0 Dołączył: 2013-11-07 Wpisów: 32
Wysłane:
28 lutego 2015 18:16:12
Dzień dobry,
Mam kilka pytań odnośnie Świadectw Depozytowych (SD). Wiem,że Świadectwo Depozytowe z BM jest obowiązkowym dokumentem potwierdzającym własność np. obligacji w określonym czasie.Czy mógłbym prosić o krótkie odpowiedzi?
1. Czy konieczność załączenia SD wynika z jakiegoś aktu prawnego? 2. Czy brak załączonego SD np. we wniosku do Emiteta o wymagalności obligacji jest dla Emitenta podstawą do odrzucenia wniosku? 3. Czy muszę do np. wniosku do Emiteta o wymagalności obligacji dołączyć oryginał SD czy wystarczy kserokopia? 4. Czy jest akt prawny, który reguluje kwestie oryginał/kopia SD? 5. Czy ewentualna kserokopia musi być poświadczona notarialnie? 6. Czy zwykła kserokopia (bez potwierdzenia notarialnego) jest podstawą do odrzucenia przez Emitenta wniosku do o wymagalności obligacji? Jeżeli tak to jaka jest podstawa prawna odrzucenia w takim przypadku wniosku o wymagalności? Pozostałe pytania w zasadzie do mbanku ale ... jakość informacji z Infolinii jest bardzo różna więc gdyby ktoś wiedział.... 7. Jak długo jest ważne SD, konkretnie w mbanku? 8. Posiadam emaklera w mbanku. Wiem, że BM po wydaniu SD zrobi blokadę obligacji. Zrobi to bezterminowo czy np. na 3 miesiące? 9. Jak odwiesić blokadę? 10. Jak długo w praktyce czeka się na SD z mbanku? 11. Czy SD z mbanku mogę też otrzymać elektronicznie - wtedy nie byłoby problemu z kopiami? 12. Co "zobaczę" (o ile cokolwiek) na rachunku emakler po założeniu blokady obligacji na rachunku emakler?
Przygotowuję się na potencjalny default i wiem, że wtedy trzeba działać szybko stąd tyle pytań. Gdyby komuś kto zna odpowiedzi się chciało, znalazł czas byłoby fajnie dla wszystkich forumowiczów. A gdyby jeszcze coś dodać do tych informacji to byłoby fajnie.
pozdrawiam Krzysztof
|
0 Dołączył: 2012-04-09 Wpisów: 1 241
Wysłane:
1 marca 2015 15:21:50
w mbanku : 30zł kosztuje świadectwo w danym roku kalendarzowym - czyli np. do końca 2015 r. jeśli chcesz dłuższy termin ważności : np. na 2016r. to już płacisz 60zł.. czeka się krótko 2-3 dni robocze po zamówieniu na mlini (list polecony pr.), na rachunku maklerskim zobaczysz że obligacje są zablokowane.. po upływie terminu ważności powinny się automatycznie odblokować
|
0 Dołączył: 2010-09-22 Wpisów: 140
Wysłane:
12 czerwca 2016 10:00:06
Czy ktoś już takie Świadectwo Depozytowe pobierał z MBanku -? -
|