PARTNER SERWISU
yhlqtupd

Analiza techniczna czy Analiza fundamentalna

kenny107
0
Wpisów: 5
Wysłane: 28 lipca 2009 12:16:50
Witam. Dopiero rozpoczynam przygodę z giełdą i nie wiem jaką analizę spółek wybrać. Bardziej pasowałaby mi Analiza techniczna, ponieważ dużo bardziej wolę obserwować różnego rodzaju wykresy niż śledzić na bieżąco wszystkie info nt. spółek. Ale wydaje mi się, że Analiza Fundamentalna jest bardziej efektywna (czy mam rację?) A jeżeli wybrałem jak będę analizował to z jakich książek się tego uczyć? wiem że do analizy tech. najlepsza jest książka Johna J.Murphy, a do fundamentalnej inteligentny inwestor Benjamina Grahama. Czy jeżeli jestem dopiero po przeczytaniu książki Marcina Krzywdy "GPW W Praktyce" to w/w książki nie będą dla mnie czarną magią? Która analiza jest łatwiejsza w opanowaniu? i proszę o padanie jeszcze kilka dobrych pozycji do w/w analiz. Pozdrawiam i czekam na odp. ;)

aleksav
0
Wpisów: 4
Wysłane: 28 lipca 2009 15:03:28
moim zdaniem AF odpowiada na pytanie: co?
a AT na pytanie: kiedy?
więc obie są ważne, przydatne, itp.

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 28 lipca 2009 21:38:38
Kenny zacznij od czytania działu edukacja na StockWatch. Artykuł po artykule, strona po stronie... Jest tu mnóstwo informacji napisanych w bardzo przystępny sposób nawet dla początkującego.
Jeśli rzucisz się od razu na Grahama i Murphy'ego podejrzewam, że po kilku stronach stwierdzisz: to nie dla mnie! Oczywiście powyższe księgi to lektura obowiązkowa ale chyba nieco później. Na razie skup się na podstawach. A jeżeli nie rozumiesz jakiegoś artykułu czytaj go tyle razy aż w końcu zrozumiesz, spytaj na forum jeśli dalej nie wiesz, ktoś na pewno Ci pomoże.
AF czy AT? Poznaj najpierw podstawy obu, potem wybierzesz, która bardziej Ci odpowiada. Może obydwie się przydadzą?
Pozdrawiam i życzę sukcesów w inwestowaniu thumbright .
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

kenny107
0
Wysłane: 28 lipca 2009 21:56:40
No właśnie pierw chodziło mi o to czy nie za wcześnie na tego typu książki ;) dział edukacji to: do poczytania -> poradnik inwestora?

i mam jeszcze pytanie: czy są jakieś statystyki o tym ile osób wygrywa na giełdzie, bo rozmawiałem dziś z kolegą i mówił, że tylko 2%.

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 28 lipca 2009 22:07:43
kenny107 napisał(a):
No właśnie pierw chodziło mi o to czy nie za wcześnie na tego typu książki ;) dział edukacji to: do poczytania -> poradnik inwestora?

i mam jeszcze pytanie: czy są jakieś statystyki o tym ile osób wygrywa na giełdzie, bo rozmawiałem dziś z kolegą i mówił, że tylko 2%.

Tak chodziło mi o Poradnik Inwestora.
Kurczę to chyba jestem w tych 2%. Co do statystyk to nie mam pojęcia. Nie patrzę na żadne statystyki. A czy kolega doradzający ma pojęcie o giełdzie czy uważa, jak większość społeczeństwa, że zarabiający na niej to zwykłe darmozjady?
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

kenny107
0
Wysłane: 28 lipca 2009 23:02:43
no właśnie nie ma zbytniego pojęcia o giełdzie. Działa w funduszach inwestycyjnych. Zabieram się do czytania artykułów ;)

kijekjjk
0
Wpisów: 336
Wysłane: 28 lipca 2009 23:18:35
kenny107 napisał(a):
no właśnie nie ma zbytniego pojęcia o giełdzie. Działa w funduszach inwestycyjnych. Zabieram się do czytania artykułów ;)

jesli sprzedaje fundusze inwestycyjne i powiedzial ci (moze i to prawdziwe dane, nie wiem) ze tylko 2% wygrywa na gieldzie..to jak dla mnie, dyskretnie zasygnalizowal ci ze prosciej bedzie od niego kupic jakis fundusz;)blah5
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

SlawekW
0
Wpisów: 878
Wysłane: 31 lipca 2009 23:46:29
kenny107 napisał(a):

Nie znam tych statystyk, ale wydaje mi sie, ze na gieldzie sie jednak nie gra, tylko pracuje...

W sensie to nie hazard, ani totolotto, tylko praca jak kazda inna.

Na krotka mete dostaniesz troje za sama obecnosc i sia przeslizgniesz, ale na dluga, jak nie odrobisz lekcji, to dostaniesz pale.
Mnie tez dopadł kryzys.. jem spleśniały ser, pije stare wino i jeżdżę autem bez dachu....

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 1 sierpnia 2009 13:22:45
SlawekW napisał(a):
kenny107 napisał(a):

Nie znam tych statystyk, ale wydaje mi sie, ze na gieldzie sie jednak nie gra, tylko pracuje...

W sensie to nie hazard, ani totolotto, tylko praca jak kazda inna.

Na krotka mete dostaniesz troje za sama obecnosc i sia przeslizgniesz, ale na dluga, jak nie odrobisz lekcji, to dostaniesz pale.

Potwierdzam, te 2% to chyba wśród tych którzy kupuja cokolwiek i nie zawracaja sobie glowy myśleniem o tym.
Giełda wymaga mnóstwa czasu na śledzeniu rapotów, publikacji, gospodarki, polityki, forum itp. Jest to czas poswiecony temu aby był zarobek, czyli jakby praca. Przeliczając godziny poswiecone na poźniejsze zyski może sie okazać w niektórych miesiącach że wiecej zarobisz zbierając złom, bo tutaj niestety czasem mimo najwiekszego zaangażowania się tez krótkookresowo traci. Jak ktoś chce tylko kupić cos i zapomnieć to niech lepiej idzie na fundusze, tam inni pracuja za częsc zysków.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

robertkajzer
0
Wpisów: 70
Wysłane: 5 września 2009 15:06:11
Wedlug mnie najlepiej stosowac je razem. Wtedy osiaga sie najwyzsze korzysci.
http://www.growandgo.pl ---> darmowy kurs o Papierach Wartościowych
http://abcinwestowania.wordpress.com ---> porady inwestycyjne

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,332 sek.

eygmnnde
qyiyanut
uqxqkpfh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 379,35 zł +381,90% 96 379,35 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mgtevxmd
evirofxr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat