PARTNER SERWISU
bssnhbid

SUPEREMERYTURY

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 11 listopada 2011 13:25:53
ponieważ wielu z nas zaczyna myśleć o "byciu szczęśliwym staruszkiem", z możliwośćią nawet od czasu do czasu "bunga-bunga", proponuję pytanie, co zrobić aby być zostać takim
permamentnym bunga-bugowcem? Ostanio okazało się, że jako emerytowany 50. letni prokurator można dostać 14000 pln.. i to chyba wystarczy na "bunga-bunga". są jakieś lepsze propozycje?

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 12 listopada 2011 00:23:32
pic piwo. wyliczono, ze gdyby miesiecznie przepijac pieniadze idace do ZUS zachowujac butelki, to po wejsciu w wiek emerytalny emerytura wynikajaca ze sprzedazy opakowan szklanych bylaby bodajze 20zl wieksze niz ZUSowska na obecna chwile blackeye
nie pamietam gdzie to czytalem, ale przy odrobinie wysilku mozna to wygooglowac.

a tak powaznie - zalezy kto ile zarabia, ile ma wydatkow sztwynych, oraz jaki styl zycia. wydaje mi sie, ze nie ma cudownej recepty na sukces, aczkolwiek powinno sie jak najwczesniej zaprzyjaznic z terminem procent skladany i konsekwetnie odkladac chocby male sumy, nie liczac na ZUS.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

yayurek
0
Wysłane: 12 listopada 2011 07:49:50
młodszym ode mnie forumowiczom, proponuję zastanowić się nad karierą kapelana wojskowego. z kałasza nie wystrzeli, życia nie zaryzykuje, a pensje i emerytury półkownikowskie, a nawet generalskie

yayurek
0
Wysłane: 12 listopada 2011 08:02:30
wspomniałem o kapelanach, ale kariera wojskowa też jest warta rozpatrzenia, mamy generałów więcej niż armia USA, czy armia chińska... a pensje i emerytury też nie do pogardzenia... zapraszam do zgłaszania propozycji, w końcu każdy by się chciał nie narobić, a zarobić

www.fakt.pl/Po-co-nam-tylu-gen...

yayurek
0
Wysłane: 12 listopada 2011 08:20:38
czuję, że mnie troszku ponosi, więc obiecuję miarkować się w ilości postów, ale mam niezłą pamięć do liczb i pamiętam, że w roku 2004, kapelanów woskowych mieliśmy ponad 170, przesławny Głódż zarabiał w 2004 roku gdzieś koło 10000 pln, a Służbie Granicznej też było kilkunastu kapelanów na etatach (po co, na miły Bóg?)... zgłaszajcie więcej propozycji legalnego pasożytowania na państwie, w końcu nie wszyscy młodzi muszą wyjeżdżać

yayurek
0
Wysłane: 12 listopada 2011 08:57:12
coś widzę, że sam muszę ten wóz ciągnąć.... prowadzę trochę różnych działalności, w tym pewną co do której, na własne nieszczęście przeczytałem, że wymaga zgłoszenia do jakiegoś Biura Ochrony Danych Osobowych, akurat ta działalność jest jednoosobowa, a z dokumentów przesłanych od wyżej wspomnianego niedorzecznika, wynika, że musiałbym zatrudnić kilka dodatkowych osób zajmujących się wyłącznie ochroną tychże danych, powyższe zalecenia obejmują zresztą wszystkich niezależnie od tego czy jesteś szewcem czy IBM.... kolejna moja propozycja to więc praca rzecznika praw wszelakich... trudności mogą być jednak z otrzymaniem podobnego stanowiska, gdyż praca "obrońcy praw wszelakich", jest ulubioną profesją dla córek kończących studia nikomu niepotrzebne, ale jednak posiadających rodziców ustosunkowanych

yayurek
0
Wysłane: 12 listopada 2011 10:47:30
a jednak skusiłem się, kilkanaście tysięcy facetów i facetek siedziących w biurach pracy, czy jak to się nazywa, i mających jedynie za zadanie "rejestrowanie"... przyznjamy się, że bezobocie w Polsce jest nie mniejsze od tego w Hiszpanii, już dawno przekroczyliśmy 55% PKB zadłużenia... ale po co ...ble ble zielona wyspa

yayurek
0
Wysłane: 12 listopada 2011 13:02:51
no i dalej nie ma odważnych, którzy podjęliby temat... a na przykład "europejskie fundusze", tu dopiero jest pole do popisu dla przeróżnych pająków, przyznam, że "ochroniarze" są skromni i pobierają za swe usługi jedynie około średnio 6000 pln netto, ale specjaliści od "eurofunduszy" już jakielkowiek limesu nie mają... być specjalistą od eurofunduszy i brać mniej jak 10k pln netto to chańba

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 12 listopada 2011 13:06:08
@yayurek, bravo za topic, pejczyk za attitudecwm10 Mam nadzieję że pisałeś z przymrużeniem oka albo na kacu Angel

W mojej opinii najbardziej skutecznym i moralnie akceptowalnym sposobem na superemeryturę jest geoarbitraż. W dużym uproszczeniu wygląda to tak: żyć skromnie i pracować w kraju o najwyższych wynagrodzeniach, powiedzmy Szwajcaria lub Norwegia. Po 10/15/20 latach przenieść się do kraju o niskich kosztach utrzymania, gorącym klimacie i jednocześnie przyzwoitej płatnej opiece zdrowotnej. Wybór kraju to kwestia naszej elastyczności i indywidualnych potrzeb. Może to być Polska, Chorwacja, Bułgaria, a równie dobrze może to być basen Karaibów lub rejon Oceanii.

Kilka inspiracji:
http://www.numbeo.com - porównywarka cen podstawowych produktów w krajach całego świata
www.forbes.com/2011/05/18/best...
breakdacycle.com/beta/blog1.ph... - blog dwóch facetów, którzy rzucili "to wszystko" i emigrowali na Filipiny.

Aktualnie: MRB(100%)

yayurek
0
Wysłane: 12 listopada 2011 13:35:37
przyznam się, że pisałem na lekkim kacu, a mianowicie opijaliśmy dnia poprzedniego, to jak wyjść na swoje bez łowienia ryb na Malediwach, czy tego rodzaju egzotycznych pomysłach.... jedyne o co mi chodzi, to o pokazanie, że jesteśmy dymani w każdy otwór, i bez ograniczeń czasowych

yayurek
0
Wysłane: 12 listopada 2011 14:21:52
Panie "Kamilu", 'ora at labora", czyli módl się i pracuj, to sposób na emeryturę stary i raczej niemodny, a mnie chodzi o coś co mógłbym zaproponować mojemu synowi, na cholerę mu zmarszczki czy skrzywiony kręgłoskup? czekam na propzycje

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 12 listopada 2011 15:26:16
Nie ma innej opcji, jakiś kręgosłup trzeba sobie skrzywić, albo biologiczny albo moralny:) Do szybkich sposobów, oprócz tych które wymieniłeś kolego, dorzuciłbym akwizytorstwo. Moja babka nabyła ostatnio fantastyczną patelnię, wydała na nią dwie emerytury. Jedna dla producenta, druga dla sprzedawcy. Na jednej prezentacji można pewnie wcisnąć 10 takich garków. Syn nie musi kończyć żadnych studiów, kariera przy odpowiednim zaparciu może być dynamiczna, zanim koledzy magistra obronią, syn bedzie mercem jeździł. Jeśli naczynia kuchenne i poduszki z wielbłąda nie pasują do resume, można się zastanowić na pośrednictwem finansowym. Najlepiej produkty emerytalne, takie 40letnie, tylko żeby w przypadku rezygnacji odsetki przepadały.

Jak będzie szło można pomyśleć o działalności kredytowej, fabrykę chwilówek można założyć w oparciu o zwykłą działalność gospodarczą. W tym biznesie szczególnie istotna jest skuteczna sieć windykacji, warto odnowić stare znajomości z podwórka.

Niestety te najbardziej rentowne biznesy, mafia, polityka, kościół, cechują się dużą barierą wejścia. Zanim syn przebije się przez szereg "pionków" zdąży posiwieć, a nie o to chyba chodzi:)
Aktualnie: MRB(100%)

yayurek
0
Wysłane: 12 listopada 2011 16:57:41
problem właśnie w tym, że nie o to chodzi, proszę o wyjaśnienie młodym ludziom, że sukces mogą osiągnąć poprzez sprzedaż patelni... ja sam osobistościowo sprzątałem kible w USA i jestem z tego wręcz dumny... ale jak wyjaśnić, że dzieciak ma zap..rzać, a P. Prokurator dostaje 14000 pln w zasadzie za nic... "ora et labora" obowiąuje, ale obowiązuje wszystkich, ten wątek podjąłem m.in. w zwiąku z oczekiwanymi cięciami w emeryturach i nie tylko... Co to znaczy po równo? Dla P. Prokuratora obcięcie skandalicznych uposażeń o 20% będzie oznaczało, rezygnację z luksusowego hotelu na Seszelach, na hotel bardzo dobry, zaś dla ludzi, którzy często i gęsto z komunizmeme walczyli, będzie oznaczało, zejście z poziomu zakupów w Biedronce na poziom nurkowania w śmietniku.. i tu uwaga w Niemczech, tych jeszcze nie hitlerowskich budowano tanie mieszknia dla uchożców z Polski (do zobaczenia dzisiaj w Zabrzu), natomiast w Polsce przede wszystkim w Katowicach, skupiono się w tym samym czasie na budowie drogich mieszkań dla bankowców i urzędników (też wciąż do zobaczenia).. i pytanie czy o to chodzi?

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 12 listopada 2011 17:10:13
bez przesady z tym prokuratorem....

w sumie na takie narzekania jest jeden argument: studia w tym kraju sa darmowe doradź synowi zostanie proukratorem to akurat nie jest korporacjna aplikacja więc co za problem blah5 i niech się pasie king i zgarnia "w zasadzie za nic"

Edytowany: 12 listopada 2011 17:11

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 12 listopada 2011 18:26:12
Kamil ma bardzo duzo racji. jezeli ktos ma duzo szczescia, to wygra w totka. takich niestety jest malo, wiec zostaje ciezka praca, a potem odcinanie kuponow. co moge powiedziec? nie kazdy jest w skorze Paris Hilton. jezeli rodzice ledwo przeda, to jezyki obce i wiedza. nie ma innej, legalnej drogi do sukcesu jak praca wlasna. osobiscie uwazam, ze lepiej byc na swoim niz na etacie i miec w dupie laske panstwa.
najlepiej zatrudnic sie u kogos na 1/8 etatu i do tego miec wlasna dzialalnosc - placisz minimalny haracz, a ubezpieczyc mozna sie prywatnie za sume mniejsza niz ta, z ktorej grabi nas ZUS. dzialalnosc najlepiej zarejestrowac w jakis raju podatkowym - Cypr jeszcze chyba wchodzi w gre.

pomijam, ze jak ktos nie zapracowal na swoje pieniadze, to nie zna wartosci pracy i zazwyczaj nie szanuje pracy i czasu innych.

mozna tez zostac tlumaczem przysieglym - tez dobra kasa, a dodatkowo udzielac korepetycji 'po pracy' - bardzo plynny termin blackeye
mozliwosci jest sporo, zwlaszcza gdy sie ma poduche w postaci wsparcia rodzicow, ale chyba zadna z nich raczej nie wyklucza samej pracy.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,425 sek.

gsychmva
qnngrlzl
yekvnvis
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rhweeegr
eukrmzvn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat