oubmwiph
Advertisement
PARTNER SERWISU
irbjdqff
12 13 14 15 16

Wybory Parlamentarne 2011

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 2 września 2011 11:26:50
@Gutek, sprakobiercy PRL i sluzbisci SB - czyli kto konkrenite? co te terminy oznaczaja? wszyscy obecni politycy wyksztalcili sie w PRL (ci najmlodsi przynajmniej czesciowo). nasluchales sie bredni lesnych dziadkow, o przepraszam 'kombatantow walk z komuna', o krwiozerczym systemie mordujacym uczciwych ludzi - fakty sa nieco inne niz te podawane w ich opowiesciach.
to, ze ktos mial legitymacje partyjna, nie oznacza, ze byl morderca, sadysta, lub tez wyznawal bzdury z dziela Marksa i Engelsa - takie po prostu byly realia, ze drogi do niektorych pozycji byly otwarte tylko dla posiadaczy czerwonej legitymacji.
tak na marginesie, SB-cy i inni zostali i dalej pracowali w strukturrze panstwa, bo kto niby mial ich zastapic? to byli specjalisci. tak samo jak przejmowalismy niemieckich fachowcow od kanalizacji itp po przejeciu Wroclawia w '45.

ja nie bede glosowal na PIS (a nawet przeciw nim) chocby przez wzglad to co np. zrobil Macierewicz z naszym wywiadem. to pokazuje jak ci ludzie sa niebezpieczni - pomijajac narazenie na bezposrednie niebezpieczenstwo 'pracownikow w terenie', zrobili to dla poklasku, bez cienia refleksji, ze bez wywiadu juz nie tylko nasze wojsko, ale sama Polska jest slepa i glucha. pogadaj z jakims wojskowym, to Ci w zolnierskich slowach wyjasni jak widzi wysylanie naszych wojsk np. do Afganistanu bez dzialajacego wywiadu. zadna inna partia nie robila takich rzeczy.
oni (PIS) sa niebezpieczni - nie potrafia dostrzec szerszej perspektywy, nie potrafia sie odnalezc w otaczajacej ich rzeczywistosci, myla przyczyne ze skutkiem. skoncz Wasc z pierdolami typu, ze dbaja oni o interes Polski i Polakow, bo to po prostu klamstwo, PIS dba tylko o siebie.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 2 września 2011 11:35:35
Przeglądaliście kiedyś listę najbogatszych i najbardziej wpływowych Polaków pod kątem ilu z nich ma korzenie lub współpracowało z aparatem PRL? Polecam takie ćwiczenie.
Wnioski niech każdy wyciągnie sam.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

siekoo
0
Wysłane: 2 września 2011 11:39:21
Frogu, alez to oczywiste - to tacy inside'rzy blackeye . Polandia to pod tym katem zaden wyjatek.
Edytowany: 2 września 2011 11:39

Gutek84
0
Wpisów: 303
Wysłane: 2 września 2011 11:41:12
@siekoo

Nie chodzi mi o wszystkich szaraczków, którzy mieli legitymację partyjną, ale o tych którzy pełnili w tamtym systemie wysokie funkcje, byli budowniczymi aparatu przemocy w PRL. O kim mówię? Np. o sędziach, to środowisko wogóle nie dokonało żadnego oczyszczenia. Sędziowie, którzy wydawali skazujące wyroki na demokratyczną opozycję w PRL dzisiaj jak gdyby nigdy nic są niezawisłymi sędziami i wyznaczają "standardy moralne" dla nowego młodego narybku w środowisku prawniczym sędziów i prokuratorów. Jeśli Ty na takich wzorcach chcesz budować nowoczesne państwo polskie to gratulacje.

Gutek84
0
Wysłane: 2 września 2011 11:44:11
Amol napisał(a):
Cytat:
Niech w końcu ktoś weźmie przykład z Węgier gdzie najprawdopodobniej premierowi Orbanowi uda się postawić przed sądem poprzednich premierów, którzy są odpowiedzialni za gigantyczny przyrost długu publicznego

Ale to by trzeba było wsadzić do paki twojego Jareczka,na pewno chcesz tego...?Think
P.S.Kot Alik by się zapłakał...crybaby

Nie mam nic przeciwko żeby MÓJ NAJUKOCHAŃSZY PIĘKNY JARECZEK love4 też za to beknął jeżeli się mu udowodni, że zawinił w tej kwestii.
Edytowany: 2 września 2011 11:44

siekoo
0
Wysłane: 2 września 2011 12:17:32
Gutek84 napisał(a):
@siekoo

Nie chodzi mi o wszystkich szaraczków, którzy mieli legitymację partyjną, ale o tych którzy pełnili w tamtym systemie wysokie funkcje, byli budowniczymi aparatu przemocy w PRL. O kim mówię? Np. o sędziach, to środowisko wogóle nie dokonało żadnego oczyszczenia. Sędziowie, którzy wydawali skazujące wyroki na demokratyczną opozycję w PRL dzisiaj jak gdyby nigdy nic są niezawisłymi sędziami i wyznaczają "standardy moralne" dla nowego młodego narybku w środowisku prawniczym sędziów i prokuratorów. Jeśli Ty na takich wzorcach chcesz budować nowoczesne państwo polskie to gratulacje.

cos jak np. Andrzej Kryze? blackeye

nie wiesz, jakie mam wzorce.
3 RP jest spadkobierczynia PRL - nie da sie ot tak, przeskoczyc pewnych kwestii. tak jak milicjanci zostali policjantami, tak sedziowie zostali sedziami - jezeli ktos dopuscil sie czynow karalnych, to do prokuratury. jezeli dzialal w swietle oiwczesnego prawa, to nie mozesz im stawiac zarzutow, ze pracowali wg litery prawa, nawet jezeli prywatnie uwazasz to za zbrodnie. teraz tez lamie sie litere prawa, odbierajac co niektorym prawa nabyte, stosuje sie odpowiedzialnosc zbiorowa na poszczegolnych grupach zawodowych.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 2 września 2011 12:20:04
@Gutek84
możliwe że trzeba było tak zrobić (btw: w Polsce działa ustawa lustracyjna i trochę skompromitowanych ludzi jednak wyciągnęła), możliwe że zamiast wariantu "soft" przejęcia władzy trzeba było wybrać "Romanian-style" i prawdziwą rewolucję (pamiętam spotkania Solidarności z 1981 roku pare tygodni przed stanem wojennym,,... o matko i córko jakie tam były ostre nastroje, gotowi byli iść z siekierami na każdy komitet). Nie zrobiono tego i już nie ma do czego wracać. Wieczne rozdzieranie szat że 22 lata temu nie zaczęto przemian od ostrego odrzucenia komunistów jest już teraz bez sensu. Stało się jak się stało. Trzeba żyć i zmieniać na lepszą tą obecną rzeczywistość a nie zamartwiać się czymś co się już nie odmieni.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 2 września 2011 12:21

Gutek84
0
Wysłane: 2 września 2011 12:24:32
@Scarry

Nic nie rozumiesz człowieku. Problem polega na tym, że brak rozliczenia w 1989 decyduje o tym jakie jest Państwo dzisiaj. Powiedz w jaki sposób chcesz zmieniać tą rzeczywistość??? Poczekać jeszcze 30-40 lat aż tamto pokolenie całkiem wymrze? No można tylko, czy wtedy coś jeszcze będzie do uratowania?

Scarry
193
Wysłane: 2 września 2011 12:32:39
@Gutek84
żyjesz w jakiejś alternatywnej rzeczywistości blogów i for, Polska cały czas radzi sobie z kryzysami wyjątkowo dobrze (choć nie kazdy to czuje), rozwijamy się, wszystko idzie do przodu. Mozna tylko sie kłocić czy dobrze ustawiony kraj nie mógłby być ustawiony jeszcze sporo lepiej. Czy tempo mogłoby być 2 razy wyższe a nie czy jest dół.

Wyobraź sobie że jestesmy wzorem dla innych, jesli jestes konserwatywnym liberałem (jak rozumiem JKM i te klimaty) to polecam posłuchać opinii o obecnej Polsce Petera Schiffa.

w tej Polsce rozwinąłem od kompletnego zera firmę i świetnie mi idzie. I nie jestem jedyny jaki zbudował w niej od zera swój świat.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 2 września 2011 12:36

siekoo
0
Wysłane: 2 września 2011 12:34:02
Gutek, twierdzisz, ze 'tym' osobom zalezy na powrocie do starego systemu? blackeye

zlodziej, to zlodziej - malo mnie interesuje, czy spod szyldu SLD, PIS, PSL, PO czu ZHP.
powtarzasz ubite slogany bez nawet cienia refleksji.

Gutek84
0
Wysłane: 2 września 2011 12:52:52
@Scarry

Wszystko idzie do przodu????? To Ty chyba masz tą firmę w domu i w ogóle z niego nie wychodzisz. Powiedz mi co takiego idzie do przodu. Finanse publiczne? służba zdrowia? infrastruktura drogowa i kolejowa? a może nasza wspaniała świeżo zlikwidowana przez Klicha armia idzie do przodu? A może nasza pozycja międzynarodowa idzie do przodu, gdzie wszyscy szanują nas jako ważny podmiot polityki międzynarodowej? Nie bądź śmieszny.

Powodzenie Twojej firmy ani wielu innych osób o niczym nie świadczy bo wielu firmom udało się też w Rosji, Chinach, Białorusi i innych "wolnych" i "demokratycznych" państw. Zatrzymałeś się na czubku własnego nosa i to jest cały Twój ogląd rzeczywistości. Ciężko będzie cokolwiek zmienić dopóki obywatele będą przejawiać tak egocentryczne postawy.

Scarry
193
Wysłane: 2 września 2011 12:59:08
@Gutek84
tak wszystko idzie do przodu, dyskutujmy co robić żeby szło jeszcze lepiej.

Mamy zawodową armię, taką jaka nam wystarcza w naszej sytuacji, jestem z niej bardzo zadowolony, służba zdrowia przechodzi (zbyt powolną ale zawsze) komercjalizację, infrastruktura drogowa sprzed 20 lat i obecnie to niebo i ziemia.

Chyba nie masz specjalnie pojęcia jak działają firmy - gdybym nie zwracał uwagi jak idzie moim podwykonawcom i klientom zbankrutowałbym błyskawicznie (firmy nie mam w domu, to całkiem niezły mały zakład, drukarnia i wydawnictwo).

żyjesz w wirtualnym świecie for typu salon24 :), a ja jestem praktykiem :). To tak jak z JKM i jego poparciem - grupki agresywnych fascynatów w necie robią wielką afere... a potem sie okazuje że nie sa w stanie w REALNYM świecie nawet list zarejestrować.
Edytowany: 2 września 2011 13:01

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 2 września 2011 13:00:46
Cytat:
Wszystko idzie do przodu????? To Ty chyba masz tą firmę w domu i w ogóle z niego nie wychodzisz. Powiedz mi co takiego idzie do przodu. F

A można wiedzieć w jakim mieście mieszkasz,że tam nic "nie idzie do przodu"?
Pytam,bo ja mieszkam w W-wie i tutaj potężne zmiany w rozbudowie miasta widać gołym okiem. Nie tylko chodzi o infrastrukturę i np.samo metro,ale też o las biurowców,w których przybyło dziesiątki tys. miejsc pracy bezpośrednio,a drugie tyle pośrednio (poprzez budowę,wyposażenie itp.).
Edytowany: 2 września 2011 13:02

Gutek84
0
Wysłane: 2 września 2011 13:01:34
@Scarry

No nic szkoda, że masz takie niskie wymagania, życzę powodzenia w dalszym rozwoju własnego biznesu.
Edytowany: 2 września 2011 13:02

Gutek84
0
Wysłane: 2 września 2011 13:16:44
pop napisał(a):
Cytat:
Wszystko idzie do przodu????? To Ty chyba masz tą firmę w domu i w ogóle z niego nie wychodzisz. Powiedz mi co takiego idzie do przodu. F

A można wiedzieć w jakim mieście mieszkasz,że tam nic "nie idzie do przodu"?
Pytam,bo ja mieszkam w W-wie i tutaj potężne zmiany w rozbudowie miasta widać gołym okiem. Nie tylko chodzi o infrastrukturę i np.samo metro,ale też o las biurowców,w których przybyło dziesiątki tys. miejsc pracy bezpośrednio,a drugie tyle pośrednio (poprzez budowę,wyposażenie itp.).

Mieszkam w Warszawie od urodzenia i niewiele idzie do przodu. Wszystkie najważniejsze inwestycje jak most północny czy metro są opóźnione z powodu skandalicznych zaniedbań urzędników ratusza w wyniku czego procesy przetargowe przedłużały się w nieskończoność. Widzę ogromny przyrost ponad 2 tys. urzędników w ratuszu od początku rządów HGW. Widzę rosnące w postepie geometrycznym zadłużenie miasta. Widzę jedne w największych w Europie korków i absurdalne działania HGW, która chce rozwiązać ten problem poprzez wytępienie kierowców z miasta, podnoszenie opłat za parkowanie i drastyczne podwyżki cen biletów komunikacji miejskiej. Widzę totalny burdel pod pałacem kultury gdzie przestrzeń miała być tak wspaniale zagospodarowana, a do dziś nawet łopaty tam nie wbito. Wymieniać dalej? bo jeszcze mogę długo.

Jest wiele wspaniałych nowych inwestycji w Warszawie jak choćby Centrum Nauki Kopernik, ale to jest kropla w morzu tego co mogłoby by już dawno być. Nie usprawiedliwiajmy nieudolności tym, że niektóre rzeczy się udały. To jest absurd.
Edytowany: 2 września 2011 13:19

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 2 września 2011 13:24:44
siekoo napisał(a):

cos jak np. Andrzej Kryze? blackeye

nie wiesz, jakie mam wzorce.
3 RP jest spadkobierczynia PRL - nie da sie ot tak, przeskoczyc pewnych kwestii. tak jak milicjanci zostali policjantami, tak sedziowie zostali sedziami - jezeli ktos dopuscil sie czynow karalnych, to do prokuratury. jezeli dzialal w swietle oiwczesnego prawa, to nie mozesz im stawiac zarzutow, ze pracowali wg litery prawa, nawet jezeli prywatnie uwazasz to za zbrodnie. teraz tez lamie sie litere prawa, odbierajac co niektorym prawa nabyte, stosuje sie odpowiedzialnosc zbiorowa na poszczegolnych grupach zawodowych.

Tutaj pełna zgoda, nie dało się zwolnić wszystkich wysokich urzędników, działaczy, polityków itd powiązanych z komunistycznym ustrojem bo zwyczajnie nie byłoby ich kim zastąpić. Trzeba było jednak zrobić pełną lustrację systemu żeby każdy wiedział kto kim jest, tak aby później nie można było wyciągać różnych haków i szantażować. A niestety u nas sprawie łeb ukręcono, archiwa przeczyszczono i zniszczono(chociażby słynna komisja Michnika).

Co do naszego rozwoju to owszem cały czas do przodu, ale faktycznie gdyby wtedy zaczęto wszystko od nowa, bylibyśmy dużo dalej niż jesteśmy teraz. Owszem pkb nam co roku o ileś tam przyrasta, ale biorąc pod uwagę parytet siły nabywczej to już jesteśmy na szarym końcu UE, bo okupujemy miejsce trzecie od końca. Poszukam nawet potem odpowiednich tabelek bo nie mam teraz dobrego dostępu do neta. Sprawa wygląda tak po części dlatego że w późnych latach 80tych oraz wczesnych 90tych komuniści uwłaszczali się na państwowym majątku za psie pieniądze. Przejęli większość państwowego majątku za grosze, a jak wiadomo kto ma pieniądze ten ma władzę. System komunistyczny zakorzenił się bardzo głęboko i niestety skutki tego odczuwamy do dziś.
Edytowany: 2 września 2011 13:26

mrk
mrk
26
Wysłane: 2 września 2011 15:50:46
Tak jak wspomniałem wyżej znalazłem odpowiednią tabelkę obrazującą zamożność poszczególnych krajów UE. Polska zajmuje miejsce 5 od końca! Przed kryzysem finansowym było to 3 od końca, ale kryzys mocno dotknął Litwę i Łotwę. Pozostałe siedem krajów z dziesięciu, które wchodziły z nami do UE są przed nami. Do sąsiadów z Czech i Słowacji jak na razie się nie umywamy.

tutaj jest tabela z danymi Eurostatu

tak więc gdzie ten cud?

siekoo
0
Wysłane: 2 września 2011 16:19:06
widzie Panowie, Wy oczekujecie 'cudu'. ja nie pamietam, by Tusk obiecywal jakis konkretny cud.
nie ma cudu, jest praca. niech lkazdy robi porzadnie swoja prace, w poszanowaniu dla pracy innych, a bedzie dobrze. wowczas i polityke nie bedzie tak uwierac.
problem w tym, ze Polska to kraj cholernych malkontentow, ktorzy wiecznie maja jakies zarzuty i roszczenia. moze i wyszlismy z komuny, ale komuna nie wyszla jeszcze z wielu z nas. co np. Ty Gutku zrobiles by Tobie w Polsce zylo sie lepiej?

wczoraj rozmawialem z pewnym urzednikiem gminnym - rzekl, ze powstaja sciezki rowerowe, wylewaja asfaltowe drozki na polach, jest coraz wiecej inwestycji. specjalnie zrobilem kilkanascie km po okolicy mojego miasteczka, zeby zweryfikowac slowa urzedniaka i wyobrazcie sobie, bieglem przez pola po tych wlasnie wyasfaltowanych sciezkach obok nowopowstalych farm wiatraczanych i innych inwestycji. co jeszcze ow urzednik powiedzial: ludziom sie nie dogodzi: nie bylo sciezek rowerowych, to narzekali ze nie ma, teraz sa na ukonczeniu, to marudza, ze powstaja sciezki ktore nikomu nie sa potrzebne (uhm..), a nie asfaltu gdzies przy jakichs nowo powstalych osiedlach domkow.
spokojnie, nie wszystko na raz.
btw. nawet Niemcy zaczynaja dostrzegac jak zmienia sie Polska.
a ze nie bylo porzadnej lustracji - trudno. bylo-minelo. tak, trzeba bylo to zrobic, ale rozpatrujac poszczegolne przypadki, ale kto potrafilby po 90-tym obiektywnie do tego podejsc?
Scarry madrze wspomnial o atmosferze tamtych czasow - a na drzewach zamiast lisci beda wisiec komunisci. ktos mial chec na taki wariant?

tak, wiele rzeczy mozna bylo zrobic lepiej, ale jest jak jest. pracuje sie ludzmi jacy sa, nie z jakimi chcielibysmy pracowac.

mrk
mrk
26
Wysłane: 2 września 2011 17:06:57
Cytat:
widzie Panowie, Wy oczekujecie 'cudu'. ja nie pamietam, by Tusk obiecywal jakis konkretny cud.
nie ma cudu, jest praca. niech lkazdy robi porzadnie swoja prace, w poszanowaniu dla pracy innych, a bedzie dobrze. wowczas i polityke nie bedzie tak uwierac.
problem w tym, ze Polska to kraj cholernych malkontentow, ktorzy wiecznie maja jakies zarzuty i roszczenia. moze i wyszlismy z komuny, ale komuna nie wyszla jeszcze z wielu z nas. co np. Ty Gutku zrobiles by Tobie w Polsce zylo sie lepiej?

ja nie pisałem o cudzie tylko w kontekście Tuska tylko w temacie tego, że jesteśmy w ogonie UE mimo że być może wygląda to lepiej i jest nam przedstawiane, że jest lepiej. Nie jest to wina tylko Tuska a wszystkich rządów po kolei a najbardziej to chyba tych na początku, które tworzyły podwaliny.

siekoo może i buduje się więcej niż wcześniej, ale jest to okupione ogromnym wzrostem zadłużenia. I nie chodzi mi tylko o wzrost nominalny, bo ten choćby ze względu na inflację może być coraz większy, ale w relacji do pkb. Nigdy dług w relacji do pkb nie rósł tak szybko jak za tego rządu. Tak więc każdy kij ma dwa końce.
Edytowany: 2 września 2011 17:08

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 2 września 2011 17:18:02
Cytat:
Nigdy dług w relacji do pkb nie rósł tak szybko jak za tego rządu. Tak więc każdy kij ma dwa końce.

No tak,ale gdyby nie prywatyzować jak chciał pis,to dziura byłaby jeszcze większa. Zaden też poprzedni rząd nie miał doczynienia z tak wielkim kryzysem na świecie,nie wolno o tym zapominać,zwłaszcza ,że spora ilość tego zadłużenia poszła na inwestycje,które są największe od wielu lat i napędzają gospodarkę...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

12 13 14 15 16

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,648 sek.

qybskzcz
kcgwaifx
Prezentacja inwestorska Grupy Klepsydra - 11 września 2025 r.
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +78 111,06 zł +390,56% 98 111,06 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
knqqbxpm
znenbude
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat