PARTNER SERWISU
eqckrqki

timing

jacenty
0
Wpisów: 27
Wysłane: 4 września 2008 18:28:51
Zakładam wątek odnośnie szeroko pojętego TIMINGU. Napisałem wczoraj w drugim wątku jak ma się timing do inwestowania długterminowego bo jest to dla mnie conajmniej dwuznaczne. No bo jeśli powiedzieć, że inwestujemy długoterminowo (do 5 lat lub więcej) to czy timing ma tak naprawdę znaczenie? Co innego jeśli próbujemy grać krótkoterminowo i łapać ruchy krótkoterminowe. W jednym i w drugim przypadku wychodzi na to, że próbujemy łapć górki i dołki - to czy mam tutaj horyzont czasowy jakiekolwiek znaczenie? No bo jeśli opanujemy lepiej umiejętność łapania dołków to po co trzymać akcje długoterminowo skoro potrafimy wyłapać te ruchy krótsze? Mam nadzieję, że wiecie o czym mówię.... Mimo, że jest to forum o analizie fundamentalnej to więcej tu podejścia trajderskiego.

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 5 września 2008 02:14:39
Nieważne jaki jest Twój horyzont czasowy,czy grasz,czy inwestujesz,timing przyda ci się zawsze.Timing to istota całej tej zabawy.Bez timingu seńor Karkosik nie byłby dziś jednym z najbogatszych Polaków,hę
Obrazowo,można to porównac do wyścigu zająca z żółwiem.Zając to krótkoterminowiec,żółw odwrotnie.Nie ulega wątpliwości kto jest szybszy.Natomiast dochodzi do paradoksu.Zając,czy to przez lekceważenie konkurenta,czy przez lekkomyslność,zbacza z trasy,dajmy na to skusiła go marchewka z pobliskiego pola:albino: .Najadł się i zasnął.Spał,spał,i słodko tak śni mu się meta,i to,że on jest czampion.Budzi go rzeczywistość,w której ospały żółw pierwszy przekracza linię mety....
"Fortuna favet fortibus"

szooler
0
Wysłane: 8 września 2008 02:42:38
Kontynuując temat,bo widzę,że ma wzięcie.Timing ma uniwersalne zastosowanie w życiu.Osobistym-kiedy sie oświadczyć wybrance,planowanie rodzinyangel4
Zawodowym-kiedy składać wniosek o podwyżkę,wypowiadać umowę o pracę.
Dla wielkich koncernów timing jest zbawienny.Np Rolls-royce nie będzie lansował nowego czadowego modelu u progu Nowego Wielkiego Kryzysu.(Great Depression),raczej poczeka na poprawę ogólnej koniunktury.Banki zastawią na nas kredytowe sidła w okresie boomu gospodarczego,i ogólnej wydolności kredytowej,nie inaczej
Specjalnie wymieniłem p.Karkosika,bo już raz pokazał,że zna się na timingu.Niedoszła moda na biopaliwa wyniosla notowania skotana pod niebiosa.''Sky is the limit''.?Niestety,dobre były tylko początki...
Obecnie Midas ma duże szanse na sukces,a to z powodu faktu,że jego właściciel chce,ma? koncesję na telefonię 3G.To jest przyszłość.A Alchemia,Orbis,Polimex w perspektywie EURO2012, a Krezus, Noble Bank w dobie bogacenia sie kraju...
To tylko przykłady,można by je mnożyć,ale nie o to biega...
Nas najbardziej interesuje timing inwestycji.ja kupuję przy mocno wyprzedanych wskaźnikach,i obrocie który był wysoki,zamarl i ...odżywa.co wybierać?spółki w których przecenie,moim zdaniem,rynek przesadził.occasion1 to,tak w skrócie.
"Fortuna favet fortibus"
Edytowany: 8 września 2008 02:48

jacenty
0
Wpisów: 27
Wysłane: 8 września 2008 12:06:36
Timing w tym rozumieniu o którym Ty piszesz, jest dla mnie jak najbardziej oczywisty i zrozumiały.
Nie mniej jednak chodziło mi o timing w rozumieniu giełdowym - czyli to co poruszyłeś w ostatnim zdaniu. Napisz trochę więcej o timingu w tym kontekście - na pewno wszyscy chętnie poczytają :happy11:

Pozdrawiam

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 9 września 2008 21:28:05
szooler napisał(a):
ja kupuję przy mocno wyprzedanych wskaźnikach,i obrocie który był wysoki,zamarl i ...odżywa.co wybierać?spółki w których przecenie,moim zdaniem,rynek przesadził.occasion1 to,tak w skrócie.

Mógłbyś zdradzić jakie wskaźniki są wg Ciebie najlepsze i najbardziej skuteczne?angel4

szooler
0
Wysłane: 13 września 2008 19:13:39
Oczywiście,że podpowiem.
Powiem wam,że im więcej wskaźników,tym trudniej wybrać.Te "moje" podstawowe to:Rsi,MACD,Ultimate,AD,a to jest giełdowe abecadło.Średnie kroczące EMA5,15.W bessie trzeba zwracać uwagę na sygnały szybkich średnich i ich nie lekceważyć.Sama AT jest tylko narzędziem,i jak z narzędziem,jeden potrafi się nim posługiwać lepiej,inny gorzej,ktoś woli AF,a jeszcze inny słucha rekomendacji fachowców.
W podejmowaniu decyzji inwest. znajomość samego siebie jest b. pomocna.Jeśli masz strategię,horyzont inwestycji, innymi słowy wiesz czego chcesz,znasz własną tolerancję na ryzyko i stres,i co równie istotne,panujesz nad emocjami,jak cowboy-to jest cool,przychodzisz na giełdę,by pomnożyć talary...
Teraz,rozumiecie,że to tylko wskazówki,a nie gotowa odpowiedź.Zadanie domowe każdy musi odrobić samodzielnie.angel4
"Fortuna favet fortibus"

mkozdon
0
Wpisów: 50
Wysłane: 26 maja 2009 16:17:36
Od siebie moge dodac, ze 2-dniowe RSI z progami na 10 i 90 jest calkiem precyzyjne i niezwykle przydatne na krotki termin (powyzej kilku/nastu dni standardowe RSI 14-dniowe prawie nie ma zastosowania).

Dodatkowo ATR tez jest niezlym wskaznikiem dla klusujacych, oprocz tego, ze pozwala wyznaczac sensowne Stop Lossy to czesto sie zdarza, ze wraz z gwaltownym wzrostem ATR zmienia sie ruch cenowy.

A jak do tego sie doda podstawowe formacje swiecowe wraz z poziomami wsparcia i oporu to mozna znacznie poprawic swoje wejscia i wyjscia :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,182 sek.

yufxxyox
larjdvgx
jtegtwwa
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ynlzigns
uoamldlu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat