0 Dołączył: 2020-08-25 Wpisów: 3
Wysłane:
15 marca 2021 12:57:26
Cześć, W poprzednim roku skutecznie utrudniłem sobie życie kupując i później sprzedając ETF na rynki wschodzące (EUNY), który dywidendy nie kumulował, a wypłacał. Transakcje dokonane poprzez DM BOŚ. 24.06. w historii finansowej mam podaną jedynie kwotę dywidendy w PLN brutto.
Z tego co zdążyłem się zorientować, aby rozliczyć ją w PIT 38 muszę znać jej wysokość w walucie (EUR) i pomnożyć przez średni kurs NBP na dzień D-1 czyli z 23.06. Czy ktoś mądry powie mi jak mogę dojść do tego ile DM BOŚ przelał mi dywidendy w walucie EUR ? Na stronie w/w ETF iShares wychodzi, że wygenerowane zostało 0,3 EUR / jednostkę, jednak to jest chyba podane przed pobraniem pierwszego podatku ?
Będę wdzięczny za pomoc jak sprawę ugryźć ??
|
0 Dołączył: 2019-02-14 Wpisów: 9
Wysłane:
15 marca 2021 13:32:57
Musisz ustalić ile wyniosła dywidenda brutto i netto. Różnica daje podatek zapłacony za granicą. Tenże podatek wpisuje do PIT-38 i dopłacasz ewentualną różnicę. Pamiętaj o rozliczeniu walutowym D-1, jak dobrze zasugerowałeś.
|
0 Dołączył: 2020-08-25 Wpisów: 3
Wysłane:
15 marca 2021 20:55:58
Napisałem już w tej sprawie do Biura Maklerskiego, niech się wykażą. Swoją drogą rezydencja tego ETF to Irlandia więc z tego co wyczytałem na innych mądrych stronach dywidenda netto i brutto w tym przypadku to jest to samo. Na podstawie umowy między Irlandią a Polską stawka podatku wynosi 0% więc mam do zapłaty pełne 19% Problemem jest dla mnie jedynie jaką dywidendę w walucie EUR otrzymałem. Znam tylko tę jaką otrzymałem w PLN, ale nie znam kursu po jakim dom maklerski przeliczał jej wysokość. DM ma swoje kursy, a ja muszę rozliczyć podatek wg NBP z D-1
|