PARTNER SERWISU
fxtyrirc

Finansowa Przygoda - Fantastycznie o finansach osobistych

FinansowaPrzygoda
6
Wpisów: 10
Wysłane: 8 sierpnia 2022 19:19:57
Cześć,
od kilku miesięcy prowadzę bloga Finansowa Przygoda, poświęconego finansom osobistym oraz inwestowaniu. Jego unikatowość polega na tym, że swoich czytelników chcę zabrać na przygody rodem z gier fabularnych i paragrafowych.
Jeśli interesują Cię finanse, lubisz fantastykę, a szczególnie gry RPG, to myślę, że odnajdziesz się w Finansowej Przygodzie. Na blogu znajdziesz też wiele autorskich grafik, które mam nadzieję, przypadną Ci do gustu.

Zachęcam do rozpoczęcia swojej Finansowej Przygody od tego wpisu:
finansowaprzygoda.pl/rozpoczni...

Poruszam też tematy bardziej inwestycyjne. Wydaj mi się, że mam jeden z najlepszych w polskim internecie wpisów o Vanguard Lifestrategy
finansowaprzygoda.pl/fundusze-...

Zapraszam do czytania bloga Finansowa Przygoda.

kliknij, aby powiększyć

PS: Do moderacji Stockwatch: dodałem Was w polecanych stronach ;)
finansowaprzygoda.pl/drogowska...

FinansowaPrzygoda
6
Wysłane: 10 października 2022 18:15:47
Sezon wakacyjny powoli dobiega końca, więc czas wrócić do konkretów, dlatego też chciałbym przypomnieć wpis o runie ochronnym IKZE, który właśnie został zaktualizowany.

Najczęściej o IKZE zaczyna robić się głośno pod sam koniec roku, kiedy to na blogach finansowych oraz w instytucjach prowadzących ten produkt pojawiają się przypomnienia o zasilaniu konta, aby otrzymać zwrot podatku. W tym roku jednak od pierwszego lipca zaszła spora zmiana w prawie podatkowym, która zmniejszyła dolną stopę podatkową w podatku dochodowym z 17% do 12%. Zmiana niewątpliwie pozytywna dla naszych portfeli, ale ma ona fundamentalne znacznie dla osób wpłacających na IKZE i znajdujących się w pierwszym progu podatkowym.

Nie wystarczy podmienić w artykule wszędzie z 17% na 12% i z głowy. Należy spojrzeć na to szerzej oraz zaktualizować scenariusze w różnych sytuacjach wypłaty/zwrotów z IKZE.
Zapraszam do artykułu, w którym zapoznacie się z IKZE oraz na podstawie kilku scenariuszy przekonacie się kiedy warto zasilić to konto .

Wkrótce na blogu więcej nowych treści, gdyż dla mnie również wakacyjna przerwa dobiegła końca.
https://finansowaprzygoda.pl/ikze/

Dodatkowo pojawił się nowy wpis o tym co ostatnio pojawia się na ustach wszystkich inwestorów...

kliknij, aby powiększyć

finansowaprzygoda.pl/inflacja-...

FinansowaPrzygoda
6
Wysłane: 29 października 2022 18:01:46
Po kilku tygodniach pisania i korekt wreszcie na blogu ukazuje się nowy wpis. Artykuł jest odpowiedzią na pytanie, które obecnie zadaje sobie wiele osób: jak pokonać inflację

Inflacja to trudny przeciwnik i do walki z nią nie wystarczy poznać jeden typ oręża . We wpisie sięgam do całej palety aktywów, które mają posłużyć nam w walce z inflacją. Każdy z nich ma różne właściwości, zatem warto poznać je wszystkie.

Wpis bazuje na danych historycznych i różnych badaniach , które mają pomóc Ci zrozumieć jak złoto, waluty, lokaty, nieruchomości, surowce oraz instrumenty finansowe radziły sobie z inflacją. Tekst jest naprawdę długi, ale chciałem, żeby przedstawiał możliwe szerokie spektrum możliwości. Mam nadzieję, że dzięki wykresom i danym będziesz w stanie sam zrozumieć zachowanie poszczególnych aktywów , a nie polegać tylko na moich opiniach.
Jestem bardzo dumny z tego wpisu i chciałbym aby rady w nim zawarte okazały się dla Ciebie przydatne.

Jeśli chcesz dowiedzieć się jak chronić swój majątek przed inflacją, ten wpis jest dla Ciebie. Jeśli znasz osoby, którym także mogłyby przydać się takie informacje, to proszę udostępnij artykuł.

finansowaprzygoda.pl/jak-pokon...

Powodzenia w walce z inflacyjną bestią!

FinansowaPrzygoda
6
Wysłane: 27 grudnia 2022 19:00:09
Cześć, może w przerwie miedzy świętami i nowym rokiem chcielibyście poczytać coś luźniejszego, ale jednocześnie związanego pośrednio z inwestowaniem. Jeśli tak to zapraszam do nowego wpisu u mnie blogu :)

Czytając ostatnio kilka książek i słuchając podcastów, zauważyłem w nich pewien wspólny element. Autorzy wspominali o błędach poznawczych (ang. cognitive biases). Temat ten wydał mi się niezwykle ciekawy, ale zamiast pisać kolejne recenzje tych książek postanowiłem stworzyć kompilację kilku pułapek myślenia i przedstawić je w formie artykułu.

W swojej liście dziesięciu błędów poznawczych postarałem się wskazać te, które moim zdaniem najbardziej związane są z tematem inwestowania i finansów osobistych.

Tekst jest przedstawieniem wielu popularnych błędów, które wszyscy czasem popełniamy w ocenie rzeczywistości, a które sprawiają, że nasze decyzje nie są zawsze tak dobre jak mogłyby być (lub nam się wydaje, że są). Starałem się przedstawić przykłady sytuacji, kiedy takowy błąd może wystąpić, zwłaszcza w kontekście decyzji finansowych.

Na końcu wpisu znajdziecie też ciekawy bonusowy 11-ty efekt, mniej znany, ale świetnie pokazujący, czemu często tak łatwo dajemy się zmanipulować .

finansowaprzygoda.pl/bledy-poz...

FinansowaPrzygoda
6
Wysłane: 19 maja 2023 18:34:19
Przez kilka ostatnich miesięcy na blogu pojawiały się głównie krótsze teksty, a to dlatego, że pracowałem nad solidnym wpisem na temat ryzyka. Jako że po polsku nie napisano zbyt wielu dobrych (i praktycznych!) artykułów dotyczących ryzyka, postanowiłem dorzucić coś od siebie.

Inwestujemy pieniądze po to, aby na nich zarabiać - to jasne, ale nie zawsze wiemy i rozumiemy, z jakimi ryzykami wiąże się dana inwestycja. Często nie wiemy też, jak sami zareagujemy, jeśli zamiast zyskiwać, zaczniemy pieniądze tracić. Dlatego dzisiaj zabieram Was na wyprawę, dzięki której lepiej zrozumiemy, czym jest ryzyko finansowe, dlaczego strata boli nas tak bardzo, oraz jak sobie z tym wszystkim radzić. Nie jest to krótki tekst, ale myślę, że należy do najbardziej potrzebnych przed zainwestowaniem własnych pieniędzy.

Wpis jest najbardziej przydatny dla osób początkujących, ale biorąc pod uwagę, że porusza wiele aspektów, myślę, że bardziej doświadczeni inwestorzy też znajdą w nim ciekawe informacje. W tekście znajdziecie takie elementy, jak psychologiczny aspekt awersji do strat, miary ryzyka, podejście przeciętnego polskiego inwestora do ryzyka i wiele więcej. Artykuł zaczyna się bardziej teoretycznie, aby zapoznać czytelnika z rodzajami i miarami ryzyka, a kończy bardziej praktycznie, z kilkoma cennymi wskazówkami, więc niech nie zrazi Was początek.

Mam nadzieję, że artykuł się Wam spodoba.

Po przeczytaniu, koniecznie daj znać,co myślisz o wpisie :)

finansowaprzygoda.pl/jak-oceni...

FinansowaPrzygoda
6
Wysłane: 24 sierpnia 2023 11:19:42

kliknij, aby powiększyć

Doskonałe wyniki pojedynczych inwestorów mogą sugerować, że inwestowanie pasywne tj. podążanie za indeksami za pomocą tanich funduszy, umarło . Czy naprawdę tak jest?

Często przywołuje się osoby takie jak Warren Buffet, który potrafił przez lata pobijać wynik amerykańskich indeksów. Jednak jest to postać inwestująca na rynku amerykańskim, która zaczynała inwestowanie lata temu, w zupełnie innych okolicznościach. Czy w Polsce znajdziemy kogoś, kto mógłby zostać herosem inwestowania aktywnego w akcje? Otóż wydaje mi się, że tak.

Zapraszam do przeczytania wpisu „Zabił inwestowanie pasywne w Polsce”. O ile zaczyna się dość zabawnie, to nie ma on być satyrą, a refleksją, popartą pewną dawką analiz . Czy inwestowanie pasywne należy spisać na straty, a może jednak nie?

finansowaprzygoda.pl/zabil-inw...

FinansowaPrzygoda
6
Wysłane: 8 listopada 2023 21:09:40

kliknij, aby powiększyć

Dzisiaj chciałbym zaproponować Ci coś zupełnie nowego. Na blogu staram się pisać głównie praktyczne poradniki i artykuły, jednak dzisiaj odbiegnę nieco od tego typu treści i przedstawię swój felieton. Będzie to filozoficzny wpis na temat tego jak postrzegamy przeszłość i przyszłość oraz o tym, że nasze wizja świata ma ogromny wpływ na działanie gospodarki . Myślę też, że wnioski, które tu przedstawiam, można przełożyć na pojedyncze osoby i zastanowić się jak nostalgia i nasze oczekiwania co do przyszłości wpływają na działania, które podejmujemy (finansowe, ale nie tylko).

Jeśli lubisz lekko filozoficzne tematy, to myślę, że tekst bardzo Ci się spodoba, pozwoli lepiej zrozumieć otaczający świat, a może skłoni Cię do kliku refleksji nad swoim patrzeniem w przyszłość .

Myślę, że felieton jest lepszą formą zaprezentowania ciekawej książki niż recenzja – ale mogę być w błędzie. Daj proszę znać, czy tego typu treści wydają Ci się interesujące.

finansowaprzygoda.pl/piesn-o-p...

FinansowaPrzygoda
6
Wysłane: 22 kwietnia 2024 18:32:30

kliknij, aby powiększyć

Mówi się czasem, że ktoś śpi na pieniądzach lub trzyma pieniądze pod materacem. No cóż, żadna z tych opcji nie jest raczej najmądrzejszym sposobem na zabezpieczenie się przed inflacją.

Gdzie w takim razie przechowywać gotówkę Z tym pytaniem każdy musi się zmierzyć. Wiadomo, że inflacja stopniowo pogryza wartość pieniądza, ale przecież każdy z nas ma też plany związane z przyszłymi wydatkami . Jak pogodzić te dwa światy, tak, aby w krótkim terminie nasze oszczędności pracowały jak najefektywniej ? O tym przeczytasz w dzisiejszym artykule .

Powiedzmy, że chcemy odłożyć fundusze na wakacje, na które planujemy wybrać się za pół roku. Gdzie przechowywać te pieniądze? Za około rok planujemy większy zakup np. samochodu? Warto, aby oszczędności na ten cel też jakoś pracowały. A może chcemy posiadać płynne środki na rachunku maklerskim, aby móc korzystać z nadarzających się okazji

Zapewne na myśl przechodzą Ci od razu lokaty albo konta oszczędnościowe – jest to dobry kierunek. W tym artykule postaram się jednak pogłębić temat i wskażę kilka mniej oczywistych produktów, które mogą pełnić podobną funkcję. Zaczniemy od wprowadzenia, następnie przejedziemy przez dostępne opcje, porównamy je, a na koniec zastanowimy się kiedy z danego produktu skorzystać. Ruszajmy!

finansowaprzygoda.pl/gdzie-prz...
Edytowany: 22 kwietnia 2024 18:37

FinansowaPrzygoda
6
Wysłane: 22 lipca 2024 19:34:33

kliknij, aby powiększyć

Sezon letni w jest w pełni . Chciałem wykorzystać pogodę i dlatego miałem trochę mniej czasu na pisanie. Staram się obecnie przygotowywać większe wpisy, które bardziej kompleksowo pokryją dany temat. Właśnie wrzuciłem na blog taki solidny artykuł .

Może znajomi czasem podpytują Was w co zainwestować? Może sami zastanawiacie się w co byłby dobrze ulokować pieniądze, aby zarobić trochę lepiej niż na lokacie? Na pytanie „w co zainwestować?” nie da się łatwo odpowiedzieć bez dokładnej znajomości sytuacji pytającego. Pokusiłem się jednak na napisanie artykułu, który pozwoli osobom początkującym wytyczyć swój inwestycyjny kierunek.

Wpis nie należy do najkrótszych, ale moim zdaniem warto się z nim zapoznać lub podrzucić znajomym. Jeśli macie naprawdę niewiele czasu, to pod koniec znajdziecie algorytm decyzyjny, który powinien trochę rozjaśnić sytuację Pamiętajcie jednak, że ostateczna decyzja w co zainwestować zawsze pozostaje w Waszych rękach .

Mam nadzieję, że nieco clickbaitowa grafika Was nie zrazi, treść jest jak zwykle bardzo konkretna.
Chciałbym w trakcie wakacji opublikować jeszcze jeden lub dwa dłuższe artykuły. Jeśli macie jakieś pytania związane z finansami to dawajcie znać w komentarzu, chętnie odpowiem na nie w krótkim wpisie.

finansowaprzygoda.pl/w-co-zain...

FinansowaPrzygoda
6
Wysłane: 10 grudnia 2024 11:15:10

kliknij, aby powiększyć

Nie tylko dywidendą żyje inwestor.

Na tej grupie pewnie każdy wie, że dywidenda to jedna z najlepszych korzyści z posiadania akcji i nie trzeba do tego nikogo przekonywać. Jednak prócz dywidendy, wzrostu wartości spółki oraz prawa do udziału WZA, akcjonariusze mogą mieć jeszcze jeden benefit z posiadania akcji. Takie korzyści mogą przybierać formę programów lojalnościowych dla akcjonariuszy.

Jeśli chcesz się dowiedzieć, jakie programy dla inwestorów oferują spółki z GPW, zajrzyj koniecznie do wpisu poniżej. Wiele spółek z GPW łączy wypłatę dywidend z tego typu programami – warto je poznać bliżej.

Jeśli nie lubisz dużo czytać – spokojnie! W artykule znajdziesz tabelkę z podsumowaniem najciekawszych programów lojalnościowych dla inwestorów na GPW.
Sprawdź szczegóły tutaj:

finansowaprzygoda.pl/programy-...

Czy korzystaliście już z takich programów? Podzielcie się swoimi doświadczeniami w komentarzach.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,271 sek.

nwqzrqjl
bdsipwgj
aqzseuhl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tsqouflt
zqsgrpzz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat