PARTNER SERWISU
zwqjcfhf
1 2 3

algorytm - automatyczne wyznaczanie kanału

blelump
0
Wpisów: 160
Wysłane: 26 grudnia 2010 23:04:18
Niestety poprzedniego spama nie da się już edytować więc w nowym napiszę co już udało mi się zrobić.

Założenia;
- Jest trend długoterminowy (200sesji) i krótkoterminowy (20sesji).
- Ten pierwszy wyznacza hossę/bessę/konsolę. Ten drugi ma pomagać przy wybiciach z trendu długoterminowego (wykorzystywane narazie tylko w jednym przypadku).
- Do weryfikacji trendu długoterminowego mam do potwierdzenia Wilder'owy ADX, tudzież DI+, DI-. Weryfikacja z powodu ilości sesji w trendzie długoterminowym. Daje on znacznie opóźnione sygnały w stosunku do stanu rzeczywistego. Zatem jeśli np. wpadamy w końcu w dołek (początek 2009 roku), to trend długoterminowy jeszcze długo będzie wskazywał bessę przez co tracimy ów dołek. Case jest taki, że jeśli jest bessa i cena podchodzi pod górne ograniczenie trendu, to do gry wchodzi ADX i "określa" czy to przypadkiem już nie wybicie z bessy w nową hossę.
- Do określenia jaki trend jest dominujący na rynku używam współczynnika kierunkowego prostej regresji.
- Sygnały kupna/sprzedaży są dostosowane do panującego trendu, np. dla hossy możliwy sygnał kupna (potwierdzany dodatkowo wskaźnikiem), to: Close < środek_kanału && Close > dolne_ograniczenie_kanału. Z tym potwierdzaniem to narazie mam problem, bo np. przy zmianie kierunku trendu długoterminowego, daje on sygnał znacznie później niż jakikolwiek wskaźnik. Dodatkowo mam problem z wybraniem tego wskaźnika, wszak kierunek już znam, więc potrzebny jakiś oscylator, ale łapanie górek i dołków i tak nie jest wcale takie proste, nawet jak znam kierunek, w którym podąża rynek. Trend daje kierunek, ale nie daje górek i dołków :-) .

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 26 grudnia 2010 23:16:46
Cytat:
- Do weryfikacji trendu długoterminowego mam do potwierdzenia Wilder'owy ADX, tudzież DI+, DI-. Weryfikacja z powodu ilości sesji w trendzie długoterminowym. Daje on znacznie opóźnione sygnały w stosunku do stanu rzeczywistego. Zatem jeśli np. wpadamy w końcu w dołek (początek 2009 roku), to trend długoterminowy jeszcze długo będzie wskazywał bessę przez co tracimy ów dołek. Case jest taki, że jeśli jest bessa i cena podchodzi pod górne ograniczenie trendu, to do gry wchodzi ADX i "określa" czy to przypadkiem już nie wybicie z bessy w nową hossę.

trochę nie rozumiem, ale ze swojej strony proponowałbym w.kierunkowy regresji np. EMA bedzie szybciej niż ADX w klasycznym rozumieniu oczywiście...
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 26 grudnia 2010 23:18:46
Widzę sprawy podobnie z tym że zamierzam uwarunkowac zachowanie rowniez od zmiennosci rynku (aktualna koncepcja wola stddev). Narazie nie jestem pewien jak dokladnie. W związku z pojawieniem sie właśnie nowego regulaminu który zmusza do stosowania poprawnej polszczyzny obawiam sie ze moja aktywność na tym wątku (i nie tylko) spadnie. Regulamin szanowac trzeba a ten punkt istotnie spowalnia moją, i tak już skromną, predkosc formułowania mysli na pismie.
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

blelump
0
Wysłane: 26 grudnia 2010 23:37:23
@Dapi

Dzięki za hint. Mało kto ma tyle praktycznego doświadczenia z AT, co Ty :-) . Wciąż jeszcze nie ogarnąłem wszystkich wpisów na Twoich blogach Angel . W żadnej książce się tego nie znajdzie.

@Zielarz

Dla mnie ten topik jest z 10x bardziej istotny niż jakikolwiek "spółkowy". Tu każdy wpis się liczy, nie możesz zniknąć 3some . Goldmany pewnie już dawno tą robotę zrobiły, ale w związku z tym, że się nie podzielą wynikami, to ten przepis na konstrukcję "siedemnastościanu foremnego" trzeba wynaleźć na nowo wave . Albo chociaż 5% tego...

blelump
0
Wysłane: 29 grudnia 2010 12:00:23
Zielarz, znalazłem chyba zasadniczą wadę każdego systemu opartego o rozwiązania proponowane w Amibrokerze. Chodzi mianowicie o to, że ciąg wystąpień sygnałów kupna/sprzedaży to niezależne zmienne losowe. Problem jest taki, że gdyby sygnał mógł mieć stan, to byłoby znacznie lepiej. Do tego jednak wymagany jest conajmniej typ struktury, żeby od razu nie marzyć o OOP (jak tak piszę w tym AFL, to wychodzi mi, że jest on z grupy AOP - array oriented programming :-).
Przykład: pojawia się sygnał kupna, a ponieważ ma stan, to zapisujemy do niego dodatkowe informacje, np. co go wygenerowało, na jakim poziomie cenowym, czy to hossa/bessa/konsola. Każdy taki sygnał leci następnie na jakiś stos (niekoniecznie musi to być stos w sensie informatycznym, może być lista/kolejka/whatever). Następnie, kiedy pojawia się sygnał sprzedaży, to przechodzimy po liście sygnałów kupna i sprawdzamy na podstawie zadanych warunków, czy któryś z tych sygnałów można domknąć sygnałem sprzedaży, który właśnie wystąpił.
Załóżmy np. że jest hossa i udało nam się wstrzelić w dołek z sygnałem kupna. Papier sobie dobrze radzi, ale nagle występuje jakiś sygnał sprzedaży spowodowany np. sygnałem oscylatora. Sygnał kupna natomiast wystąpił jako przecięcie trendu długo i krótkoterminowego. Reguły gry mamy ustalone takie, że dla sygnału kupna wygenerowanego na trendach sprzedajemy tylko w wypadku, gdy takowy sygnał wygenerują również trendy. Tego właśnie w Amibrokerze już zrobić się nie da. Trzeba by to pisać od 0 w jakimś typowym języku programowania, ale trochę mi się nie chce :-) , wszak Amibroker daje sporo gotowych rozwiązań z pudełka.

Zielarz
0
Wysłane: 29 grudnia 2010 13:43:58
Daleki jestem od stwierdzenia ze czegos sie nie da zrobic w ami. Mozna stworzyc sobie pomocnicze tabele towarzyszace buy i sell i tam np zapisywac w jakim jestesmy stanie rynku/typie analizy czy cos w tym stylu. Potem mozna zrobic postprocessing sygnalow buy i sell np zamaskowac je (logiczne "and costam"). Bardzo pomagaja tez funkcje flip i ExRemm w tym temacie. Przyznam sie jednak ze ta orientacja na tablice i dosc swobodne mieszanie operatorow tablicowych i "skalarnych" mnie czasami myli. W temacie kanal to aktualnie stwierdzam ze bazowanie na regresji liniowej ma znacznie wiekszy potencjal niz moje pierwotne pomysly z convex hullem. Narazie pracuje nad poprawa mojego afl'a bo moj obecny kodzik praktycnie zabija ami nie wspominajac nawet o optymalizacji.

blelump
0
Wysłane: 29 grudnia 2010 18:18:29
Flip i exrem nie używałem, obczaję, dzięki thumbright . Trochę popatrzyłem w doka dziś, może rzeczywiście uda mi się zrealizować pomysł z nadaniem stanu sygnałom. Niemniej jednak źle się czuję w takim języku, normalnie jak Matlab :-) . Brakuje mi trochę swobody z normalnego wysokopoziomego języka programowania, no ale coś za coś.

blelump
0
Wysłane: 1 stycznia 2011 23:17:47
Zielarz, zmieniam strategię. Do tej pory regresję trendu długoterminowego liczyłem dla 200, 150 (itp.) okresów, jednak wydaje mi się, że takie podejście nie daje tak naprawdę nic, bo mimo teoretycznej hossy, prosta regresji dla 200 okresów może mimo wszystko dać bessę (założenie: współczynnik kierunkowy < 0). Najpierw chciałem zrobić adaptacyjne wyznaczanie liczby do liczenia długoterminowej linii regresji, ale ciężko tak naprawdę znaleźć jakąś metodę, aby tak to rozwiązać. Zarzuciłem to więc, a obecny plan jest taki, że znajduje globalne ekstrema, które decydują o tym, czy rozpoczęła się hossa, czy bessa i od tego miejsca jadę z regresją. To wydaje mi się da lepsze wyniki. Jednak nie wiem jeszcze jak znajdować te ekstrema, które wyznaczają kilkuletnie trendy. Wszak jeśli ktoś ma dane np. z ostatnich 20lat, to jest tam kilka maksimów i minimów wyznaczających nowy kierunek trendu. Teraz jak to wyznaczyćThink ?

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 3 stycznia 2011 22:05:11
Nie pamiętam dokładnie ale chyba 25% czy 28% zmiany od dołka wyznaczało te minima na indeksach. Czyli jak była taka zmiana od dołka to była jakaś tam pewność że jest hossa i bedzie dalej rosło.
Tylko w przypadku regresji jesteś "po czasie" ze wzgledu na ilość dni wzietą to tutaj jesteś te "25-30% po czasie we wzroście %"

ps. do sprawdzenia ten procent...

Zielarz
0
Wysłane: 3 stycznia 2011 22:22:27
No niestety. Dołek widać jak ma się "obie strony" dołka blah5
Edytowany: 3 stycznia 2011 22:22

blelump
0
Wysłane: 3 stycznia 2011 22:58:46
@Dapi,

1. A skąd te wartości tych procentów? Mam po prostu przyjąć, "bo takie są i już"? :-) . Rozumiem, że 25-28% od ostatniego ekstremum wyznaczającego zmianę trendu?

2. Co do regresji, wciąż wydaje mi się, że kanał trendu, jaki mi ona wyznaczy daje mi przewagę w stosunku do średnich, czy choćby zaproponowanej przez Ciebie metody. Jest jednak kilka problemów:

Zwykłe liczenie regresji z x okresów (np. 200 dla trendu długoterminowego) jest nieefektywne. Ucieka mi cały ruch odwrócenia trendu rynku, a takie odwrócenie jest niestety bardzo dynamicznie, zatem już tracę sporo. Po dynamicznym wybiciu następuje stagnacja i realizacja zysków, a metoda regresji dopiero odwraca się po ostatniej bessie i znowu lipa, bo wchodzę do gry niestety na górce. Mam kilka pomysłów na poprawienie tego:
- przede wszystkim x (np. =200) nie jest już stałe, a zmienne. Do wyznaczenia długoterminowego trendu szukam maksimum i minimum z tego okresu i biorę wartość dni dla tego, które jest bliżej "dziś". Kod w afl:
Kod:
  hh = SelectedValue (hhvbars(max(o,c), per));
  ll = SelectedValue (llvbars(min(o,c), per));
  per = IIf(hh > ll, hh, ll);

Mam zatem pseudoadaptacyjne wyznaczanie długości trendu. Na nic lepszego póki co nie wpadłem. Wydaje się jednak, że to wciąż za mało :-) . Co obecnie mam w planie to liczenie linii regresji co y okresów (np. 20) i opieranie się na tak wyznaczonych kanałach trendu przez kolejne 20 okresów. Sposób gry oczywiście dobrany do rodzaju trendu.

3. To pytanie jest chyba najważniejsze Angel . Udało Ci się stworzyć jakiś sensowny system transakcyjny jedynie w oparciu o wskaźniki? Pytam, bo obecnie znowu powróciłem z wnioskami do dinozaurów tj. że teoria Dow'a jest zarazem najstarszą, najprostszą i najlepiej się sprawdzającą, a wskaźniki kłamią king . Może w moim podejściu do tego wszystkiego jest za dużo chaosu i dlatego nic z tych wskaźników mi nie wychodzi. Nie stosuję jakichś wymyślnych cudaków, raczej tylko te, które rozumiem, a przynajmniej tak mi się wydaję. Może jeszcze za mało wody w Wiśle upłynęło i jednak kiedyś coś mi wyjdzie. Ponadto system na wskaźnikach jest zdecydowanie prostszy do napisania :-) .

@Ktokolwiek,
4. Ostatnio po tygodniu roboty, która w sumie do niczego nie doprowadziła zacząłem się zastanawiać nad jakąś alteratywą, np. pojechać sklejkami kubicznymi (lub czymś co wyprodukuje jakieś współczynniki do jakiejś funkcji, niekoniecznie wielomianowej) po walorze, węzły wyznaczone jako hhv i llv co 200 okresów, a potem ekstrapolacja tego w prawo. Inna metoda to triangulacja na tych samych węzłach, a potem gra na podstawie uzyskanych trójkątow (nie wiem tylko jeszcze jak :-). Może ktoś z Was robił coś takiego? Angel

btw. zmodyfikowałem trochę wyznaczanie kanału trendu ze źródła podanego w którymś poprzednim poście. Kanał wyznaczany jest na podstawie C i O, a nie H i L. Moim zdaniem H i L to bardziej szum, który trzeba wyciąć, co też uczyniłem. Jakby ktoś chciał, to wkleję src.
Edytowany: 3 stycznia 2011 22:59

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 3 stycznia 2011 23:30:49
Podstawa to oglądanie rynku w różnych interwałach.

Niewiele się da zrobić czegokolwiek "nie patrząc" na tygodniowe, dzienne, intraday RAZEM.
To jest jak ze średnimi robisz dla 200, 100 i 20 na przykład - układ tej akurat przykładowej trójki Cię interesuje /średnie to też przykład/
Niewiele się da zrobić bez uwzględniania wolumenu tudzież obrotu

pkt. 1

pokombinuj z zig-zaq on ci od razu narysuje gdy bedziesz zmieniał procenty

pkt. 3

Wskaźniki sa tylko pochodną kursu, ja niektóre lubie bo się przyzwyczaiłem. Całe szczęście że tak rozwinęły się komputery bo znalazły dodatkowe zastosowanie dla wskaźników - czyli walenie na nich na potęgę systemów - bo tak jest łatwiej programować. Sam widzisz że z OHCL masz same problemy a RSI sobie przetniesz w punkcie, jednakowo dla każdej spółki, bez względu na wartośc kursu i masz system :))
Nie wiem co wg. Ciebie jest sensowny system. w sumie to chyba nie maiłem w rękach jakiegoś wskaźnika przy którym w jakiś sposób nie dało się zarobić. Jak wiesz na fazach księzyca sie da to i na wskaźnikach się da - tym bardziej że one tak naprawdę niewiele się różnią /gdzieś tam mają momentum/

pkt 2 trudno mi dyskutować bo musiałbym wnikać a z różnych względów nie mam czasu :(. Jak wiesz adaptację już ktoś tam "wynalazł" i niewiele mu z Graala wyszło. Ale nie napisałem tego żeby zniechęcać...
Może byś Sperandeo przejrzał, on się lubował w wielu mykach dotyczacych trendu pod różną postacią - median, średnich, Dowa też...więc jesteście na jednym tropie bylebyś nie wyważał otwartych drzwi bo szkoda na to czasu.

Zielarz
0
Wysłane: 3 stycznia 2011 23:32:41
W temacie adaptacyjne wyznaczanie dlugosci kanalu to osobiscie trzymam sie tego co wymyslilem na poczatku - mam funkcje wyznaczajaca "jakosc kanalu". Funkcja jest wyznaczona doswiadczalnie i jest narazie srednia. Poza tym ze jest srednia to na moim nie najwolniejszym sprzecie dla jednego papiera liczy sie 200ms a parametrow jest juz kilka d'oh!

Aktualny wynik jest taki (jest chaos ale to under permanent construction ...)

kliknij, aby powiększyć

postep mam taki ze formula jest "bez oszukanstwa" - bez patrzenia w przyszlosc (potwierdza to profiler ami)
Edytowany: 3 stycznia 2011 23:41

blelump
0
Wysłane: 4 stycznia 2011 00:03:24
Zielarz, podoba mi się :-) . Nie ma dużo sygnałów i łapiesz istotne ruchy na rynku. Opóźnienie od dołka w 2009 jest stosunkowo nieduże. Problemem może być "gubienie się" (generowanych jest dużo krótkich sygnałów) systemu przy dużej zmienności na rynku (okolice maksimum 2007), wszak niektóre spółki się tak cały czas zachowują.

Ta linia przerywana to cena, a czerwona, to średnia na podstawie której wyznaczany jest trend, tak? Fajnie go odnajduje po ruchu o dużym max drawdown - stosujesz tutaj stdev, czy może coś bardziej gustownego?

Generalnie dobra robota. Co z tego, że się długo liczy, puść na noc i już. Wszak tu nie chodzi o szybkość, ale o jakość. Pochwal się statami z AmibrokeraAngel .

@Dapi,
Jak masz jakiś system, to uwzględniasz w nim różne interwały czasowe? Ważysz ceny/wskaźniki wolumenem? Do wolumenu na naszej giełdzie jestem średnio przekonany, bo przyjdzie 2 grubych, wymieni kilka procent wszystkich papierów na spółce i mamy wielkiego batona, który tak naprawdę nic nie znaczy. To tylko 2 grubych się papierem wymieniło. Może to błąd, że to olewam?
Edytowany: 4 stycznia 2011 00:12

Zielarz
0
Wysłane: 4 stycznia 2011 00:18:06
tak, wlasnie to "gubienie sie" to okresy w ktorych musze uruchomic inna strategie, poza tym kiedy kanal jest z gatunku poziomych to wypadalo by cos potrejdowac przy odbiciach od ograniczen Whistle a kiedy stabilnie rosnie to siedziec z papierami i czekac. Stdev nie jest tutaj jeszcze bezposrednio zastosowane o wiekszosci decyduje kanal o najwiekszej znalezionej "jakosci". Czerwona to istotnie srednia wazona wolumenem - baza poszukiwan, pierwotnie byla to surowa cena, glos wewnetrzny mowi mi ze tak bedzie lepiej. Tez wiele zalezy czy wybic bede szukal na cenie czy na sredniej Think statystykami jeszcze nie ma sie co chwalic.
Edytowany: 4 stycznia 2011 00:22

Dapi
PREMIUM
0
Wysłane: 4 stycznia 2011 21:55:30
blelump napisał(a):

@Dapi,
Jak masz jakiś system, to uwzględniasz w nim różne interwały czasowe? Ważysz ceny/wskaźniki wolumenem? Do wolumenu na naszej giełdzie jestem średnio przekonany, bo przyjdzie 2 grubych, wymieni kilka procent wszystkich papierów na spółce i mamy wielkiego batona, który tak naprawdę nic nie znaczy. To tylko 2 grubych się papierem wymieniło. Może to błąd, że to olewam?

Nie mam mechanicznego systemu. Moim zdaniem na akcjach jest to niemozliwe jeżeli chcemy uwzględniac wolumen i np. skoki płynnosci...
Preskaning i analiza, około 1h dziennie lub mniej w zalezności od wyników preskaningu /czytaj ilosci spółek/ co zwiazane jest z ogólnym trendem na rynku.
DT takze tylko w trendzie.
Cały WIG20 się nie nadaje - tak mi wyszło i wyeliminowałem no może oprócz kgh-u i kiedyś bio /jak nie była za grosze/. Powyższe oznacza że skuteczność tego co robiłem na WIG20 po prostu była bzdetna i sobie odpuściłem - ale to akurat dla tego co sobie ustaliłem tak wychodziło. Wszystkie grószówki odrzucone

Ogólnie wybór spółek na następny dzień , oczekiwanie na jakis ruch i podłączanie się w jak najniższej cenie dnia - ale tylko gdy rosnie.

Edytowany: 4 stycznia 2011 21:59

Zielarz
0
Wysłane: 10 stycznia 2011 22:02:12
moje aktualne wyniki i status prac w temacie kanal sa nastepujace:
1. wykonalem wg mojej oceny sensowna i akceptowalnie szybka implementacje wyznaczania kanalow w ami.
2. koncepcja zastosowania tego szajsu byla nastepujaca: podzial na kanaly wzrastajace, opadajace i boczniaki, w kazdym z nich inne zasady zajmowania pozycji oraz parametryzowalne rozgraniczenie tych przypadkow.
3. podstawa zainteresowania sie kanalami bylo (w teorii) brak laga jaki ma srednia kroczaca oraz precyzyjne dynamiczne wyznaczanie poziomu wybicia/stoplossa.

do czego aktualnie doszedlem:
1. kanal tez ma laga. W sytuacji zmiany trendu kanal musi sie "miec na czym zaczepic" aby moc go ekstrapolowac. to trwa.bandhead
2. przy obecnej implementacji sygnaly plynace z mojego, nieskromnie to ujmujac, wyrafinowanego systemu niewiele sie roznia od przeciec dwoch wazonych srednich kroczacych bandhead
3. jedyna aktulnie nadzieja na przyszlosc zastosowania tego kodziku to proba wykrywania "balonow totalnych" i "wyprzedazy totalnych" - obszarow wybicia gora z kanalu szybko wzrastajacego lub dolem z szybko opadajacego (log).

generalnie bandhead
czyli nic nowego

blelump
0
Wysłane: 10 stycznia 2011 22:24:54
Zielarzwave

Doszedłem swego czasu do bardzo podobnych wnioskówblah5 , stąd m.in. moje pytanie do Dapiego, czy jemu się coś takiego w ogóle udało zrobić, w sensie samodzielny system, który zarabia. Narazie zarzuciłem na czas nieokreślony dalsze prace, może po czasie samo coś do łba wpadnie.

Kilka miesięcy temu postanowiłem się też trochę zainteresować tym całym bajzlem od strony naukowej tj. szeregami finansowymi, modelami AR(MA), (G)ARCH, albo w ogóle modelowaniem szeregów finansowych (modeli jest całe mnóstwo). Teoria jest niebardzo zjadliwa, a wyniki kiepskie, cudów nie ma. Przecięcie dwóch średnich może nawet lepszeangry3 , a znacznie mniej czasu na to poświęcone. Jakby ktoś chciał się pobawić, to jest taki soft fajny, Gretl się nazywa.

Generalnie jak narazie bootyshake i można sobie monetą rzucać, na to samo wyjdzie.

edit: Wielu ludzi się zachwyca sztucznymi sieciami neuronowymi. Nawet na studiach taki przedmiot miałem, ale jakoś wybitnie mnie nie interesował i teraz nie mam pojęcia jak to ugryźćAngel .
Edytowany: 10 stycznia 2011 22:28

Zielarz
0
Wysłane: 10 stycznia 2011 22:33:28
Ble, pocieszam sie tylko ze nie o to chodzi by zlapac kroliczka, ale by gonic go Boo hoo!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,542 sek.

coprsylk
skvpfrlz
azauuibg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 838,91 zł +384,19% 96 838,91 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wajptcps
vljrtgep
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat