PARTNER SERWISU
bjyqbolv

OSTATNIE ZLECENIE :) - coś dla rozluźnienia nerwów

Oczko
0
Wpisów: 22
Wysłane: 17 kwietnia 2009 21:38:18
Witam,

od dłuższego czasu przeglądam to znakomite forum ale niestety jeszcze nie miałem odwagi się wypowiadać ze wglądu na bardzo znikomą wiedzę w tematyce giełdowej.
Ale akurat dziś byłem z synem w wypożyczali i przeglądając półki natknąłem się na film, którego na pewno wcześniej bym nie wypożyczył ale tytuł mnie zastrzelił..."Ostatnie zlecenie" thumbright a już opis na z tyłu na okładce mnie rozłożył:

"Joe (Nicolas Cage) bezwzględny płatny morderca stosuje w życiu cztery proste metody: nie zadaje pytań, nie uznaje dobra ani zła, nie spotyka sie z ludźmi spoza interesu i zawsze wie kiedy się wycofać..."

Wydaje mi się, że można te zasady śmiało wprowadzić do głównych zasad czy przykazań graczy giełdowych.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów wave

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 17 kwietnia 2009 21:41:22
Witaj i... odwagi!

Ostatnie zlecenie na pewno będzie PKC king

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 17 kwietnia 2009 23:14:58
WatchDog napisał(a):
Witaj i... odwagi!

i jak zwykle nierozstrzygniete pytanie: K czy S Think Angel
In the name of all that which does not suck!

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 17 kwietnia 2009 23:20:08
Alexey napisał(a):
WatchDog napisał(a):
Witaj i... odwagi!

jeśli ostatnie to tylko S
EEX

Teresa
0
Wpisów: 4 710
Wysłane: 17 kwietnia 2009 23:42:16
owner napisał(a):
Alexey napisał(a):
WatchDog napisał(a):
Witaj i... odwagi!

Miejmy nadzieję że już w niedługiej przyszłości Sell lub Buy to Cover hello1

Dobrze jest mieć wybór :)
A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
Edytowany: 17 kwietnia 2009 23:42

Alexey
0
Wpisów: 489
Wysłane: 18 kwietnia 2009 15:02:50
owner napisał(a):
Alexey napisał(a):
WatchDog napisał(a):
Witaj i... odwagi!

Buffetolog powiedzialby ze jednak K binky happy8
In the name of all that which does not suck!

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 18 kwietnia 2009 15:40:34
wiesz dla niego horyzont inwestycyjny to wieczność ale to są fajne hasła dla publiczki
EEX

adamos
0
Wpisów: 338
Wysłane: 18 kwietnia 2009 17:02:12
Witam i pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Podobnie jak Oczko jestem nowy na gieldzie(koniec stycznia 2009) i tez od pewnego czasu zagladam na to forum. Chyba w koncu znalazlem miejsce gdzie mozna sensownie wymienic sie pogladami. Obserwuje gielde od polowy 2006r ,ale gdy zaczalem sprawdzac chociazby proste C/WK wiekszosci spolek to zlapalem sie za glowe i postanowilem poczekac. Patrzac na to teraz wydaje mi sie,ze moment na kupno akcji wybralem calkiem dobry,choc wiem ze moze sie okazac za pol roku,ze jest jeszcze lepszy. Ale chyba najwazniejsze aby kupic tanio,a nie koniecznie najtaniej. Nawiazujac do tematu,zastanawiam sie czy "Ostatnie zlecenie" jest naprawde mozliwe?? Nie gram zbyt dlugo,ale widze ze ta cala gielda jest jak narkotyk. Kazdego dnia sledze notowania,czytam opinie analitykow itd. W zasadzie nie wiem po co,bo portfel ktory buduje jest na okres 3-6lat. Wiec nie powinno mnie za bardzo obchodzic co sie stanie za rok d'oh! Sam sie sobie dziwie,ze nie realizuje teraz blisko 30% zysku,ktore na lokacie nie zarobilbym po 3 latach. A mam tez swiadomoc,ze te +30%,moze zamienic sie za kilka miesiecy w -20%. Naleze do tej grupy naiwniakow(czy tez leszczy,jak to bylo w innym watku),ktorzy mysla ze uda im sie zarobic 300-1000%,trzymajac walory do nastepnej hossy. Mam nadzieje,ze bede mial na tyle silnej woli zeby zrealizowac swoje "ostatnie zlecenie" podczas nastepnej gieldowej goraczki i zabrac zysk z dala od gieldy,bo wiem ze grajac caly czas predzej czy pozniej bede musial go oddac. salute
"Privatize the gains,socialize the losses"

DEX
DEX
0
Wpisów: 184
Wysłane: 19 kwietnia 2009 20:55:44
adamos napisał(a):
Witam i pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Podobnie jak Oczko jestem nowy na gieldzie(koniec stycznia 2009) i tez od pewnego czasu zagladam na to forum. Chyba w koncu znalazlem miejsce gdzie mozna sensownie wymienic sie pogladami. Obserwuje gielde od polowy 2006r ,ale gdy zaczalem sprawdzac chociazby proste C/WK wiekszosci spolek to zlapalem sie za glowe i postanowilem poczekac. Patrzac na to teraz wydaje mi sie,ze moment na kupno akcji wybralem calkiem dobry,choc wiem ze moze sie okazac za pol roku,ze jest jeszcze lepszy. Ale chyba najwazniejsze aby kupic tanio,a nie koniecznie najtaniej. Nawiazujac do tematu,zastanawiam sie czy "Ostatnie zlecenie" jest naprawde mozliwe?? Nie gram zbyt dlugo,ale widze ze ta cala gielda jest jak narkotyk. Kazdego dnia sledze notowania,czytam opinie analitykow itd. W zasadzie nie wiem po co,bo portfel ktory buduje jest na okres 3-6lat. Wiec nie powinno mnie za bardzo obchodzic co sie stanie za rok d'oh! Sam sie sobie dziwie,ze nie realizuje teraz blisko 30% zysku,ktore na lokacie nie zarobilbym po 3 latach. A mam tez swiadomoc,ze te +30%,moze zamienic sie za kilka miesiecy w -20%. Naleze do tej grupy naiwniakow(czy tez leszczy,jak to bylo w innym watku),ktorzy mysla ze uda im sie zarobic 300-1000%,trzymajac walory do nastepnej hossy. Mam nadzieje,ze bede mial na tyle silnej woli zeby zrealizowac swoje "ostatnie zlecenie" podczas nastepnej gieldowej goraczki i zabrac zysk z dala od gieldy,bo wiem ze grajac caly czas predzej czy pozniej bede musial go oddac. salute

Witam ,
Jestem zdania ,ze na rynku zarabiają najlepiej inwestorzy zawierający mało tranzakcji. Nawet są opisane pewne badania w książce " Inteligentny Inwestor " , które potwierdzają tą teze.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 19 kwietnia 2009 21:53:42
Witam,

Jeżeli chodzi o giełdę to nadal jestem zielony - zielony jak szczypiorek na wiosnę ;-) Ale zgadam się z tezą, że im mniej "kombinacji" na papierach, tym tym lepiej. W mojej krótkiej karierze, zaobserwowałem to jeszcze na wirtualnych grach giełdowych.

Ale w przypadku takiego sporego wzrostu, jaki mieliśmy w marcu i kwietniu, czy nie opłaca się zrealizować zysku i odkupić tych samych papierów po cenowym obsuwie? Zwłaszcza, że dłuższa korekta wydaje się być nieunikniona? Rozumiem, że to się może kłócić z fundamentalnym podejściem, ale przecież chodzi o maksymalizowanie zysków.
Klika się i sprzedaje ;-)

adamos
0
Wpisów: 338
Wysłane: 19 kwietnia 2009 23:34:14
Teoretycznie masz racje,ale nie masz pewnosci ze akurat bedzie obsuwa i moze byc taka sytuacja,ze bedziesz odkupywal te akcje jeszcze drozej. Wielu inwestorow sie na tym przejechalo,nawet sporo z nich znajduje sie na tym forum salute .Ja tam wole nie bawic sie w takie spekulacje,ale nie twierdze ze nie mozna na tym lepiej zarobic.
"Privatize the gains,socialize the losses"

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,343 sek.

mytpmqni
askkiayz
dxyjsssn
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 838,91 zł +384,19% 96 838,91 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wgohvkez
crxlpnwq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat