Czy jest mi ktoś w stanie wytłumaczyć, jak DOKŁADNIE kalkulowana jest cena certyfikatów faktor na AKCJE pod czas notowań? Pograłem chwile tymi certyfikatami, i nie do końca jestem w stanie ustalić w jakim stopniu zmiana kursu instrumenty bazowego np. o 1 zł wpłynie na ceny bid/ask emitenta. Co stwarza problemy z Take profit i stop losami. Stworzyłem do tego bieda kalkulator, ale nie pokazuje takich wartości jak na stronie emitenta, czy w aplikacji brokera.
- Pomijam efekt kumulatywny, interesuje mnie perspektywa intraday. Do grania zamiennie shortów i longów.
Certyfikaty FAKTOR podstawy:
- Notowania certów na akcje w Polsce odbywają się w godzinach 9:15- 17:00, także nie ma sensu ustawiać PKC na starcie sesji chyba że chcesz się wyglebić ;)
- Nie ma sensu obserwować notowań certów, tylko instrument bazowy.
- Prowizja jest taka sama jak na akcje.
- Nie trzeba mieć podpisanego aneksu o derywaty w domu maklerskim
- Kupuje się konkrety certyfikat na LONG lub SHORT
- Kasa nie jest blokowana w KDPW do końca sesji, jak w przypadku kontraktów terminowych
- Na każdym certyfikacie codziennie zmienia się: mnożnik, odniesienie do ceny instrumentu bazowego, poziom faktor, spread % i spread zhomogenizowany . Każdy certyfikat ma inne wartości tych składowych.
Co chce ustalić?
- Przede wszystkim Jaki będzie bid/ask emitenta przy danej cenie instrumentu bazowego. - Jak działa „spread zhomogenizowany” ? Z definicji emitenta : „Różnica pomiędzy ceną kupna i ceną sprzedaży, która jest następnie przekształcona do pełnej jednostki instrumentu bazowego”
W związku z tym powstaje pytanie -> W jaki sposób ta różnica jest przekształcana, w którym miejscu wyliczania ceny ?
Jak kalkulowane są certyfikaty faktor?
Emitent udostępnił wzór
C=s x M x (R-FL)
M = Mnożnik obowiązujący bezpośrednio przed Dopasowaniem Typu Faktor
R = Cena Referencyjna Dopasowania Typu Faktor
FL = Poziom Typu Faktor obowiązujący bezpośrednio przed Dopasowaniem Typu Faktor
s = bieżący kurs walutowy
Z tego wzoru wyrzucamy bieżący kurs walutowy, w związku z tym że akcje CDR notowane są w PLN
C= M x (R-FL)
Zrobiłem prymitywny kalkulator, ale ten kalkulator nie do końca odwzorowuje poprawne wartości, najwyraźniej coś mi umyka albo są błędy w formułach. Głównym założeniem kalkulatora jest umożliwienie projektowania wartości bid/ask z wyprzedzeniem w stosunku do potencjalnych zmian kursu instrumentu bazowego.
docs.google.com/spreadsheets/d...Przykład pierwszy z brzegu RCFL3CDPRO4, przy cenie zamknięcia 232,2 pokazuje złe wartości bid/ask, jeśli podmienimy wartość na 230,5 (instrumentu bazowego) to pokazuje takie same wartości bid/ask jak na stronie emitenta. Pytanie skąd taka cena odniesienia, jak w tym czasie notowań (5/03/21) CDR nie był na takim poziomie.
Prawdopodobnie operuję na złych danych. Co rodzi pytanie. W jaki sposób można by pobierać aktualne dane do arkusza w czasie rzeczywistym.
Zastanawia mnie też popularność obrotu RCFL4CDPRO, jest to instrument z prawie największym spreadem % z dostępnych.
Staram się podejść do tego tematu racjonalnie. Zakładałem, że znając prawdopodobne wartości ofert wystawianych przez emitenta, będę wstanie podejmować lepsze decyzje tradingowe. Nie posiadanie tego typu wiedzy, trochę mąci mój spokój przed zajmowaniem nowych pozycji. Być może mam złe podejścia i posiadanie tego typu wiedzy nie jest niezbędne w efektywnym graniu tego typu instrumentami. A w jaki sposób wy gracie certyfikatami ?
Research na temat certów faktor:
www.gpw.pl/pub/GPW/STATIC/file...www.rcb.at/fileadmin/Dokumente...humanista-na-gieldzie.blogspot...inwestycje-gieldowe.pl/blog/ce...inwestycje-gieldowe.pl/blog/wy...inwestycje-gieldowe.pl/blog/ro...