Dzięki za zainteresowanie tematem. WatchDog napisał(a):
PS a po ci Ci trend rynku jako całości? Inwestujesz w portfel odwzorowujący ruchy rynku?
Ciężko tu mówić o inwestowaniu, raczej jest to narazie próba nauki oraz poznania rynku. Bardziej chodzi mi o dodatkowe potwierdzenie sygnału do kupna bądź sprzedaży. Ogólnie moje pytania pojawiły się podczas czytania "Analizy technicznej rynków finansowych" Murphy. Opisując teorię Dow'a autor określił słuszny moment zakupu akcji jeśli 2 wskaźniki są zgodne w trendzie tj DJI oraz DJT są w trendzie rosnącym. Stąd moje rozważania, które polskie wskaźniki odgrywałyby rolę wyżej wymienionych wskaźników i czy coś takiego jest po kilkudziesięciu latach słuszne. buldi, Dapi Dzięki za następne tematy do przestudiowania. WIG Plus wędruje na tapetę.
|
Witam. Jestem początkującym "inwestorem" na warszawskiej giełdzie papierów wartościowych. Akurat tak się złożyło, że zaczynam z tym akurat w momencie, w którym coraz częściej widzi i słyszy się o możliwej realizacji zysków po wzrostach z początku roku. Stąd moje pytanie i prośba o podzielenie się informacją, który według Was polski indeks najlepiej obrazuje sytuacje naszego rynku w całości. Jakie są wady i zalety poszczególnych indeksów. Czyli ogólnie co obserwować, aby przygotować się na zwroty na rynku. Który wykres wartości indeksu najlepiej potraktować analizą techniczną w celu wyznaczenia aktualnego trendu lub znalezienia sygnałów na odwrócenie? Pozdrawiam
|