PARTNER SERWISU
bgjoeebh

Kapitał obcy - WACC

groooh
0
Wpisów: 7
Wysłane: 7 kwietnia 2013 23:36:12
Witam,
jestem w trakcie pisania pracy na finanse przedsiębiorstw. Mam kłopot z wyliczenie średnio ważonego kosztu kapitału, a mianowicie już na samym początku ..

Analizując przedsiębiorstwo X mam takie dane:

Pasywa: 28711
Kapitał własny: 18206
należności krótkoterminowe: 11618

Wzór na kapitał obcy: Pasywa - Kapitał własny - należności krótkoterminowe
i niestety wychodzi wartość ujemna..

Gdyby ktoś mi doradził jak to ugryźć to byłabym wdzięczna.

Pozdrawiam.

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 8 kwietnia 2013 03:44:58
A ten wzór to podany jest w treści zadania, w książce czy też jest Twojego autorstwa? :)
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 8 kwietnia 2013 13:58:04
Przestań szukać wzoru, zacznij myśleć.
Co jest kapitałem obcym dla analizowanej przez Ciebie firmy?
Jaka to branża i co możesz znaleźć w jej sprawozdaniach?
Przeczytaj głośno wszystkie pozycje Pasywów i zaznacz, co Twoim zdaniem jest, a co nie jest kapitałem obcym, ew. napisz NIE WIEM i pogadamy dalej o tych pozycjach.

ucofb
1
Wysłane: 8 kwietnia 2013 15:23:36
Jeżeli masz tylko dane takie, która tutaj podałaś to na moje oko:

kapitał obcy = pasywa i kapitał własny

Należności krótkoterminowe są przecież w aktywach.

Mając wartość aktywów (aktywa = pasywa) i już wartość kapitału własnego i kapitału obcego to już wiadomo co robić.

Dla wielu osób niezwiązanych z finansami niezrozumiałe jest to, że koszt kapitału własnego jest bardzo często wyższy niż obcego, firmy po to wykorzystują finansowanie zewnętrzne żeby obniżyć właśnie WACCka no i szybciej się rozwijać.

Szacowanie kosztu kapitału własnego można zrobić na kilka sposobów ale znając zadania na finansach przedsiębiorstw o to już pewnie Cię nie proszą :P

groooh
0
Wysłane: 8 kwietnia 2013 17:30:11
Wzór ten podawał nam wykładowca tzn robiliśmy przykładowe zadanie.. Moim zdaniem kapitał obcy to wszystkie zobowiązania, kredyty pożyczki itp. Nie wiem w sumie po co on kazał nam odejmować od pasyw ZwD .. a może ja już coś mieszam.

groooh
0
Wysłane: 8 kwietnia 2013 17:36:14
ucofb napisał(a):
Jeżeli masz tylko dane takie, która tutaj podałaś to na moje oko:

kapitał obcy = pasywa i kapitał własny

Należności krótkoterminowe są przecież w aktywach.

Przepraszam najmocniej, ale dość późno już było.. oczywiście chodziło mi o Zobowiązania ;)
Nasz Pan wykładowca jest baaardzo ambitny i tego samego też wymaga od nas, tylko z racji tego, że studiuję zaocznie mam mało czasu żeby to wszystko ogarnąć. Do zrobienia mamy dużo więcej ale póki co muszę to rozgryźć ;).

I bardzo dziękuję za każdą podpowiedź ;)

WatchDog
50
Wysłane: 8 kwietnia 2013 20:22:26
A tak swoimi słowami, co to jest ten kapitał obcy?

groooh
0
Wysłane: 8 kwietnia 2013 21:28:39
Jak już wcześniej wspomniałam, moim zdaniem są to wszystkie zobowiązania, środki które jesteśmy komuś dłużni. Zrobiłam to w ten sposób, że od pasyw odjęłam kapitał własny i finał ;) nie będę kombinować, chociaż nie wiem jak na to spojrzy oceniający i co miał na myśli podając nam taki schemat.

Temat pracy to: Długoterminowe decyzje w zakresie finansów przedsiębiorstw. Miałby ktoś może jeszcze jakieś pomysły o czym mogę jeszcze napisać ? ;> Wszystko opiera się o sprawozdanie finansowej konkretnej firmy ;)

WatchDog
50
Wysłane: 8 kwietnia 2013 21:51:11
Dobrze dobrze. Próbuję Cię wyciągnąć ze schematu "szukam wzoru i podstawiam".

Kapitał obcy = Zobowiązania, to bardzo mocne uproszczenie tematu, moim zdaniem zbyt mocne.

Możesz tak pozostawić, ale najpierw sprawdź, czy nie liczysz także rezerw i rozliczeń międzyokresowych.

Moim zdaniem powinnaś wyjąć ze zobowiązań:
- podatkowe i podobne
- handlowe
ponieważ ich powstanie nie wiąże się z obowiązkiem zapłaty odsetek (chyba że się spóźnisz na termin) - ale tym się właśnie różnią od kredytu obrotowego czy inwestycyjnego lub pożyczek bądź obligacji.

A licząc koszt kapitału obcego w procentach dzielisz zapłacone odsetki przez zaangażowanie kredytowe. Jest to też uproszczenie, które powinnaś potwierdzić czytając warunki umów pozyskania kapitału obcego. Omawialiśmy to na którymś z wątków warsztatowych bardzo dokładnie.

ucofb
1
Wysłane: 8 kwietnia 2013 21:56:23
Jeżeli długoterminowe aspekty to na pewno spółka powinna utrzymywać taki poziom lewarowania żeby w przypadku pogorszenia się biznesu operacyjnego mieć poduszkę bezpieczeństwa. Lepiej rozwijać się nieco wolniej ale bezpieczniej.

To się wydaje niby oczywiste ale w czasach prosperity zarządzający firmami zbyt optymistycznie podchodzą do planów inwestycyjnych i w momencie dekoniunktury firmy, które się bardzo szybko rozwijały teraz bardzo szybko się zwijają, a w konsekwencji bankrutują.

W odniesieniu np. do firmy deweloperskich w czasach prosperity niektóre firmy robiły istne wyścigi po grunty po kosmicznych cenach... teraz wychodzi, że zdecydowanie przepłacali, wybudowanie mieszkań na tej ziemi w obecnej sytuacji jest zupełnie nie opłacalne, w konsekwencji sprzedaje się te mieszkania ze stratami, a w konsekwencji nie ma z czego spłacać kredytów na te grunty bo działalność operacyjna zupełnie siadła i jest mówiąc ogólnie dupa zbita.

Tak samo jak z firmami jest z osobami... idziesz do banku po kredyt hipoteczny, oni Ci wyliczają ile możesz dostać i bierzesz maksymalną wartość na xx lat. Dla mnie to szaleństwo bo przez xx często 20 czy 30 lat jest bardzo duże prawdopodobieństwo, że straci się pracę, zachoruję etc. etc.

Można wiele pisać, jest wiele książek ale dla mnie zawsze: cash is king.

groooh
0
Wysłane: 8 kwietnia 2013 22:11:18
Niestety z niektórymi pojęciami użytymi przez was mam problem ;( .. Nie jestem aż tak obeznana w temacie bo dopiero zaczynam się w tych obracać, ale dziękuję za wasze cenne rady ;)

ucofb
1
Wysłane: 9 kwietnia 2013 02:40:00
Odnośnie kapitału obcego

Wzięłaś kredyt na 10 lat na mieszkanie na kwotę 100 tys. zł. oprocentowany na 5% - to jest zobowiązanie długoterminowe, jak zapewne wiesz długoterminowe to takie które jest do spłaty powyżej roku, za to, że wzięłaś ten kredyt to płacisz odsetki.

Wzięłaś kredyt na 10 miesięcy na meble na kwotę 20 tys. zł oprocentowany na 15% - to jest to zobowiązanie krótkoterminowe - bo musisz spłacić w terminie krótszym niż 1 rok. Od tego, że dostałaś ten kredyt też płacisz odsetki.

I z tego możesz obliczyć średni koszt kapitału obcego: (5%x100+15%*20)/(100+20)=6,67% I to jest średni koszt kapitału obcego.

O tym o czym wspomniał Watchdog:

Możesz kupić te meble, wziąć je do domu, ale sprzedawcy np. tak wpadłaś w oko, że zgodził się, że zapłacisz za nie dopiero za 10 miesięcy jak już będziesz miała kasę.

I wtedy masz zobowiązanie ale jest ono nieoprocentowane, a zatem to zobowiązanie nie jest brane do wyliczenia średniego kosztu kapitału obcego.

Odnośnie kapitału własnego.

Załóżmy, że masz 100 tys. zł To, że masz te pieniądze to też Cię kosztuje... Bo jak masz samą gotówkę i nic z nią nie robisz to wzrost cen towarów i usług (inflacja) powoduje, że za 2 lata możesz kupić przykładowo 20 kg ziemniaków,a teraz mogłabyś 25 kg kupić.

I teraz możesz obliczyć ile kosztuje Cię posiadanie tych pieniędzy. Tzn. nie jest to takie łatwe bo jeszcze wszędzie jest ryzyko, Twoje oczekiwania itd. itd. Jednego zadowoli 10% w skali roku innego dopiero 20%

Mając średni koszt kapitału obcego czyli to 6,67% i koszt kapitału własnego (który oblicza się na podstawie wielu, wielu czynników) możesz obliczyć w ten sam sposób WACCka co obliczyłaś średni koszt kapitału obcego. Ne zdziw się, że koszt kapitału własnego jest przeważnie wyższy niż koszt kapitału obcego. Dużo osób tego nie rozumie ale jest to normalne.

A te wszystkie koszty i kapitału własnego i kapitału obcego są zależne od wielu rzeczy np. decyzji Rady Polityki Pieniężnej dotyczących stóp procentowych. Te decyzje są zależne od projekcji inflacji, różnych wskaźników, ogólnej sytuacji gospodarczej w Polsce i nie tylko itd. itd.
W perspektywie średnioterminowej firma może kalkulować, że opłaca się zadłużyć w walucie obcej np. euro gdzie w strefie euro stopy procentowe są o wiele niższe niż w Polsce, a zatem trzeba mniej oddać pieniędzy bankowi, jednak występują ryzyko kursowe.

Dlatego właśnie ludzie, którzy brali kredyt hipoteczne we frankach szwajcarskich patrząc na osłabiającą się złotówkę prawie mdleli.

Edytowany: 9 kwietnia 2013 02:57

Jozefkkk
0
Wpisów: 151
Wysłane: 9 kwietnia 2013 20:15:30
@grooh

Dla potrzeb ustalenia kosztu kapitału obcego sumuje się wszystkie pozycje odsetkowe, w tym celu należy odnaleźć w bilansie po stronie pasywów w zobowiązaniach krótkoterminowych i zobowiązaniach długoterminowych, pozycje takie jak kredyty i pożyczki, zobowiązania z tytułu leasingu i inne zobowiązania finansowe/odsetkowe.

Wykładowca sprawę uprościł, bo przyjął założenie, że zobowiązania długoterminowe = zobowiązania odsetkowe, a zobowiązania krótkoterminowe = zobowiązania wobec dostawców (nieoprocentowane).

Twój temat to "długoterminowe decyzje w zakresie finansów przedsiębiorstw", sam temat już sugeruje, że powinnaś patrzeć raczej na pozycję zobowiązania długoterminowe, a wzór Twojego wykładowcy to droga na około (oni tak mają). Kapitał własny - zobowiązania krótkoterminowe = zobowiązania długoterminowe. Dlatego na potrzeby tego zadania wystarczy jeśli weźmiesz sumę z pozycji zobowiązania długoterminowe, zaoszczędzisz sobie liczenia i wyjdziesz na to samo.

@ucofb

Zobowiązanie długoterminowe, czyli to zaciągane na 10 lat, też dzieli się na część długoterminową (odsetki, których płatność przypada po 1 roku) i część krótkoterminową (odsetki, które obciążają firmę w danym roku). W bilansie spółki często tą krótkoterminową część kredytu długoterminowego wyodrębniają jako jedną z pozycji w zobowiązaniach krótkoterminowych.

Swoją drogą, między innymi z tego powodu, wzór stosowany przez wykładowcę koleżanki jest sporym uproszczeniem, nawet jeśli ma dotyczyć kosztu samej części długoterminowej.

Koszt kapitału własnego fachowo nazywany jest kosztem utraconych możliwości. Tą utraconą możliwością jest nietylko utracona możliwość bieżącej konsumpcji (o czym wspomniałeś), ale i wszelkie inne alternatywy wykorzystania kapitału, które znikają nam z pola widzenia gdy kapitał zamrozimy w dane przedsięwzięcie. Inflacja sama w sobie nie jest kosztem, ani nawet bezpośrednią przyczyną występowania kosztu kapitału własnego. Jest gfdzieś tam ale daleko na szarym końcu i to tylko i wyłącznie pośrednio. Inflacja siedzi we wszystkim.

ucofb
1
Wysłane: 9 kwietnia 2013 20:37:16
Wszystko zgoda nie chciałem już bardziej gmatwać.

Koszt utraconych korzyści, nie lubię fachowych określeń dla mnie to koszt alternatywny, o nazewnictwo nie warto się spierać wiadomo o co chodzi :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,243 sek.

ckezmzcp
tomktfli
jqzcanku
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
myeinrfz
iudgrrqw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat