PARTNER SERWISU
mzoynnhp
1 2 3

"Rakieta" w 2011r

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 22 maja 2012 18:07:11
Skoro można tutaj podawać swoje typy, to moim na 2012r, 2013 i 2014 (wtedy skończy się hossa :D) jest Fasing. Napisałem to przy kursie 27 zł (kiedyś wrócę do tego postu).
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 22 maja 2012 18:15:18
@ucofb
Sorry,ale taki post niewiele wnosi, bo nie podałeś uzasadnienia...
Napisz czemu Tw.typem jest akurat Fasing, możesz się mylić,ok., nikt nie jest nieomylny na gieldzie,ale chociaż napisz dlaczego uważasz,że Fasing ma być "rakietą",ok...?wave

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 22 maja 2012 18:19:45
ucofb napisał(a):
Skoro można tutaj podawać swoje typy, to moim na 2012r, 2013 i 2014 (wtedy skończy się hossa :D) jest Fasing. Napisałem to przy kursie 27 zł (kiedyś wrócę do tego postu).

to ja też pozwolę sobie podać - moim typem na 2013 jest 11bit. Również mam nadzieję wrócić do tego postu ;) [uzasadnienie: moim zdaniem jedyna polska firma od softwaru rozrywkowego która łapie światowe trendy, reszta jest zbyt konserwatywna i będzie niedomagać z czasem]
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 22 maja 2012 18:20

ucofb
1
Wysłane: 24 maja 2012 15:21:07
@pop

Fasing to spółka działająca w ciekawej niszy jaką jest produkcja łańcuchów głownie do górnictwa.
Rozwija się w bardzo rozsądny sposób, zdobywa nowe rynki (założyli niedawno spółkę w Ukrainie), przejęli za rozsądną cenę swojego niemieckiego konkurenta Beckera. Warto spojrzeć na wzrost wartości księgowej w ostatnich 4 latach, w porównaniu do innych przedsiębiorstw wzrost jest bardzo dobry. Ponadto zamierzają wprowadzić swoją spółkę zależną na giełdę w Chinach co ma uwiarygodnić ich pozycje na rynku. Zawiązana niedawno umowa o strategicznym partnerskie pomiędzy Chinami, a Polską jest znacznym ułatwieniem w podbijaniu rynku chińskiego. Prezes Bik był jako jeden z nielicznych przedsiębiorców w prezydentem Komorowskim i ocenił wyjazd bardzo pozytywnie. Fasing podpisał również niedawno list intencyjny na sprzedaż łańcuchów o wartości 5 mln euro w Chinach do końca 2012 r. Wzrost wydobycia węgla ma z roku na roku na świecie rosnąć (potrzeba zatem więcej łańcuchów wysokiej jakości). Nie tylko obiecują ale to przede wszystkim powoli realizują. Fasing to jedna z niewielu spółek, które postrzegają Chiny nie jako miejsce gdzie się produkuje bo jest tanio, ale widzą Chiny jako ogromny rynek odbiorców swoich produktów.

Prezes Bik mówi w wywiadach, że każdy kolejny miesiąc jest rekordowy w kwestii przychodów, a rentowność jest utrzymywana na stałym, dosyć wysokim poziomie. Wzrost wydobycia węgla, oraz wzrost jego ceny przekłada się na doskonałe wyniki spółek węglowych, które przeznaczają zarobione pieniądze na nowy sprzęt (także łańcuchy). Fasing to największa firma produkująca łańcuchy dla górnictwa na świecie.

Z twardych danych:
- jedna z lepszych stóp zwrotu w ostatnich 12 msc. (czyt. bardzo twardy akcjonariat), spółka zachowuje się zdecydowanie lepiej niż szeroki rynek,
- mało akcji, niewiele ponad 3 mln,
- mały ff, około 23%
- jeżeli poprawi się sytuacja na szerokim rynku to za rok, dwa uważam, ze ludzie będą zabijali się za te akcje,
- wskaźnikowo w porównaniu do innych spółek przemysłowych osiągających dobre wyniki operacyjne (nie jakieś sztuczne) fasing jest zdecydowanie najtańszy, dla spółek przemysłowych osiągających podobne wyniki c/wk to 1,5-3 w chwili obecnej (najlepiej porównać do zetkamy, sanoku, staporkowa, apatora (tak uważam)

Na podstawie wycen na stockwatchu uważam, że spółka powinna kosztować teraz w przedziale 44-55 zł. W przypadku dalszego poprawiania wyników w takim tempie jak obecnie, wzroście przychodów, poprawie sytuacji na szerokim, spółka powinna być wyceniana mniej więcej x2,5 wk czyli około 85 zł.

W przypadku wprowadzenia spółki zależnej na giełdę w Chinach i pozyskania dla niej kapitału cena powinna wynosić około 100 zł.

W szczycie hossy który nastąpi moim skromnym zdaniem w okolicach 2014 roku cena może wynosić około 200 zł co na chwilę obecną oznaczałoby c/wk 5 a c/zo 28.

To takie moje luźne przemyślenia i dywagacje odnośnie cen, wróżką nie jestem jednak.
Spółka wypłaca z roku na rok ponadto niewielką ale wypłaca dywidendę :)

Nieomylny nie jestem, podałem jednak swój typ, który zupełnie ale to zupełnie może się nie sprawdzić.

Zobaczymy co z tych moich przewidywań wyjdzie za 2, 3 lata.
Edytowany: 24 maja 2012 15:29

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 24 maja 2012 15:48:00
ucofb napisał(a):
Fasing to spółka działająca w ciekawej niszy jaką jest produkcja łańcuchów głownie do górnictwa.

No, jak widzę taką dzialalność,to sorry, ja z górnictwem bym się nie wiązał, nawet łańcuchem...Speak to the hand
Ale życzę powodzenia...salute
p.s.Ja nigdy nie patrzę na C/WK-dla mnie to najbardziej niewiarygodny wskaźnik, wystarczy spojrzeć na PGB , czy Jago...

ucofb
1
Wysłane: 25 maja 2012 11:06:33
A mnie właśnie takie podejście dziwi : )

Wszyscy pchają się do nowych technologii spółek internetowych itd. Jestem dosyć młody i wiem, że konkurencja jest w takich dziedzinach jak Internet ogromna, można osiągnąć niebywały sukces tylko ten sukces osiąga 1 na 1000 startupów. Pytanie jest ile osób ma takiego nosa i potrafi wybrać, i trafić w tego jednego na 1000.

Co więcej najbardziej udane startupy nie wchodziły nigdy na giełdę od samego początku tylko zdobywały finansowanie od aniołów biznesu itd.

Dla mnie nie ma znaczenia czy spółka zajmuje się przemysłem czy czymkolwiek innym, ważne że mają potencjał wzrostu i ważne, że maja gdzie ulokować swoje produkty i będzie na nie popyt. Jakkolwiek nudno to brzmi na łańcuchy popyt jest i będzie.

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 25 maja 2012 22:20:55
Cytat:
A mnie właśnie takie podejście dziwi : )

A mnie wcale nie dziwi. Biznes internetowy, jeśli chwyci jest rentownym samograjem.
tymczasem produkcja w PL konkuruje z Chińczykami. Oni te łańcuchy zrobią taniej.

kurtwallander
3
Wpisów: 110
Wysłane: 26 maja 2012 11:49:22
niekoniecznie...
koszty w Chinach wzrastaja w zawrotnym tempie i dobra, trzymajaca koszty w ryzach polska firma nie stoi na straconej pozycji (zwlaszcza gdy dolozymy do tego know-how i rozpoznawalna w danej branzy marke)

ucofb
1
Wysłane: 27 maja 2012 17:19:29
@vox

Skąd przypuszczenie, że zrobią Chińczycy taniej?
Jakoś mi się nie wydaję biorąc pod uwagę, że chińska spółka zależna działa na rynku chińskim na najwyższych marżach spośród wszystkich spółek zależnych grupy kapitałowej Fasing i widać znaczący wzrost przychodów właśnie z Chin.

Stereotypem jest, że Chińczycy potrafią zrobić wszystko najtaniej, często tak jest ale to się zmienia podobnie jak zmienia się gospodarka Chin. W Chinach wygrają Ci co dostrzegą, że to nie tylko miejsce produkcji wszystkiego (właśnie najtaniej) ale ogromny rynek odbiorców różnych produktów.

Biznes internetowy wcale nie jest rentownym samograjem, tak się tylko wydaje na pierwszy rzut oka wydaje, ile jest tak naprawdę rentownych biznesów internetowych, a ile próbowało wystartować. A wygrywa najczęściej ten, który jest pierwszy (chociaż to duże uproszczenie)
Edytowany: 27 maja 2012 17:19

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,277 sek.

iwipxixh
frsfolsh
qkvypmmr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yzcnqhtk
gsohmyvm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat