PARTNER SERWISU
auzboain
1 2 3
doncarlos
0
Wpisów: 1 244
Wysłane: 23 września 2008 18:29:56 przy kursie: 3,52 zł
Witam! Uważam, że to bardzo ciekawa spółka, mocno przeceniona, z dyzymi perspektywami. Zwracam sie z prosbą do forumowiczów o przeanalizowanie tej firmy i podzielenie sie opiniami na forum. Pozdrawiam

Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej"..
Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
„All animals are equal but some animals are more equal than others“

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 23 września 2008 20:06:56 przy kursie: 3,52 zł
Witaj DonCarlos. Zostań z nami i dziel się tym co widzisz, wiesz, przypuszczasz.

FAM - bardzo fajna spółka, bardzo zagadkowy rozgrywający. Prawdę mówiąc, nie rozumiem powodu tych operacji z Ponarem. Bo z Cyprem to proste: podatki.
Spółka idzie stabilnie, lekko w górę, ładnie sobie produkuje i sprzedaje te swoje klamki i okucia, a także nowe produkty: tkaniny techniczne i konstrukcje przemysłowe. Osiąga regularne dodatnie przepływy operacyjne, czyli generuje faktyczny zysk z działalności. Inwestuje, w nieruchomości i papiery wartościowe, raczej nie we własne środki produkcji. Przez ostatni rok trochę się zadłużyła, ale też zwiększa skalę przychodów i zysk zaczął ładnie rosnąć. Zdrowy zysk, nie pompowany sztuczkami. No i ma tę legendarną działkę we Wrocławiu, w posiadaniu spółki zależnej Mostostal-Wrocław (nie wiem czy nie przegapiłem sprzedaży, było coś że planują sprzedać).

Postrzegam tę spółkę jako bardzo fajną, niedużą, zyskowną, ale z właścicielem marzącym o potędze.
Osiągnął bardzo wiele: z małej firemki od klamek stworzył grupę kapitałową zarządzającą strategicznie zestawem podmiotów zależnych. Fajnie rozwija skalę utrzymując marże. Zaczyna przynosić niebagatelne zyski. Jak tu nie chcieć więcej? A przydałby mu się większościowy udział, by móc swobodnie decydować.

Być może właśnie to zjawisko spowodowało szereg zdarzeń, które stopniowo odbierały inwestorom wiarę w spółkę. Atmosfera stała się ciężka, gloomy, a spółka nie wiadomo czy jest spekulacyjna czy nie, czy się rozwija czy zwija i o co tak naprawdę chodzi. Emisje, a potem wykup akcji własnych, tanie akcje dla menedżerów (o ile się nie mylę), kometa Wiaderek, głosy o emisji bez PP. Zamiast rozwijać spółkę, trwa regularna bitwa - widać dużo jest do wygrania. Jedyną nadzieją dla zawiedzinych akcjonariuszy jest teraz upublicznienie spółki zależnej FAM Cynkowanie Ogniowe, która ma szansę być sprzedana sporo powyżej wartości księgowej, a zysk odłoży się w gotówce i w wyniku FAMu GK.
Z kolei wykres mówi: będziem spadać, aż do wybicia, ale kiedy ono nastąpi...?

Wskaźnikowo spółka nie jest droga, ale to jeszcze nie okazja. Konia z rzędem temu, kto wskaźe moment wejścia. Fakt, mamy na tapecie ciekawy okaz, ale to właśnie wyczucie timingu może pozwolić zarobić. Niecierpliwi mogliby wchodzić porcjami, ale ostrożnie. Bardzo czekam na wyniki III kwartału, bo one narysują trend wzrostu przychodów, a za nimi zyski, a za nimi wartość. I jeszcze poprawka na akcjonariat: przy braku silnej dominującej ręki, mogą się dziać różne rzeczy. W sumie, jak na średnią giełdową jakość, spółka fajna, perspektywiczna, od kilku już lat...

PS Przy okazji chcę poruszyć jeszcze jeden wątek. Nie warto się przywiązywać. Im więcej wiesz o spółce i o niej myślisz, tym ciężej się możesz z nią rozstać. Jak ze złą żoną ;) A nie warto. Lepiej być zimnym draniem niż wiernym kochankiem, bo inaczej ruina dla psychiki i kończy się tak jak tutaj: http://www.gx160.pl/

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 3 stycznia 2009 00:55:14 przy kursie: 2,25 zł

kliknij, aby powiększyć

Kurs spółki usiłuje wyjść górą z konsolidacji. Istotne SK zostały przebite. Kluczowym staje się pokonanie oporu na 2,32

WatchDog
50
Wysłane: 24 lutego 2009 21:09:55 przy kursie: 2,25 zł
FAM jakoś brnie przez ten kryzys i mimo spadku przychodów generuje gotówkę. Trochę się zadłużył, nie wiem po co bo ma ciągle nadpłynność. Nie mam uwag. Ale cena rynkowa jest przesadzona, dyskontuje duży wzrost. Z danych rocznych wychodzi mi, że kurs powinien szukać wyceny mniej więcej 1,42 zł na akcję.
Edytowany: 24 lutego 2009 21:10

doncarlos
0
Wysłane: 26 lutego 2009 19:43:07 przy kursie: 2,30 zł
WatchDog napisał(a):
FAM jakoś brnie przez ten kryzys i mimo spadku przychodów generuje gotówkę. Trochę się zadłużył, nie wiem po co bo ma ciągle nadpłynność. Nie mam uwag. Ale cena rynkowa jest przesadzona, dyskontuje duży wzrost. Z danych rocznych wychodzi mi, że kurs powinien szukać wyceny mniej więcej 1,42 zł na akcję.

Mam przez to rozumieć, że kurs po 85% spadku od szczytu, przy wartości ksiegowej ok 4 zł, przy planach pozyskania ok 50 mln z upublicznienia odlewni, posiadając słynną działkę we wrocławiu wartą min kilkanaście milionów, etc.. wyceniasz na 1,42 zł za akcję? Firma ma wg Ciebie potencjał "wzrostu" minus 40%. Nie masz uwag? Sorry, ale nie rozumiem.. 1,42 daje kapitalizację ok 45 mln.. bedą bankrutować, czy co? Tak oceniając firmy to w ogóle nie ma sensu inwestowac na giełdzie, bo 99% firm nie jest tyle wartych na ile są obecnie wyceniane.. ;-))

Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii..
Edytowany: 26 lutego 2009 19:55

WatchDog
50
Wysłane: 26 lutego 2009 20:29:19 przy kursie: 2,30 zł
Hej, nie strzelaj do pianisty, tylko słuchaj melodii.
FAM jest to wehikulik, który w 2008 r. przynósł 1 mln zł netto. Nie jest dla mnie ważne, co posiada w aktywach, skoro nimi nie obraca i nie generuje zysków. Taki zwrot z kapitału jest oczywiście bardzo niski i zapewne poniżej średniej, która w 2009 r. może być większa - ale mamy kryzys i nie mam żadnych podstaw przyjąć więcej niż 1 mln zł na rok 2009 i kolejne. Przychody za IV kwartał spadły r/r o 18%. Firma żyje, bo systematycznie od 2,5 roku odzyskuje gotówkę z kapitału obrotowego - ale to oznacza, że handel siada. Ale możesz przecież zrobić sam prognozę zysku, taką jak sobie życzysz i udowodnić to, co sobie życzysz. Matematyka jest banalna, a istota tkwi w założeniach. Niestety, ja nie mam podstaw zakładać nic więcej niż to, co właśnie zaraportowano. Jest 32 mln akcji, to jakiego zysku na akcję się spodziewasz? Na razie jest 3 grosze, to o ile wzrośnie? - może być o 1000%? - dobrze, 30 gr na akcję w skali roku, to z uproszczonego DCF'a można przełożyć na wycenę 1,5 zł na akcję.
W sprawie aktywów: kwota netto to 144 mln zł, ale w tym 30 mln to wartości niematerialne -> proponuję odrzucić z analizy. Przyjmijmy że zapasy są zbywalne, należności ściągalne, a reszta wyceniona tak jak trzeba. To daje 3,58 zł na akcję. Ale te aktywa nie pracują, średnie kroczące ROA za ostatnie 7 kwartałów to jakieś 3,7%. Aktywa leżące odłogiem niszczeją, tracą na wartości przez amortyzację, gdyż się zużywają, spada ich cena rynkowa, stają się przestarzałe -> za parę lat ich kwota będzie mniejsza. Tutaj nie da się nic naciągnąć.
Średnia zwykła tych dwóch liczb to 2,54. Naciągnięta i przypominam, że zakłada dziesięciokrotny wzrost zysku w 2009 r.

doncarlos
0
Wysłane: 26 lutego 2009 20:53:41 przy kursie: 2,30 zł
Nie strzelam do pianisty.. ;-)) trochę ironizuję..
Szczerze mówiąc to nie jestem typem marzyciela a myślenie życzeniowe jest mi obce.
Firma jako tako sobie radzi, przeprowadza restrukturyzację, nawet zarabia. Przychody nieco spadły, obecny rok będzie też raczej niezbyt dobry. Fakt.. Musimy jednak w analizie uwzglednic poza matematyką analizę techniczną, ta niestety nie ma dla nas zbyt też dobrych informacji.. szansy upartywałbym jednak w nowym akcjonariuszu THC. Być może słyszałeś o Białowieckim, część na pewno niezbyt dobrych opinni, ale firma potrzebuje świeżej krwi i kopa do przodu.. może akurat. A najważniejsze, że może w końcu zacznie sie stabilizować akcjonariat.
Tak na marginesie, zysk na akcje nie będzie chyba w tym roku najważniejszym czynnikiem przy wyborze firm. Niektóre firmy moga sie pożegnac z zyskami na kilka lat.. Fam jako jedna z nielicznych firm, która nie ma słynnych opcji, wiec jeden plus jest. Liczyłbym tutaj na ogólną poprawę klimatu inwestycyjnego i odreagowanie spadków. Przynajmniej krótkoterminowe.

Analizę fundamentalną należy oczywiscie brac pod uwagę, ale opierając sie wyłącznie na niej, nigdy nie zarobisz wielkich pieniedzy, bo z założenia musisz eliminować bardzo wiele firm, których fundamenty są po prostu (zwłaszcza w obecnych czasach) słabe..
Określenie dziesieciokrotny wzrost zysku jest tutaj trochę przez Ciebie nadużyte, gdyż ważne jest tutaj odniesienie.. a wypracowanie załóżmy 10-15 mln zysku teoretycznie jest możliwe. Chociaż bardziej istotna bedzie tutaj raczej walka o władze w spółce.. pożyjemy, zobaczymy..

Edytowany: 26 lutego 2009 20:55

WatchDog
50
Wysłane: 26 lutego 2009 21:18:07 przy kursie: 2,30 zł
Jasna sprawa. Każda spółka jest inna, ma swoje niepowtarzalne DNA. I towarzystwo, które się wokół niej kręci. Akurat FAMa zawsze lubiłem i mu kibicowałem, lubiłem grać na boczniaku w 2007 r., przed epizodem z Wiaderkiem. Spółka jest zdrowa, to duży plus. Ale rozdrobnienie akcjonariatu to z kolei duży minus. Technicznie się nie wypowiem, może jest moment, a może trzeba czekać... nie wiem. Wolałbym więcej pracy i rozwoju, a mniej kombinowania na akcjach, udziałach i debiutach. Ale to jest giełda... Anxious

doncarlos
0
Wysłane: 29 marca 2009 15:22:38 przy kursie: 2,51 zł
WatchDog napisał(a):
Jasna sprawa. Każda spółka jest inna, ma swoje niepowtarzalne DNA. I towarzystwo, które się wokół niej kręci. Akurat FAMa zawsze lubiłem i mu kibicowałem, lubiłem grać na boczniaku w 2007 r., przed epizodem z Wiaderkiem. Spółka jest zdrowa, to duży plus. Ale rozdrobnienie akcjonariatu to z kolei duży minus. Technicznie się nie wypowiem, może jest moment, a może trzeba czekać... nie wiem. Wolałbym więcej pracy i rozwoju, a mniej kombinowania na akcjach, udziałach i debiutach. Ale to jest giełda... Anxious

Akcjonariat powoli się stabilizuje, na razie jeszcze nie wiadomo kto wygra, ale jest nowy rozgrywający, który juz zaczyna rządzić..
Z ostanich informacji wynika, że spółka chce się skupic na najbardziej rentownej działalności, tj cynkowniach a resztę, łącznie ze słynną działką we Wrocławiu sprzedać.. oznaczało by to w praktyce likwidację grupy kapitałowej i powrót do firmy typowo produkcyjnej.. co wy na to?

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 5 maja 2009 19:49:21 przy kursie: 2,33 zł
Przypadkowo wlazłem i widzę że wyjątkowo nie załapała się spółka na ostatnie wzrosty...

Edytowany: 13 maja 2009 22:15

doncarlos
0
Wysłane: 5 maja 2009 20:25:17 przy kursie: 2,33 zł
Jarbas napisał(a):
Przypadkowo wlazłem i widzę że wyjątkowo nie załapała się spółka na ostatnie wzrosty...

Spólka dyskontuje juz przyszłe spadki.. tak na wszelki wypadek..

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 13 maja 2009 22:16:56 przy kursie: 2,49 zł
Jarbas napisał(a):

Widać wstyd jej się zrobiło i zabrała się do roboty ;)

doncarlos
0
Wysłane: 15 maja 2009 18:52:30 przy kursie: 2,31 zł
WD! No i co? Może byc jeszcze gorzej, czy juz osiągneli dno? 22 mln straty rocznej.. wprawdzie z przeszacowania wartosci aktywów, ale strata. Kwartalnie też strata, chociaż minimalna. Niby sie poprawia, ale nie za bardzo to widać.. przynajmniej w kursie..

WatchDog
50
Wysłane: 15 maja 2009 21:57:40 przy kursie: 2,31 zł
Strata wielka nie jest, bywała gorsza ostatnio, natomiast nie jest lekko w metalurgii i ten raport to pokazuje - handel jest bardzo trudny, odbiorcy słabo płacą. Odlewnictwo nie jest rentowne, drobne kwoty zarabia się na cynkowaniu i conieco na tkaninach. W metalurgii ceny surowca pospadały, popyt osłabł bo budowlanka, która kupowała klamki dużo mniej tego potrzebuje.
Patrząc długofalowo, FAM miał rosnąć jak na drożdżach, ale kryzys go ostudził i teraz jest gra na przetrwanie w postaci żółwia w skorupie. Nie ma obawy o stabilność: przy obecnej redukcji kosztów nie musi czynić nerwowych ruchów. Kryzys to też szansa na nowe rynki gdzie słabsza konkurencja pada, albo gdzie można wejść z niższą ceną i przejąć Klientów. Wg mnie powinni się skupić na priorytetach oraz właścicielsko dążyć w kierunku zgody oraz wspólnej wizji, bo wtedy zapewnia spokój operacyjny. Nie wiem jak z programem motywacyjnym, dawno nie sprawdzałem, kojarzę że rozdawali sporo akcji bardzo tanio - na takie rzeczy trzeba uważać.

WatchDog
50
Wysłane: 3 czerwca 2009 17:21:44 przy kursie: 2,40 zł
FAM dał korektę raportu kwartalnego, w której zdjął z kapitału 20 mln zł. Po korekcie przyjął on wartość 124 mln zł. To ważna uwaga dla osób kierujących się tylko WK w analizie fundamentalnej: ona też się potrafi zmieniać i to w obie strony.

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 22 lipca 2009 12:45:26 przy kursie: 2,40 zł
dziś była próba ataku na srednią 200 sesyjną. niestety załadowałem się chyba za wcześnie

enforces
0
Wysłane: 22 lipca 2009 21:50:44 przy kursie: 2,40 zł
Cytat:
Zarząd FAM Grupa Kapitałowa S.A. z siedzibą w Warszawie (FAM GK) informuje, że w dniu dzisiejszym powziął informację o dokonaniu w dniu 3 lipca 2009r. przez Sąd Rejonowy dla Wrocławia – Krzyków we Wrocławiu, IV Wydział Ksiąg Wieczystych zmiany wpisu wysokości hipoteki kaucyjnej na prawie użytkowania wieczystego nieruchomości gruntowej oraz prawie własności budynków tam znajdujących się położonej we Wrocławiu przy ul. Avicenny 16, stanowiącej własność FAM Cynkowanie Ogniowe S.A. z siedzibą we Wrocławiu (FAM CO) – spółka zależna od FAM GK – o ustanowieniu której informowaliśmy w raporcie bieżącym nr 11/2009.

Wysokość hipoteki kaucyjnej została zwiększona do kwoty 13.778.000zł, zgodnie z aneksem do umowy kredytowej zawartym w dniu 10 czerwca 2009r. pomiędzy FAM CO a Fortis Bank Polska S.A. z siedzibą w Warszawie (raport bieżący nr 62/2009). Hipoteka jest ustanowiona na rzecz Fortis Bank Polska S.A. na zabezpieczenie wierzytelności przysługującej bankowi względem FAM CO w wysokości 8.300.000zł. Wartość ewidencyjna aktywów, na których ustanowiono hipotekę w księgach rachunkowych FAM CO na dzień 30 czerwca 2009r. wynosi 8.470.004,55zł.

Nie istnieją powiązania pomiędzy FAM CO i osobami zarządzającymi lub nadzorującymi FAM CO, a podmiotem na rzecz którego ustanowiono hipotekę i osobami nim zarządzającymi.

nie wiem jaK to ocenić

enforces
0
Wysłane: 30 lipca 2009 09:24:38 przy kursie: 2,54 zł
fam w końcu przeszedł średnią 200 dniową i zrobił na godzinówce fajną białą świece. jak dla mnie obraliśmy kurs na ostatnie szczyty czyli 3zł

enforces
0
Wysłane: 5 sierpnia 2009 15:27:21 przy kursie: 2,62 zł
dziś kursł w końcu zareagował. przeszliśmy już myśle trwale srednią 200 sesyjną. pozdrawiam posiadaczy

nycho
0
Wpisów: 1
Wysłane: 19 sierpnia 2009 12:39:42 przy kursie: 2,82 zł
dobre info o negocjacji w sprawie sprzedaży części odlewniczej i kurs odrazu ruszył, do tego wyokie obroty. hello1

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,128 sek.

biosysyt
umqcpnkp
wocakrqo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hqeqchgc
hbhsuksq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat