Witam, wiem ,że był już podobny wątek ,ale dość dawno umarł dlatego pozwoliłem sobie założyć nowy. Zależy mi na średnioterminowym inwestowaniu w amerykańskie akcje(1-6 miesięcy).Znalazłem kilku brokerów (Interactive Broker, ColmexPro) ,ale ich depozyt początkowy to 10 000$ i trochę mnie to przerasta. Znacie może brokerów z mniejszym depozytem? Pozostają CFD na akcję ,ale tutaj jest ta nocna opłata której do końca nie mogę zrozumieć.Bardzo proszę o pomoc. To jest informacja od brokera na temat tych opłat. Cytat: 1.Overnight daily margin interest of 0.026% apply on client's opened trade (over 1:1, Buying Power > Equity). 2.Overnight daily margin interest of 0.5% apply for unauthorized balances over 1:2 on client's opened trade.
Załóżmy ,że mój depozyt to 2000$ i otwieram pozycję wartą 1000$. Następnego dnia zapłacę 26$ lub 50$(nie wiem czym różnią się te opcje) za przetrzymanie pozycji przez noc? pozdrawiam
|
|
Temat:
SYNTHOS
hmm to zmienia postać rzeczy.Jednak troszkę nie czaje w takim razie na co konkretnie jest ten kontrakt na wcześniejszym wykresie kolegi.Jeśli rozróżniamy kauczuk sztuczny i naturalny to na co jest właściwie ten kontrakt(rubber)?:D
|
|
Temat:
SYNTHOS
witam wszystkich, trzymam synthosika z 1,35 ,ale jestem typowym technikiem.Mam w związku z tym jedno może śmieszne pytanie. Jeśli ceny kauczuku na światowych rynkach rosną to jak na tym zyskuje synthos? Rozumiem ,że oni są odbiorcą surowca ,a później przerabiają go m.in na kauczuk i inne produktu z niego wytwarzane.Oczywiście ceny kauczukowych produktów rosną ,ale czy dzięki temu rośnie również marża synthosu? W przypadku spółek zajmujących się np.wydobyciem metali albo wydobyciem innych surowców sprawa jest prosta:koszty wydobycie się nie zmieniają - rośnie tylko marża. Proszę o wyjaśnienie.
|
|
dzieki za odpowiedz. ponad 6% troche sporo,bo fajnie mozna by wykorzystac ten lewarek pod moja taktyke;) pozostaje tylko czekac na kolejna besse:) pozdrawiam
|
|
witam, mam pytanko co do xtb equity trader,a mianowicie chciałem zakupić akcje z lewarem i opłaty wydają się być bardzo ok poza jedną którą nie bardzo rozumiem. Może mi ktoś wytłumaczyć jak obliczyć ile wyniesie Rollover rates WIBOR 3M +/- 2,5 pp * (o to link: http://www.xtb.pl/?p=841 )?.Wiem co to mniej więcej wibor ,ale generalnie nie mam pojęcia jak to ugryźć. z góry dzięki za pomoc.
|
|
To sie zgadza,tylko te trzy dni to bardzo malo..zdecydowanie za malo:)
|
|
Jeśli dobrze zrozumialem..(regulowanie zobowiązania musi nastąpić do godziny 18.00 w dniu D+3, gdzie D oznacza dzień zawarcia transakcji.)Jednak ,że w USA spotkałem się z lwarem na akcje przypominającym lewary na forexie. Czyli mając 1000$ ,mogla być otwarta pozycja na np.2000$ i przy przekroczeniu strat w wysokości 1000$ pozycja od razu jest zamykana.Czy w Polsce istnieje taka mozliwosc?
pozdrawiam
|
|
Witam serdecznie, drugi dzień grzebie w googlach żeby znaleźć informacje na temat lewarowania polskich spółek.Niestety znajduję tylko informacje na temat lewarów na spółkach debiutujących.Czy jakiś DM,bank udostępnia w swojej ofercie możliwość lewarowania polskich spółek.?
pozdrawiam
|
|
ponawiam pytanie kolegi:) pomoże ktoś?:)
pozdrawiam
|
|
Miałem okazję treidować przez pół roku na NYSE.Świetna sprawa niestety musiałem wyjechać ,ale jestem pewien , źe jeszcze do tego wrócę jak tylko czas pozwoli.Holender który siedział w pobliżu mnie zarabiał codziennie 600-3000$ ,a z tego co wiem są dużo lepsi więc nie chcę sobie nawet wyobrażać jaką oni kapuche trzepią :D
|
|
Analiza fundamentalna nie dla mnie.Nie zniosłbym chyba tych wahań cen - nie w moją stronę.:)
|
|
z fundamentalnej jestem cienki:) powiesz cos wiecej? na co zwracasz uwage?
|
|
Oczywiście miałem na myśli przebicie 30 dniowej przez 15 dniową. Przepraszam za błąd.
|
|
Zgadzam się z Tobą metoda ta nie sprawdza się w konsolidacji.Dlatego tak już pisałem wcześniej zdarza się często ,że wychodze z pozycji gdy pojawia się sygnał sprzedaży by za tydzień znów kupić po wyraznym wybiciu.Wole wziaść kilka razy mała stratę lub wyjść po cenie by potem złapać taki ruch jak np.Getina. "Akceptacja małych strat i dużych zysków" :D Sygnałem sprzedaży jest przecięcie od góry średniej 30 dniowej i 15 dniowej.Zastanawiałem się również nad zmniejszeniem parametrów zaraz po kupnie ,ale owocowało to tym ,że wychodziłem po każdej głebszej korekcie:) Jakich średnich używałeś w swojej strategi? Potwierdzałeś to jakimiś innymi wskaznikami? Czym kierujesz sie teraz?
pozdrawiam
|
|
Jeżeli w konsolidacji zdarza się przebicie sprzedaje i wchodze jeszcze raz po kolejnym wybiciu.Wiem ,że ta metoda nie jest idealna i ma sporo błędów ,ale zarabiam na niej dlatego postanowiłem się nią podzielić.:)
|
|
Dzięki za zainteresowanie moim postem. Pozwolę sobie porównać MACD z SMA na przykładzie spółki Genin.W mojej interpretacji dawał mylne sygnały przedwczesnego wyjścia ,a 9 lutego przedwczesny sygnał wejścia.Według mojej metody kupiłem dopiero po mocnym przebiciu lini 30 dniowej a więc 20 marca(kursor)Faktem jest ,że straciłem część ruchu ,ale zgodzisz się chyba ze mną ,że dla początkującego gracza (którym jestem) określenie i wstrzelenie się w dobre wybicie jest bardzo trudne ,i lepiej próbować łapać ruchy w istniejącym już trendzie. Nie neguje oczywiście przydatności MACD i EMA myślę po prostu ,że SMA są równie dobre i nie reagują tak gwałtownie na głebsze korekty.  kliknij, aby powiększyćpozdrawiam
|
|
Moja metoda jest bardzo prosta ,a mianowicie opieram się na trzech sma (wartosci: 8,15,30). Szukam tanich spółek ze stosunkowo niewielką ilością akcji w obrocie publicznym. Potwierdzam transakcje c/z i c/wk. Jeśli dwie krótsze średnie przebiją od dołu dłuższą sma zajmuję pozycję.Jeżeli spółka nie idzie w moją stronę (potwierdzone przebicie od góry 30-dniowej przez dwie pozostałe) wychodzę z niewielką stratą albo po cenie.Dzięki tej metodzie można trafić na wybicia nieraz dochodzące nawet do 300%,albo zamykać pozycje z małymi stratami. Portfel mam dość mocno zdywersyfikowany(około 5-7 pozycji).Być może lepsze efekty były by gdybym miał mniej pozycji - będę eksperymentował:D Jeśli ktoś ma jakieś zastrzeżenia co do tej metody,lub ma ktoś pomysł jak ją ulepszyć chętnie wysłucham propozycji:D
pozdrawiam
|
|
Gratuluje wynikow. Orientujesz sie gdzie moge znalezc cos wiecej na temat D-Levels i Falach Wolfwava'a nie moge nic o tym znalezc:)
pozdrawiam
|
|