PARTNER SERWISU
qbdkkzin
groooh

groooh

Ostatnie 10 wpisów
Do obliczeń brałam tylko zobowiązania krótkoterminowe..
Kłopoty? ale przecież należności są szybko ściągane wiec wydaje mi się, że mają środki na pokrycie tych zobowiązań.

Witam,

pisząc prace na analizę finansową wyliczyłam cykl konwersji gotówki z poniższych danych:

2010
Rotacja zapasów w dniach: 60
Rotacja należności w dniach: 55
rotacja zobowiązań w dniach: 78

CKG = 36

2011
Rotacja zapasów w dniach: 121
Rotacja należności w dniach: 16
rotacja zobowiązań w dniach: 196

CKG = -59

z tego co wyczytałam z książek ujemny cykl przedsiębiorstwie jest pożądany. Jednak coś mi tu nie pasuje, a mianowicie to że dwukrotnie zwiększył się cykl zapasów czyli zalegają one na magazynie aż 1/3 roku.. Wg mnie lepsze wyniki były w 2010 ale teraz już sama nie wiem jak to zinterpretować.

z góry dziękuję za każdą odpowiedź,
pozdrawiam ;)

Niestety z niektórymi pojęciami użytymi przez was mam problem ;( .. Nie jestem aż tak obeznana w temacie bo dopiero zaczynam się w tych obracać, ale dziękuję za wasze cenne rady ;)

Jak już wcześniej wspomniałam, moim zdaniem są to wszystkie zobowiązania, środki które jesteśmy komuś dłużni. Zrobiłam to w ten sposób, że od pasyw odjęłam kapitał własny i finał ;) nie będę kombinować, chociaż nie wiem jak na to spojrzy oceniający i co miał na myśli podając nam taki schemat.

Temat pracy to: Długoterminowe decyzje w zakresie finansów przedsiębiorstw. Miałby ktoś może jeszcze jakieś pomysły o czym mogę jeszcze napisać ? ;> Wszystko opiera się o sprawozdanie finansowej konkretnej firmy ;)

ucofb napisał(a):
Jeżeli masz tylko dane takie, która tutaj podałaś to na moje oko:

kapitał obcy = pasywa i kapitał własny

Należności krótkoterminowe są przecież w aktywach.

Przepraszam najmocniej, ale dość późno już było.. oczywiście chodziło mi o Zobowiązania ;)
Nasz Pan wykładowca jest baaardzo ambitny i tego samego też wymaga od nas, tylko z racji tego, że studiuję zaocznie mam mało czasu żeby to wszystko ogarnąć. Do zrobienia mamy dużo więcej ale póki co muszę to rozgryźć ;).

I bardzo dziękuję za każdą podpowiedź ;)

Wzór ten podawał nam wykładowca tzn robiliśmy przykładowe zadanie.. Moim zdaniem kapitał obcy to wszystkie zobowiązania, kredyty pożyczki itp. Nie wiem w sumie po co on kazał nam odejmować od pasyw ZwD .. a może ja już coś mieszam.

Witam,
jestem w trakcie pisania pracy na finanse przedsiębiorstw. Mam kłopot z wyliczenie średnio ważonego kosztu kapitału, a mianowicie już na samym początku ..

Analizując przedsiębiorstwo X mam takie dane:

Pasywa: 28711
Kapitał własny: 18206
należności krótkoterminowe: 11618

Wzór na kapitał obcy: Pasywa - Kapitał własny - należności krótkoterminowe
i niestety wychodzi wartość ujemna..

Gdyby ktoś mi doradził jak to ugryźć to byłabym wdzięczna.

Pozdrawiam.

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 4 grudnia 2013 19:29:43
Liczba wpisów: 7
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,211 sek.

hzgsuumf
acfopmeq
ojesovrp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 379,35 zł +381,90% 96 379,35 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zomeupdx
eryotdyx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat