PARTNER SERWISU
pzmqglkw

Bajka?

myster77777
8
Wpisów: 630
Wysłane: 9 listopada 2012 22:15:06
Bajka o Mrówce i Koniku polnym w wersji pisemnej.

Wersja tradycyjna

Mrówka pracowała w pocie czoła całe upalne lato.
Zbudowała solidny dom i zebrała zapasy na srogą zimę.
- “Głupia mrówka” – myślał konik polny, który okres kanikuły spędził na tańcach i hulankach.
Kiedy nadeszły chłody i deszcze, mrówka schowała się w domu i skosztowała zapasów.
Konik polny umarł z głodu i zimna

Wersja współczesna

Mrówka pracowała w pocie czoła całe upalne lato.
Zbudowała solidny dom i zebrała zapasy na srogą zimę.
- “Głupia mrówka” – myślał konik polny, który okres kanikuły spędził na tańcach i hulankach.
Kiedy nadeszły chłody, mrówka schowała się w domu i skosztowała zapasów.
Drżący z zimna i głodny jak wilk konik polny zwołał konferencję prasową, na której zadał pytanie:
- Dlaczego na świecie są mrówki z własnym domem i pełną spiżarnią, podczas gdy inni muszą cierpieć głód i nie mają dachu nad głową?!!

TVN, Polsat i Telewizja Polska pokazują zdjęcia sinego z zimna konika polnego i siedzącej przy kominku zadowolonej mrówki.

Po programie Elżbiety Jaworowicz cała Polska jest wstrząśnięta tak drastycznymi nierównościami społecznymi.

- Jak to możliwe – pyta Monika Olejnik patrząc prosto w oczy – że w środku Europy na początku trzeciego tysiąclecia jest jeszcze tyle niesprawiedliwości?!! Dlaczego konik polny musi tak cierpieć?!!

Rzecznik prasowy OFKP (Ogólnopolskie Forum Koników Polnych) występuje w głównym wydaniu Wiadomości i oskarża mrówkę o nacjonalizm, szowinizm i konikofobię!

Maciej Czereśniewski wraz z nowo powstałym zespołem śpiewa protest song “Nie łatwo być konikiem”. Piosenka błyskawicznie zdobywa pierwsze miejsce na listach przebojów.

Lider na krajowym rynku jednorazowych chusteczek notuje rekordowy wzrost sprzedaży.

Koniki polne zapowiadają zlot gwiaździsty w Warszawie w pierwszym dniu kalendarzowej zimy.

Frakcja młodych koników polnych przed domem mrówki organizuje pikietę pod hasłem “Każdy chce żyć”.

Te same koniki zakładają Samoobronę i Stowarzyszenie dla Represjonowanych Pasożytów.

Stowarzyszenie Pracowita Odpowiedzialność publikuje na stronie internetowej memoriał o większej liczbie aktów przemocy w domach, w których mrówki mają klucze do spiżarni.

Zaproszony do studia cyklicznej audycji “Co z tą polaną?” charyzmatyczny przywódca partii polnej pyta, czy nie warto sprawdzić w jaki sposób mrówka osiągnęła tak wysoki status w kraju, w którym jest tak dużo biedy;

- “Należy wprowadzić podatek, który wyrówna szanse wszystkich mrówek i koników” – postuluje.

Prezydent wraz z żoną w specjalnym oświadczeniu zapewniają obywateli, że zrobią wszystko co w ich mocy, aby przywrócić wiarę w sprawiedliwość SPOŁECZNĄ.

Następnego dnia parlament w trybie przyśpieszonym uchwala ustawę, która nakazuje wszystkim mrówkom przekazać w formie podatku nadmiar zapasów do Centralnego Spichlerza.

……20 lat później…

Konik polny zjada resztę zapasów mrówki. W telewizorze, który kupił za pieniądze ze sprzedaży jedzenia widać nowego przywódcę, który rozpromieniony mówi do wiwatujących tłumów, że bezpowrotnie mijają czasy wyzysku i teraz nareszcie zapanuje prawo i sprawiedliwość.

Podobało się? Chcesz więcej?
To włącz telewizor…

myster77777
8
Wysłane: 9 listopada 2012 22:17:19
Czy rzeczywiście w Polsce obowiązuje wersja współczesna?
Czy konik i mrówka mieli tyle samo na starcie?

myster77777
8
Wysłane: 9 listopada 2012 22:21:28
Czy w Polsce opłaca się być na zasiłku zamiast pracować?
Zasiłek ok 700 zł (można na czarno dorobić), minimalna pensja 1200 zł.
Jak to wpływa na gospodarkę?

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 9 listopada 2012 22:42:15
Wg mnie jest to zbytnie uproszczenie.
Są np. różne inne owady ;)

Ale zasadnicza różnica jest taka, że człowiek stworzył cywilizację, postęp i poprawę jakości życia dzięki budowie tkanki społecznej. My tego prawie nie znamy, bo żyjemy zatomizowani w bardzo prymitywnej wersji kapitalizmu, ale obijający się konik to problem mrówki, która powinna wraz z innymi mrówkami odpowiednio wcześnie go resocjalizować.
Inaczej proponujesz model, w którym ludzie nie radzący sobie, z dowolnych powodów, powinni umierać na ulicach.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 9 listopada 2012 23:06:45
myster77777 napisał(a):

A co powiesz o "zarobku" 2,50 na "czarno" za godzinę pracy jako sprzedawczyni w sklepiku, oferowanemu kobiecie bez środków do życia, z 3 dzieci i mężem alkoholikiem? "Zarobek" wypłacany w towarze sklepowym, łaskawie jedynie po marży hurtowej (niech baba zna serce właściciela)?

Właściciel sklepiku to mrówka czy konik polny? A może ani to, ani to, tylko komar, a jeszcze bardziej to komarzyca albo giez?
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 9 listopada 2012 23:41:10
Świat jest pełen wszelkiej maści insektów.

edit: Bajka - rewelacja.
Dawno takiej nie słyszałem, tylko strach po niej zasypiać, bo morału nie byłoAngel
Edytowany: 9 listopada 2012 23:46

myster77777
8
Wysłane: 12 listopada 2012 14:41:30
Szutnik napisał(a):
myster77777 napisał(a):

A co powiesz o "zarobku" 2,50 na "czarno" za godzinę pracy jako sprzedawczyni w sklepiku, oferowanemu kobiecie bez środków do życia, z 3 dzieci i mężem alkoholikiem? "Zarobek" wypłacany w towarze sklepowym, łaskawie jedynie po marży hurtowej (niech baba zna serce właściciela)?

Właściciel sklepiku to mrówka czy konik polny? A może ani to, ani to, tylko komar, a jeszcze bardziej to komarzyca albo giez?

Sądzę, że się jej nie przelewa delikatnie mówiąc.
Właściciel to konik pasożytniczy(nowy gatunek, który ewoluował z konika).

Dlaczego ta kobieta nie poszuka innej pracy?

Sądzę, że trudno o gorszą...

myster77777
8
Wysłane: 12 listopada 2012 14:52:41
WatchDog napisał(a):
Wg mnie jest to zbytnie uproszczenie.
Są np. różne inne owady ;)

Ale zasadnicza różnica jest taka, że człowiek stworzył cywilizację, postęp i poprawę jakości życia dzięki budowie tkanki społecznej. My tego prawie nie znamy, bo żyjemy zatomizowani w bardzo prymitywnej wersji kapitalizmu, ale obijający się konik to problem mrówki, która powinna wraz z innymi mrówkami odpowiednio wcześnie go resocjalizować.
Inaczej proponujesz model, w którym ludzie nie radzący sobie, z dowolnych powodów, powinni umierać na ulicach.

Myśle po prostu, że pomoc dla ludzi w potrzebie nie trafi zawsze do odpowiednich ludzi...

Uważam tez, że każdy jest kowalem swojego losu(jeśli jest zdrowy, młody).

Denerwuje mnie często narzekanie na swój los osób, które mają blisko 30 lat , mieszkaja z rodzicami, nie pracują(nie opłaca się) i mówią, że Państwo jest temu winne...
W Polsce jest duzo takich osób.

A sami nie robią nic, żeby to zmienić.

Za mało zarabiasz - poproś o podwyżkę.
Nie chcesz pracować fizycznie - idź na dobre studia.
Nie stać cię na studia- idź do pracy,możesz studiować zaocznie.
Jeśli nie chcesz pracować na etacie - załóż działalność.

myster77777
8
Wysłane: 12 listopada 2012 15:08:54
myster77777 napisał(a):
Szutnik napisał(a):
myster77777 napisał(a):

Nie wierzę, że za takie pieniądze mozna pracować!Trzeba mieć źle w głowie
Dlaczego ta kobieta nie zdobędzie jakis kwalifikacji.
Za darmo takie można zrobić w Urzędach Pracy (sam robiłem 3 kursy tak).6 zł na godzinnę jest stawka za takie stypendium szkoleniowe. Nie wiem ile lat ma ta kobieta, ale jesli jest młoda to niech idzie na studia- są stypendia socjalne!
Lepiej siedzieć na wykładzie niż za 2,5 zł w sklepie.

myster77777
8
Wysłane: 12 listopada 2012 15:15:32
Mąż alkoholik oddać na odwyk- nie podziała? Będzie z tego chociaz renta. ;)
Można się z nim także rozwieść - wtedy postarać się o alimenty na dzieci.

Widzisz są sposoby jak wyjść z takiej sytuacji.

Problem to ma osoba przykuta do wózka inwalidzkiego nie mogąca się poruszać.

Szutnik
153
Wysłane: 12 listopada 2012 17:44:50
myster77777 napisał(a):
myster77777 napisał(a):
Szutnik napisał(a):
myster77777 napisał(a):

Nie wierzę, że za takie pieniądze mozna pracować!Trzeba mieć źle w głowie
Dlaczego ta kobieta nie zdobędzie jakis kwalifikacji.
Za darmo takie można zrobić w Urzędach Pracy (sam robiłem 3 kursy tak).6 zł na godzinnę jest stawka za takie stypendium szkoleniowe. Nie wiem ile lat ma ta kobieta, ale jesli jest młoda to niech idzie na studia- są stypendia socjalne!

Ech, mało jeszcze wiesz o życiu i o tym, jak może ono dla niektórych wyglądać....

Cytat:

Wpierw trzeba mieć maturę. Nie zauważyłeś, że wielu ludzi w Polsce jej nie ma? I też muszą jakoś żyć....

Cytat:

Myślisz, ze nie szukała? Nie bądź naiwny. Pomimo braku matury to nie jest idiotka i jest oczywiste, że sięgnęła po coś takiego dopiero w rozpaczy....

Cytat:
Za darmo takie można zrobić w Urzędach Pracy

A co dasz do zjedzenia dzieciom? Kserówki z wykładu "Jak zostać szwaczką" z UP?
Chłop alkoholik wyniesie wszystko, co ma jakąkolwiek wartość....

Wiesz, nie wszyscy w Polsce to albo koniki albo mrówki. Czasem pomyśl o innych "owadach" nim jeszcze raz cos takiego bezrefleksyjnie napiszesz...
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Szutnik
153
Wysłane: 12 listopada 2012 17:51:29
I jeszcze to:

Cytat:

Nie. To przecież drobny kapitalista - sól soli tego ustroju. Przecież On tylko wciela w życie hasło pt "Bogaćcie się".
Jedynym drobiazgiem jest to, że zapomniał o takim czymś jak moralność...
Ale przecież nie on jeden.

Gdyby wszyscy libertarianie mieli taką moralność, jak Friedrich von Hayek, bez wahania podpisałbym się pod ich Ideą.
Jednak rzeczywistość skrzeczy i takich "właścicieli sklepów" na różnych poziomach społeczeństwa jest całkiem sporo.

myster77777
8
Wysłane: 12 listopada 2012 18:51:11
Cytat:
Ech, mało jeszcze wiesz o życiu i o tym, jak może ono dla niektórych wyglądać....

Wiem o tym doskonale na swoim przykładzie. Nie każdy urodził się w bogatej rodzinie...
Pracuję od 14 roku życia i to na początku nie była łatwa praca(na budowie).
Studia sfinansowałem kredytem studenckim. W okresie studiów w 2 roku mój dom rodzinny zniszczyła powódź - nadawał się do rozbiórki(nie był ubezpieczony). Dostalismy pieniądze z UM które wystarczyły na postawienie domu w stanie surowym (po znajomości i dużą część samemu). Mógłbym jeszcze kilka rzeczy napisać...

Tylko jaki tego jest sens...

Cytat:
Wpierw trzeba mieć maturę. Nie zauważyłeś, że wielu ludzi w Polsce jej nie ma? I też muszą jakoś żyć....

Mi też łatwo nie było- pracowałem i uczyłem się zaocznie. Pomimo, że była ta szkoła zaocznie nie było tam niskiego poziomu- więc musiałem chodzić na zajęcia. Da się?

Cytat:
Myślisz, ze nie szukała? Nie bądź naiwny. Pomimo braku matury to nie jest idiotka i jest oczywiste, że sięgnęła po coś takiego dopiero w rozpaczy....

Nie napisałem, że jest idiotką.

Cytat:
A co dasz do zjedzenia dzieciom? Kserówki z wykładu "Jak zostać szwaczką" z UP?
Chłop alkoholik wyniesie wszystko, co ma jakąkolwiek wartość....

Stypendium szkoleniowe to więcej niż 2,5 zł/ godz. Wypłaty są raz na miesiąc może gdyby sobie załatwiła, pismo typu, że będzie miała pracę po tym kursie to może opieka społeczna by pomogła.

Nie bronię tutaj w żaden sposób jej pracodawcy.

myster77777
8
Wysłane: 19 listopada 2012 18:52:37
Szutnik za duzo napisałem o sobie...

Nie tylko sam jestem takiem przykładem w życiu znam ludzi, którzy mieli gorzej niż ja...
Mój przyjaciel pomimo straty rodziców w wieku 7 lat jest właściecielem kilku sklepów...(nie maiał nic)
Drugi(taka sama sytuacja) ukończył studia w rzeszowie magisterskie został jednym z najlepszych studentów w Polsce, zarabia dzisiaj ponad 20 tys/ miesięcznie
Szanuje Cię za Twoja inteligencję- widać to po Twoich wykresach(większość się sprawdza), ale w prawdziwym zyciu wykresy się nie liczą...

Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,397 sek.

zqhikfhh
scayxfkw
fcqlkanx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ovexhhqk
wbdflrum
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat