da dyskusja merytoryczna? pozdrawiam
|
|
No to rozpoczęła się (albo już trwa) kolejna piramida.
|
|
Super, że koleżanki i koledzy odnajdują te różne informacje z przeszłości ale jestem przekonany, że o ile nie prezes nie osobiście (bo przecież nie będzie schodził na nasz poziom), to znajomi królika raz dziennie robią resume naszej dyskusji. Może nie warto im tego podawać na tacy a trzymać to na razie w laptopie?
|
|
Do kolegi nick burrus.
Skoro nawrzucałeś na Nomad powiedz też b czyli krótko nazwę kancelarii, która będzie Ciebie reprezentować. Chcę po prostu troszkę o jej sukcesach poczytać w internecie.
pozdrawiam
|
|
A dlaczego bracia nie pójdą do banku, przecież jest taniej. Ach prawie zapomniałem, trzeba by zastawić jakąś lukratywną nieruchomość no i właścicielami banków są często starsi konkurencji w wierze.
|
|
Propozycja caramki do rozważenia ale decydujące zdanie ma Nomad i oczywiście obligatariusz. Z drugiej strony Nomad tyle samo pracy musi włożyć w obligatariusza z długiem np. 10k jak i 200k. Dwie uwagi: do tych dodałbym VAT (23 procent) a ewentualne progi zrobiłbym typu 9999, 19999 itd. Czasu na decyzję niestety coraz mniej.
pozdrawiam
|
|
Kto mnie wkręcał? Sylwia Hucik-Gaicka (ALMA Poznań - udało się wyjść dzięki Kamilowi Baardowi z forum). Anna Marcinkowska (Mikrokasa - udało się wyjść; e-kancelaria - nie udało się wyjść). Chyba też Polcan z blogu http://moneyafterhours.blogspot.com/ ("powiązany" z paniami j.w.). Chyba też oferujący obligacje Navi-Group (choć tu nie jestem na 100% pewny więc nie podam nazwiska). Myślę, że tu było o krok od "difoltu" ale skończyło się szczęśliwie. No i sporo innych naganiaczy na takie dziwadła jak jakieś kapelusze, venczery kapiczery, polfy nie te, gry komputerowe itp., itd. Ale w to, uff, nie wszedłem. Generalnie to oczywiście ja jestem za wszystko odpowiedzialny, nikt mnie do niczego nie zmuszał. A zgubiła mnie po prostu chciwość (na 9%!) i brak wiedzy w analizowaniu raportów finansowych (chociaż te są ponoć często mniej lub bardziej sprytnie podkręcone). A przeczytałem przecież jeszcze w latach 90-tych Sztukę Spekulacji pana Zenona Komara więc w zasadzie to ja powinienem w/w wcisnąć ten kit:-). Moja opinia: na te 8-10% a nawet 12% szkoda stresów, lepszy bank z BFG a nawet skarpeta. pozdrawiam
|
|
Na pewno prezes jest dużej "klasy" szczwanym lisem, zabezpieczonym na 1000 sposobów - doświadczenie na rynku upadłościowym, windykacyjnym, kapitałowym, udziały w spółkach, spółeczkach w Polsce, Cyprze i pewnie w innych Bermudach. Pewnie też jest conajmniej dwa kroki przed nami. I jest duże prawdopodobieństwo, że finansowo wygra z nami, tzn. on straci jedną ze swoich "firm" a my stracimy 100% zaangażowanego kapitału (minus wypłacone odsetki). Może jestem po raz kolejny naiwny ale sąd nie uchwali takiej upadłości ugodowej i raczej zamieni ją w likwidacyjną . A prezes pewnie sobie to wkalkulował a pewnie nawet zaplanował. Ale warto powalczyć, chociażby dla dobra jeszcze nie ugotowanych na obligacjach korporacyjnych i chyba wszystko jedno czy z firmą Nomad, kancelarią prawniczą, SII czy też indywidualnie. Pan Rafał Koźlak napisał wyraźnie, minimum 40 osób do bodajże 25 marca. Nie będzie 40 osób nie będzie sprawy.
pozdrawiam
|
|
|
|
W moim przypadku tym agentem była mityczna już chyba pani A.M. z ... e-kancelarii.
|
|
Dzień dobry, Zgłosiłem też chęć reprezentowania mnie przez Pana Rafała Koźlaka z Nomad. pozdrawiam
|
|
Dzień dobry,
Dziękuję panu Rafałowi Koźlakowi za przestrogę z upublicznianiem informacji o ilościach posiadanych obligacji a moderatorowi za jej ukrycie. Tę listę z wczorajszego dnia z godziny ok. 15 posiadam i na życzenie koleżanek i kolegów mogę zawsze wysłać na priv, niestety nie zdążyłem zanotować wszystkich. Chociaż istnieje "niebezpieczeństwo", że ktoś z zespołu pana prezesa też chciałby się dopisać. Generalnie jak na parę godzin jej istnienia jest, moim zdaniem, nieźle tzn. jest nas sporo ze sporą kasą. Nie traćmy czasu i działajmy z pomocą pana mecenasa Rafała Koźlaka.
pozdrawiam
|
|
Dzień dobry,
Kolego Zi czy nie podjąłbyś się liderowaniu naszych działań. Jeżeli tak to moje poparcie już masz. pozdrawiam poniek
|
|
Dzień dobry, Też należę do ugotowanych, na 30 sztuk. Też jestem przekonany, że prezes jest pewien, że przy takim rozdrobnieniu obligatariuszy nie zgromadzimy 2/3 kapitałowo i osobowo i przegłosuje każdy układ. Nie wiem czy sąd mu na to pozwoli, kompletnie nie znam się na tym. W walnym najprawdopodobniej nie będę mógł uczestniczyć osobiście ale chętnie powierzę reprezentowanie naszych interesów kancelarii prawnej. Na forum StockWatch w sprawie Ganta bardzo mądrze (moim zdaniem) doradzał pan Michał Hajduk. Może on? Albo Pan Rafał Koźlak jak w sprawie Ubota? Na pewno propozycja kolegi Zi jest na chwilę obecną bardzo sensowna. Ja nie jestem typem lidera ale wejdę we współpracę z koleżankami/kolegami którzy mają cechy przywódze. Czasu mamy bardzo mało więc nie bijmy już piany typu jak cwany pan prezes wyd... naiwniaków. Proszę moderatorów o usuwanie postów typu skrzypce na Titanicu bo one tylko podkręcają zbędne emocje. Nie wiem czy moderator pozwoli ale może na początek zróbmy listę naszych wierzytalności: nick, ilość obligacji, kontakt mailowy. I jeszcze jedno. Na Catalyst notowanych jest 11 serii plus 1 nie wykupiona, na kwotę bodajże około 30 mln a 2/3 z tego to około 20 mln. To tylko przykład ale czy na Walnym wystarczy jak będzie np. 10 obligatariuszy mających np. 100k zł a z tego 7 będzie miało 67k zł i przegłosuje układ? Nie zapominamy też, że pan prezes, cokolwiek by o nim nie myśleć, ma wieloletnie doświadczenie prawne i może nasze działania skutecznie wyprzedzać. Czekam na dalsze informacje a przede wszystkim konkretne instrukcje działań. pozdrawiam poniek
|
|
Dzień dobry, Może takie powody: - zgodnie z artykułem 24 p.2 Ustawy o obligacjach obligacje EKA 1215, jako drugie po EKA 0215, stałyby się wymagalne (lawina pism a w konsekwencji wnioski o upadłość z tytułu niezapłaconych odsetek); - może spółka zamierza wychodzić z tego syfu (w to chcę wierzyć jako, że jestem zapakowany w EKA1215).
pozdrawiam
|
|
Dzień dobry, Odsetki EKA 1215 zaksięgowane w mbanku. pozdrawiam
|
|
Dzień dobry,
Mam kilka pytań odnośnie Świadectw Depozytowych (SD). Wiem,że Świadectwo Depozytowe z BM jest obowiązkowym dokumentem potwierdzającym własność np. obligacji w określonym czasie.Czy mógłbym prosić o krótkie odpowiedzi?
1. Czy konieczność załączenia SD wynika z jakiegoś aktu prawnego? 2. Czy brak załączonego SD np. we wniosku do Emiteta o wymagalności obligacji jest dla Emitenta podstawą do odrzucenia wniosku? 3. Czy muszę do np. wniosku do Emiteta o wymagalności obligacji dołączyć oryginał SD czy wystarczy kserokopia? 4. Czy jest akt prawny, który reguluje kwestie oryginał/kopia SD? 5. Czy ewentualna kserokopia musi być poświadczona notarialnie? 6. Czy zwykła kserokopia (bez potwierdzenia notarialnego) jest podstawą do odrzucenia przez Emitenta wniosku do o wymagalności obligacji? Jeżeli tak to jaka jest podstawa prawna odrzucenia w takim przypadku wniosku o wymagalności? Pozostałe pytania w zasadzie do mbanku ale ... jakość informacji z Infolinii jest bardzo różna więc gdyby ktoś wiedział.... 7. Jak długo jest ważne SD, konkretnie w mbanku? 8. Posiadam emaklera w mbanku. Wiem, że BM po wydaniu SD zrobi blokadę obligacji. Zrobi to bezterminowo czy np. na 3 miesiące? 9. Jak odwiesić blokadę? 10. Jak długo w praktyce czeka się na SD z mbanku? 11. Czy SD z mbanku mogę też otrzymać elektronicznie - wtedy nie byłoby problemu z kopiami? 12. Co "zobaczę" (o ile cokolwiek) na rachunku emakler po założeniu blokady obligacji na rachunku emakler?
Przygotowuję się na potencjalny default i wiem, że wtedy trzeba działać szybko stąd tyle pytań. Gdyby komuś kto zna odpowiedzi się chciało, znalazł czas byłoby fajnie dla wszystkich forumowiczów. A gdyby jeszcze coś dodać do tych informacji to byłoby fajnie.
pozdrawiam Krzysztof
|
|
Potwierdzam i pozdrawiam
|
|
Dzień dobry, Kupon EKA1215 zaksięgowany w mbanku ok. 11.30 pozdrawiam
|
|
Dzień dobry, Już po wysłaniu tego maila przeczytałem wątki na stronie gpwcatalyst. Trochę wątpliwości rozwiało się już ale w kwestii terminów nie znalazłem jednoznacznych odpowiedzi. Tak, że pytania zostawiam aktualne.
pozdrawiam poniek
|
|
Dzień dobry,
Jest to mój pierwszy post na stockwatch - obligacje tak,że w pierwszej kolejności witam wszystkich uczestników. Od kilku miesięcy czytam regularnie forum obligacji i jestem pod wrażeniem wiedzy uczestników. Czy mogę prosić o wyjaśnienie kwestii dematerializacji obligacji konkretnie korporacyjnych? Pytania: Czy wszystkie obligacje (w tym korporacyjne) zgodnie z ustawą o obrocie papierami wart. muszą być zarejestrowane i zdeponowane w KDPW? Czy istnieje minimalny i maksymalny termin rejestracji obligacji korporacyjnych w KDPW czy też zależy to od operatywności Emitenta? Jaki jest przybliżony czas notowania obligacji na rynku Catalyst od momentu rejestracji obligacji w KDPW (o ile oczywiście spółka zamierza zożyć wniosek o dopuszczenie obligacji na Catalyst)?
O ile już takie odpowiedzi były już na forum udzielone to przejrzę forum dokładniej.
pozdrawiam poniek
|
|