wlhxfghs
Advertisement
PARTNER SERWISU
lkvxwpcz

Lokaty jednodniowe bez podatku

kozalesz
0
Wpisów: 79
Wysłane: 11 września 2009 11:28:55
Odkąd w maju Eurobank uruchomił konto oszczędnościowe z kapitalizacją dzienną, wiele banków wprowadziło do swojej oferty takie depozyty. Na początku konta były bardzo opłacalne, nawet 6%, ale teraz banki zaczynają obniżać oprocentowanie.
Eurobank oficjalnie reklamuje 5,7%, czyli 3,06 punktu procentowego mniej.
Niemile zaskoczył mnie jednak Getin. Zajrzałem do tabeli oprocentowania, a tam dalej stoi 6% dla posiadaczy pakietu eGetin, tyle że z gwiazdką. A pod gwiazdką bardzo ciekawy tekst, że tak naprawdę to oprocentowanie wynosi 4,25% i to już od 14 sierpnia i nic to, że posiada się pakiet eGetin, jeśli założyło się lokatę przed tą datą, bo oprocentowanie jest takie, jak dla wszystkich.
Uważałem zawsze Getin za porządny bank dla oszczędzających ale teraz się nim bardzo rozczarowałem.
Po pierwsze - zmiany wprowadzone cichaczem
Po drugie - nieładne chwyty marketingowe z podawaniem nieprawdziwego oprocentowania
Po trzecie - stosowanie zaniżonego oprocentowania, mimo spełnienia warunków do wyższego. Nie można ufać takiemu bankowi, który trzeba stale kontrolować, czy nie zmienił reguł gry.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 11 września 2009 12:04:30
Jedyny jak dotąd bank, który:
- nie prowadzi agresywnej i ściemnionej kampanii reklamowej,
- płaci jedne z najwyższych odsetek, nie stawiając wysokich wymagań,
- nie kiwa klientów zmieniając im po cichu warunki,
to Volkswagen Bank.
Tak mi się przynajmniej zdaje; jeśli ktoś ma negatywne odczucia albo doświadczenia to bardzo proszę o wpis.

Abraxas
0
Wpisów: 88
Wysłane: 11 września 2009 16:33:11
WatchDog napisał(a):
Jedyny jak dotąd bank, który:
- nie prowadzi agresywnej i ściemnionej kampanii reklamowej,
- płaci jedne z najwyższych odsetek, nie stawiając wysokich wymagań,
- nie kiwa klientów zmieniając im po cichu warunki,
to Volkswagen Bank.
Tak mi się przynajmniej zdaje; jeśli ktoś ma negatywne odczucia albo doświadczenia to bardzo proszę o wpis.

Ja mam. :) O ile warunki są w porządku, to obsługa klienta już mniej.

Pierwszy zgrzyt to zakładanie konta. Od momentu wypełnienia wniosku do założenia konta minął ponad miesiąc (kurier zawalił).

Druga sprawa była znacznie (dla mnie) ważniejsza. Potrzebowałem jednego papierka (jedna strona z podstawowymi danymi, dotyczącymi konta). Skontaktowałem się z infolinią, polecono mi przesłać wzór dokumentu w załączniku, oni podpiszą i mi odeślą. Napisałem krótkiego maila, dodałem załącznik, wysłałem. Dostałem prośbę o wydrukowanie i podpisanie tego wzoru i podesłanie skanu, co niezwłocznie uczyniłem.

I nastała cisza. Cisza. I cisza. Minęło ok. 2 tygodni, termin zbliżał się nieubłaganie.

Zadzwoniłem na infolinię. Podałem dokładną datę i godzinę wysłania maili. Pani stwierdziła, że mail rzeczywiście doszedł, ale próbowała mi wmówić, że nie miał załącznika (a miał, bo w archiwum wyraźnie był w dwóch postaciach: jako jpg i pdf).

W końcu przełączyła mnie do jakiegoś pana, który poprosił o ponowne przesłanie dokumentu z rozbrajającą szczerością przyznając, że "czasami coś się może zawieruszyć". List w końcu doszedł (zwykły, nawet nie polecony mimo że wiedzieli, że zależy mi na czasie). 2 dni po terminie, o którym VW wyraźnie informowałem. Bez przeprosin. A ponieważ to konto dla osób prawnych, spóźnienie banku mogło mnie kosztować ładnych kilkanaście tysięcy złotych.

Ogólnie - ten bank ma u mnie, jak na razie, opinię niesolidnego. Mimo że warunki rzeczywiście całkiem niezłe.

Frape
0
Wpisów: 3
Wysłane: 18 września 2009 14:19:09
W Polbanku uruchomili "Konto Mocno Oszczędzające" z kapitalizacją dzienną na 6,5%.

Wady?
1. Można mieć max 3 takie rachunki
2. Oprocentowanie powyżej 20 tys. zł wynosi 5,5% (chociaż żeby nie płacić podatku można trzymać maksymalnie ok 14 tys. zł)
3. Nie da się bezpłatnie wyciągnąć z konta pieniążków poza wypłatą w placówce (za przelew trzeba płacić)
4. Wada może nie związana bezpośrednio z tym kontem, Polbank ma tragiczny dostęp do rachunku przez internet (tylko dla ludzi o mocnych nerwach)

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 18 września 2009 20:09:26
Frape napisał(a):
Polbank ma tragiczny dostęp do rachunku przez internet (tylko dla ludzi o mocnych nerwach)

racja, tam sie nie da nic zrobic przez internet poza obejrzeniem salda i historii konta...ale historii lokat i kredytow juz nie ma
wszystko trzeba robic w oddziale, co biorac pod uwage, ze gros ich oddzialow jest otwartych od 10 do 18, stanowi nie lada wyzwania dla ludu pracujacego...
Edytowany: 18 września 2009 20:10

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,179 sek.

jwtxmyvz
efysaclw
vqkeqjhz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
auelxqqs
qichhgio
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat