Przez kilka ostatnich miesięcy na blogu pojawiały się głównie krótsze teksty, a to dlatego, że pracowałem nad solidnym wpisem na temat ryzyka. Jako że po polsku nie napisano zbyt wielu dobrych (i praktycznych!) artykułów dotyczących ryzyka, postanowiłem dorzucić coś od siebie.
Inwestujemy pieniądze po to, aby na nich zarabiać - to jasne, ale nie zawsze wiemy i rozumiemy, z jakimi ryzykami wiąże się dana inwestycja. Często nie wiemy też, jak sami zareagujemy, jeśli zamiast zyskiwać, zaczniemy pieniądze tracić. Dlatego dzisiaj zabieram Was na wyprawę, dzięki której lepiej zrozumiemy, czym jest ryzyko finansowe, dlaczego strata boli nas tak bardzo, oraz jak sobie z tym wszystkim radzić. Nie jest to krótki tekst, ale myślę, że należy do najbardziej potrzebnych przed zainwestowaniem własnych pieniędzy.
Wpis jest najbardziej przydatny dla osób początkujących, ale biorąc pod uwagę, że porusza wiele aspektów, myślę, że bardziej doświadczeni inwestorzy też znajdą w nim ciekawe informacje. W tekście znajdziecie takie elementy, jak psychologiczny aspekt awersji do strat, miary ryzyka, podejście przeciętnego polskiego inwestora do ryzyka i wiele więcej. Artykuł zaczyna się bardziej teoretycznie, aby zapoznać czytelnika z rodzajami i miarami ryzyka, a kończy bardziej praktycznie, z kilkoma cennymi wskazówkami, więc niech nie zrazi Was początek.
Mam nadzieję, że artykuł się Wam spodoba.
Po przeczytaniu, koniecznie daj znać,co myślisz o wpisie :)
finansowaprzygoda.pl/jak-oceni...