ihdntcou
Advertisement
PARTNER SERWISU
bzeylkho
2 3 4 5 6

BESSA na NewConnect

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 14 listopada 2011 00:10:15
cad_man napisał(a):
W pierwszych dwóch tygodniach listopada 2011 r.:
- Korbank (chyba in minus, podają nowe przychody I zysk)
- Pragma Trade (in minus, chyba rekordziści zysk netto w dół o ponad 50%)
- Partex (chyba in minus, podają nowe przychody I zysk)
- SMS Kredyt Holding (in minus, zysk netto w dół o ~70% - prawdziwe trzęsienie ziemi)
Bloober – odwołanie prognoz (raczej in minus, nie podano liczb)
BIO-MED Investors – odwołanie prognoz (raczej in minus, nie podano liczb)
Finhouse - odwołanie prognoz (raczej in minus, nie podano liczb)
Poltronic – odwołanie prognoz(raczej in minus, >20%)
Emporium - odwołanie prognoz (raczej in minus, nie podano liczb)
IPO s.a. – odwołanie prognoz (nie mam pojęcia czy tak naprawdę in plus czy minus…)
Tonsil – „potencjalne pogorszenie wyników” …- pięknie to określili, czysta poezja puke_l

I jeden rodzynek:
+ Progres Investment (in plus, zysk netto +20%)

Z tym odwoływaniem prognoz-to obrzydliwy skandal,sobol się nie nadaje na swoje stanowisko skoro dopuszcza na takie świństwa zarządów bez konsekwencji...

Mam nadzieję,że będzie więcej takich rodzynków podnoszących prognozy,bo z całą pewnością Progres nie będzie jedyny,przynajmniej mam nadzieję...3some

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 14 listopada 2011 07:48:30
pop napisał(a):
Z tym odwoływaniem prognoz-to obrzydliwy skandal

Dokładnie - może by tak otworzyć na takie skandale nowy wątek, oprócz umieszczania spółek odwołujących prognozy to dodać jeszcze: kiedy weszły na giełdę (NC), czy odwołane prognozy są z dokumentu informacyjnego i kto był AD... Wiecie wszystko w jednym miejscu - włącznie z AD, żeby sobie "wyrobić" zdanie o AD...
Przy okazji większość podanych odwołań prognoz dotyczy właśnie prognoz zawartych w dokumencie informacyjnym - SKANDAL!
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 14 listopada 2011 15:28:31
New Connect to Old Problems Angel
czyli Nadzór na GPW i jego wspaniałe samozadowolenie z wykonywanej "cięzkiej pracy"
Swego czasu właśnie owo samozadowolenie wygoniło mnie z GPW za granicę z inwestycjami.Nie żałuję, nie wróciłem do "bagienka".
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 14 listopada 2011 15:35:04
Liznąłem wiele spółek na NC uważanych za dobre. Wszystkie w końcu oszukały akcjonariuszy co do hurraoptymistycznych prognoz (w najlepszym wypadku skończyło się tylko na prognozach). WSZYSTKIE. Nie znam ani jednej spółki postępującej fair.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 14 listopada 2011 15:38:11
@mathu

hm.... Photon? Venture Incubator? Think

Jestem bardzo uczulony na nieładne zagrywki tych firemek ale nie przypominam sobie żadnego zagrania "poniżej pasa" ze strony Photona ani VTI.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 14 listopada 2011 15:38

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 14 listopada 2011 15:47:16
Szutnik napisał(a):
czyli Nadzór na GPW i jego wspaniałe samozadowolenie z wykonywanej "cięzkiej pracy"
Swego czasu właśnie owo samozadowolenie wygoniło mnie z GPW za granicę z inwestycjami.Nie żałuję, nie wróciłem do "bagienka".

Ja myślę podobnie. Jeden fałszywy ruch ze strony rządu typu: podwyżka podatku belki, czy wspomniana niedawno plotka o uniemożliwieniu odliczania strat z lat ubiegłych i zabieram zabawki za granicę. Zwłaszcza, że nasz rynek to ani nie rośnie jak rozwijający się ani jak rozwinięty... Szutnik, jak oceniasz prowizje i opłaty za granicą?
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 14 listopada 2011 15:47

mathu
0
Wysłane: 14 listopada 2011 15:58:08
Scarry napisał(a):
@mathu

Jestem bardzo uczulony na nieładne zagrywki tych firemek ale nie przypominam sobie żadnego zagrania "poniżej pasa" ze strony Photona ani VTI.

VI nie znam.
PHO rzeczywiście nic nie zawinił... Ale akcjonariuszom to i tak nie pomogło :)
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 14 listopada 2011 18:12:00
v3nom napisał(a):
Szutnik napisał(a):

Ja myślę podobnie. Jeden fałszywy ruch ze strony rządu typu: podwyżka podatku belki, czy wspomniana niedawno plotka o uniemożliwieniu odliczania strat z lat ubiegłych i zabieram zabawki za granicę. Zwłaszcza, że nasz rynek to ani nie rośnie jak rozwijający się ani jak rozwinięty... Szutnik, jak oceniasz prowizje i opłaty za granicą?

Zawsze można znaleźć coś ciekawego, jesli się dobrze poszuka. Ja trzymam się PFGBest, są w miarę przyzwoici jak na rynki futures i na obsługę nie mogę narzekać. Korzystałem też trochę z Finspreads, a teraz ten rezerwowy rachunek przerzuciłem do Cityindex.pl. CFD mają przewagę dźwigni i wymaganego depozytu nad rachunkami w USA, gdzie depo 5000$ to ciągle świętość, by handlować na ES na dłużej niż dobę.

Mnie z GPW wygonił poprzednik słynnych "100 sekund" z dnia 8.01.2004 na FW20, którego Szanowny Nadzór nawet nie raczył zauważyć. A prawdopodobnie wtedy "miszczowie 100 sekund" testowali swe o miesiąc późniejsze, słynne zagranie....
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 14 listopada 2011 19:34:29
Pierwsza strona EBI z dzisiaj - obniżenie prognoz MW Tenis i Mera Speak to the hand
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

cad_man
0
Wysłane: 14 listopada 2011 21:10:11
Następni : HMSG s.a. - nie było komunikatu, ale na str. 3 raportu skonsolidowanego za 3 kwartał (przy okazji: link do raportu - plik pdf - "Raport skonsolidowany HMSG_III kwartał 2010.pdf rozmiar: 120.8 kB" - tak się pojawiło na EBI... to jest straszne: 2010 r.) napisano:
"Wyniki finansowe, które Emitent osia gna w III kwartale 2011 r. pozwalaja przewidywac ,
z e prognozy o których Emitent informowa w dokumencie informacyjnym nie zostana
dotrzymane."

No cóż nie odwołano ale osiągnięte wyniki pozwalają przewidzieć... Ale tak naprawdę nie to przykuło moją uwagę w tym dokumencie. Tym co sprawiło, że oczy mi wyszły z orbit to to:
"Nie są to z pewnością optymistyczne informacje. I z pewnością nie pomogły całej tej
sytuacji wydarzenia jakie miały miejsce pod koniec sierpnia, we wrześniu i październiku
br., tj. mój krytyczny stan zdrowia, tym samym pobyt w szpitalu i rehabilitacja.

Nie znam prezesa tej spółki i nikomu nie życzę pobytu w szpitalu - tym bardziej polskim szpitalu. Sprawa poważna i nie do pozazdroszczenia prezesowi jako człowiekowi. I tutaj mam pytanie do tych, którzy siedzą na giełdzie dłużej: jaki może mieć wpływ choroba (w skrajnych przypadkach śmierć) prezesa na poczynania i wyniki spółek? W jakim zakresie trzeba brać ryzyko takich zdarzeń? Jeśli tłumaczenie tego prezesa nie jest drwiną z akcjonariuszy - a zakładam, że nie jest bo problemy zdrowotne to coś strasznego i nie nadającego się do żartów - to czy AD nie powinni dołączać do memorandów czy dokumentów informacyjnych krótkiej notki odnośnie stanu zdrowia prezesów spółek?
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 14 listopada 2011 21:15:48
@cad_man

wszystko zależy od tego w jakim stopniu prezes jest zaangażowany w działalność operacyjną danej spółki. PKO BP przez długi okres był bez prezesa i świetnie sobie radził. W przypadku małych spółek prezes jest często najważniejszym pracownikiem i jego stan zdrowia może mieć znaczący wpływ na wyniki.

Innymi słowy - każdy przypadek należy rozpatrywać oddzielnie. A od spółki należy wymagać, aby problemy osobiste pracowników, także tych kluczowych, miały jak najmniejszy wpływ na działalność. Kwestia delegowania odpowiedzialności, ustawienia najważniejszych procesów, opisania procedur itp.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

cad_man
0
Wysłane: 14 listopada 2011 21:23:31
Następni:
- Telemedycyna Polska Spółka Akcyjna Speak to the hand - przychody w dół o 25% i wycofano się w ogóle z prognoz EBITDA, EBIT i zysku netto za 2011 (prognoza w DI)

- Teliani Valley Polska S.A. Speak to the hand - przychody w dół o ~20% zysk netto w dół o blisko 70% Sick (prognoza w DI)

- Jurajski Dom Brokerski Spółka Akcyjna Speak to the hand - przychody w dół o ~21% i zysk w dół o ponad 70% Sick (prognoza w DI z 04.02.2011)

Ile to juz spółek po wynikach za III kwartał obniżyło prognozy? 10? 15? A ile jest stwierdzeń w raportach za III Q typu: "Wyniki finansowe, które Emitent osiągnął w III kwartale 2011 r. pozwalają przewidywać , że prognozy o których Emitent informował w dokumencie informacyjnym nie zostaną dotrzymane." - czyli faktyczne obniżenie prognoz bez osobnego komunikatu w tej sprawie...
Edytowany: 14 listopada 2011 21:25

pop
pop
0
Wysłane: 15 listopada 2011 12:13:40
mathu napisał(a):
Scarry napisał(a):
@mathu

VI nie znam.
PHO rzeczywiście nic nie zawinił...

Photon dał dzisiaj czadu,raport beznadziejny (strata aż 8,5mln!) i wcześniejsze spadki były jednak w pełni uzasadnione...3some

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 15 listopada 2011 12:41:08
i jest to zagranie poniżej pasa tak?

ostatnio sobie jakieś dane z kosmosu wymyśliłeś żeby obrzucić błotem ta spółkę (następnie posty zostały usunięte) a teraz to już jest takie plucie żeby pluć...

PHOTON na rynku czeskim dostał od rządu cios obuchem w głowę pod koniec zeszłego roku i konsekwencje tego sa odczuwalne po dziś dzień. Jaki to ma związek z tematem nieuczciwości zarządu to nie wiem..
Edytowany: 15 listopada 2011 12:42

mathu
0
Wysłane: 15 listopada 2011 12:45:02
A jakie były prognozy na ten rok?

bernie
43
Wysłane: 15 listopada 2011 12:48:38
nie było żadnych

spore zamieszanie legislacyjne na początku roku,nowe rynki itp raczej były by to wróżby

w zeszłym roku były przekroczone
Edytowany: 15 listopada 2011 12:51

pop
pop
0
Wysłane: 15 listopada 2011 12:54:09
bernie napisał(a):
jest to zagranie poniżej pasa tak?

Wiem,że po takim zdaniu posła Biedronia hasła dotyczące "poniżej pasa" stały się popularne,ale nie do końca tutaj adekwatne, zauważ, że to nie ja wypuściłem raporcik o ogromnej stracie,tylko spółeczka...wave
No dobra,ale to że raport zły-to niech będzie,że to moje subiektywne zdanie,niekoniecznie musisz się zgadzać,nie ma sprawy.
A jakie jest w takim razie twoje zdanie: raport jest dobry,a może nawet bardzo dobry?Think
Edytowany: 15 listopada 2011 12:54

bernie
43
Wysłane: 15 listopada 2011 13:00:33
nie sledze kariery posła Biedronia, zacytowałem fragment wypowiedzi pod która wtrąciłeś swoją wypowiedź odnośnie PHO gdzie ewidentnie mowa była o "nieczystych zagrywkach" i nijako słabe wyniki za Q3 miały za taką nieczysta zagrywke uchodzić

no ja sie z tym nie zgadzam mimo że jaki jest koń każdy widzi, ale to nie zarząd photona zmienił zasady w trakcie gry salute
Edytowany: 15 listopada 2011 13:11

pop
pop
0
Wysłane: 15 listopada 2011 13:10:03
No dobrze,ale ja nie pisałem nic o zarządzie,jedynie wyraziłem swoją opinię o samym raporcie, który-w moim mniemaniu-jest fatalny.
Podoba ci się ten raport,czy nie?-Konkretnie,bez owijania w bawełnę i bez zaglądania poniżej pasa...Think
Edytowany: 15 listopada 2011 13:10

taipan
0
Wpisów: 189
Wysłane: 15 listopada 2011 15:41:41
pop, to może ja ci odpowiem, bo Photon to jeden z moich ulubieńców Angel

Raport za Q3 jest zły (w sensie zysku, etc.). Natomiast nie spodziewałem się w tym kwartale cudów na kiju, biorąc pod uwagę jak bardzo spółka balansowała na krawędzi dzięki zagraniom 'CEZ Republic'. Komentarz do raportu bardzo dokładnie opisuje co stoi za takim a nie innym wynikiem, no ale kto by na NC raporty wnikliwie czytał... (to nie jest komentarz do ciebie). Dla mnie Photon ma ogromnego plusa za profesjonalizm zarządu, sposób komunikacji z rynkiem i uczciwość wobec inwestorów. Jednym słowem - wolę stracić z Photonem niż zyskać ze spółką na P blackeye, a czy stracę to się okaże.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,291 sek.

cgarsduy
kvzifaac
sphgvepo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ffzrjtnj
akoejbgz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat