PARTNER SERWISU
vdimlprq

Manipulacja Informacją

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 2 października 2012 10:35:33
Lata doświadczeń spowodowały we mnie bardzo wysoki poziomu nieufności do wszystkich informacji jakimi jestem atakowany. Czasem czuje się jak idiota i wyznawca teorii spiskowych. Dziś jednak poddany zostałem naprawdę obrzydliwej próbie manipulacji.

Jak co dzień rano podróżowałem samochodem do pracy i włączone miałem radio. Audycję prowadził Jacek Żakowski. Wypowiedział się najpierw na temat szkolnictwa, że zgadza się iż u nas tytuły niewiele znaczą, że tylko w Polsce aż 70% uczelni jest prywatnych i z tego powodu tytuł magistra nie cieszy się należną estymą. Potem dziennikarz przeszedł do oceny kandydata PIS na premiera PROFESORA Glińskiego, aby za chwilę powrócić do systemu edukacji. Otóż Pan Żakowski stwierdził, że są Profesorowie i Profesorkowie. Są tytuły, które powinny cieszyć się należnym szacunkiem nadawane przez Prezydenta RP po spełnieniu gęstej sieci obwarowań i Profesorkowie, którym nadaje się tytuły przez kolegów z katedry...

Przekaz był jasny. Profesor Gliński to profesorek, któremu tytuł nadali koledzy z jakiejś prywatnej uczelni. Nie było wypowiedziane to wprost, bo mogłoby zakończyć się procesem, ale takie było odczucie. Dziennikarz zaczepił o tytuł Glińskiego i pociągnął temat. Z ciekawości jednak sprawdziłem - moja wrodzona podejrzliwość:

isap.sejm.gov.pl/DetailsServle...

Otóż pod postanowieniem nadania tytułu Profesora podpisał się Prezydent Kaczyński i Premier Tusk...
I jak tu nie sprawdzać faktów? Gliński ma tytuł naukowy w ocenie dziennikarza rzetelny, bo nadany przez Prezydenta RP, a po audycji zostawił wrażenie, że to nic nie znaczący przedrostek przed nazwiskiem...

W tym miejscu warto sobie zdać sprawę, że podobnym zabiegom poddawani jesteśmy na rynku finansowym i do wszystkich informacji należy podchodzić bardzo ostrożnie z olbrzymim poziomem nieufności. To po prostu mniej wtedy boli thumbright

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 2 października 2012 11:07:11
To nic nowego... na giełdzie jak i w codziennym życiu wygrywają Ci co potrafią szybko i w miarę skutecznie filtrować słuszne i istotne informacje spośród steku bzdur, które walą w nas z każdej strony :)

A wrodzona podejrzliwość (oby nie przesadna) to bardzo przydatna i ceniona rzecz w obecnych czasach, niech przykładem będą Ci co jej nie mieli, mam na myśli nabitych w butelkę przez Amber Gold...

PS Nie znam jednak osoby, która w mniejszym lub większym stopniu nigdy nie została w tę przysłowiową butelkę i to całkiem legalnie nabita... taki świat :D
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 2 października 2012 11:09

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 2 października 2012 12:19:32
Sugeruję po prostu nie słuchać i nie czytać Żakowskiego, to kliniczny przykład narcystycznego idioty.

Co do informacji pochodzących ze spółek, to nauczyłem się jednego - jakiekolwiek niejasności bezwzględnie ZAWSZE należy rozstrzygać negatywnie. Zawsze, to musi być reguła. Nie pamiętam, kiedy się nie sprawdziła. Błąd w tabelkach? Podpisali kontrakt i nie podają sumy ani kontrahenta? Coś wygląda na czeski błąd? Zawsze interpretować skrajnie negatywnie. Jeszcze mi się nie zdarzyło zobaczyć informacji, w której błąd był korygowany na korzyść akcjonariuszy.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 2 października 2012 12:22

soczo81
0
Wpisów: 111
Wysłane: 2 października 2012 23:33:26
anty_teresa napisał(a):
Z ciekawości jednak sprawdziłem - moja wrodzona podejrzliwość:

isap.sejm.gov.pl/DetailsServle...

Otóż pod postanowieniem nadania tytułu Profesora podpisał się Prezydent Kaczyński i Premier Tusk...

Nie ma znaczenia, który Prezydent. To tylko uwieńczenie całej procedury. Liczy się, że jest to Profesor belwederski, a nie uczelniany. Natomiast manipulacja informacją wyjątkowo niesmaczna.

nadzikiewicztomasz
0
Wpisów: 4
Wysłane: 9 października 2012 09:17:29
Doświadczony inwestor to jeszcze nie wszystko. Trzeba mieć ten zmysł wybierania najistotniejszych informacji. Wszystkiego można się nauczyć, ale jednak intuicja to coś wrodzonego. Wiadomo, że to co czytane w największym nakładzie najprawdopodobniej jest po prostu powierzchowne i dotyka istoty danego problemu niezbyt szczegółowo.

Krono
0
Wpisów: 8
Wysłane: 10 stycznia 2013 18:52:12
No cóż, w przeciwieństwie do Ciebie pewnie wiele osób dało się Żakowskiemu zmanipulować. Dlaczego? Ponieważ nie sprawdziło podawanych przez niego informacji, i wybiórczo zapamiętało tylko zestawienie Gliński-profesorek. I dodam coś, co może rzeczywiście zostać uznane za teorię spiskową, ale informacje podawane rano, kiedy mózg jest jeszcze bardzo świeży najlepiej się zapamiętuje ;) Był to więc przekaz dnia.

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 24 czerwca 2013 02:02:56
mathu napisał(a):
Sugeruję po prostu nie słuchać i nie czytać Żakowskiego, to kliniczny przykład narcystycznego idioty.

Z tego co usłyszałem w radiowej audycji od jakiegos polityka PIS-u to Żakowski bral pieniądze od SLD za poprawne poglądy polityczne i kształtowanie ich w mediach. Dawno juz wyczuwalne w jego audycjach.

Czyli to nie idiotyzm, to biznes glasses1 la kto płaci ten ma swojego dziennikarza :)
To jest gra. Zabawa na pieniądze.
Edytowany: 24 czerwca 2013 02:03

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 28 czerwca 2013 09:41:13
Wpadł mi w oko dobrze znany komentarz słowno-muzyczny do całej branży dziennikarskiej i PR'owej.

pies_lancuchowy
0
Wpisów: 136
Wysłane: 11 marca 2016 21:53:29
'finał' manipulacji - po 4 latach.

Edytowany: 12 marca 2016 14:18

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,316 sek.

hxqciokh
mkccbyop
aospgdwr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qlaxtdbh
peenkkak
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat