anzhzteh
Advertisement
PARTNER SERWISU
jmecyqmc

Indeksy WGPW

musco
0
Wpisów: 2
Wysłane: 22 lutego 2012 21:29:43
Witam. Jestem początkującym "inwestorem" na warszawskiej giełdzie papierów wartościowych. Akurat tak się złożyło, że zaczynam z tym akurat w momencie, w którym coraz częściej widzi i słyszy się o możliwej realizacji zysków po wzrostach z początku roku. Stąd moje pytanie i prośba o podzielenie się informacją, który według Was polski indeks najlepiej obrazuje sytuacje naszego rynku w całości. Jakie są wady i zalety poszczególnych indeksów. Czyli ogólnie co obserwować, aby przygotować się na zwroty na rynku. Który wykres wartości indeksu najlepiej potraktować analizą techniczną w celu wyznaczenia aktualnego trendu lub znalezienia sygnałów na odwrócenie? Pozdrawiam
Edytowany: 22 lutego 2012 22:44

Caveo
0
Wpisów: 3
Wysłane: 22 lutego 2012 22:45:44
Wydaje mi się, że to zależy na jakich spółkach chcesz grać, jeśli z tych większych (WIg20) to obserwuj i kieruj się tym indeksem, jeśli spółki z wig20, wig40, wig80 to kieruj się WIg-iem ogólnym.

Może ktoś z bardziej doświadczonych zweryfikuje moją opinię. salute

„Żeglarz nie może opanować oceanu, ale potrafi zapanować nad sobą. Studiuje układy prądów oraz mapy pogody. Uczy się techniki bezpiecznego żeglowania i zdobywa doświadczenie. Wie, kiedy należy wypłynąć, a kiedy lepiej pozostać w porcie. Dobry żeglarz robi użytek ze swojej inteligencji.”
A. Elder - Zawód inwestor giełdowy

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 22 lutego 2012 22:51:00
O indeksach można długo - mam nadzieję, że się wywiąże ciekawa dyskusja.
Mój pogląd jest taki, że indeksy to lipa. 67,5% (sprawdziłem właśnie) indeksu WIG to składniki WIG20.
A w WIG20 pierwsze 5 spółek to 59,1% udziału. Czyli te 5 spółek odpowiada za kształtowanie 40% wartości indeksu szerokiego rynku. Dziękuję za taki indeks!
A jak zaczniemy gadać o zasadach doboru składników to nóż się w kieszeni otworzy.

PS a po ci Ci trend rynku jako całości? Inwestujesz w portfel odwzorowujący ruchy rynku?
Edytowany: 22 lutego 2012 22:53

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 23 lutego 2012 08:43:26
Tak ja Wodzu napisał dobór wag do głównych indeksów GPW powoduje zakrzywienie rzeczywistego obrazu zachowania rynku. Najlepiej by było byś sam prowadził prowadził na własne cele indeks złożony ze spółek które znajdują się w kręgu Twoich zainteresowań - czyli takich które spełniają Twoje kryteria doboru, natomiast mam świadomość że jest to prawie niewykonalne by odtworzyć taki indeks wstecz.
Można również na indeksie cenowym przyjrzeć się jak spora różnica wychodzi w momencie gdyby te wagi pominąć. Niestety indeks pomijający wagi z uwagi na płynność niektórych walorów i fakt że tam wzrosty lub spadki odbywają się nieraz na groszowych obrotach, również jest rozwiązaniem dalekim od ideałów.
Problem ten już wcześniej zauważyły fundy na zlecenie których GPW prowadzi również benchmarki które mają służyć TFI jako najbardziej trafiona skala porównawcza. Można od razu przypuszczać że te benchmarki służa równiez celom propagandowym fundów podnosząc im uzyskiwany wynikblackeye , ale wedle moich obserwacji i bechmarku jaki prowadzę na wątku www.stockwatch.pl/forum/wpis-n... jest on bliższy prawdzie niż główne indeksy. Informacje na temat jego składu znajdziesz na tej stronie: static.gpw.pl/pub/files/PDF/dw...
Notowany jest dwa razy w ciągu sesji, więc analizować go można od świec 4H
Na Stooqu jest notowany jako "INVESTORMS", a tak wyglada jego porównanie z podstawowymi indeksami:

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 23 lutego 2012 08:50

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 23 lutego 2012 09:01:28
Tutaj może sobie sprawdzić udział pakietów określonych spółek w określonym indkesie www.attrader.pl/pl/indeksy/wig...
www.attrader.pl/pl/indeksy/mwi...
www.attrader.pl/pl/indeksy/swi...

Ja jednocześnie chciałem zwrócić uwage wszystkim an pojawienie się od jakiegoś czasu indeksu WIG-Plus który namiętnie obserwuję ponieważ mam wrażenie że to właśnie on oddaje emocje drobnych inwestorów najlepiej www.attrader.pl/pl/indeksy/wig...
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 23 lutego 2012 10:26:27
Dapi, WIG Plus jest dosyć podobny do InvestorMS z tym że lepszy, bo jest notowany w sposób ciągły i jestem przekonany że z czasem będzie on dla inwestorów lepszym wskaźnikiem niż obecne indeksy. Jedyny problem w tej chwili polega na tym, że jest on notowany zaledwie od początku grudnia 2011' więc dosyć trudno go na razie analizować w inwestycjach średnio czy długoterminowych, Speak to the hand ale wróżę mu świetlaną przyszłość. Angel

musco
0
Wpisów: 2
Wysłane: 23 lutego 2012 10:46:14
Dzięki za zainteresowanie tematem.
WatchDog napisał(a):

PS a po ci Ci trend rynku jako całości? Inwestujesz w portfel odwzorowujący ruchy rynku?

Ciężko tu mówić o inwestowaniu, raczej jest to narazie próba nauki oraz poznania rynku. Bardziej chodzi mi o dodatkowe potwierdzenie sygnału do kupna bądź sprzedaży. Ogólnie moje pytania pojawiły się podczas czytania "Analizy technicznej rynków finansowych" Murphy. Opisując teorię Dow'a autor określił słuszny moment zakupu akcji jeśli 2 wskaźniki są zgodne w trendzie tj DJI oraz DJT są w trendzie rosnącym. Stąd moje rozważania, które polskie wskaźniki odgrywałyby rolę wyżej wymienionych wskaźników i czy coś takiego jest po kilkudziesięciu latach słuszne.

buldi, Dapi

Dzięki za następne tematy do przestudiowania. WIG Plus wędruje na tapetę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,132 sek.

tlquzajv
vkwemzyl
oycmrzml
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oicygfsx
iwjkpyrw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat