PARTNER SERWISU
clohyqhb
cob

cob

Ostatnie 10 wpisów
Chyba nikt nie zauważył, że WDK0112 zostały wykupione. Czyli niejako jest to mój kolejny krok w kierunku opuszczenia Catalyst :). Żeby tylko GNT, MVP i PCM dały jeszcze radę i może jakimś cudem uda mi się bez straty.

Mi się wydaje, że sporo podmiotów będzie starało się rolować obligacje w odpowiednich terminach. Do czasu kiedy będą chętni na zakup pewnie nie będzie problemów. Przy ewentualnych niepowodzeniach mogą być schody w niektórych przypadkach.

Generalnie mam awersję do struktur i nigdy jeszcze na żadną się nie skusiłem. Statystyki niestety nie przemawiają za taką formą lokowania pieniędzy. Jednak ta struktura jest na stosunkowo krótki okres i może warto ją rozważyć? Warunki są następujące:
"Zysk z lokaty uzależniony jest od wartości aktywa bazowego zanotowanej na dwa dni robocze przed zakończeniem inwestycji:

* Jeżeli w dniu 22.12.2011 roku wartość aktywa bazowego znajdzie się w przedziale 3000 - 3300 punktów, oprocentowanie lokaty wyniesie 11,30% p.a (według danych rynkowych z dnia 16.03.2011). Ostateczna wysokość oprocentowania zostanie ustalona w dniu 30.03.2011 i będzie nie niższa niż 10,30% p.a.
* Jeżeli w dniu 22.12.2011 roku wartość aktywa bazowego znajdzie się w przedziale 3300 - 3400 wówczas oprocentowanie lokaty wyniesie 3% w skali roku
* W pozostałych przypadkach lokata zakończy się zwrotem zainwestowanych środków."
Źródło: mbank.pl

Czy ten scenariusz ma szanse się spełnić? Jak oceniacie szanse? Od razu mówię, że w moim przypadku alternatywą jest zwykła lokata, obligacje korporacyjne i fundusze inwestycyjne, przy czym z obligacjami i funduszami na razie chyba wolałbym przystopować. W akcjach na razie raczkuję, a w tym momencie mam do zagospodarowania około 6% portfela.

Na stronie GPW Catalyst widzę ruch na obligacjach Rubicon, ale mBank ma jakiś problem ze zleceniami na nich. Odrzuca mi zlecenie z komentarzem:
Status: ODRZUCONE I ZAMKNIĘTE
Powód odrzucenia: data ostatnich odsetek 2011-03-16

Również mam ochotę na zakup niewielkiej ilości, ale prawdę mówiąc trochę się boję, bo zrobiłbym to kompletnie w ciemno. Martwi mnie to, że cena akcji raczej wskazuje na to, iż nie do końca sytuacja wygląda tak jak zakładano, ale to tylko moje domysły, gdyż nie potrafię przeprowadzić odpowiedniej analizy.

Dzięki za sprostowanie i w sumie dobre wieści :).

Tak, będziesz otrzymywał odsetki zgodnie z deklaracją emitenta.
Teoretycznie możesz kupić taniej, ale raczej nie jest to częsta sytuacja i raczej powiązana jest ze zwiększonym ryzykiem niewykupienia obligacji. Przykładem może być spółka ANTI w ostatnim okresie. Cena jej obligacji niedawno osiągnęła dołek i obecnie raczej się nieco odbiła, ale wciąż jest na niskim poziomie.

Kamil Gemra napisał(a):
Zobacz sobie w historii rachunku. Tam musi być napisane w tytule przelewu skąd są środki.

Rzeczywiście jest. Nie pomyślałem, żeby sprawdzić w historii na rachunku maklerskim. Sprawdzałem w historii konta, na które wróciły pieniądze i tam było to opisane jako przelew wolnych środkow z rachunku maklerskiego.

Za 4 obligacje dostałem 3.12.10 przelew 81,56zł. Nie mam 100% pewności, że to za te obligacje, więc będę wdzięczny za potwierdzenie kwoty.

Wielkie dzięki. Teraz wszystko jest jasne.

W nocie informacyjnej dotyczącej obligacji MVP0613 -> www.gpwcatalyst.pl/pub/files/d... jest informacja o dodatkowej kwocie odsetek w wysokości sześciu punktów procentowych. Czy ta kwota zostanie wypłacona dodatkowo w dniu wykupu obligacji niezależnie od standardowych odsetek wyliczanych na podstawie wiboru i marży, a może coś źle zrozumiałem?

Dzisiaj kupiłem 2x GNT0912 na próbę. Wpisałem cenę 101,2% i generalnie wszystko jest ok, tylko brakuje mi po zakupie jasnej informacji o cenie zakupu w formie %, gdyż rozumiem, że cena zakupu w moim przypadku była <=101,2%? Oczywiście można to wyliczyć na podstawie kwoty zakupu.
To pewnie banalne pytanie, ale nie do końca wiem jak ustalana jest cena zakupu/sprzedaży w sytuacji, gdy ktoś chce sprzedać po cenie minimum 101%, a ja chcę kupić po cenie maksimum 101,2%? Jaka cena zostanie ustalona w takim przypadku?

Niestety na oficjalnej stronie brakuje mi takich podstawowych informacji. Może znajdę je właśnie tutaj? Czy rating, o którym wspomniałeś w przypadku ANTI jest darmowy, a może jest to opcja płatna w tym serwisie?

Tak myślałem, że właśnie niezbyt dobra kondycja jest przyczyną takiego obrotu sprawy. Dzięki za pomoc. Mam nadzieję, że już niedługo zwiększę płynność tego rynku ;). Zauważyłem, że część spółek wypłaca odsetki np. co trzy miesiące. To chyba pozytywny aspekt, gdyż wydaje mi się, że zwiększa płynność biorąc pod uwagę to, że z przyczyn podatkowych ewentualny zakup najbardziej opłaca się po wypłacie odsetek. Dodatkowo zwiększa się efektywna stopa zwrotu. Czy mam rację? Pojawia się zatem dodatkowe pytanie. Gdzie można sprawdzić jak często wypłacane są odsetki? Zdecydowanie brakuje mi tego na stronie danego instrumentu na gpwcatalyst.pl.

Już ok. Liczyłem ode dnia autoryzacji a nie od 9 czerwca...
Czy zatem te obligacje są tak niepewne skoro cena za nie wynosiła 95? O ile dobrze liczę to zapłaciłbym za nie:
950 + 38,19 = 98,19 czyli poniżej ceny emisyjnej.
Na koniec emitent wypłaci 1100zł, a ja zapłacę podatek w wysokości: 0,19 * 150 = 28,5. Netto zostanie zatem 1100 - 28,5 - 950 = 121,5, co daje 121,5/950 * 100% = 12,8% za pozostały okres.

Dzięki za wskazanie artykułów. Wciąż jednak nie rozumiem w jaki sposób odsetki skumulowane dla ANT0611 wynoszą w tym momencie 38,19zł przy stałym oprocentowaniu równym 10%.

Nazwa emitenta ANTI
Data autoryzacji 2010-07-23
Data pierwszego notowania 2010-07-23
Data wykupu 2011-06-09
Wartość nominalna 1 000,00
Wartość emisji 2 835 000,00
Rodzaj oprocentowania obligacji stałe
Oprocentowanie w bieżącym okresie odsetkowym (%) 10
Odsetki skumulowane (wartość w PLN) 38,19
Strona www emitenta www.anti.com.pl

Niedawno odkryłem platformę Catalyst i zainteresowała mnie, gdyż raczej staram się lokować środki bezpiecznie. Obecnie używam platformy mBank i pieniądze lokuję głównie w fundusze pieniężne lub obligacyjne plus niewielka część w funduszach akcyjnych. Do tego dochodzą lokaty bankowe. Całość sprowadza się w zasadzie do "pokonania" inflacji z niewielkim zyskiem. Niestety lokaty dają coraz mniejsze oprocentowanie i zaczynam rozważać inne możliwości. Czy bezpieczne obligacje dostępne na tej platformie są w stanie skutecznie konkurować z obecnymi lokatami? Czy jeśli Gmina Brzesko jutro emituje obligacje, to żeby je kupić wystarczy, że wpiszę cenę nominalną w mBanku i przy transakcji ustawionej na jutro kupię po takiej cenie te obligacje? Gdzie można znaleźć jakieś ratingi, które umożliwią jakąkolwiek ocenę ryzyka? Na stronie platformy są chyba tylko podstawowe informacje. Z góry dziękuję za rozjaśnienie tematu.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 28 stycznia 2012 22:03:23
Liczba wpisów: 17
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,284 sek.

yseuhmww
jydebkjz
vhqqjtdj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zuckfcuc
xvrkacgx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat