PARTNER SERWISU
abextcgl

AT vs AF - czy zgadzasz sie z ...

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 9 grudnia 2010 22:19:54
czesto przewijaja sie wypowiedzi wyznawcow AT i AF a temat nurtuje mnie od dawna. Stad ta ankieta. Teza jest taka:

AF pozwala ocenic kondycje spolki. Sa ludzie ktorzy solidnie dokonali tej analizy z zamiarem zajecia pozycji na rynku i zajmuja ta pozycje na rynku. Ich celem jest osiagniecie zysku. Ich decyzje inwestycyjne widac na wykresie cenowym. Inni analizujac jedynie wykres moga zajac wlasciwa pozycje na rynku.

Uwaga: Chodzi o jakas "uogulniona AT" czyli niekoniecznie kreski, swiece, zniesienia i cokolwiek tutaj sie walkuje, chodzi o zasade - decyzje ludzi "ktorzy wiedza" i ktorzy chca osiagnac zysk JAKOS widac na wykresie.

temat wydaje mi sie niemalze filozoficzny, zapraszam do glosowania Pray
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.
Edytowany: 9 grudnia 2010 22:20

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 9 grudnia 2010 22:32:48
To zbytnie uogólnienie moim zdaniem i wszystko zależy od jakości analizy. Można zarabiać i tak i tak, choć osobiście łącze te dwie metody. Tak samo jak AF można spłycić do stwierdzenia, że c/wk jest niskie tak samo AT bo macd dał sygnał kupna.

Da się pominąć AF grając tylko z AT i odwrotnie, ale moje doświadczenie mówi mi, że najlepiej wychodzę łącząc obydwie metody.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 9 grudnia 2010 22:40:05
Nie pozwala.

Nie znając wartości spółki musisz bardzo rygorystycznie ustawiać stop lossy, a to generuje straty związane z prowizjami i ponawianiem pozycji. AF pozwala przesiedzieć na stracie dłuższy okres czasu.

Oczywiście w krótkim terminie AT góruje nad AF i ogólnie pozwala wyznaczyć moment na wejście do spółki. Ale sama AT nigdy nie pozwoli inwestować długoterminowo (z wyjątkiem tak dobrze określonych trendów jak np. KGHM). Poza tym jedna złotówka może w jednej chwili pracować tylko w jednej spółce, a coś trzeba wybrać z kilku setek walorów. AF pozwala wyznaczyć te spółki, które mają większe szanse na wzrost.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 9 grudnia 2010 22:42

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 9 grudnia 2010 22:40:55
Cytat:
czy uogolniona AT pozwala pominac AF

Nic, absolutnie nic nie zabrania nikomu pomijać AF.
A więc odwracając to twierdzenie stwierdzam, że "wszystko pozwala pominąć AF", czyli, "uogólniona AT" także.
Tylko czy pomijając analizę fundamentalną będziemy na giełdzie zarabiać jakieś pieniądze w dłuższym okresie? W pytaniu nie widzę takiego warunku. Więc logiczną odpowiedzią jest TAK.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Zielarz
0
Wysłane: 9 grudnia 2010 22:49:57
@Frog
zdecydowanie chodzi o zarabianie - o zajecie wlasciwej pozycji.
@Mathu
z tymi stopami to nie jest "prawo fizyczne". teza mowi ze ta wartosci mozna wyczytac z wykresu. Jezeli dwoje ludzi kupi w tym samym momecie a tylko jeden z nich zna wartosc wplyw zmiany ceny na ich portfel jest taki sam.
@Anty_teresa
analize mozna zrobic solidnie albo i nie. Ci ktorzy zrobili solidnie powinni miec ten sam wynik i tak samo zajac pozycje. Co ktorzy zrobili niesolidnie maja wyniki rozne i dziala to jak szum. Think (?)
Edytowany: 9 grudnia 2010 22:50

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 9 grudnia 2010 23:06:58
Nie wiem czy robię solidnie czy nie jedną i drugą, ale chyba nie jest to już poziom podstawowy.
Co prawda tylko z AF nie przebywałem na rynku parę lat, ale z wyników stosowanego przeze mnie systemu wynika, że co prawda CAGR pozostał na tym samym poziomie, ale sporo spadł mi DD, także system wydaje się być lepszy.

Z AT da się także zarabiać długoterminowo. Moim zdaniem nie masz tu racji Mathu. Trzeba tylko do długiego terminu przeskalować wskaźniki. Acha, i ja nie używam stopów... System cały czas jest na rynku.

mathu
0
Wysłane: 9 grudnia 2010 23:20:41
Zapytam inaczej - czy sama AT nakazałaby kupić KGHM po 20 zł w dołku bessy 2009? Rozważcie jednak ogólną sytuację na rynku, bo patrząc z punktu widzenia tej jednej spółki oczywiście warto byłoby spróbować, ale na całym rynku było na pewno więcej lepszych okazji technicznych.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Zielarz
0
Wysłane: 9 grudnia 2010 23:35:35
no z tym KGHM to cholernie celny argument ale zaznaczam, w temacie AT chodzi o to czy "na wykresie jest informacja ktora nas interesuje", umiec ja odczytac to juz inna sprawa.

mathu
0
Wysłane: 9 grudnia 2010 23:42:56
Bo ja stawiam trochę inny problem.

W teorii zwykle rozważa się zastosowanie AT do znalezienia spółek, które będą rosły. I to jest łatwe. AT pozwala zarabiać. Natomiast AT nie do końca pozwala na zakup spółki, która ma najwyższy potencjał wzrostu. W danych historycznych tego zwyczajnie może nie być widać, natomiast inne, słabsze spółki, dadzą dużo lepsze sygnały techniczne. Formacje dają zwykle bezstresowe otwarcie pozycji i praktycznie gwarancję zysku, ale zawsze zysku krótkoterminowego. Po realizacji formacji zostajemy na lodzie. AF potrafi powiedzieć, jaki jest możliwy zasięg ruchu po wyczerpaniu sygnałów technicznych.

Cały czas zakładam inwestycję długoterminową, gdzie często trzeba przeczekać nawet paromiesięczną konsolidację. Wtedy inne spółki mogą nam odjechać.

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 10 grudnia 2010 12:46:55
Kto z Was w roku 2010 pokonał WIG lub przynajmniej WIG20? Najpierw zróbcie sobie ten rachunek sumienia, a potem gadajcie o AF i AT, i ile można dzięki nim zabrać innym pieniędzy.
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 10 grudnia 2010 14:28:06
W tym roku na indeksie szału nie było, nie jeden go pobił. Co widać w odpowiedniej ankiecie na serwisie.
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 10 grudnia 2010 14:28

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 10 grudnia 2010 14:57:37
W to nie wątpię, ktoś na pewno, z pewnością Ty także. Ale w jakim stylu? Ile procent? W tym roku WIG20 ok. 13%, WIG ok. 16%. Kto ile pobił? 2-5%? A jak troszkę przesuniemy wykres w czasie? Jakie to opłacalne siedzieć kilka godzin, gapić się w wykres, czytac sprawozdania, opinie itd. dla kilku procent więcej. Jesli przynajmniej ktoś zarobił w tym roku 25-30%, to dopiero wtedy ma prawo wypowiadać się o strategiach inwestycyjnych.
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 10 grudnia 2010 16:16:32
@Manko
Ten rok jak i poprzedni był bardzo dobry i to zarówno jeśli chodzi o selekcję spółek pod względem AF i AT. Były walory które biły rynek bez znaczących wahnięć o kilkadziesiąt procent. Jeśli tylko ktoś się mocno nie dywersyfikował to pobicie wigu o wspomniany próg nie było problemem, o ile oczywiście mówimy o rzetelnej AT i AF. Z strony AT także jeśli używano strategii gry z trendem. Z pewnością większość nie pobiła i nie pobije w długim terminie, ale nie należy zbytnio generalizować.
Edytowany: 10 grudnia 2010 16:17

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 10 grudnia 2010 17:44:00
mankomaniak napisał(a):
Kto z Was w roku 2010 pokonał WIG lub przynajmniej WIG20? Najpierw zróbcie sobie ten rachunek sumienia, a potem gadajcie o AF i AT, i ile można dzięki nim zabrać innym pieniędzy.

Manko pitolisz! Zwróć łaskawie uwagę, że wystarczy 2 razy w roku obrócić papierami z WIG5 na zasadzie kupić taniej - sprzedać drożej aby pokonać WIG20 wave
Jako ciekawostkę napiszę ci, że zgodnie z wyżej podaną zasadą obróciłem LTS bodajże 8 razy z wynikiem ca 40%, KGH też obróciłem kilka razy ale wyniku nie podam bo jeszcze mam hello1 podobnie z PKO thumbright
Edytowany: 10 grudnia 2010 17:46

adamos
0
Wpisów: 338
Wysłane: 8 stycznia 2011 01:40:06
"WIG20 ok. 13%, WIG ok. 16%."?? I to niby byly poziomy trudne do pobicia w zeszlym roku? Nawet z ankiety wynika ze ponad 80% z nas zarobila wiecej niz 25%,a wielu zamiotlo wrecz WIG pod dywan.Wiadomo,ze co innego uzyskac srednia 30% przez kilkanascie lat,a co innego rok czy dwa.Poki co mamy mini hosse i pobicie rynku nie jest wielkim wyczynem Whistle
"Privatize the gains,socialize the losses"

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,407 sek.

vjufcclb
bagvuusb
lycmyujx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ztsvinit
fucfdgeh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat