PARTNER SERWISU
vuogimlo
Malas

Malas

Ostatnie 10 wpisów
Dzięki wielkie krewa! Przy okazji widać, jak dużo bag holderów odeszło od 17 zł i co poziom ich liczba spada.

Dzięki krewa, a możesz plz wrzucić jakąś taką grafikę z tym, jak rozumiem, profilem wolumenowym?

Co do wychodzenia szortów, to oczywiście nikt nie wie co zrobią, szczególnie, że często to co robią wydaje się nie mieć żadnego sensu, ale jak spojrzysz na 24.05.2024 (sesja z wynikami) to Qube wyszedł wtedy (podczas 1 sesji) z całej swojej krótkiej pozycji (sesja podchodziła pod 20%, skończyło się na 16%, wolumen wyniósł 12 mln akcji)

To co napisałeś jest sensowne i trzyma się kupy, ale wg mnie tych na hakach już dużo zeszło, albo zejdzie podczas konkretnej sesji z 10 mln wolumenu.

A jednak szorty i skup i ew FOMO to może być spory akcelerator wzrostów. Ale zobaczymy. Mnie bardziej chodzi o to, że tu powszechna retoryka (marzenie) jest aby wyjść na ostatniej górce (z maja 2024) i tu może być zonk, właśnie przez tą powszechność.

Ale że co? Że to rekomendacja?

Cześć,

Moderator:
...

Jak wiecie:
A. 17.07.25 ruszył skup akcji przez Spółkę, który ma wynieść ok 200 mln zł i potrwać do 10.09.2025. Czyli Spółka skupi ok 10 mln akcji, i będzie w sumie przez 39 dni sesyjnych zasycać 1/4-1/3 dziennego wolumenu. Do dziś (22.07) Spółka skupiła na pewno 1 mln akcji (zaraportowała tyle w pon. 21.07), ale w sumie zakładam, że skupiła do 22.07 włącznie już ok 2 mln akcji (21.07 ani 22.07 nie obejmował raport, a pewnie ok 0,5 mln Spółka zbiera/dzień). W każdym dniu skupu Spółka zbierała dotąd ok 1/3 wolumenu (czyli 2/3 bierze ktoś inny...)
B. Cały czas na Spółce siedzą dwa duże (widoczne w RKS KNF) szorty: Marshall Wace (ok. 2,5 mln akcji do odkupienia), oraz Qube R&T (około 6,5 mln akcji do odkupienia)
C. Myślę, że Pepco nadal jest w sentymencie publiki: "gniot, chcę wyjść i zapomnieć"
D. Jak spojrzymy na wykres to naturalne kluczowe poziomy opory mamy na 25,81 zł[/b] (szczyt z maja 2024) i 27,56 zł (szczyt z grudnia 2023)

Moderator:
...

Pomijam już (choć nie powinienem) inne dobre okoliczności: coraz lepsze wyniki Pepco, cały czas niską wycenę (np vs LPP), trwający skup, kolejne skupy i dywidendy w perspektywie, poprawiający się (z poziomu dna) sentyment do Spółki.

Moderator:
Zachęcam do zapoznania się z regulaminem forum. Usunąłem kilka akapitów - na bankierze by pewnie przeszło, na SW nie.

Cześć,

poanalizowałem temat szorta Qube na akcjach Pepco, bo jak wiecie jest dużo rozkminy co oni robią i jak na tym wychodzą. I tak (wszystkie moje obliczenia oparłem na RSS KNF):

-Qube na Pepco siedzi od 18.12.2023 (wtedy przekroczyli poziom 0,5% w RSS KNF), obecnie jego pozycja (ost. aktualizacja 22.04.2025) to 1,03% czyli sprzedali krótko 5 933 082 wartych na dziś (25.04.2025 13:32, kurs 17,31): 102 701 643 zł.
-harce Qube miały dwie fazy: od 18.12.2023 do 24.05.2024 - długo krążyli wokół 0,5%, przed 24.05.2024 doszli do 0,6%, a (wg mnie) 24.05.2024 zostali wyciśnięci do zera ze stratą na poziomie 4,2 mln zł... (stratę liczę jako różnicę wartości odkupowanych akcji od wcześniej sprzedawanych) - w tym dniu zeszli poniżej 0,5% i mogło to być zaledwie 0,49% ale nie wydaje mi się - myślę, że puściły im całkowicie stopy i nerwy, w tym dniu był też ogromny wolumen (12 mln akcji).
Druga faza zaczęła się 29.05.2024 od kiedy Qube netto powiększał pozycje (do lutego 2025 to takie mielenie 0,5-06%, ale od marca już tylko rosło aż do obecnych 1,03% (co ciekawe, tym razem szort przetrzymał lokalne podbitki z 10.12.2024 i 06.03.2025 ani też nie odkupował akcji przy zwałkach w 11.2024 czy 01.2025 ani nawet w ATL z 07.11.2025).

Wg moich wyliczeń (musiałem przyjąć trochę założeń więc nie mam żadnej pewności) na dzisiaj średnia ważona cena sprzedaży przez Qube to 20,20 zł, ale w rzeczywistości jest ona niższa bo:
-musiał zwrócić dywidendę od pożyczonych akcji
-płaci ok 1,5 mln zł rocznie kosztu pożyczki
Tak spod grubego palca, gdyby chciał wyjść na uwzględniając to wszystko oraz to, że ma do odrobienia 4,2 mln zł z poprzedniej kampanii, to kurs Pepco nie powinien przekroczyć 19 zł. Na dziś netto są do przodu jakieś 9,2 mln zł, BE na poziomie 19 zł, a każde 1 zł na kursie to dla nich ok 4,5 mln zysku lub straty.

Podsumowując, IMO jest spora szansa na szort skłiz, ale też nie ma co liczyć na jakieś cornery itp. Qube, ma niecałe 6 mln akcji pożyczonych, a taką ilość da się zebrać z rynku bez zmiany większej niż 10-15%. I jak widać są w stanie stosować stopy jak kurs wystrzeli. Oczywiście mogą jeszcze nieco sypnąć, ale tych akcji nie ma już za dużo na rynku do pożyczenia, więc czy będą kopać sobie grób?
Mnie dziwi przede wszystkim, że:
-nie schodzą ostatnio z pozycji (nie odkupują akcji przy spadkach)
-lekceważą ryzyka z ich pktu widzenia (skup akcji, dobre newsy)

No, zobaczymy. Oczywiście ten szort może być elementem większej strategii, np. zabezpieczenia pozycji długich. Zobaczymy.

Tak, wiem LPP to nie jest Pepco, chcę tylko pokazać, że jest mimo wszystko spory upside na Pepco.

I zupełnie się nie zgadzam jeśli chodzi o efektywność. Pepco Group na swoich najważniejszych sklepach (Pepco) ma 47% marży brutto więc jest moc.

A może idzie delisting na Pepco?

Na dziś (09.03) wiemy, że:
Od 2026 jedynym formatem grupy ma być sklep Pepco (Poundland do sprzedaży, Dealz do "dezinwestycji" - widzę tu sprzedaż/wykup menedżerski/IPO/zamiana na sklepy w Niemczech)
Grupa ma działać głównie w CEE (powalczy jeszcze o ESP-POR-ITA, Niemcy do rewizji, ew. odstrzału, ew. odwrotnie - przejęcia innych sieci w celu powiększenia Pepco w Niemczech)
Obecnie sklepów Pepco jest 3232, do 2027 r. ma przybyć 500-600 sklepów netto, ale może ich być (potencjał) nawet 5030 ( 1800) - co ciekawe, na mapkach w prezentacji jako potencjalny rynek pojawia się Ukraina i oczywiście o nią chodzi, bo nie wierzę, że te 800 sklepów upchną w Albanii, Czarnogórze, czy Macedonii;)
Od 2026 grupa chce generować >200 mln Euro FCF (free cash flow) rocznie
W latach 2025 -2027 może być buy back na sumę 200 mln Euro
Od zamknięcia 2024 (teraz) spółka chce wypłacać (rosnące/okazjonalnie powiększane) dywidendy

A. Jak to wszystko rozumieć? Np. tak: IBEX chce zrestrukturyzować, a przede wszystkim przygotować do sprzedaży PEPCO Group, a wcześniej zebrać jak największy udział (łatwiejsza sprzedaż, delisting, a przede wszystkim większy zysk na obecnie zdołowanej spółce).

W dywidendzie za 2024 r. IBEX dostanie 95,6 mln zł (już na rękę po podatku).

Gdyby buy back poszedł na sumę 200 mln Euro, od razu i po obecnej cenie 16,88 zł (wiem, nierealne, ale to tylko ćwiczenie), wówczas można umorzyć 49,8 mln akcji (ok. 8,6% wszystkich, 41% free floatu, 61% tego co pozostaje poza IBEX i ujawnionymi na https://stooq.pl/q/h/?s=pco.). Czyli po takim wykupie IBEX miałby 86,23% (teraz ma 78,79%), za swoją dywidendę IBEX może sobie dokupić 5,7 mln akcji i teoretycznie zwiększyć udział do 87,31%.
IMHO buyback ruszy i to szybko, ale oczywiście tak żeby cena nie odleciała w kosmos, choć powinna odlecieć.

W zasadzie dziś, albo po buy backu, albo po kolejnej dywidendzie, albo po powiększonym buybacku IBEX może znaleźć kupca na zrestrukturyzowane PEPCO, który od razu ogłosi wezwanie i zdelistuje spółkę. IBEX może też sam ogłosić wezwanie i zrobić delisting. Myślę, że to wszystko stanie się do roku. Pamiętać należy, że PEPCO jest wyceniane na 25-50% tego co LPP, a retailerzy w USA są jeszcze drożsi. A co najważniejsze, jeśli dobrze liczę ze sprzedaży Poundland i Dealz do PEPCO może trafić w tym roku min. 2,5-3 mld zł, których spółka nie potrzebuje bo finansuje się operacyjnego CF.

B. Czemu w takim razie taki (niski) kurs na dziś? Może mieszają szorty, może wręcz IBEX miesza żeby skupić taniej (teoria spiskowa, chyba nieprawdopodobna - za dużo do stracenia, nie tak dużo do zyskania). Wg mnie sprawa jest prozaiczna, jakiś fund musi sprzedać (nieważne powody) i sprzedaje, szczególnie, że niekoniecznie musi czuć co tu jest grane;)

rochodzki napisał(a):
Malas napisał(a):
Ale może mnie zachęcisz czymś jeszcze?

Nie chcę iść tą drogą.

Natomiast wyceny są głupie. Rank jest tani, ale w porównaniu do P.A. Nova jest to gorsza spółka, a obecnie na dodatek droższa. Sam fakt, że po pożyczki muszą chodzić do Monnari wystarczy jako potwierdzenie ich sytuacji. I teraz co? Santander bierze? Byłem na walnych P.A. Nova, normalny zarząd, można porozmawiać, wypłacają dywidendę. Są przykuci do tych galerii, ale Rank też je ma.

Dzięki. Nie jestem znawcą od PA Nova, więc na poziomie ogólnym powiem: wygląda na ok, nudną, nisko wycenioną. Pytanie, co miałoby się stać, żeby zrobiło się 2x, 3x? Sam wyleczyłem się z inwestycji, bo coś jest tanie. Jak już inwestuję w coś co jest tanie, ale szybko może być droższe.

Co do Ranka, to jednak sytuacja jest inna. Spółka z trudną przeszłością (głównie sama sobie winna), była bardzo tania, a teraz pojawiają się ciekawe opcje (join ventures, dywidendy od spółek córek, sprzedaż ziemi, czy projektów). Rank ma też swój czas na językach, sentyment się poprawia.
Krótko mówiąc, (wg mnie!) przez następne 12 m-cy lepiej być w Ranku, bo wygląda, że będzie grzany.

rochodzki napisał(a):
Podbić cenę Ranka, który bierze pożyczki pod przewłaszczenie, powyżej P.A. Nova, która zarabia, dzieli się i ma otwartą komunikację. Genialny ruch Santandera.

Wiesz, nawet myślałem o PA Nova, i to co piszesz o zarabianiu, dywidendzie i dobrych standardach to prawda, ale zniechęcały mnie niskie obroty i ogromny udział z dochodów z galerii.

Ale może mnie zachęcisz czymś jeszcze?

Wszyscy wierzą w swoje spółki portfelowe. A TFI Santander pojawiło się też w akcjonariatach 36 innych spółek, więc ta obecność nie czyni Ranka wyjątkowym.

===

Doceniam sarkazm, ale jednak pojawienie się (po latach) dużego funda w akcjonariacie RNK uznaję za coś ważnego.

Cześć,

jestem tu nowy, jestem akcjonariuszem Ranka i oczywiście wierzę w spółkę:)
Taka ciekawostka, TFI Santander kupiło ostatnio 572 000 akcji Ranka Santander w Ranku

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 25 lipca 2025 09:44:15
Liczba wpisów: 12
[0,00% wszystkich postów / 0,02 postów dziennie]
Punkty respektu: 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,291 sek.

mlwnixuv
qlolvrbn
vnprfrll
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
adpijrng
ywkbpojx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat