A może powinienem odjąć od zdyskontowanych dywidend tylko zadłużenie odsetkowe? Ono jest sporo mniejsze, więc wynik siłą rzeczy wychodzi mi znacznie rozsądniejszy.
W takim razie pokazuję obliczenia:
tutaj są moje obliczenia w formacie libre office
megawrzuta.pl/download/723650c... a tutaj w formacie excela 97-03
megawrzuta.pl/download/c3e842c...Chcę oszacować wartość Boryszewa metodą zdyskontowanych dywidend dla kogoś, kto przejmuje całą firmę, nie rozwija jej, ale też nie zamyka i całą wygenerowaną gotówkę wypłaca sobie w postaci dywidendy, przy czym interesuje mnie to ile mógłby sobie wypłacać gotówki z podstawowej działalności firmy. Za miarę gotówki możliwej do wypłacenia przyjąłem przepływy pieniężne netto z działalności operacyjnej - amortyzacja.
W arkuszu są dane od 2011 roku, ale do regresji wziąłem dane od 2012 roku, ponieważ rok 2011 nie pasuje do aktualnego trendu. Nie da się zrobić żadnego rozsądnego dopasowania do wykresu przedstawiającego zysk operacyjny od 2011 roku - a od 2012 roku już da (chociaż R^2 i tak wychodzi mniejsze od 0,5 więc statystycy pewnie by powiedzieli, ze to żadne dopasowanie).
Do wykresu teoretycznej dywidendy dopasowałem funkcję eksponencjalną, ponieważ firma teoretycznie może reinwestować zyski i mieć zyski od zysków, więc one powinny chyba rosnąć szybciej niż liniowo.