PARTNER SERWISU
clohyqhb
studeo

studeo

Ostatnie 10 wpisów
Marcinie, ja Ci bardzo dziękuję za odpowiedź, ale niestety Ty masakrycznie przeceniasz moje umiejętności matematyczne :-) które nie wybiegają zbyt daleko poza obsługę najprostszego kalkulatora.

Po dłuższej analizie (około półtorej piwa) zrozumiałem chyba licznik tego równania, mam za to problem z mianownikiem. Jeśli całość podzielę przez liczbę dni inwestycji, to wynik będzie tym MNIEJSZY, im WIĘCEJ dni będę trzymał te papiery - i tego kompletnie nie rozumiem. To znaczy - chyba nie rozumiem, co my właściwie liczymy.

Wynika to zapewne z tego, że niepotrzebnie posługuję się terminem, którego nie rozumiem (rentowność). Właściwie chodzi mi o coś takiego: jakie będzie OPROCENTOWANIE NETTO (w stosunku rocznym) pierwszego okresu odsetkowego. W stosunku rocznym, bo tak najłatwiej porównać z innymi ofertami (lokatami). I wydaje mi się, że odpowiedzią na to pytanie jest wyrażenie:

{[(cena rozliczeniowa sprzedaży - prowizja + 0,81 * kupon odsetkowy) / (cena rozliczeniowa zakupu + prowizja)] - 1} * 100%

Zgadza się, czy znowu pochrzaniłem wszystko? ;-)

Tylko że to ciągle NIE JEST PRAWDĄ, bo nie uwzględnia idiotycznego systemu podatkowego w Polsce, który każe płacić cały podatek od odsetek osobie posiadającej obligacje w chwili ustalenia prawa do nich (jeśli to dobrze rozumiem - gdyby nie ten fakt, to zakładając jednakową cenę kupna i sprzedaży, stopa zwrotu byłaby taka sama przez cały czas, niezależnie od tego, kiedy zakupilibyśmy obligacje - czy na dzień przed przyznaniem odsetek, czy dzień po).

I tu cały jest ambarans - jak to policzyć?

Witam wszystkich;

Catalyst i giełda w ogóle to dla mnie jak dotychczas ziemia nieznana, więc jeśli pytanie jest głupie, proszę nie bić ;-)

Chyba już wiem, co to jest rentowność YTM i CTM. Natomiast interesuje mnie taka sytuacja. Załóżmy, że chcę kupić obligacje na rynku wtórnym w jakiś czas po ustaleniu prawa do odsetek - po czym trzymać do najbliższego terminu odsetkowego i dzień po otrzymaniu odsetek sprzedać. Załóżmy również, że cena kupna i cena późniejszej sprzedaży jest taka sama.

Pytanie: jak obliczyć rentowność dla tego pierwszego okresu odsetkowego, uwzględniając prowizję BM i podatek Belki?

Bo: jeśli w tym pierwszym okresie rentowność jest niższa niż oprocentowanie obligacji w banku, to zakup jest nieopłacalny i warto czekać do kolejnego okresu odsetkowego - zgadza się?

Informacje
Stopień: Ostrożny
Ostatnia wizyta: 6 maja 2012 08:59:46
Liczba wpisów: 2
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,166 sek.

yseuhmww
jydebkjz
vhqqjtdj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zuckfcuc
xvrkacgx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat