alkon napisał(a):Dzięki za Opinię. Grałem wcześniej na innych interwałach, natomiast nie umiem na nich grać, są bardzo chaotyczne.
czyli teoretycznie jeżeli zainwestuję w wschodzącą spółkę 40 - 60 % kapitału to przez rok rozumiem wyciągnę stopę ? Obliczyłem sobie to na kalkulatorze, mając 10k, inwestując ok 40 - 60 (zależy jaka jest droga spółka) to na dobrym trendzie można wyjść na tyle.
Napiszę skrótowo to co wynika z moich rozważań na trendami (wzrostowymi w domyśle).
1. Trwają od kilku miesięcy (raczej min 3-4) do kilku nawet lat.
2. Im dłuższy trend tym możliwa teoretycznie większa stopa zwrotu
3. Trend trendowi nie równy - są spółki które bardzo szybko rosną, inne mozolnie "wchodzą po schodach" - kwestia bety, generalnie jednak te pierwsze przy szybkich wzrostach kończą trendy również bardzo gwałtownie (i nierzadko wracają do punktu wyjścia)
Podstawą jednak jest dobry stosunek zysk do strat (z czym na fx pewnie też się spotkałeś), trafność i zarządzanie kapitałem. Są różne sposoby na inwestowanie w akcje. Można traktować to dywidendowo i kupować kilka spółek które mają regularne zyski, będą płacić dywidendy i skupować je gdy są tanie (wręcz kotrariańsko) a potem tylko trzymać (chyba że przestają płacić div) aż do zwrotu inwestycji z samych dywidend. Można inwestować w spółki wzrostowe gdzie przychody i zyski powinny się dynamicznie poprawiać. Można technicznie wybierać trendy, punkty zwrotne (choć tu jest MZ różnica z walutami i fx - trendy na akcjach są częstsze i silniejsze niż na walutach co utrudnia inwestowanie "pod prąd") czy też szukać spółek niedowartościowanych fundamentalnie - klasycznie walka między growth a value.
Cytat:Po dłuższych przemyśleniach od lutego zaczynam na forex od 2k, natomiast te zarobione z rynku + dołożenie aby wyrównać do 10 000 zł. na gpw. myślę że warto, jeżeli dostałem taką możliwość to nauczyć się grać na rynku pochodnym, oraz na rynku akcji.
Wcale niezła myśl ;), jeśli będziesz miał cierpliwość do tych aktywów może być tak że akcje przebiją stopę zwrotu z fx w długim terminie. Zrobiona z głową dywersyfikacja zawsze ma sens.
@leniuch
Trading to jedno z bardziej wyniszczających mentalnie zajęć. Dlatego jak ktoś ma wysokie stopy zwrotu z fx w jednym roku niekoniecznie musi mieć takie w następnym - więc na regresję liniową bym nie liczył ;).