PARTNER SERWISU
zrvjibui
1 2 3 4

Co dalej z forum? ANKIETA

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 18 listopada 2010 23:42:59
Snake, spróbuj tchnąć w klawiaturę trochę optymizmu, to nie boli Angel

Snake napisał(a):
A moja niewiedza bierze się z faktu, że jestem indywidualistą. Stawiam na jakość - nie na ilość. Nie przemawiają do mnie argumenty typu: "najwięcej...", "niedługo dogonimy Parkiet..." - wolałbym usłyszeć: "najlepiej...", "najmniej bzdur i jak najdalej od masowej przeciętności".

No, ale co ma jedno do drugiego? Nie jestem tajnym współpracownikiem SW i oceniam serwis punktu widzenia zwykłego usera. Stockwatch idzie ostro, jak nowa siódemka Angel Ciężko doszukać się w publikowanych artykułach podejrzanych kompromisów i przewalania materiału po łebkach. Chociaż zawsze jest tak, że można coś zrobić lepiej...

Dla przykładu: współpraca z PB zaowocowała tym, że kilkukrotnie zostałem zaskoczony bardzo merytorycznymi artykułami na różowiutkich stronach. Dopiero znajomo kontrastujące, niebieskie tabelki rozwiały wątpliwości. Sporo było w komentarzach ujadania o tym, że "sprzedawcy tabelek się promują", jak zwykle. Ale takich życzliwych inaczej opinii się nie uniknie.

A ilość PV/UV/SV to dość istotna sprawa. W końcu najemnicy SW też mają rodziny i chcą jeść, ubrać się, czy kupić wspomnianą siódemkę Angel Popularność można budować przez jakość. Moim zdaniem jedno nie wyklucza drugiego.

Snake napisał(a):
I stąd moje wątpliwości? Na czyim zdaniu Ci zależy? Na opinii tych płacących abonament? No to ja nie płacę. Na zdaniu większości? Moje zdanie jest takie, że większość w większości składa się z ignorantów - i zdanie większości należy traktować jako antywskaźnik (nb. giełda to potwierdza). A może jednak chcesz dowiedzieć się, co jest dobre?

A jak podobają się wyniki ankiety? Czy większość ignorantów podjęła właściwą decyzję? A jak zagłosowała by lepsza mniejszość?

Snake napisał(a):
Bo nie zmienisz tego, że w szczycie hossy pojawią się na wątku akcyjnym debile, nie przestrzegające żadnych zasad. Ani kulturalnych, ani kulturowych. Myślisz, że teraz nie możesz opędzić się od "naganiaczy"? Będziesz miał na wątkach taki syf, tyle nagonek, idiotyzmów, wulgaryzmów, kretyńskich obrazków, a może i niebezpiecznych linków, że bez moderacji forum stoczy się w bagno na pewno.

Co jakiś czas obserwujemy zwiększony napływ nowych userów, którzy nie do końca są świadomi panujących tutaj zasad i próbują przenosić złe nawyki z innych, wszyscy wiedzą jakich, miejsc.

Sam oddałem głos na zacieśnienie moderacji. Chociaż nie do końca sądzę, że to jest właściwe. Moim zdaniem teraz jest całkiem ok. Należy jednak mieć na uwadze to, o czym wspomniałeś. Trzeba jasno określić reguły i nie popuszczać w przyszłości w myśl zasady - daj palec, a wezmą całą rękę...

Snake napisał(a):
Bo albo coś będzie wyrafinowane i wykwintne, albo masowe i przeciętne. Nie da się tego połączyć, a próby wyważenia tego spowodują, że wszyscy będą niezadowoleni. I przed tym właśnie ośmielam Cię przestrzegać.

Forum nie będzie nigdy w 100% doskonałe, bo jest tworzone i moderowane przez niedoskonałych ludzi. Ale czy to jest złe? Jak wspomniał Mitia, prawdziwych fachowców na forum jest zaledwie garstka. Czy serwis może się z nich utrzymać? Nie, bo nie płacą nawet abonamentu Angel Za to mają swój wkład w tworzenie wartościowego kontentu.

Nie można stawiać nie wiadomo jak wielkich wymagań wszystkim userom, bo ludzie przestaną pisać. A już na tą chwilę mamy niewielki odsetek piśmiennych użytkowników.

kiepskamuzyka napisał(a):
Bywało że kontrowersyjne posty ale z argumentacją stawały się powodem do 10-letniego bana za naganianie. To czysty subiektywizm.

10 lat? Toż to wielokrotne dożywocie w dzisiejszych czasach, kiedy oblicze internetu zmienia się co 2-3 lata Angel

Horyzont napisał(a):
2. Prowadzenie równolegle 2 wątków dla każdej ze spółek i jednoczesne moderowanie obu, w sposób zapewniający przejrzystość treści, może wymagać podniesienia opłaty abonamentowej, bo chyba żaden, nawet najtwardszy moderator, nie udźwignie ciężaru tego drugiego, śmieciowego wątku... Coś wartościowego można robić dla idei i w formie wolontariatu, ale babrać się w tym drugim śmietnisku... no nie wiem.

Moim zdaniem nie ma na to opcji. Ludzie nie będą chcieli płacić nawet tych kilku złotych. Po za tym to nawet może być upierdliwe. Zresztą, jak wspomniałeś, z drugiego wątku zrobi się śmietnik. Może lepszym rozwiązaniem byłby wspomniany czacik? blackeye
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 18 listopada 2010 23:44

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 19 listopada 2010 07:50:14
v3nom napisał(a):

Jestem inwestorem, a nie optymistą.

v3nom napisał(a):
Nie jestem tajnym współpracownikiem SW (...)

Ja też nie.

Nikt nie twierdzi, że SW jest zły, albo podejmuje złe kroki.
Pytanie dotyczy raczej tego, jaką metodę dobrać, aby poziom utrzymać.
Teraz wcale nie jest źle. Powiedziałbym: zobaczymy za pół roku, za rok.

Ale poza tym, masz sporo racji.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 19 listopada 2010 09:02:57
Hmmm... Dzięki ankiecie i wpisom wiemy mniej niż więcej czego chcą ludzie zarejestrowani.

Wpis olzi'ego natchnął mnie pomysłem, aby zapytać w innej ankiecie, co trzeba by zmienić na forum, abyś zechciał(a) zakupić abonament:

Przykładowe odpowiedzi:
- Nic, już mam abonament
- Bardziej obszerne analizy raportów
- Mniej obszerne analizy, za to wszystkich spółek
- Poluzowanie moderacji
- Zacieśnienie moderacji
- etc.
- etc.
- etc.
- Inne (jakie?)
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 19 listopada 2010 09:04

Horyzont
0
Wpisów: 86
Wysłane: 19 listopada 2010 10:31:57
WD, mam nadzieję, ze wynik ankiety rozwiał Twoje wątpliwości i niejako legitymizuje Twój dotychczasowy styl zarządzania StockWatchem.

Martwi mnie jedynie, że tak mało osób oddało swój głos Sick
Udział w ankiecie jest anonimowy, nie wymaga czasu, fachowej wiedzy (która zapewne wielu powstrzymuje przed większą aktywnością na forum) i co istotne - nic nie kosztuje!!

Jedyny koszt to może dwie kalorie energii zużytej na jedno kliknięcie myszką.. To inaczej jeden Tic Tac, a więc nie jest to wygórowana cena za możliwość kształtowania tego miejsca, tak by lepiej spełniało Wasze oczekiwania, Wasze potrzeby, i chroniło Wasz czas, wolny czas salute

Ej tam Skrytoczytacze do pracy ;)
Zasady, które warto poznać i stosować: Zasady dobrosąsiedzkie SW

kiepskamuzyka
0
Wpisów: 34
Wysłane: 19 listopada 2010 11:28:04
Snake napisał(a):
v3nom napisał(a):

A co za różnica?
Doprawdy trzeba wielkiego optymizmu żeby brać się za bary z rynkiem.

v3nom
0
Wysłane: 19 listopada 2010 11:29:57
Snake napisał(a):
v3nom napisał(a):

Ach Ci systemowcy Angel Tak czy siak, trzeba być optymistą, aby grac na wzrosty thumbright

kiepskamuzyka
0
Wpisów: 34
Wysłane: 19 listopada 2010 11:33:27
v3nom napisał(a):
Snake napisał(a):
v3nom napisał(a):

Ach Ci systemowcy Angel Tak czy siak, trzeba być optymistą, aby grac na wzrosty thumbright

Żeby grać na spadki też trzeba być optymistą. Tu akurat nie ma różnicy.
Nawet gra na spadki wymaga większego optymizmu bo jest grą przeciwko FED, a ta zazwyczaj nie popłaca.

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 19 listopada 2010 15:59:27
Za mało precyzyjne pytanie odnośnie wycinania postów. Owszem więcej wycinać, więc to zaznaczyłem, tyle że tak naprawdę nie wiadomo co to znaczy. Mam więc propozyzję, aby to pytanie zastąpić: wyciąć moduł AT? Wycinać posty AT-owów? TAK! Och, to byłoby najpięknięjsze forum w Polsce o giełdzie, gdzie wreszcie nie widzę tych wrednych kresek, od których mi niedobrze się robi i dlatego nawet nie mam ochoty ostatnio tu wchodzić. Och, jakie to byłoby piękne nie słyszeć brzęczenia formacji i świeczek. Och, aż się zamarzyłem. Te wszystkie kreski mają wartość 50:50 i dlatego, wielu się zachwyca jak to jedno 50 wyjdzie. Ale dla wielu innych takich jak ja, forum z AT odstręcza. Poza tym jeśli w abonamencie są tak świetne analizy fundamnetalne (z których wielu rzeczy się nauczyłem, gdy stały się ogólnodostępne), to nie powinno się robić z forum śmietniska. Bo kreskę każdy może narysować, a zrobienie analizy, przemyślenie fiansowej sfery spółki to kosztuje - powinno być jakieś stopniowanie ważności - i szacunek dla analityków (oczywiście fundamentalnych) i poważnych czytelników (którzy nie chcą tracic czasu na przegrzebywanie całego forum żeby przeczytać analizę i komentarze do niej, plus odrębne oryginalne spostrzeżenia fundmantalne innych uzytkowników, które toną w gąszczu bzdur lub mało wartościowych wpisów).
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

v3nom
0
Wysłane: 19 listopada 2010 19:27:01
Manko, już wiem!

Już wiem, kogo mi przypominasz Angel

kliknij, aby powiększyć

Gordon_Gekko
0
Wpisów: 25
Wysłane: 19 listopada 2010 21:15:24
WatchDog przeczytaj uwaznie post Snake'a a potem jeszcze raz i jeszcze raz az do momentu kiedy poczujesz ze myslisz dokladnie tak samo...tak jak pisal Snake'a - jak zawsze myslales. Papki walacej po glowie jest w internecie mnostwo - wlasciwie 99%.
Wiec rob to w co wierzysz. Ja rzadko tu bywam, jeszcze rzadziej cokolwiek pisze - juz dawno wyleczylem sie z zycia na forach ale gdy ktos kto zaczyna przygode z rynkami pyta mnie co warto czytac w sieci to ZAWSZE polecam SW.
Sam osobiscie jestem zagorzalym technikiem ale nie trudno zauwazyc ze to co tutaj proponujesz ma "rece i nogi" a dodatkowo jest robione z klasa.
Pozdrawiam

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 19 listopada 2010 21:33:34
Pozwolę sobie poddać tutaj dyskusji wiadomość, która wysłałem do WatchDog jakiś czas temu po zbulwersowaniu faktem przewijania 5-6 zakładek któregoś z podforów w celu przeczytania 2-3 postów o charakterze merytorycznym.

=== === === === === ===

Nie wiem czy to wykonalne, ale powinny być dwa poziomy wtajemniczenia, Power Userzy powinni widzieć wszystko, i mogliby komentować wszystko, ale zwykli userzy tylko swoje wypowiedzi. Power User mógłby przełączyć się na widok tylko wypowiedzi power userów a podczas pisania postu decydować czy ma być widoczny dla wszystkich czy tylko power userów. Wtedy możnaby odpuścić moderację i odpocząc (plus dla załogi, jak ktoś bluzga to niech to wisi w sieci, dostanie raz czy dwa pozwem za 2-5k na cele społeczne to mu przejdzie okres dziecięcy), a konkretna rozmowa o faktach byłaby poza zasięgiem "pieniaczy" bo wrzucam "tryb" tylko posty power userów i widzę konkrety, jakby insider lub ktoś z power userów chciał wrzucić coś dla wszystkich to dałby w poście opcję "dla wszystkich" i wszyscy by czytali. Domyślnie oczywiście powinno być pisanie postu w trybie tylko dla power userów. Choć tłumy są uciążliwe i agresywne to jednak ich obserwacja stanowi dla niektórych wartość i pozbawienie jej na pewno ograniczy rozwój strony, no i to z tłumu przecież wyłaniają się czasem "te" jednostki, których wypowiedzi są wartościowe, taki odsiew.

=== === === === === ===

Pozostaje tylko kwestia zdecydowania kto to jest power user, z pewnością osoba płacąca abonament, ale powinna być furtka dla aktywnych i merytorycznych jednostek z forum, które tego abonamentu nie płacą, a wnoszą dużo do ogólnej wartości dyskusji, sprawiają, że forum jest samo w sobie atrakcyjne dla tych "płacących". Puste forum na nic się nikomu nie przyda, a nie każdy czuje potrzebę wylewania własnych opinii na co dzień.

W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl

xp32
0
Wpisów: 63
Wysłane: 19 listopada 2010 22:56:16
Powiem szerze że przeczytałem cały wątek - zaraz po ankiecie - i moje zdanie jest proste. Zostawić jak jest. Poziom SW jest naprawdę godny naśladowania. A jeśli jest za dużo "różnych dziwnych treści" kilku modów więcej i ostrzejszy regulamin załatwi sprawę

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 20 listopada 2010 02:02:03
witam,
widzę, że temat wyglądu (i przyszłości) forum powraca jak bumerang. Nie chce się ponownie zbytnio rozpisywać (każdy zainteresowany może sięgnąc po moje wypowiedzi w zbliżonych kwestiach np na wątku MCI z dnia 5-6 listopada bieżącego roku), ale skoro WD postawił taki temat to należałoby coś rzec, tym bardziej że wypełniając ostatnio ankietę Froga (a wcześniej v3noma) w której pytano o wiek znalazlem się w tej bardziej wiekowej części społeczności tegoż forum. A skoro tak to trochę tych wiosen mam już na karku więc i to i owo w życiu widziałem.

Jak ktoś słusznie wcześniej już zauważył w ankiecie zabrakło możliwości wyboru opcji "innej moderacji". Bo tak naprawdę problem nie rozbija się o to czy nalezy mniej czy bardziej moderować, ale o jakość tej moderacji, a co za tym idzie o wypracowanie jak najbardziej obiektywnego standardu oceny merytoryki pojawiających się postów.

Przestrzegam przed poddawaniu się iluzji, że to ostra moderacja będzie przyciagała ludzi. Otóż wyznacznikiem popularności każdego forum jest zawsze wypadkowa jakości merytorycznej postów ściśle skorelowana z częstotliwością pojawiania się nowych informacji. Każde forum, nawet najlepsze upadnie jeśli nie będzie tetniło życiem - mozna zróbić eksperyment i zablokowac mozliwośc publikowania postów np przez 2 tygodnie. Jestem przekonany, ze sporo osób zapomni o StockWatch szybciej niz nam się wydaje.
Piszę to ze swojego doświadczenia - widziałem wiele różnych tematycznych for, które przezywały swoje wzloty by potem odejść w zapomnienie.

Zapewne wiele osób zna juz moje podejście w kwestii moderacji, ale z tego co widzę pojawiło się troche nowych twarzy więc może trochę przypomnę:
Jastem jak najbardziej za ostrą i zdecydowaną reakcją na posty chamskie, których język wykracza poza ogólnie przyjete standardy kultury osobistej. Równiez posty niemerytoryczne, kompletnie nic nie wnoszące do jakości wątku mozna usuwać chociażby po to aby zaoszczedzic czasu na poszukiwanie interesujacej nas informacji. Natomiast posty które niosą za sobą jakis pogląd na sytuację w spółce, na rynek, posty gdzie padają jakieś liczby, daty, które mają mniej lub bardziej sensowne uzasadnienie powinny jak najbardziej pozostać.

Forum SW podoba mi się za utrzymywanie wysokiej kultury języka, jest to zapewne spowodowane zarówno większą dyscypliną słowną osób publikujących swoje wypowiedzi jak i czujnością moderatorów którzy pilnują aby wszelakie inwektywy wycinać w zarodku.
Natomiast niepokoi mnie fakt że forum jest stosunkowo mało dynamiczne. Na niektórych spółkach nie ma żadnych dyskusji przez wiele miesiecy, czasem pojawia się jakis cytat z prasy i znow spólka popada w zapomnienie. Nawet te częściej omawiane spółki zazwyczaj nie grzeszą (poza paroma wyjatkami) wartką dyskusją.
Zastanawiam się czy to nie aby zbyt mocna moderacja daje w efekcie tego, być może złudnego, obrazu stateczności i niewielkiego ruchu na forum. A przecież to wlasnie ruch na forum jest magnesem przyciagającym nowe osoby.
Jesli za bardzo pójdzie sie w stronę wzmocnienia moderacji to niedlugo jedynymi informacjami na wątkach spółek mogą być ich wyniki finansowe i sporadyczne cytaty z prasy raz na kilka tygodni.
Z marketingowego punktu widzenia w najlepszym przypadku będzie to oznaczało stagnację portalu i brak dopływu nowej gotówki z abonamentu - a przecież właścicielom SW pownno zależeć na jak najwiekszym rozgłosie i zainteresowaniu. Im więcej osób będzie odwiedzało forum tym wieksza szansa, że jakiś odsetek zdecyduje się wykupić abonament na płatną część serwisu.
Tym bardziej zaskoczyl mnie pomysł aby wprowadzic ograniczenia dla nowych uzytkownikow, to tak jakby sklep wprowadzil restrykcje dla nowych klientow. Jak mocno negatywne bedzie to mialo konsekwencje nie trzeba chyba tlumaczyc, kazdy kto choc troche ma wspolnego z przedsiebiorczoscia wie doskonale ze to gwóźdz do trumny.
Forum potrzebuje nowych uzytkownikow jak czlowiek powietrza, ludzie przychodza i odchodza, zmnieniaja preferencje, jesli forum zamknie sie na starych wyjadaczy to tym samym umrze szeroko pojety projekt StockWatch - stanie sie on jedynie klubem dyskusyjnym dla kilkudziesiecioosobowej grupy znajomych.
Ale z tego co mi sie wydaje, wnioskujac z roznych wypowiedzi WatchDoga SW to jest przede wszystkim pomysl na biznes. A biznes zeby sie oplacal musi przynosic zysk - gdzie jak gdzie ale chyba na tym forum tego przypominac nie trzeba.

Kończąc moge tylko dodać ze w ankiecie zaznaczylem pozostawienie poziomu moderacji bez zmian, jak dla mnie problem tkwi nie w sile moderacji a raczej na okresleniu standardów merytorycznosci informacji i unikaniu zbyt mocnego wycinania postów które niosą jakąś wartość (niekoniecznie encyklopedyczną).
Forum aby istnieć musi tętnić życiem!

Tu przestrzegam szefostwo aby nie popadło w megalomanię - z historii znamy wiele potęg które jawiły się być niezwykle trwałymi, a jednak upadły...

To tak ku przestrodze:) a swoją drogą życzę sukcesów, zysków i zadowolenia z wykonanej pracy!

Miało być krótko, a wyszło jak zawsze:)

pozdrawiam

P.S. WD, pomysł płatnego forum jest chybiony. To tak jak państwo podnosi podatki licząc że będzie miało coraz większe dochody - a przecież to iluzja.
Forum powinieneś wykorzystywać do zareklamowania płatnych części serwisu. Z resztą już to z powodzeniem robisz np blokując na jakiś czas dostęp do raportów okresowych spółek albo inteligentnie włączając się w dyskusje wskazując jako rozwiązanie problemu skorzystanie z płatnej usługi. I to jest dobra droga, a forum powinno być darmową reklamą, tubą propagandową.
Edytowany: 20 listopada 2010 02:07

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 20 listopada 2010 08:17:05
Zagłosowałem za zwiększeniem moderacji, ciężko czyta się wątek, w którym aby coś sensownego przeczytać trzeba przerzucić kilka stron.
Dla nowych wprowadziłbym np 1 miesięczną karencję wave

addi
0
Wysłane: 20 listopada 2010 08:40:19
mankomaniak napisał(a):
Mam więc propozyzję, aby to pytanie zastąpić: wyciąć moduł AT? Wycinać posty AT-owów? TAK! (...) Te wszystkie kreski mają wartość 50:50 i dlatego, wielu się zachwyca jak to jedno 50 wyjdzie.

Poczułem się wyzwany do tablicy thumbright
Wyobraź sobie Manko, że AF ma też wartość 50:50 vide świeżutki BOMI salute
Edytowany: 20 listopada 2010 08:45

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 20 listopada 2010 09:07:08
Ja zagłosowałem za pozostawieniem jak jest.
Jest nas uzytkowników coraz więcej, więc nieuniknione jest, by wszyscy myśleli podobnie. Zawsze znajdzie się ktoś, kto będzie próbował poważyć obiektywizm moderatorów i nie będzie chciał się dopasować do ustalonych zasad.
Moje posty tez czasem wylatują i słusznie bo nie zawsze potrafię trzymać nerwy na wodzy, ale nie przyszło by mi do głowy o to toczyć boje.
Mam zaufanie do moderatorów, którzy starają się robić to co muszą najlepiej jak potrafią.
Nie sądzę by można to zrobić lepiej.
Tak to kiedyś wymyślili i to jest wg mnie optymalne.
Wiem, że po ostatnich atakach na "moderacje" można zwątpić i pewnie stąd ta ankieta, ale nie przejmujcie sie pojedynczymi głosami - róbcie swoje, tak jest OK. thumbright
Edytowany: 20 listopada 2010 09:21

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 20 listopada 2010 10:44:52
Shoutbox Panowie i Panie. Tego bez wątpienia brakuje na forum, jeżeli ma nadal być moderowane tak jak do tej pory lub nawet ostrzej.
Ceniącym spokój i porządek nie przeszkodzi. Chcącym dać upust emocjom - pomoże. Mam nadzieję, że uda się zaimplementować tą funkcjonalność jak najszybciej.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 20 listopada 2010 11:22:36
addi napisał(a):
Wyobraź sobie Manko, że AF ma też wartość 50:50 vide świeżutki BOMI salute

Po co mam sobie wyobrażać taką herezję? Przykład Bomi nie jest żadnym dowodem na nieskuteczność AF. Przychody i zyski po cichu spadały od dłuższego czasu, poziom zapasów rósł, przepływy, w tym operacyjne też były coraz gorsze,z raportu Kasi Stefańskiej wynika że ujemne. www.stockwatch.pl/forum/Defaul...
Można się przyczepić, że napisała: brak powodów do spadku kursu. Bo przecież sama takie podawała. Oczywiście już informacja IDM: ""Wyniki Bomi za III kw. w naszej ocenie nie będą zbyt ekscytujące, przy przewidywanym pogorszeniu zyskowności wynikającym nie tylko z sytuacji rynkowej, ale także - w naszym przekonaniu - z wewnętrznych problemów spółki" powinna dac do myslenia. Ale nie. Nasi wiedzą lepiej, bo wskaźnik pokazuje, że jest niedoszacowanie. Żal mi ich.
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]

v3nom
0
Wysłane: 20 listopada 2010 17:44:41
Mila, poruszyłeś ważną kwestię. Nie trzeba robić żadnego eksperymentu. Wystarczy zalogować się na forum konkurencyjnego, płatnego serwisu Strefa Inwestorów. Większość dostępnych tam wątków, nie było aktualizowanych od dawna, a ostatnie wpisy mają po kilka - kilkanaście tygodni! Na palcach jednej ręki można policzyć wątki "podbite" w ciągu ostatnich kilku dni.

To jest efekt ograniczonego dostępu do forum (tylko dla abonentów). Przy czym nie jest bardziej merytoryczne od naszego.

addi
0
Wysłane: 20 listopada 2010 18:01:07
mankomaniak napisał(a):
Po co mam sobie wyobrażać taką herezję?

@ Manko … uwierz mi, że od iluś tam lat prowadzę wiele symulacji opartych zarówno o AF jak i o AT i najlepsze wyniki dają portfele, w których spółki są dobierane wg AF a moment wejścia/wyjścia wg AT.thumbright
Zwróć łaskawie uwagę, że decydujące znaczenie w tym sporcie nie ma AF a cykle hossa/bessa vide np. KGH.salute
Ponieważ Ty gardzisz AT więc popatrz jakie są efekty bezkrytycznego stosowania AF::
PLT - super fundamenty, roczna stopa zwrotu -29%
MIT - j.w. -18%
ATC – j.w. -13%
JPR – j.w. -28%
MVP – j.w. -30%
BLI – j.w. -15%
BBC – j.w. -18%
VIN – j.w. -7%
Mogę wyliczać dalej … przypominam, że mamy hossę.thumbright
A teraz przejdźmy przykładowo do spółki z extraligi jaką jest niewątpliwie spółka o świetnych fundamentach CPS.
Roczna stopa zwrotu tej mega super hiper fundamentalnie spółki to 6%, dla przypomnienia zwrot z WIG to 17%.
A tutaj czytając moje ostatnie 2 posty (od 12.11) możesz oszacować jaki jest mój zwrot w ciągu kilku dni dzięki stosowaniu AT:
www.stockwatch.pl/forum/Defaul...
wave

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,534 sek.

srzivjas
yppzzqil
qfhgvkbd
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aptzsewu
fdsoeqwg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat