cześć Wojetek,
bardzo cenię odmienne punkty widzenia i rzeczową dyskusję więc dzięki że podjąłeś się polemiki
Cytat:Powyższy post to pod naganianie raczej idzie...
Staram się tutaj prezentować swój punkt widzenia. Czasami jest on pozytywny (jak z Talexem czy Vidis) czasami negatywny (np Orzełek). Mam nadzieję że ktokolwiek na tej podstawie przegląda spółki które tutaj poruszam i sam podejmuje decyzje inwestycyjne
poruszone przez Ciebie kwestie :
Cytat:Przychody netto ze sprzedaży produktów, towarów i materiałów 51 085 / 40 510 (H1.2013 do H1.2012) Przychody urosły o 25% - czy to jest bardzo szybko z tak niskiej bazy hmmm.
Niska baza została odwzorowana w aktualnej wycenie. Jeżeli mówimy o stabilnej firmie (działającej od lat w tej samej branży) to uznaję 25% wzrostu przychodów za bardzo szybki wzrost
Cytat:zysk faktycznie ładny (bo wcześniej były straty), brak zadłużenia ? hmm
X. Zobowiązania i rezerwy na zobowiązania (na koniec półrocza bieżącego roku obrotowego i na koniec poprzedniego roku obrotowego) 18 503 / 14 183 (jw) - jak widać wzrosły zwłaszcza krótkoterminowe
XII. Zobowiązania krótkoterminowe (na koniec półrocza bieżącego roku obrotowego i na koniec poprzedniego roku obrotowego) 16 115 / 11 733 (jw) o jedynie 37% !.
Kapitał własny to XIII. Kapitał własny (na koniec półrocza bieżącego roku obrotowego i na koniec poprzedniego roku obrotowego) 41 263 38 850 , capital gearing to jedyne 44% co brakiem zadłużenia z pewnością nie jest.
jako odpowiedź zacytuję część sprawozdania :
Łączna kwota zobowiązań na dzień 30.06.2013 r. wynosiła 16 115 tys. PLN, stanowiły one 39,1% kapitałów własnych, dodatkowo należności znacznie przewyższają kwotę zobowiązań w I półroczu 2013 roku, taka struktura zobowiązań nie wpływa zatem na ryzyko zadłużenia Spółki. Spółka na dzień 30.06.2013 r. nie korzystała z kredytów bankowych.oraz:
Wysoki poziom płynności finansowej potwierdza również wysoki poziom majątku obrotowego w majątku ogółem przedsiębiorstwa, na dzień 30.06.2013 r. wyniósł on 53%. Spółka w I półroczu 2013 r., posiadała zgromadzone na rachunkach środki pieniężne, w wysokości 4 890 tys. PLN. Spółka nie korzystała w badanym okresie z kredytów obrotowych, nie posiada również kredytów inwestycyjnych czy długoterminowych, wszelkie wydatki na potrzeby bieżąco realizowanych kontraktów Spółki były pokrywane ze środków pieniężnych przedsiębiorstwa.
Wskaźnik ogólnego zadłużenia na dzień 30.06.2013 roku ukształtował się na poziomie 0,28 i wzrósł on, w porównaniu do I półrocza 2012 roku, ze względu na wyższy poziom zobowiązań Spółki. Zarówno struktura tych zobowiązań jak i dodatkowo optymalne wielkości wskaźników płynności zmniejszają ryzyko finansowe w przedsiębiorstwie oraz prawdopodobieństwo utraty zdolności do spłaty zadłużenia.
Na ostatni dzień czerwca 2013 roku występuje niewielkie zadłużenie długoterminowe, wynikające z umów leasingu.Cytat:Cytat:myślę że na ten rok bardzo ostrożnie można zakładać 6-8 milionów zysku. A spółka warta na giełdzie 30 mln
To też ciekawe - zysku netto za H1 było raptem 1,8mln a tu miałoby być 3x tyle w drugim półroczu ? Owszem dla Talexu widać sezonowość i najlepszy jest Q4 tyle że w H2.2012 mieli jedyne 6,7 mln ale straty. Przepływy finansowe też delikatnie mówiąc słabe.
H2 2012 mieli 6,7 mln straty ? Skąd te dane ?
w H1 2012 mieli 3,5 mln straty. Za cały 2012 mieli 2,1 mln straty. Stąd wynika że w H2 2012 mieli 1,4 mln zysku (w tym za Q4 2012 mieli 2,5 mln zysku)
Cytat:
Ujemne CF, ledwo jeden niezły kwartał a tu skup za kwotę większą niż spółka ma na koncie gotówki ? (4,9mln mają po H1.2013). Pomysł trochę w stylu kamikaze ;o.
5 mln to maksymalna kwota skupu. Nie sądzę aby przekroczyli wartość posiadanej gotówki (która jest praktycznie równa tej kwocie).
Warto zwrócić uwagę na bardzo zachowawczy sposób zarządzania spółką - tutaj główni właściciele nie chcą ryzykować własnych majątków w postaci akcji Talex'a. Nie posądzałbym ich o loty pikujące w stylu kamikaze :)
Jak dla mnie to był drugi udany kwartał Talex'u
Pierwszy kwartał był bardzo ładny przez sam fakt pozostania na plusie w najgorszym kwartale dla firmy
Jeżeli Twoja wycena spółki (górne 35 mln) jest prawidłowa to powinniśmy mieć kurs 11,5 PLN a nie aktualne 9 PLN :)
Aby nie wiać hurraoptymizmem - uważam że dla wszystkich jasne powinno być że o prawdziwej sile spółki upewnią nas dopiero wyniki za Q4
Dzięki Wojetek za podniesienie uwag co do mojej oceny spółki. Będę wdzięczny jeżeli znajdziesz chwilę aby równie krytycznie spojrzeć na moją ocenę spółki Vidis.
I jeszcze raz: wszystkie uwagi do moich spółek są tutaj mile widziane - zapraszam do wyrażania opinii