PARTNER SERWISU
lcdhwqor
1 2 3 4

Dwa Miliony

Futro
0
Wpisów: 235
Wysłane: 2 lutego 2012 23:09:52
Frogu, podałeś target 2 mln, ale nie piszesz jaki masz kapitał zainwestowany. To nie moja sprawa, ale ile potrzebujesz ugrać, 100%, 1000%? To wszystko zmienia. Ja pomijając lokaty mam w tej chwili akcje warte tylko 26k na swoim rachunku. Będąc najlepszym traderem na świecie musiałbym bić rynek po 100% rocznie, żeby po 7 latach mieć 2 mln. To jest niemożliwe, chyba, że przy 7 letniej mega hossie.
Tyle, że ja mam kasę jeszcze na lokatach...

Powodzenia i życzę ci tego złotego strzału.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 3 lutego 2012 08:44:22
Cytat:
To nie moja sprawa, ale ile potrzebujesz ugrać, 100%, 1000%?

Hehe. No niestety, dużo dużo więcej binky

Ale lepszy efekt niż zysk 1000% można osiągnąć trafiając 4-krotnie 100%.

10k po wzroście o 1000% daje 110k
ta sama kwota po wzroście o 100% daje 20k, po kolejnych 100% jest już 40k, po trzecich 100% mamy 80k i po czwartym 100% strzale 160k.

Teoretycznie więc można, ale oczywiście jest to bardzo bardzo trudne.

Te 2 miliony, to taki króliczek którego chcę gonić, mając świadomość że nigdy go raczej nie złapię. Ale jakiś cel trzeba mieć. Zarabianie dla samego zarabiania mnie nie kręci.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 3 lutego 2012 09:23:26
Frogu to można załatwić jednym strzałem kupując dobrą groszówkę. Kupując za 10k przy kursie 0,05 wystarczy tylko poczekać na kurs 10zł i masz 2 bańki, proste nie? thumbright

Edit: Ja liczę że mi Bioton kiedyś wykręci taką stopę zwrotu, tyle że ja za marne grosze wszedłem.
Edytowany: 3 lutego 2012 09:25

Frog
13
Wysłane: 5 lutego 2012 17:27:56
Od dzisiaj zaczynam zamieszczać na blogu wyniki mojego "researchu" na temat niektórych spółek. Buńczucznie nazwałem to analizą spółki. Na pierwszy rzut idzie Medicalgorithmics.

Cytat:
Spółka zadebiutowała na rynku New Connect 9 listopada 2011 roku. W przeprowadzonej kilka miesięcy wcześniej prywatnej ofercie akcji, sprzedano inwestorom niemal 237 tysięcy akcji po cenie 26 zł. Przy łącznej liczbie akcji 2,5 mln sztuk, dało to wycenę rynkową 65 mln zł. Stosunkowo dużo jak na standardy rynku alternatywnego.

http://dwamiliony.blogspot.com/
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 17 lutego 2012 20:11:54
Wyniki spółek z New Connect

Cytat:
Ale kicha! Takich słów użyłbym zapytany o to jak wygląda rynek NC od strony fundamentalnej. Pisałem już (...), że zanim znalazłem na liście EBI 3 komunikaty o podwyższeniu prognoz, natknąłem się na 11 komunikatów o ich obniżeniu. Po lekturze kilkunastu raportów jest jeszcze gorzej. Sukcesem jest, gdy spółce udało się osiągnąć zakładany zysk. A bez wykorzystywania sztuczek księgowych udało się to naprawdę nielicznym. Wydaje się jednak, że to wszystko było już w cenach, gdyż NCINDEX zbliża się do swoich kilkumiesięcznym maksimów.

Follow me on Twitter

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 17 lutego 2012 22:58:36
Frog, a czego się spodziewałeś?
Przecież NC to czysty koncert życzeń. Płynność + brak przejrzystości wcześniejszej działaności (choć temu akurat się nie dziwię z uwagi na to że tu bardziej liczy sie pomysł niż doświadczenie) powodują że więcej tu zawodów niż sukcesów.
...... Ale przecież takie było pierwotne założenie rynku alternatywnego! To są bardzo ryzykowne inwestycje, bo typujesz zwycięzcę turnieju " mam talent" w giełdowej odmianie, czyli spółkę która odniesie ogromny sukces lub zginie w czeluściach mroku i zapomnienia.
Inwestowanie tu jest wg mnie bardziej ryzykowne niż zlewarowane 1/10 FW20 dlatego, że tu prawdopodobieństwo trafienia jest jeszcze mniejsze.
Dziwię się starym wyjadaczom, że tu wolą pakować swoje słabo dywersyfikowane środki. Not talking
Jakiś niewielki procent portfela - owszem, ale żeby na maxa........ d'oh!
Edytowany: 17 lutego 2012 23:07

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 17 lutego 2012 23:31:49
buldi napisał(a):
Jakiś niewielki procent portfela - owszem, ale żeby na maxa........

No to Buldi powiem Ci, że ja mam 100% portfela w 3 spółkach na NC, nie dlatego, że mam taki kaprys, tylko dlatego, że spółki, których biznes mi się podoba są akurat tutaj na tym rynku...

buldi
0
Wysłane: 17 lutego 2012 23:41:16
Pop nie uwierzysz, ale pisząc to miałem na myśli właśnie bardziej Ciebie niz Froga.
Jak długo już się tak "ślizgasz" - że się bez złośliwości zapytam. Angel
Edytowany: 17 lutego 2012 23:45

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 18 lutego 2012 09:18:22
Widać po wpisach.
Jesteś na oku, chłopie, mówię to poważnie.

Frog
13
Wysłane: 18 lutego 2012 09:41:03
buldi napisał(a):
Dziwię się starym wyjadaczom, że tu wolą pakować swoje słabo dywersyfikowane środki. Not talking
Jakiś niewielki procent portfela - owszem, ale żeby na maxa........ d'oh!

U mnie to akurat "tylko" niecałe pół portfela. A po ostatnich raportach i tak trzeba będzie zaostrzyć kryteria.
Follow me on Twitter

buldi
0
Wysłane: 22 lutego 2012 11:02:51
Ja też się Frogu zastanawiam, (nie bez emocji blackeye ) skąd sie u diabła wzięła ta relatywna słabość.
Przyznać jednak trzeba, że "zjawisko to" dotyczy głównie indeksu dużych spółek, a więc odzwierciedla spojrzenie głównie dużych zagranicznych inwestorów na kondycje spółek z WIG20. Najbardziej denerwują dysproporcje między tym czym Nas karmią, a więc relatywnie - w porównaniu do Europy - dobrą kondyncją naszej gospodarki i relatywną słabością największych spółek.
Albo to jakaś skrajna paranoja, albo obłuda w przedstawianiu naszej sytuacji osiągnęła monstrualne rozmiary. A może po prostu inwestorzy widzą że u nas dla osiągnięcia celów budżetowych MF idzie po trupach nie bacząc na jednoczesne ubijanie wszelkich przejawów przedsiębiorczości. Wczoraj zwróciłem uwagę na coś czego nie wiedziałem: w telewizorni powiedzieli że z KGHu rocznie spływa w postaci różnych podatków ok 4,5 mld zeta d'oh! , to ja się w tym kontekście zastanawiam czy dla kolejnych 1,5 mld warto było ich zarzynać szczególnie w chwili przełomowych inwestycji? Początkowo byłem zdania że ten podatek od kopalin jest słuszny ale sądzę obecnie, że wzrost zadłużenia jaki sie pojawi po akwizycji i wypłacie dywidendy może być niebezpieczny dla tej spółki w przypadku odwrócenia koniunktury na miedzi a że się kiedyś koniunktura odwróci to więcej niż pewne i wtedy nie będzie ani 1,5 mld ani 4,5mld ani KGHMu.
Kolejny temat cieżkich wagowo banków. I znów można sie było nasłuchać że ich sytuacja jest lepsza bo nie posiadają toksycznych aktywów, a to że utrzymują wyższy poziom rezerw. A więc znów kolejna relatywna siła fundamentalna i kolejna techniczna "dupa" na indeksie WIG-banki. Tyle że te banki to juz prawie całkowicie nie sa polskie banki tylko córki potężnych zagranicznych korporacji bankowych gotowe oddac życie za swoje matki.
Sporą wagę ma też TPSa, ale tu zdziwień raczej nie ma bo widać jak to działa. Dla 1,7 mld zeta uzyskanych za Emitela MF pozbyło sie nie tylko cennego aktywa jeżeli chodzi o jego wartość w czasie, ale i nie bacząc na bezpieczeństwo narodowe. Podpis pod ustawą umożliwiającą tę transankcję o wykreśleniu TPSy (i Exatela) z listy polskich spółek strategicznych został złożony 12 kwietnia 2010. Przypadek?

Tak sie Frog zastanawiam, czy to trochę nie jest jak ze spółkami ktore analizujemy dokonując wyboru. Oceniamy sytuację techniczną, fundamentalną ale patrzymy również za zarząd, jego zdolności menadżerskie, intencje jakie mu przyświecają, oceniamy jego wiarygodność w reprezentowaniu akcjonariuszy i na tej podstawie przykładamy odpowiednią premię.
Być może "zagranica" również w podobny sposób przykłada premię lub raczej nie przykłada do dużych spółek oceniając ich przyszłe możliwości rozwoju na podstawie decyzji które podejmowane są dzisiaj przez rządzących?

Frog
13
Wysłane: 22 lutego 2012 11:09:50
To jasne że WIG jest słaby słabością dużych spółek. Nie mamy tutaj Apple, Bayera czy innych znanych na świecie przedsiębiorstw. Są to w większości molochy z udziałem SP znane jedynie w Polsce. Ale... w poprzednich latach nikomu to nie przeszkadzało i bylismy gwiazdą. I to mnie zastanawia.
Follow me on Twitter

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 22 lutego 2012 11:16:50
A może trzeba na to spojrzeć z bardziej optymistycznej strony. Ostatni ruch wzrostowy wzmocnił apetyt na ryzyko i coraz więcej inwestorów stwierdza, że szkoda im kasy na WIG20, który jest straszliwie ślamazarny i wolą kupować małe spółki nawet z mniejszym zaangażowaniem kapitału, byle tylko za wszelką cenę wziąć udział w tych wzrostach bo następnych może po prostu nie być w warunkach ciągłej niepewności w światowej gospodarce.

buldi
0
Wysłane: 22 lutego 2012 11:19:59
Jeżeli by ryzykownie założyć, że giełdy wyprzedzają dzisiejszą rzeczywistość to wychdzi na to że szanse na to by u nas kiedyś pojawiły się substytuty Apple lub Bayer'a spadają i może to jest ta różnica?
Takim firmom trzeba stworzyć warunki by miały mozliwość osiągnięcia sukcesu a u nas pod tym względem jak na pustyni - tylko piach, suchy piach.....

Frog
13
Wysłane: 27 lutego 2012 20:48:19
Smutny czas rozliczeń: PIT-38

Cytat:
W życiu inwestora giełdowego są takie chwile, w których żałuje że zarobił na akcjach. Zdarza się to raz do roku (czasem rzadziej, nigdy częściej) na przełomie zimy i wiosny. Wtedy to przychodzi do naszych domów znienawidzony PIT-8C, który uświadamia nam, że wypracowanymi w trudzie i stresie zyskami trzeba podzielić się z Nienasyconym.

Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 29 lutego 2012 12:24:31
Hossa i gotówka

Cytat:
Zgodnie z planem wycofałem sporą część środków z giełdy i przeznaczyłem na inne cele. To co zostało, miało czekać na pogłębienie korekty. Długo jednak gotówka na rachunku nie zagościła. Moje zainteresowania inwestycyjne krążą od jakiegoś czasu wokół spółek z branży "ochrona zdrowia". Tam też umieściłem swoje oszczędności. Mimo spodziewanego pogłębienia spadków.

Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 11 marca 2012 20:29:51
Pomyłka bez konsekwencji

Cytat:
Jak pamiętacie pisałem coś o spodziewanej zwale i o tym że będzie bolało. Od tamtego wpisu mieliśmy 3 dni wzrostowe. Oczywiście mogła to być tylko korekta korekty i zaraz znowu zanurkujemy, ale timing z tamtym wpisem miałem wyjątkowo nieudany. Najlepsze jednak jest to, że za wpisem nie poszły błędne decyzje inwestycyjne i pozostałem na ten czas szczęśliwym posiadaczem akcji.

Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 16 marca 2012 19:05:38
Resbud - nowy przebój na GPW

Cytat:
Wielu inwestorów przeciera ostatnio oczy ze zdumienia obserwując wzrosty kursu akcji spółki Resbud. W ciągu kwartału akcje wzrosły ponad 13-krotnie. Akcje jeszcze w grudniu były do kupienia po niecałe 3 zł, a obecnie handel odbywa się na poziomach powyżej 30 zł.

http://dwamiliony.blogspot.com
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 20 marca 2012 23:06:27
Stopy procentowe NBP vs WIG - analiza

Cytat:
Długo przymierzałem się do zrobienia analizy wpływu stóp procentowych NBP na zachowanie naszej giełdy. Zdaję sobie sprawę, że koszt pieniądza to tylko jedna z wielu zmiennych mających wpływ na kursy akcji szerokiego rynku. Uważam jednak, że poznanie tej zależności, jej udowodnienie i uzmysłowienie na pewno nie zaszkodzi w moim rozwoju jako inwestora.

http://dwamiliony.blogspot.com
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 22 marca 2012 21:23:37
Nieefektywny rynek - Twój przyjaciel

Cytat:
Jak wyglądałaby giełda, gdyby każda spółka była wyceniana tak, jak powinna? Czyli godziwie, wg swojej wartości wewnętrznej, przy założeniu że kryteria tej wyceny byłyby akceptowalne przez ogół inwestorów? Było by bardzo nudno.

dwamiliony.blogspot.com/2012/0...
Follow me on Twitter
Edytowany: 26 marca 2012 21:09

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,225 sek.

rsassnos
ypfimpai
hibejyer
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yxhylpfh
gmaredof
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat