PARTNER SERWISU
gzktuvuu

Altman, rating, fundamenty - ile to jest wszystko warte ?

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 17 marca 2010 11:48:52
trion
www.stockwatch.pl/gpw/trion,wy...
2009-09-30 rating A-
2009-12-31 rating D
Z raportu na raport nastapil duzy spadek wskaznika altmana a rating spadl z pominieciem kilku dobrych liter ratingowego alfabetu. Pytanie jest proste: Czy posiadacz papierow z ratingiem A_costam moze w ogole spac spokojnie ?

Na co trzeba BYLO WTEDY patrzec zeby uniknac katastrofy ? Czy ktos bez znajomych w RN mogl to przewidziec ? Czy moze bylo jakies przeklamanie w liczeniu wskaznikow ?
Nie chodzi mi tutaj konkretnie o triona ale - jak w temacie. Jako leszcz, i fundamentalny leszcz w szczegolnosci, kieruje sie ostatnio w tranzakcjach tymi kikoma literkami (oczywiscie nie tylko) pokazywanymi jako rating w SW. Wiem ze jakikolwiek rating liczony przez kogokolwiek nie zwalnia nikogo z samodzielnego myslenia i wlasnej analizy ale po prostu chcialbym sie dowiedziec jak ewentualnie uniknac czegos takiego w przyszlosci. Co nieco wiecej orientuje sie w AT niz w AF. Byl tu kiedys omawiamy pomysl "skanera technicznego" z generacja sygnalow itp bajerami. Z mojej perspektywy wiem ze cos takiego albo jest nic/niewiele warte bo nie dziala, albo sie tego nie publikuje, siedzi cicho i zostaje bogaczem. Nie mam narazie takiej wiedzy na polu AF by zweryfikowac wskazik altmana ale czy tak samo mam traktowac rating na SW ?
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 marca 2010 12:01:04
Zamiast podważać rating, podważ raczej uczciwość raportu za III kwartał, który przekazał nierzetelne dane. Nikt i nic nie poradzi na to, że ludzie miewają zwyczaj mijać się z prawdą, szczególnie gdy jest dla nich niekorzystna.

Zielarz
0
Wysłane: 17 marca 2010 12:10:01
Rating to fajna sprawa zwlaszcza jak ktos go liczy za ciebie thumbright, nie chodzi mi o to zeby go podwazac ale zeby sie czegos nauczyc na przyszlosc.

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 17 marca 2010 12:13:50
Tak czy inaczej gdy strata z kwartału na kwartał powiększa się dwudziestokrotnie to i rating musi spaść Not talking
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 marca 2010 12:14:14
Odpowiem Ci wieczorem dokładniej. Każda katastrofa boli.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 17 marca 2010 12:15:03
Zielarz, zdaje się, że jesteś związany z IT, znasz na pewno powiedzenie "garbage in, garbage out", a po polsku "śmieci na wejściu, śmieci na wyjściu".

Pozdrawiam! salute
Klika się i sprzedaje ;-)

Zielarz
0
Wysłane: 17 marca 2010 12:18:02
tak, znam :) - no wiec gdzie trzeba powachac coby te smieci wyczuc ?
wiem - pewnie fundamentalnie naiwne pytanie binky

Pozdrawiam.

Zielarz
0
Wysłane: 17 marca 2010 12:23:23
WatchDog napisał(a):
Odpowiem Ci wieczorem dokładniej. Każda katastrofa boli.

Jezeli ta "katastrofa" to w temacie moich decyzji inwestycyjnych to az tak zaladowany w niego nie bylem/jestem blah5
Dzieki, Z przyjemnoscia poczytam wieczorem.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 17 marca 2010 12:34:49
Ja stosuje bardzo prosta zasade, patrzac na rating jednoczesnie porownuje przychody i zyski firmy przynajmniej z roku wstecz jezeli rosna kupuje jezeli nie dziekuje.
I powiem ze stosujac taka analize jeszcze sie nie spazylem ratingi zawsze z Q na Q sie podnosza :)
Rating zawsze uwzglednia przeszlosc naszym zadaniem jest przewidziec przyszlosc a na podstawie danych historycznych mamy duza szanse przewidziec nastepny Q
Osobiscie Rating traktuje jako dodatek i nic wiecej, mozna poszukac wiele spolek co mialy bardzo zle ratingi a od roku co Q systematycznie rating im podskakuje :)
Oczywiscie latwo to przewidziec.

Niestety sa tez wyjatki ale bardzo rzadkie np Techmex tam nic nie wskazywalo przynajmniej analizujac ratingi, bo innych negatywnych sygnalow bylo bardzo wiele.

Redwatch
0
Wpisów: 47
Wysłane: 17 marca 2010 13:38:27
Dla mnie rating jest jak powiedział kolega powyżej,dodatkiem, pokazującym,że coś tam może być nie tak i trzeba głębiej poszperać. Nic więcej. Dla mnie w zasadzie liczą się tylko wskaźniki. Żeby nie było tylko teoretycznie. Altman pomógł mi uniknąć rozczarowania Polrestem. W tamtym roku bodajże,prezentował się nie gorzej niż inne spółki,którymi się interesowałem,ale Altman nie pozostawiał złudzeń. Pewnie,że ratingi zwalniają z myślenia ale zawsze lepiej się czymś podeprzeć. Jedno powinno wynikać z drugiego, wskaźniki źle to rating też w dół. Dla mnie taka powinna być bezdyskusyjna zależność. A jak wiemy bywa z tym różnie.

Co do wskaźników na SW jest ok. Przecież ładują to co jest publikowane. Czyste rzemiosło, nie można mieć do SW pretensji,że ktoś rozmija się z prawdą i czasami wychodzi tak a nie inaczej. Tym samym dochodzi jeszcze jeden czynnik, ocena wiarygodności tych co sporządzają raporty. Na to póki co nie ma wskaźnika:),a chyba zaczyna być to coraz bardziej istotnym problemem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,303 sek.

fnonjgoy
tccgnfjo
evloiuuk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
swxnzmqg
lowhismt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat