Marcin Osiecki napisał(a):Zajrzałem jeszcze raz do dokumentu informacyjnego. Niestety się pomyliłem. Zasugerowałem się tym, że jeśli Marvipol wypłaciłby dywidendę to można by zastosować opcję przedterminowego wykupu i wtedy obligatariuszowi przysługiwałaby "Dodatkowa Kwota Odsetek". To prawda, ale także w przypadku dotrzymania obligacji do daty wykupu obligatariusz otrzyma zarówno standardowe odsetki (WIBOR 3M + 3 proc.), jak również "Dodatkową Kwotę Odsetek" w wysokości 60 zł na jedną obligację. Dziwna konstrukcja. Przepraszam za pomyłkę.
A ja myślę że trzeba zacząć od tego, że są to obligacje zamienne na akcje. I jak jest napisane w dokumencie informacyjnym, dodatkowa kwota odsetek będzie wypłacona w przypadku nie złożenia zawiadomienia o zamianie na akcje:
"
Wysokość kwoty odsetek zostanie zaokrąglona do dwóch miejsc po przecinku, przy czym, w przypadku przedstawienia Obligacji do wykupu w Dacie Wykupu lub w Dacie Wcześniejszego Wykupu bez złożenia zawiadomienia o zamianie ich na akcje, kwota odsetek wypłacana w tej dacie będzie równa sumie kwoty obliczonej na podstawie stopy procentowej dla ostatniego okresu odsetkowego oraz dodatkowej kwoty odsetek równej 60,00 zł."
I niezależnie od wcześniejszego wykupu czy też trzymania obligacji to daty wykupu, 60 zł ekstra dostaniemy tylko wtedy jeżeli nie zamienimy ich na akcje.
I wtedy XIRR skacze z niecałych 4 na 6,6 po dodaniu tych 60 zł na koniec.
Pozdrawiam
Michał M