witajcie,
ogolnie juz troche inwestowalem na catalyst ale malo. planuje troche wiecej sie tym rynkiem zainteresowac a w zasadzie to raczej mam na mysli robic wiecej transakcji, tym bardziej, ze zaraz lokaty antybelkowe przesttana funkcjonowac a banki nie spiesza sie z oprocentowaniem. do rzeczy
mam troche wolnej gotowki i chcialem kupic pare dni temu obligacje. wiem, ze nalezy kupowac w poblizu wyplaty kuponu... i tu jest moja zagwostka i pytania. w ostatnim tygodniu wyplacalo kupon kilka spolek. wezmy na tapete moze te ktorymi sie zainteresowalem: 06n i orl.
moje watpliwosci wiaza sie z tym co sie dzieje w okresie po dniu ustalenia prawa (14.02.2012) a dniem wyplaty kuponu(23.02.2012) oraz dalej...
(pominmy narazie d+2 dla uproszczenia sprawy)
w tym okresie(14-23) w tabelach odsetkowych nadal narastaja odsetki, ale przeciez nie ida one do tego, ktory kupil te obligi - powiedzmy 15.02.2012. sa one wyplacane temu co je mial w dniu ustalenia prawa...czy to oznacza, ze w tym okresie (15-23) kupuje obligacje z oprocentowaniem 0%?
drugie pytanie jest moze po czesci wina banku, bo wiem jak to powinno dzialac ale w systemie widze co innego niz w teorii. otoz jak skladalem na te papiery zlecenie (22-24.02.2012) to nadal w wycenie mialem doliczone odsetki (28 pln okolo o ile dobrze pamietam)...przeciez juz wyplata kuponu byla 23go i cena brudna powinna byc bliska nominalu (bm to bzwbk)...czy to oznacza, ze taka pobiora zaliczke a potem skoryguja czy tyle zaplace i tego juz mi nie odda?

jak to wyglada w praktyce? moze ktos tu ma w wbk i juz mial z tym do czynienia...?