Do obliczeń brałam tylko zobowiązania krótkoterminowe.. Kłopoty? ale przecież należności są szybko ściągane wiec wydaje mi się, że mają środki na pokrycie tych zobowiązań.
|
|
Witam,
pisząc prace na analizę finansową wyliczyłam cykl konwersji gotówki z poniższych danych:
2010 Rotacja zapasów w dniach: 60 Rotacja należności w dniach: 55 rotacja zobowiązań w dniach: 78
CKG = 36
2011 Rotacja zapasów w dniach: 121 Rotacja należności w dniach: 16 rotacja zobowiązań w dniach: 196
CKG = -59
z tego co wyczytałam z książek ujemny cykl przedsiębiorstwie jest pożądany. Jednak coś mi tu nie pasuje, a mianowicie to że dwukrotnie zwiększył się cykl zapasów czyli zalegają one na magazynie aż 1/3 roku.. Wg mnie lepsze wyniki były w 2010 ale teraz już sama nie wiem jak to zinterpretować.
z góry dziękuję za każdą odpowiedź, pozdrawiam ;)
|
|
Niestety z niektórymi pojęciami użytymi przez was mam problem ;( .. Nie jestem aż tak obeznana w temacie bo dopiero zaczynam się w tych obracać, ale dziękuję za wasze cenne rady ;)
|
|
Jak już wcześniej wspomniałam, moim zdaniem są to wszystkie zobowiązania, środki które jesteśmy komuś dłużni. Zrobiłam to w ten sposób, że od pasyw odjęłam kapitał własny i finał ;) nie będę kombinować, chociaż nie wiem jak na to spojrzy oceniający i co miał na myśli podając nam taki schemat.
Temat pracy to: Długoterminowe decyzje w zakresie finansów przedsiębiorstw. Miałby ktoś może jeszcze jakieś pomysły o czym mogę jeszcze napisać ? ;> Wszystko opiera się o sprawozdanie finansowej konkretnej firmy ;)
|
|
ucofb napisał(a):Jeżeli masz tylko dane takie, która tutaj podałaś to na moje oko:
kapitał obcy = pasywa i kapitał własny
Należności krótkoterminowe są przecież w aktywach.
Przepraszam najmocniej, ale dość późno już było.. oczywiście chodziło mi o Zobowiązania ;) Nasz Pan wykładowca jest baaardzo ambitny i tego samego też wymaga od nas, tylko z racji tego, że studiuję zaocznie mam mało czasu żeby to wszystko ogarnąć. Do zrobienia mamy dużo więcej ale póki co muszę to rozgryźć ;). I bardzo dziękuję za każdą podpowiedź ;)
|
|
Wzór ten podawał nam wykładowca tzn robiliśmy przykładowe zadanie.. Moim zdaniem kapitał obcy to wszystkie zobowiązania, kredyty pożyczki itp. Nie wiem w sumie po co on kazał nam odejmować od pasyw ZwD .. a może ja już coś mieszam.
|
|
Witam, jestem w trakcie pisania pracy na finanse przedsiębiorstw. Mam kłopot z wyliczenie średnio ważonego kosztu kapitału, a mianowicie już na samym początku ..
Analizując przedsiębiorstwo X mam takie dane:
Pasywa: 28711 Kapitał własny: 18206 należności krótkoterminowe: 11618
Wzór na kapitał obcy: Pasywa - Kapitał własny - należności krótkoterminowe i niestety wychodzi wartość ujemna..
Gdyby ktoś mi doradził jak to ugryźć to byłabym wdzięczna.
Pozdrawiam.
|
|