PARTNER SERWISU
qjlpjwyw

Rentowność dla pierwszego okresu odsetkowego

studeo
0
Wpisów: 2
Wysłane: 4 maja 2012 10:31:39
Witam wszystkich;

Catalyst i giełda w ogóle to dla mnie jak dotychczas ziemia nieznana, więc jeśli pytanie jest głupie, proszę nie bić ;-)

Chyba już wiem, co to jest rentowność YTM i CTM. Natomiast interesuje mnie taka sytuacja. Załóżmy, że chcę kupić obligacje na rynku wtórnym w jakiś czas po ustaleniu prawa do odsetek - po czym trzymać do najbliższego terminu odsetkowego i dzień po otrzymaniu odsetek sprzedać. Załóżmy również, że cena kupna i cena późniejszej sprzedaży jest taka sama.

Pytanie: jak obliczyć rentowność dla tego pierwszego okresu odsetkowego, uwzględniając prowizję BM i podatek Belki?

Bo: jeśli w tym pierwszym okresie rentowność jest niższa niż oprocentowanie obligacji w banku, to zakup jest nieopłacalny i warto czekać do kolejnego okresu odsetkowego - zgadza się?
Edytowany: 25 marca 2013 20:28

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 4 maja 2012 11:16:16
W takim przypadku to jest bardzo łatwe. Wystarczy zastosować procent prosty. Obliczyć zwykłą stopę zwrotu, a potem wyrazić ją w stosunku rocznym:

{[(cena rozliczeniowa sprzedaży - prowizja + 0,81 * kupon odsetkowy) / (cena rozliczeniowa zakupu + prowizja)] - 1} / (liczba dni inwestycji) * 365.

Jeżeli cena sprzedaży będzie równa lub niższa od ceny zakupu to nie będzie podatku od zysku kapitałowego. Oczywiście prowizje są też kosztem uzyskania przychodu, więc nawet sprzedaż po nieco wyższej cenie nie musi powodować konieczności płacenia podatku w PIT-38. Inna sprawa, że tak krótki okres inwestycji może nie pozwolić osiągnąć nawet przyzwoitej stopy zwrotu, bo trzeba zapłacić aż dwie prowizje. Im okres inwestycji jest dłuższy tym te prowizje coraz mniej obniżają stopę zwrotu. A tutaj mówimy pewnie o okresie rzędu 3 lub 6 miesięcy. To jest słabo opłacalne. Spróbuj sobie to policzyć na jakichś przykładach, a raczej dojdziesz do podobnych wniosków.
Edytowany: 4 maja 2012 11:19

studeo
0
Wpisów: 2
Wysłane: 5 maja 2012 21:20:28
Marcinie, ja Ci bardzo dziękuję za odpowiedź, ale niestety Ty masakrycznie przeceniasz moje umiejętności matematyczne :-) które nie wybiegają zbyt daleko poza obsługę najprostszego kalkulatora.

Po dłuższej analizie (około półtorej piwa) zrozumiałem chyba licznik tego równania, mam za to problem z mianownikiem. Jeśli całość podzielę przez liczbę dni inwestycji, to wynik będzie tym MNIEJSZY, im WIĘCEJ dni będę trzymał te papiery - i tego kompletnie nie rozumiem. To znaczy - chyba nie rozumiem, co my właściwie liczymy.

Wynika to zapewne z tego, że niepotrzebnie posługuję się terminem, którego nie rozumiem (rentowność). Właściwie chodzi mi o coś takiego: jakie będzie OPROCENTOWANIE NETTO (w stosunku rocznym) pierwszego okresu odsetkowego. W stosunku rocznym, bo tak najłatwiej porównać z innymi ofertami (lokatami). I wydaje mi się, że odpowiedzią na to pytanie jest wyrażenie:

{[(cena rozliczeniowa sprzedaży - prowizja + 0,81 * kupon odsetkowy) / (cena rozliczeniowa zakupu + prowizja)] - 1} * 100%

Zgadza się, czy znowu pochrzaniłem wszystko? ;-)

Tylko że to ciągle NIE JEST PRAWDĄ, bo nie uwzględnia idiotycznego systemu podatkowego w Polsce, który każe płacić cały podatek od odsetek osobie posiadającej obligacje w chwili ustalenia prawa do nich (jeśli to dobrze rozumiem - gdyby nie ten fakt, to zakładając jednakową cenę kupna i sprzedaży, stopa zwrotu byłaby taka sama przez cały czas, niezależnie od tego, kiedy zakupilibyśmy obligacje - czy na dzień przed przyznaniem odsetek, czy dzień po).

I tu cały jest ambarans - jak to policzyć?

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 6 maja 2012 12:11:39
Jeżeli obliczysz stopę zwrotu tak jak tutaj napisałeś powyżej i chcesz ją mieć w skali roku to musisz to jeszcze podzielić przez liczbę dni inwestycji i pomnożyć razy 365.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,239 sek.

hortklkq
nvfveefc
nueicwml
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 355,23 zł +386,78% 97 355,23 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wypidqsg
uiqwmery
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat