kztehtzc
Advertisement
PARTNER SERWISU
zrgkehxi

Przychód dążący do nieskończoności

owocowysad
0
Wpisów: 3
Wysłane: 16 listopada 2011 23:07:22
Hej,

Inwestuję na GPW jako osoba fizyczna, do pewnych celów potrzebuję mieć na zaświadczeniu z US duży przychód, rzędu ponad 1mln zł. Chcę to osiągnąć przy pomocy GPW, jednak oczywiście jak najmniejszym kosztem. Najlepszy pomysł, który przychodzi mi do głowy:

kupuję kontrakt(y) terminowe na WIG20 za 2tys. z kawałkiem -> do przychodu wlicza mi się 2tys. z kawałkiem * dzwignia(10) = ponad 20tys. Calkiem niezle. Jednak minusy są takie:
(1) Trzeba zrobić transakcję na ok. 50 kontraktach, żeby osiągnąć ponad 1mln przychodu, trzeba poświęcić trochę czasu, ślęczenia przed monitorem, (a czas to pieniądz ;) )
(2) Minimalna prowizja, jaką potrafię osiągnąć za kupno/sprzedaż to 7zł. 50*7*2 = 700zł, może to nie wiele, jednak jak by nie patrzeć są to pieniądze wyrzucone w błoto.
(3) Kupując kontrakt załóżmy za 2500 pkt, ciężko jest od razu sprzedać go po takiej samej cenie, trzeba albo zapłacić ten dodatkowy punkt prowizji (w sensie sprzedać za 2501), albo poczekać chwilę, aż cena spadnie o 1pkt. Jednak tutaj dochodzi dodatkowy czas(koszt), cena może też nie spaść o ten 1 punkt i tu dochodzi dodaktowy koszt kilku punktów.

Oczywiście mogę zminimalizować prowizję, czekając aż cena spadnie te 2 punkty, ale tutaj dochodzi znowu czas, a także ryzyko, że nie spadnie tylko wzrośnie, tak czy siak koszt się zwiększa.

Cel jest taki: zrobić jak największy przychód na giełdzie (> 1mln zł) w jak najkrótszym czasie.
Macie jakieś pomysły? Liczę na Waszą inwencję. thumbright

P. S. Jeśli kupię akcje za 1000zł i sprzedam za 1000zł to do przychodu liczy mi się 1000zł, czy 2000zł?
Edytowany: 16 listopada 2011 23:11

eclix
0
Wpisów: 13
Wysłane: 16 listopada 2011 23:44:42
Przychód 1000,-
kup 1000,-
a po odliczeniu prowizji maklerskiej = strata 12 zł ( np w BOS, gdzie nim prowizja to 6 zł)

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 16 listopada 2011 23:54:53
@Owocowy - w przypadku kontraktów czy innych instrumentów lewarowanych przychody wykazane w PITach rzeczywiście wyglądaja imponująco, ale - tak na wszelki wypadek - banki nie biorą tego pod uwage przy ocenie zdolności kredytowej, bo to nie ten PIT roczny, który ich interesuje.
Jeżeli cel Twoich potrzeb jest inny, to obrócić 50 kontraktami w krótkim czasie nie jest trudno, a może i sie przy okazji żyłka niezłego traydera w Tobie odezwie.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 17 listopada 2011 00:36:41
Uważaj tylko, żebyś przy okazji generowania nieskończonego przychodu nie osiągnął z tego przychodu chociażby jednego promila zysku Angel Jak wiadomo 0,1% z +nieskończoności równa się +nieskończoność. A podatek do zapłaty 19% z +nieskończoności to będzie również +nieskończoność. To prosta droga do bankructwa Anxious
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 17 listopada 2011 00:38

owocowysad
0
Wysłane: 17 listopada 2011 00:42:59
@eclix:
Nie bardzo rozumiem Twojego posta, mógłbyś rozwinąć myśl?
Chodziło Ci o to, że w odpowiedzią na moje post scriptum jest 1000zł? Jeśli tak to mogę gdzieś o tym przeczytać, ustawa, ew. dobry artykuł w jakiejś gazecie / jakimś portalu?

@buldi:
Nie, nie chodzi o bank :P
Potrzebny mi ten przychód z trochę innych powodów, o których niestety nie mogę pisać publicznie, ale umówmy się, że chcę po prostu wyrywać laski na ulicy metodą "na przychód". Wezmę se świstek z US i będę podchodził: "ej bejbe, chcesz zobaczyć mój przychód?". Korzystając z faktu, że wielu ludzi nie rozróżnia go od dochodu, większość z nich będzie moja :D

@v3nom:
Hehe, mam lepszy pomysł. Osiągnę 1 promil straty, wtedy będę mógł odliczac od podatku w nieskończoność ;)

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 17 listopada 2011 00:47:49
v3nom napisał(a):
Uważaj tylko, żebyś przy okazji generowania nieskończonego przychodu nie osiągnął z tego przychodu chociażby jednego promila zysku Angel Jak wiadomo 0,1% z +nieskończoności równa się +nieskończoność. A podatek do zapłaty 19% z +nieskończoności to będzie również +nieskończoność. To prosta droga do bankructwa Anxious

Nie będzie tak źle. Po zapłaceniu tego nieskończonego podatku nadal zostanie mu nieskończony zysk. W ten sposób rozwiąże wszystkie (aktualne i przyszłe) dochodowe potrzeby państwa, w którym przyjdzie mu ten podatek płacić i nadal będzie nieskończenie bogaty. Ja mogę taki ,,problem'' przygarnąć :)

eclix
0
Wpisów: 13
Wysłane: 17 listopada 2011 00:53:06
@ owocowy

Każda laska zapyta cię o dochód a nie o przychód. Uwierz, uczą tego już w gimnazjum Silenced
A te na trasach wylotowych proszą o inne papierki.

Nie pamiętam już wzoru zaświadczenia z US, ale tam też będzie wykazany przychód, kup oraz dochód (zysk/strata). Nie wiem co kombinujesz i nie interesuje mnie to, ale chyba nie doceniasz ludzi.

Kłania się Ustawa o podatku dochodowych od osób fizycznych. Od razu zerknij też do Kodeksu KARNEGO
Edytowany: 17 listopada 2011 00:58

wapkil
0
Wysłane: 17 listopada 2011 00:56:50
owocowysad napisał(a):
@v3nom:
Hehe, mam lepszy pomysł. Osiągnę 1 promil straty, wtedy będę mógł odliczac od podatku w nieskończoność ;)

Bardzo mi się ten pomysł podoba :) Jest nawet kompatybilny z moim z poprzedniego postu.

Z chęcią podpiszę z Tobą umowę, która pozwoli Ci taką nieskończoną stratę na moją rzecz osiągnąć. Poproszę tylko wcześniej o odpowiednie zabezpieczenie. Jestem ufnym człowiekiem, wartość zabezpieczenia nie musi więc nawet być nieskończona. Podatek biorę na siebie ;)

edit: żeby napisać coś w związku z początkowym pytaniem, skoro istotny jest tylko przychód, prawdopodobnie lepszy niż GPW będzie Forex - masz większy lewar.
Edytowany: 17 listopada 2011 00:59

wapkil
0
Wysłane: 17 listopada 2011 01:13:19
wapkil napisał(a):
v3nom napisał(a):

Nie będzie tak źle. Po zapłaceniu tego nieskończonego podatku nadal zostanie mu nieskończony zysk.

Ech, w sumie może i nie. W końcu zarobi z dokładnością do groszy, więc podatek od tego będzie równoliczny z całym zbiorem. Ale i tak mogę ten problem wziąć na siebie. Gdy będę już miał nieskończony zysk, z teorią mnogości też jakoś sobie poradzę. Nie takie rzeczy da się przegłosować w parlamencie :)
Edytowany: 17 listopada 2011 01:21

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 17 listopada 2011 09:10:30
proponuje sprawdzić ten domorosły szwindel u jakiegoś zaufanego źródła skoro nie chcesz się tym podzielić publicznie (choć jeżeli ktoś monitoruje to forum pod tym względem to nie wiem czego sie spodziewaszblackeye ) bo póki co rzeczywiście widać tutaj coś nieskończonego wedle koncepcji pewnego pana ze śmieszną fryzurą i niestety nie mówię o wszechświecie...
Edytowany: 17 listopada 2011 09:21

owocowysad
0
Wysłane: 17 listopada 2011 11:13:54
Jeśli już to nie szwindel tylko w pełni legalne działanie, o którego sprawdzenie już zadbałem, a podzielić się pomysłem nie mogę, bo konkurencja nie śpi. Pragnę zauważyć, że temat założyłem nie po to, żeby spytać czy coś jest szwindlem czy nie, lecz po to, żeby poznać jakieś lepsze sposoby na osiągnięcie tego celu. W końcu co n głów to nie jedna, nie?

@wapkil:
Jak to jest z tym forexem? Wiem, że kontrakty na pewno działają tak, że sprzedając kontrakt mam przychód rzędu cena sprzedaży * lewar, ale czy z forexem tak jest? Miałeś już z czymś takim do czynienia?
Edytowany: 17 listopada 2011 11:17

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 17 listopada 2011 11:18:40
eclix napisał(a):
Każda laska zapyta cię o dochód a nie o przychód. Uwierz, uczą tego już w gimnazjum Silenced
A te na trasach wylotowych proszą o inne papierki.

Kto by pomyślał, że zajęcia z przedsiębiorczości będą lepsze niż wiedza o seksie. Wysoki przemiał i niska rentowność nie generuje wartości dla akcjonariuszek Angel Coś jak KOPEX Angel

Bernie, jedno jest pewne. Najprawdopodobniej o szczegółach nie dowiemy z gazet Angel Nie zapowiada się przekręt na miarę afery FOZZ, skoro autor nie chce wydać 700zł na prowizje maklerskie.
Klika się i sprzedaje ;-)

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 17 listopada 2011 16:18:34
Misiu pysiu, przychód który będziesz miał na świstku to de facto obrót który zrobisz w domu maklerskim, a za obrót płaci się prowizję i tego nie przeskoczysz.

Nie mówiąc już o tym, że rubryczka zaraz obok nazywa się "Zysk/Strata" i nawet po pięciu modżajto każda świnia ją zauważy. A tam będzie strata którą poniosłeś na prowizji.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

wapkil
0
Wysłane: 17 listopada 2011 16:42:51
owocowysad napisał(a):
Jak to jest z tym forexem? Wiem, że kontrakty na pewno działają tak, że sprzedając kontrakt mam przychód rzędu cena sprzedaży * lewar, ale czy z forexem tak jest? Miałeś już z czymś takim do czynienia?

Nigdy nie potrzebowałem maksymalizować przychodu, ale może taki sposób rozliczenia Ustawa o podatku dochodowym również dopuszcza. Nie wiem - zapytaj w US. Jeżeli powiesz, że chcesz ,,wyrywać laski na przychód'' na pewno też chętnie pomogą.

v3nom napisał(a):
Bernie, jedno jest pewne. Najprawdopodobniej o szczegółach nie dowiemy z gazet Angel Nie zapowiada się przekręt na miarę afery FOZZ, skoro autor nie chce wydać 700zł na prowizje maklerskie.

Któż to wie. Może p. Owocowy również jest tajnym, choć mocno zagubionym, agentem dla dobra ogółu opracowującym kolejny doskonały plan, z których słyną liczne nasz służby. Jeżeli dba o to by oszczędzić nam niepotrzebnych wydatków, to tylko mu się chwali ;)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,314 sek.

yvsmmzdb
nxjkrqln
jpjrenfa
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 751,90 zł +383,76% 96 751,90 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
xxiwnusk
cbanxaot
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat