PARTNER SERWISU
fxtyrirc

Okresowa amortyzacja obligacji (przedterminowy, dobrowolny wykup)

Pink Floyd
0
Wpisów: 177
Wysłane: 25 lutego 2011 21:29:12
Witam,

Czytajac dokument informacyjny dla obligacji Prime Car Management natrafilem na taki wlasnie punkt. Jako, ze jestem nowy w temacie, czy mozna prosic o jakies slowo w tym temacie? Slyszalem, ze jednym z ryzyk jest przedterminowy wykup -- to jedno z tych "lepszych" ryzyk :-) Natomiast amortyzacja to dla mnie novum :)

Zeby moze nieco usystematyzowac mozliwosci wykupu obligacji (w tym konkretnym przypadku), to umieszczam je tutaj:
1/ okresowa amortyzacja
2/ przymusowy, przedterminowy wykup, gdy nastapi wymagalnosc obligacji
3/ wykup na zadanie Obligatariusza (przy okreslonych warunkach)
4/ wykup w terminie zapadalnosci

Oczywiscie sam dokument informacyjny sporo pisze w tym temacie, ale dobrze byloby uslyszec glosy komentarza ze strony doswiadczonych kolezanek i kolegow :-)

Serdecznie pozdrawiam :)
PF
Edytowany: 25 lutego 2011 21:38

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 25 lutego 2011 21:57:11
rozroznilbym tutaj ryzyko od zaplanowanego "zachowania sie" obligacji

amortyzacja to zaplanowana przy emisji zmiana nominalu obligacji; i niekoniecznie musi to byc redukcja nominalu. W kazdym razie wielkosci sa znane i wyceniane od poczatku, zas obligacje callable/putable to zwyczajnie kombinacja prostej obligacji i odpowiedniej opcji na stope procentowa

to sa w miare proste przypadki; poczytaj a ABS/MBS itp - dla takich instrumentow ryzyko terminu wykupu jest duzo bardziej zlozone niz ryzyko stopy

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 25 lutego 2011 22:05:50
W zasadzie pierwsze trzy kwestie, o których napisałeś w punktach zostały wprowadzone, aby obniżyć ryzyko inwestycyjne dla obligatariusza. Okresowa amortyzacja jest tutaj użyta w takim kontekście jak dla spłaty kredytów bankowych. Tak to jest w USA nazywane. Czasami w Polsce też się tak mówi. A więc nie ma to nic wspólnego z amortyzacją jako kosztem zużycia się np. jakiegoś środka trwałego. W gruncie rzeczy ten mechanizm okresowej amortyzacji jest bardzo prosty. Obligatariusz może wystąpić do Spółki, aby w określonych terminach Emitent wykupił od niego obligacje. Oczywiście jeśli zgłosi się mniej chętnych na taki wykup to Emitent nie będzie nikogo zmuszał do wcześniejszego wykupu (nie ma takiego prawa, ponieważ nie jest to zapisane w dokumencie informacyjnym). Jeśli natomiast zgłosi się więcej chętnych obligatariuszy w terminie amortyzacji niż Emitent planował to będzie proporcjonalna redukcja. Okresowa amortyzacja jest o tyle korzystna dla inwestora, że Spółka zmniejsza ciągle swoje zadłużenie z tytułu tych obligacji, zatem będzie jej łatwiej wykupić pozostałe papiery w terminie wykupu. Nie musi całej emisji wykupywać jednego, ostatniego dnia.

Dodam jeszcze, że przymusowy wykup z Twojego drugiego punktu to nie jest żadna typowa opcja call dla emitenta. Tam są zapisane określone warunki dla przypadków naruszenia, które powodują natychmiastową wymagalność np. gdy Spółka nie ureguluje jakiejś wierzytelności z tytułu tych obligacji w terminie lub np. nie przeznaczy środków na okresową amortyzację do której się zobowiązała itp. Zaznaczam, że napisałem tutaj głównie o obligacjach Prime Car Management. Warunki poszczególnych emisji różnych emitentów zawsze się mogą bardzo różnić.
Edytowany: 25 lutego 2011 22:15

Pink Floyd
0
Wpisów: 177
Wysłane: 25 lutego 2011 22:10:47
Dziekuje za odpowiedzi. Ale nasuwa mi sie pytanie, czy ja, jako inwestor indywidualny na GPW bede wolal prosic o wykup Emitenta, jesli (zakladajac, ze kurs jest korzystny) moge to zrobic bardzo prosto sprzedajac je komus innemu. Innymi slowy: czy ten mechanizm jest faktycznie wykorzystywany u nas na Catalyst?

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 25 lutego 2011 22:21:40
Na pewno nie ma to sensu z punktu widzenia indywidualnego inwestora, jeśli można sprzedać papiery na rynku drożej niż po wartości nominalnej. Ale jeśli ktoś chciałby się wcześniej wycofać i chodzi mu o znacznie większy pakiet, którego nie da się sprzedać na rynku to wtedy może skorzystać z takiej możliwości.
Edytowany: 25 lutego 2011 22:22

plynacyzrynkiem
0
Wpisów: 1 344
Wysłane: 25 lutego 2011 22:32:52
Pink Floyd napisał(a):
Dziekuje za odpowiedzi. Ale nasuwa mi sie pytanie, czy ja, jako inwestor indywidualny na GPW bede wolal prosic o wykup Emitenta, jesli (zakladajac, ze kurs jest korzystny) moge to zrobic bardzo prosto sprzedajac je komus innemu. Innymi slowy: czy ten mechanizm jest faktycznie wykorzystywany u nas na Catalyst?

sens jest taki, ze chroni Cie przed spadkiem wartosci obligacji, zazwyczaj cena takiego wykupu jest 100 lub w tych okolicach, wiec jesli masz papier 5% a stopy pojda na 10% to zwracasz papier bez straty. Dodatkowo jesli koszty transakcyjne sa ogromne, np gdybys musial oddac 3% nominalu na sam spread, a to zdaje sie jest przypadek naszej gieldy; natomiast papier z taka opcja bedzie nizej oprocentowany - bo to Ty, posiadacz obligacji otrzymujesz prawo (opcje) do zwrotu papieru.
Jesli to emitent ma prawo wykupu, to wowczas oprocentowanie jest odpowiednio wyzsze, bo to TY jestes wystawca takiej opcji

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wysłane: 25 lutego 2011 22:45:19
Mogę dodać tylko, że obligacje PCM są o zmiennym oprocentowaniu, więc nie są narażone na spadek cen w przypadku wzróstu stóp procentowych np. WIBOR, czy też rentowności bonów czy obligacji skarbowych. Cena może oczywiście spaść poniżej nominału i wtedy można okresową amortyzację w ten sposób wykorzystać. Mogłoby się tak stać w wyniku wzrostu oczekiwanej premii za ryzyko (czyli spreadu na ryzyko kredytowe), jeśli emitent popadłby w jakieś kłopoty. Dla przykładu popatrzmy jak gigantycznej premii na ryzyko kredytowe wymagają inwestorzy dla inwestycji w obligacje ANTI. W skali roku byłoby to ponad 100 proc.

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 23 października 2013 11:40:38
myślałem, że nigdy nie spotkam się z pojęciem okresowej amortyzacji obligacji... a jednak...

właśnie dostałem info o obligacjach, w których ww. pojęcie będzie stosowane...

dzięki za wyjaśnienia!

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,153 sek.

nwqzrqjl
bdsipwgj
aqzseuhl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tsqouflt
zqsgrpzz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat