PARTNER SERWISU
mrejwlot

Czy animator na Catalyst działa zgodnie z prawem?

tomm072
0
Wpisów: 100
Wysłane: 9 listopada 2012 17:22:02
Najpierw trochę teorii:
"Celem działania Animatora Rynku jest wspomaganie płynności obrotu instrumentów finansowych danego emitenta, w szczególności zapewnianie wyznaczenia kursu instrumentu finansowego i stwarzanie możliwości zamknięcia pozycji przez inwestora w dowolnym momencie notowań."
a teraz rzeczywistość 09.10.2012 czyli dzisiaj obligacja REL0913 po stronie kupna zlecenie złożone przez animatora 20szt po 50% ja składam zlecenie sprzedaży po tej cenie i tutaj zaskoczenie normalnie jakby to nie był animator to transakcja by się odbyła a tutaj transakcji brak moje zlecenie pojawia się po stronie sprzedaży natomiast po stronie kupna pojawia się oferta 30szt po 35%.
Teraz moje pytanie czy tak można robić, skąd animator wie że ja składam takie zlecenie i dlaczego ma czas aby się ze swojego zlecenia wycofać oraz czy to jest zgodne z regulaminem gpw a jeżeli tak to po co ta farsa a animatorami jak im nie można sprzedać obligacji?

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 9 listopada 2012 17:30:42
To nie animator uprawia front running, tylko Ty uderzyłeś w dolne widełki. Rynek zaczął się równoważyć, a w tym czasie kupiec zmienił zdanie i sobie poszedł. To czy był animatorem nie ma tu nic do rzeczy.
Edytowany: 9 listopada 2012 17:30

mindek
0
Wpisów: 1 107
Wysłane: 9 listopada 2012 20:37:01
Najpierw niech kolega weźmie od ciebie 1szt z prawej strony po maksymalnie możliwej cenie a wtedy animator podniesie popyt i podaż. Wtedy oddasz mu w lewo i powinieneś zmieścić się w widełkach, chociaż na takim papierze animator jeszcze jest to dziwne, kto mu za to zapłaci?

Swego czasu robiłem z animatorem 90% obrotów dziennie na jednej ze spółek :-)
Edytowany: 9 listopada 2012 20:37

wapkil
0
Wysłane: 9 listopada 2012 20:57:30
Żeby uprościć sytuację, GPW zawiesiła już obrót tymi obligacjami. Oczywiście w dbałości o interes i bezpieczeństwo autora wątku.

tomm072
0
Wpisów: 100
Wysłane: 10 listopada 2012 09:00:47
Tylko że zgodnie z założeniem gpw celem działań animatora rynku jest m.in stwarzanie możliwości zamknięcia pozycji przez inwestora w dowolnym momencie notowań i ma za to płacone.
Jeżeli wystawia zlecenie i zakłada że i tak po tej cenie nie kupi to po co w ogóle wystawia zlecenie chyba tylko po to aby w arkuszu zleceń ładnie to wygladało.

wapkil
0
Wysłane: 10 listopada 2012 12:42:53
Te założenia są równie konkretne, jak preambuła do konstytucji. Ładnie brzmią, ale niczego nie da się z nich wywnioskować. Animatorzy działają na podstawie umów. Jeżeli Cię to interesuje, sprawdź, czy na Catalyst mają narzucone jakiekolwiek rzeczywiste obowiązki. Nie interesowałem się przepisami, ale sądząc z działania animatorów, bardzo w to wątpię.

Akurat w tym przypadku nie ma się co dziwić - nikt nie płaci animatorowi za zostanie z papierami bankruta, ale ogólnie masz rację, że na Catalyst działanie animatorów to często zupełna fikcja. Ciężko na przykład uznać, że rzeczywiście animowany jest papier, na którym co prawda animator jest, ale w historii nigdy nie pojawiło się żadne, nawet najbardziej absurdalne, zlecenie sprzedaży :)

mg44
0
Wpisów: 41
Wysłane: 4 grudnia 2012 23:14:44
Opisane działania - ucieczka animatora podczas zawieszenia notowań to niestety standard.
Często jak jest podaż na papierze to ustawiają się Animki specjalnie tak, żeby najlepszy ich bid był poniżej widełek, wtedy mają czas, żeby się wycofać i nie ponosić ryzyka nabierania obligacji.

Generalnie więc część - bo nie wszyscy kwotują nietransakcyjne ceny. To pewnie kwestia umowy, która umożliwia szerokie kwotowanie animatorowi - na tyle szerokie, żeby transakcja zawieszała notowania.
Takie ceny to ja mogę w zeszycie w trzy linie wpisywać i będą tak samo pomocne jak tamte. System animatorów ma luki.

Adres do narzekań:

rynek@gpwcatalyst.pl

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 4 grudnia 2012 23:54:51
Moim zdaniem cała ta instytucja animka to jedno wielkie nieporozumienie wprowadzające akcjonariuszy w błąd i godzące w ich interesy.
Tak właśnie nazwę wykazywanie w arkuszach, po stronie podaży i popytu nienaturalnych, nie wynikających z potrzeb rynkowych zleceń.
Poza tym, że generują fałszywy ruch wprowadzając "drobnych" w błąd, ich usługi wiążą się z konretnym kosztem dla spółki, który pozostaje tajemnicą poliszynela.
Bóg jeden wie, ile spółek zostało subtelnie zmuszonych do korzystania z ich usług w ramach oficjalnego programu wspierania płynności na GPW w zamian za to, by nie wylecieć z "ciągłych"?
Z ostatnio obserwowanych - Procad przystąpił do tego programu po pieciodniowej banicji na dwóch fixach.
To delikatnie mówiąc trąci.....Not talking

edit: Sorki, że się podpiąłem pod wątek Catalyst przykładem z rynku akcji, ale temat wg mnie nie dotyczy tylko rynku obligacji.
Edytowany: 5 grudnia 2012 00:03

wapkil
0
Wysłane: 5 grudnia 2012 02:55:56
Cóż, na Catalyst zlecenia animatorów bardzo często nie generują ,,fałszywego ruchu'', bo albo ich nie ma, albo są poza widełkami. Choć ciężko nie zgodzić się z opinią, że w takiej sytuacji płacenie animatorowi, nawet niewielkich pieniędzy, za udawanie, że nim jest to zupełny absurd, na którym korzystają wyłącznie animatorzy.

Tak z ciekawości, czy na tym Procadzie spread się zmniejszył po pojawieniu się animatora? O ile pamiętam, na GPW animatorzy nie mogą tak łatwo udawać, bo mają wymuszony maksymalny spread.
Edytowany: 5 grudnia 2012 02:58

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,208 sek.

jfcmkeff
drsxkzkb
eiycxacm
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mfkhjzyw
tekvwltx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat