PARTNER SERWISU
grmnwftq

Poszerzanie wiedzy o sprawozdaniach

JimmyVpt
0
Wpisów: 2
Wysłane: 9 lipca 2017 08:55:59
Cześć!
Nie jestem pewien czy to dobry dział do umieszczenia tego tematu. Jeżeli nie to proszę moderatora o przerzucenie do właściwego działu.

Interesuję się analizą fundamentalną już od jakiegoś czasu. Kończyłem studia z zarządzania a pracę licencjacką napisałem z analizy finansowej przedsiębiorstwa jednak wciąż mam problemy z czytaniem sprawozdań i wyszukiwaniem pozycji, które są podkoloryzowane lub odpowiednia ich analiza może pomóc przy ocenie przedsiębiorstwa. W związku z czym chciałbym się w tym zakresie podszkolić... na początku myślałem że dobrym pomysłem byłoby podjęcie studiów w zakresie rachunkowości i controlingu. Niestety sądząc po dotychczasowych przygodach na studiach skończy się jak zawsze czyli pełno teoretycznych bzdur bez sensownych przykładów praktycznych już nie wspominając że kurs taki będzie przygotowany typowo pod księgowanie operacji w przedsiębiorstwie a nie jego analizę... Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy macie jakieś ksiązki z tego zakresu, które warto byłoby przeczytać albo słyszeliście o jakiś kursach albo kierunkach studiów, które można by było dobyć żeby poprawić się ze sprawozdań i analizy fundamentalnej?

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 679
Wysłane: 16 lipca 2017 19:13:08
Witam
Jeżeli zależy Ci na książce pisanej przez praktyków i dotyczącej GPW, to polecam naszą publikację, w której prezentujemy wiedzę wynikającą z wieloletniego doświadczenia naszego działu analiz. Co roku publikujemy kilkaset omówień sprawozdań finansowych i prospektów emisyjnych.
>> Link

Polecam również przeczytanie samych analiz sprawozdań. Przez 4 miesiące są one zamknięte dla naszych abonentów, ale w celach edukacyjnych myślę, że warto przeczytać również starsze omówienia.
>>Link

Pozdrawiam

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 16 lipca 2017 20:27:06
Cytat:
Dlatego chciałbym się dowiedzieć czy macie jakieś ksiązki z tego zakresu, które warto byłoby przeczytać albo słyszeliście o jakiś kursach albo kierunkach studiów, które można by było dobyć żeby poprawić się ze sprawozdań i analizy fundamentalnej?

Przejrzyj nasze stare artykuły na stronie edu.stockwatch.pl:

edu.stockwatch.pl/pulapki-na-g...
edu.stockwatch.pl/wycena-akcji...

Do tego forum jest kopalnią wiedzy. Ale żadnej wiedzy książkowej nie zastąpi praktyka i logiczne myślenie. Najlepiej zacznij od jakichś przykładów, na pewno znajdzie się ktoś kto coś podpowie, skomentuje lub wyjaśni.

thc_stockwatch
0
Wpisów: 6
Wysłane: 17 lipca 2017 10:08:56
Ja zaczalem w 2006 roku od tej ksiazki:

onepress.pl/ksiazki/inteligenc...

i wlasciwie na niej skonczylem :) Spolki w Polsce robia takie cuda, ze potem wystarczy obserwowac :D

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,290 sek.

qnlvcfan
cbocagrd
zmqkdckk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
iivianzi
xsfvpapv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat