Frog napisał(a):A'propos nowego konkursu. Mam doprecyzowany pomysł i chciałbym się podzielić z potencjalnymi uczestnikami zanim będzie Go Live.
Najważniejsze:
* Zyski kumulują się i są reinwestowane.
* Można mieć jeden walor, albo cash (przy dwóch lub więcej walorach i częstych zamianach zaplątałbym się w przeliczeniach).
* Sprzedać akcje i kupić nowe można dowolną ilość razy.
Nie wiem, czy dobrze zrozumiałem - nie chcesz się zaplątać w przeliczeniach, ale zezwalasz na nielimitowaną ilość transakcji

. Nie wiem też, czy konkurs będzie dalej dzielony na m-ce z rankingiem "the best" po jego ukończeniu? - jakieś limity czasowe mam nadzieję będą, by np podsumować tydzień, miesiąc, kwartał i wyłonić lidera?
Cytat:Sprzedać akcje i kupić nowe można dowolną ilość razy
Taka dowolna ilość transakcji to ukłon w kierunku daytraderów, śledzących nonstop notawania i "warujących" przy kompach. A przecież są także osoby na forum, które nie mają takich możliwości, co więc z nimi? Oni w tej sytuacji będą poszkodowani, zawsze będą mieli mniej transakcji (i ewentualnych zysków, jeśli by się takowe pojawiły), a co za tym idzie mniejsze szanse na wygraną w konkursie.
Wg mnie konkurs powinien mieć podobną formę jak do tej pory, jednakże mała reorganizacja byłaby wskazana. Popieram opcję: jedna spółka albo kasa czyli każdy zakup za całe 10K. Dokonywanie zakupów powinno się odbywać po kursach otwarcia danego miesiąca, podobnie zresztą jak i sprzedaż (fix otwierający miesiąc). Rozliczenie m-ca po kursach ostatnich w danym miesiącu (ostatni fixing miesiąca). W ten sposób każdy łatwo sobie policzy po jakich cenach nabył/sprzedał swoje papiery. Po co więc przeliczać jakiś średni volumen - tylko robisz sobie dodatkową robotę gospodarzu.
Podobnie widzę dokonywanie ewentualnych zamian (czyli sprzedaży i kupna) np złożenie dyspozycji we wtorek oznacza sprzedaż i kupno papierów po cenach z otwarcia (fix) ze środy. Ilość zamian oczywiście do ustalenia przez "przewodnika stada"
Co na to inni uczestnicy?