PARTNER SERWISU
ctimybgt

Jak szukać odpowiedniego momentu do zakupu obligacji?

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Grupa: Bus Driver, Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 679
Wysłane: 22 czerwca 2011 15:55:17
Witam
Jestem nowy na forum i założyłem konto, ponieważ zainteresował mnie temat obligacji korporacyjnych. Mimo, że czytałem juz sporo na ten temat nadal nie wiem jak zacząć. W emisjach trzeba mieć ponad 200 000 zł a na rynku mam problem z ogarnięciem wszystkich informacji tym bardziej,że nie są umieszczone w jednym miejsca a trzeba przeskakiwać między stronami.
Wybierając spółki szukałem tylko notowanych na giełdzie i o najwyższych ratingach na SW. Wybrałem spółki Mera(AAA), MCI (AAA) i Rubicon(AAA, ale specyficzna działalność).
Później Marvipol(A+). Proszę o oceną do tego momentu, czy moje założenia są logiczne i ewentualnie co w nich zmienić. Proszę o jakieś wskazówki jak szukać dobrego momentu zakupu wyselekcjonowanych obligacji?
Z góry dzięuje.

arekf
0
Wpisów: 21
Wysłane: 23 czerwca 2011 23:51:38
Cóż wydaje mi się że skreślanie obligacji nie będących na giełdzie przy tak płytkim rynku to błąd.
Ale po kolei:
Oprócz bezpieczeństwa obligacji (o które zadbałeś) i kuponu liczy się rentowność. Ta zależy głównie od ceny zakupu i terminu do wykupu. I tak np. Mera ma kupon 12,29% wykup za 10 miesięcy i absurdalnie wysoką cenę sprzedaży 113%. Czyli jeśli cena zakupu nie spadnie to ta obligacja odpada. Lepiej wygląda Rubicon, MCI ma niezbyt wysoki kupon i nie ma w arkuszu ofert sprzedaży.
Możesz pomyśleć o rozszerzeniu zainteresowania o obligacje o niższym ratingu albo spoza giełdy uwzględniając zabezpieczenia. Najpopularniejsze sensowne zabezpieczenie obligacji to hipoteka (często developerzy - np. Robyg, Archicom i jedna seria Ganta GNT0612) oraz wierzytelności (np. PCM, PRI0912 czy FF).
Co do analizy ryzyka tu na forum stockwatch jest sporo wskazówek - jest też troszkę przestarzała analiza rynku obligacji BGŻ - na necie do ściągnięcia w PDF.

Co do momentu zakupu - to optymalnie jest kupować gdy naliczone odsetki są zerowe albo bardzo małe (jeśli masz zwykłe konto maklerskie), lub odwrotnie kupować gdy narosłe odsetki są duże bo cena może być niższa (mały popyt), a kupujesz przez konto maklerskie IKE.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 23 czerwca 2011 23:58:07
Jest masa materiału na ten temat i nie tylko na forum a w sekcji z artykułami: http://www.stockwatch.pl/artykuly/

Ostatni z artykułów: www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Wysłane: 24 czerwca 2011 10:03:42
Wybierając spółki kierowałem się bezpieczeństwem, a te notowane mają obowiązek informowania o wszystkim inwestorów wg jasno określonych zasad. Masz rację,że warto zwrócić również uwagę na te któe są zabezpieczone, ale z tego co zauważyłem te które są w miarę bezpieczne korzystne oprocentowanie oferują tylko w ofercie pierwotnej, ponieważ ich cena na rynku jest wysoka.
Czy jest gdzieś aktualizowany spis obligacji które są zabezpieczone, czy trzeba czytać wszystkie noty informacyjne? Czy istnieje realna szansa dla inwestora z małym kapitałem na pozyskanie obligacji w ofercie pierwotnej?

Kamil Gemra
0
Wysłane: 24 czerwca 2011 10:21:39
Była szansa na wzięcie udziału w "IPO obligacji". Była to oferta publiczna PCC Rokita. Minimalny zapis to 100 zł.

Na wątku tutaj: www.stockwatch.pl/forum/wpisy-... znajdziesz szczegóły.
Edytowany: 24 czerwca 2011 10:22

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Wysłane: 24 czerwca 2011 10:36:39
Widziałem, ale na to już się spóźniłem. Mogę znaleźć gdzieś informacje o zbliżających się ofertach tego typu?

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Wysłane: 24 czerwca 2011 11:14:01
Znalazłem coś ciekawego - GNT0612 Wg tabelki odsetek dzisiaj jest dzień ustalenia prawa do odsetek. Czyli jeżeli dzisiaj kupie te obligacje nie zapłacę skumulowanych odsetek dla aktualnego właściciela tak?
Obligacje są zabezpieczone hipoteką,Gant jest notowany na giełdzie, a poza tym obligacje mają zmienne oprocentowanie na czym mi zależy. Oprocentowanie to wibor 6m + 4pp czyli obecnie 8,75%.
Czy to dobra oferta przy ceZnalazłem coś ciekawego - GNT0612 Wg tabelki odsetek dzisiaj jest dzień ustalenia prawa do odsetek. Czyli jeżeli dzisiaj kupie te obligacje nie zapłacę skumulowanych odsetek dla aktualnego właściciela tak?
Obligacje są zabezpieczone hipoteką,Gant jest notowany na giełdzie, a poza tym obligacje mają zmienne oprocentowanie na czym mi zależy. Oprocentowanie to wibor 6m + 4pp czyli obecnie 8,75%.
Czy to dobra oferta przy cenie 101,5(po tej cenie jest oferta sprzedazy)?nie 101,5(po tej cenie jest oferta sprzedazy)?

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 24 czerwca 2011 11:24:12
musisz pogrzebać w czerwcowych tabelach odsetkowych z ew. potwierdzeniem w dokumentach emisyjnych

www.gpwcatalyst.pl/tabele_odse...

z banków spółdzielczych masz np. bez odsetek PBS0720 czy BSP0620
z korporacyjnych np. GNT0312, GNT0612, MCI0613, MVP0613, ROB1013, ORK0312... a w najbliższą środek bez odsetek kupisz MVP0415.... 100% idealnym terminem byłby zakup w wigilię roboczą ostatniego dnia odsetkowego, ale przy tej płynności, nie ma chyba co być za chytrym, jeżeli aktualnie obliczony kupon Ci odpowiada

yayurek
0
Wysłane: 24 czerwca 2011 11:33:59
niestety wg. moich szybkich obliczeń, to przy cenie 101,5, efektywne oprocentowanie brutto dla GNT0612 to niecałe 7,2%

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Wysłane: 24 czerwca 2011 11:35:08
Sprawdzałem własnie w tabelce i dokumentach emisyjnych.
Banki spółdzielecze sobie odpuściłem. Robyg ma stałe oprocentowanie, gnt 0312 nie ma zabezpieczenia
7,2 to i tak więcej niż na lokatach a inwestycja chyba dość bezpieczna prawda? Poza tym może uda mi się kupić taniej.
Edytowany: 24 czerwca 2011 11:39

yayurek
0
Wysłane: 24 czerwca 2011 11:56:13
i to bez prowizji maklerskiej, licząc zakup z 0,2% prowizją, kupon spada poniżej 7%, to już chyba lepiej zanieść pieniądze na kilka miesięcy do GETINu czy GETINONLINE, ale masz przed sobą weekend więc jest czas na wykonanie sporych obliczeń, na chybcika to np. dobrze oceniany w analizach MARVIPOL, kupiony w środę po 103 da z prowizją maklerską 0,2%, przy środowym WIB3 - 4,68, da kupon ponad 9%... ale oczywiście trzeba to potwierdzić własnymi obliczeniami

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Wysłane: 24 czerwca 2011 12:16:44
Może i racja,że nie jest to dużo więcej, ale trudno mi znaleźć rozsądną alternatywę. Ten MArvipol w środę to ciekawa propozycja,ale wcale nie zabezpieczona. Plusem jest ratin A+, ale biorąc pod uwagę to co się dzieje na świecie wolę znaleźć coś z zabezpieczeniem.

yayurek
0
Wysłane: 24 czerwca 2011 17:31:26
każdy ma oczywiście swoje kalkulacje, ale gdy bez kłopotu i z minimalnym ryzykiem (BFG) można mieć 6,33 rocznie brutto, np. tutaj

getinonline.pl/lokata_niezmien...

to angażowanie się w obligacje o zysku niższym jak 7% uważam wręcz za sabotaż w stosunku do małych inwestorów. Widzę, że większość z tu obecnych po prostu rozkłada ryzyko kupując szereg obligacji różnych emitentów, tak aby w przypadku wpadki, bankructwo jednego, czy nawet dwóch nie było tragedią. A co do gwarancji w postaci hipoteki, czy pakietu wierzytelności, to fajnie, że są, ale przecież gdybym angażował znaczące pieniądze to musiałbym zajrzeć do ksiąg wieczystych, czy nie ma tam innych obciążeń, w przypadku długu w stosunku do ZUS czy SP, to przecież te instytucje będą miały pierwszeństwo, musiałbym przyjrzeć się wycenie nieruchomości, i wziąć pod uwagę, że w przyadku sprzedaży komorniczej, poniesione koszty i niższa cena zjedzą sporą część uzyskanych ze sprzedaży pieniędzy. Zabezpieczenia są fajne, ale ich wartość wymagałaby chyba poświęcenia sporego czasu i olbrzymiej wiedzy, stanowczo zbyt dużego i zbyt dużej, gdy ktoś angażuje rozsądne środki... a zapewne w większości przypadków i tak nie doszedłbym do prawdy

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Wysłane: 24 czerwca 2011 19:33:29
Dzięki za opinię. Dopiero od paru dni wciągnałem się w temat, więc minie trochę czasu zanim pojmę przynajmniej szeroko rozumiane podstawy. Póki co zainteresowałeś mnie tym marvipolem. Może spróbuję.
Mam jeszcze pytanie. Na próbę wstukiwałem w zlecenie kupno ganta0612 i mimo że dzisiaj jest dzień, w którym nabywa się prawo do całego kuponu to wartość transakcji naliczało mi razem ze skumulowanymi odsetkami (tj 38,63zł). Więc dzisiaj jest najgorszy dzień do zakupu, czy już pierwszy z optymalnych?

yayurek
0
Wysłane: 24 czerwca 2011 19:50:00
też miałem początkowo tę samo zagwozdkę, do kupna obligacji używam p.w. konta w ALIORZE, i tam również kalkulator pod zleceniem, nalicza odsetki biorąc je bezposrednio wg, tabeli, nie zwracając uwagi na okres z prawami, czy bez praw. Kalkulator żyje swoim życiem, a rozliczenie transakcji w tym okresie swoim. Moje wątpliwości rozwiał Pan Kamil, albo Marcin, ale i tak byłem niedowierzającym Tomaszem i zadzwoniłem do DM. Za pierwszym razem przed naciśnięciem "ZŁÓŻ ZLECENIE", zadzwoń może do DM, aby się upewić. A "czas optymalny" jest raczej zawsze, gdy cena zapewni Ci godziwe odsetki i wcale nie musi to być w okresie bezodsetkowym

Lukasz Konopko
PREMIUM
42
Wysłane: 24 czerwca 2011 20:06:29
Ja używam konta w mBanku. Czytałem przykłady,że gdybym kupił pod koniec okresu odsetkowego to zapłaciłbym podatek od całego kuponu, a rzeczywiście zarabiał tylko w pozostałym czasie do końca okresu. W takim wypadku zarobek mógłby być mniejszy niż podatek który musiałbym zapłacić.

Kamil Gemra
0
Wysłane: 24 czerwca 2011 21:16:55
Niestety jest to kuriozalne ale tak to funkcjonuje. Oczywiście najlepiej samemu zweryfikować to na własnej skórze, ale po co płacić za niedowierzanie Think

yayurek
0
Wysłane: 24 czerwca 2011 21:36:54
wypiłem dzisiaj sporo kaw (z wkładką) i strasznie się rozpisałem, więc wpis w tym wątku będzie moim ostatnim. Nie możesz przyjąć, że w okresie bezodsetkowym jest cacy, a poza nim jest be. Okazja może pojawić się zawsze. W danym dniu odsetki od danej obligacji, wynoszą dla uproszczenia 20 pln, za obligację o wartości nominalnej 1000, czyli w zaokrągleniu w górę płacisz 4 pln, czyli 0,4% podatku, plus dajmy na to 0,2% prowizji, czyli za obligację płacisz nie jak z tabeli ofert 101,5, ale 102,1, i sprawdzasz czy to Ci odpowiada. Robisz to przykładnie w excellu wg. doskonałego zamieszczonego w STOCKWATCH art. pdt. RENTOWNOŚĆ OBLIGACJI (jako i ja na początku i teraz dla sprawdzenia czasami robię), lub używasz skrótów w postaci zamieszczonego poniżej kalkulatora (zawsze sprawdzam, czy wyliczone odsetki odpowiadają tym w tablicy odsetkowej, zaś jak się nic nie zgadza to zawracam d..pę P. Kamilowi i Marcinowi)

www.online-kalkulator-odsetek....

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 855
Wysłane: 24 czerwca 2011 22:26:09
barca100 napisał(a):
Dzięki za opinię. Dopiero od paru dni wciągnałem się w temat, więc minie trochę czasu zanim pojmę przynajmniej szeroko rozumiane podstawy. Póki co zainteresowałeś mnie tym marvipolem. Może spróbuję.
Mam jeszcze pytanie. Na próbę wstukiwałem w zlecenie kupno ganta0612 i mimo że dzisiaj jest dzień, w którym nabywa się prawo do całego kuponu to wartość transakcji naliczało mi razem ze skumulowanymi odsetkami (tj 38,63zł). Więc dzisiaj jest najgorszy dzień do zakupu, czy już pierwszy z optymalnych?

Dzisiaj już był dobry moment na kupowanie. Chodzi o to, że rozliczenie transakcji następuje po 2 dniach roboczych. Czyli jakby dzisiaj kupować to obowiązują narosłe odsetki na 28 czerwca, a że ta data jest już "za gwiazdką" tzn., że narosłe odsetki wynoszą 0. Ostatnia szansa na kupno bez narosłych odsetek będzie 29 czerwca.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,603 sek.

rijhqrpk
hlaigeye
ehqivgbn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 329,64 zł +381,65% 96 329,64 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jaxfrjiu
kyvwtddr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat