Temat:
11BIT
piotrek6660 napisał(a):Oficjalna strona The Alters na X: "Following a comprehensive assessment of Project Dolly, we regret to inform you that your scheduled departure has been delayed beyond Q1 2025, with a revised launch window set for later in the year." Prosiłbym o źródło, nie widzę nigdzie takiej wzmianki.
|
|
Temat:
ZABKA
Ktoś wie gdzie można otworzyć krótką pozycję na Żabkę?
|
|
Zoltodziob napisał(a):@Jaworczi jak widzę faktycznie mamy bardzo podobne dylematy i też zastanawiałem się dokładnie nad tymi samymi rzeczami co Ty. Pytanie tylko, czy tak czy siak przy inwestycji na 10 lat nie opłaca się założyć konta IKE - choćby po to, że przy akumulujących ETF, tudzież dywidendach z akcji - cała kwota w dalszym ciągu będzie inwestowana, a nie pomniejszana co roku o podatek belki.
@husk1 No niestety sytuacja moja i Jaworcziego nie jest podobna do sytuacji opisanej w artykule. Ze względu na kredyt bk2, nadpłacając wcześniej kredyt tracimy dopłaty Państwa, więc pytanie dotyczy co najwyżej, czy powinniśmy odkładać by za 10 lat spłacić kredyt, czy powinniśmy odkładać w dłuższym horyzoncie czasowym i po prostu gromadzić pieniądze, albo w ogóle nie brać na obecną chwilę kredytu pod uwagę, tylko odkładać pieniądze tak jakby go nie było, a decyzję ewentualnie podjąć za 10 lat w zależności od realiów wtedy panujących (np. bardzo niskie stopy procentowe które będą powodowały, że nie będzie opłacało się likwidować IKE i spłacać wcześniej kredytu) Kredyt BK2 można nadpłacać jak każdy inny. Nic nie szkodzi na przeszkodzie, aby tak robić, tylko czy jest sens ekonomiczny? Moim zdaniem nie, gdy kredyt jest oprocentowany na realnie 2,3-2,5%, a takie lokaty, czy obligacje startują od 5-6%. (Zamiast nadpłacać, to inwestując "zyskamy" relatywnie więcej niż nadpłacając.) Co do IKE - fakt, przy dywidendach z akcji, czy ETF'ach dystrybucyjnych na start jesteśmy 19% w plecy, ale przy ETF'ach kumulacyjnych już nie (bo dywidenda jest w kursie). IKE Obligacje sprawdzałem i tutaj nie ma żadnej oszczędności względem zwykłego konta obligacji, gdy bierzemy tylko EDO pod uwagę. Ba! Można nawet stracić, bo IKE Obligacje kosztuje (opłaty za prowadzenie IKE) od drugiego roku, a obowiązek belki pojawia się dopiero w momencie wykupu, czyli po 10 latach (horyzont inwestycji). Myślę, że IKE będzie miało sens jedynie przy akcjach i etf'ach dystrybucyjnych pod kątem dywidend lub często dokonywanych operacji kupna sprzedaży (ale tutaj również można manewrować realizując stratę pod koniec roku - sprzedaż pozycje, które są na "minusie", a później je odkupić lub zakupić inną pozycję, aby zysk był 0 lub mniejszy).
|
|
Hej, Jestem w bardzo podobnej sytuacji. Mam obecnie 27 lat, i również zaczerpnąłem "pomocy" Państwa w postaci BK2. Przygodę z inwestowaniem rozpocząłem pod koniec '22 roku. Osobiście uznałem za swój horyzont inwestycji moment, w którym skończą mi się dopłaty do kredytu, czyli równe 10 lat. Uważam, że w naszym wieku będzie jeszcze bardzo wiele potrzeb i zachcianek do spełnienia. Dom rodzinny (więc większa hipoteka), dzieci - ich potrzeby i wykształcenie, może jakieś mieszkanie za granicą niedaleko wybrzeża albo mieszkanie/domek w górach - każdy ma jakąś zachciankę/wizję spędzania wolnego czasu. Stąd też padła decyzja w moim przypadku na brak IKE (tutaj niestety mam dla Ciebie złe wieści, jest możliwość posiadania wyłącznie jednego konta IKE). Za mało obecnie odkładam (a tak naprawdę, to zarabiam), abym mógł sobie pozwolić na inwestycje tu i tu, a środki, które zgromadzę przeznaczyć nie tylko na spłatę/nadpłatę kredytu, a również na emeryturę. Nikt mi nie zagwarantuje zysku wyższego niż 8% w skali roku, a na tyle będzie oprocentowana hipoteka. (Wiadomo można mieć dużo wyższe zyski, z którym wiąże się ryzyko, a nadpłata kredytu to pewne 8%.) Po okresie dopłat zostanie mi do spłaty 240k - uważam to za osiągalne, aby w okresie tych 10 lat tyle mieć w inwestycjach/oszczędnościach. Rozpocząłem przygodę z inwestycjami pod koniec '22 roku. Struktura inwestycji wygląda u mnie planowo tak, iż w obligacje pakuję 25%, w ETF-y szerokiej maści (ale głównie by były na indeksach i kumulacyjne) również 25%, Crypto 2,5%, 35% akcje (głównie GPW i NC, trochę zagranicznych) i 12,5% to kontrakty na indeksach oraz na złocie/srebrze/platynie/surowcach. Odpowiadając na Twoje pytania: 1. Tutaj nie będę dużo pisać - uważam, że husk1 bardzo dobrze to ujął. 2. Osobiście bym założył IKE po osiągnięciu kapitału na spłatę hipoteki, co do tego gdzie założyć, to wybrałbym XTB, które mimo warunków przewalutowania (0,5% od wartości transakcji), to wciąż wypada bardzo dobrze pod względem "asortymentu" i warunków. 3. Nie pchałbym się jedynie w dziesięciolatki (EDO), ale wziąłbym również po uwagę czterolatki (COI) oraz trzylatki (TOS) ze względu na sytuację ekonomiczną gospodarki (inflacja, stopy). Np. teraz i przez najbliższe kilka miesięcy TOS mogą być atrakcyjne ze względu na stałe oprocentowanie, a COI będzie można wziąć pod uwagę zbliżając się do końca dopłat do BK2. I ogólnie polecałbym większą dywersyfikację, aby nie zamykać się na dwie opcje.
|
|
Temat:
MENTZEN
Jest możliwość gdzieś zakupu krótkich pozycji na XDD?
|
|
Temat:
XTB
ZygmuntW napisał(a):90zł to na ten moment marzenie ściętej głowy ale przy aktualnych warunkach (zakładając, że inne firmy nie zmienią wycen) to XTB wchodzi na 15 miejsce z 86,9zł za akcję. Spośród wszystkich spółek z listy rezerwowej XTB ma najwięcej punktów więc teraz potyczka idzie o to czy wchodzimy do TOP15 i czy Polsat lub JSW wypadnie poza 25. Aktualnie Cyfrowy jest na 23 pozycji XTB na 20 19 są Kęty 18 JSW potem mamy Orange, Kruk i Pepco.
Jeżeli Q1 nie zaskoczy jakoś negatywnie, bo indeksy w długim trendzie o czym zawsze mówi prezes, natgas wyrzucił z pozycji wiele osób, kakao tez pewnie dało zarobić i do tego cała masa osób grających na krypto gdzie XTB jest zabezpieczone - to może być bardzo ciekawy kwartał który zweryfikuje czy XTB zarabia tylko jak rynki spadają. Następnie rekomendacja dywidendy, tu pewnie 50 25%, bo widać po opcji skupu ze się dogadali z KNFem i jest opcja skupu. Duża część projektów już weszła ale w kolejce mamy IKE/IKZE, wciąż zostaje spot na krypto, nowe rynki (Indonezja, Brazylia i RPA).
Pytanie co może się pojawić po stronie negatywów?
Jak to obecnie się prezentuje? Czy JSW już nie wypadło poza 25?
|
|
Znalazłem. Zamieszczam link, jakby ktoś chciał szukał: LINKCytat:W ostatnich dniach przedstawiciele rządu mieli poinformować ZE PAK o możliwości zamrożenia prac związanych z projektem budowy elektrowni jądrowej w Pątnowie. Z kolei podczas posiedzenia rady nadzorczej spółki PGE PAK Energia Jądrowa, w której po 50 proc. udziału mają ZE PAK i PGE przedstawiciele tej drugiej mieli poinformować, że PGE jest gotowa zakończyć lub zamrozić swój udział w projekcie - informuje biuletyn DM Trigon, powołując się na nieoficjalne ustalenia Polityki Insight.
|
|
KrzysztofK napisał(a):Sądząc z artykułu dzisiejszego na bankierze o 15:55, to by było na tyle jeśli idzie o atomowe ambicje Zygmunta. Szkoda. Podesłałbyś link do artykułu? Nie jestem w stanie znaleźć informacji.
|
|
Temat:
XTB
Spółka pięknie rośnie i prężnie się rozwija. Ostatnio opublikowała komunikat dot. wykupu akcji własnych na potrzeby programu motywacyjnego. Tutaj linkCytat:Akcje Spółki nabywane będą w celu wykonania zobowiązań wynikających z programu motywacyjnego obowiązującego w Spółce. Spółka przebiła chwilowo (dzisiaj) barierę 60pln za 1 akcję. Jedna z moich pozycja osiągnęła prawie 100% od 28.09.23r. Co polecacie począć w takiej sytuacji? Zdaje mi się, iż spółka ma wciąż duży potencjał do wzrostu, a wizja one shopu tylko nadaje perspektyw. Dodatkowo tegoroczna dywidenda oczekująca na decyzję. Emocje mówią dokupuj, a rozwaga mówi trzymaj/redukuj.
|
|
Faktycznie, mój błąd.  To tym bardziej ochłapy :(
|
|
Cytat:W przypadku oszczędności, zwolnienie z podatku będzie dotyczyło części dochodów (przychodów) – do określonego rocznego limitu – z rachunków terminowych lokat oszczędnościowych oraz z obligacji, o terminie zapadalności co najmniej rok, które będą zapisane w wyodrębnionym pakiecie oszczędnościowym, osobno prowadzonym dla obligacji i osobno dla lokat terminowych Lokaty można wykluczyć, bo zazwyczaj są z promocyjnym oprocentowaniem na 3 lub 6 miesięcy, a te roczne są z śmiesznie niskim oprocentowaniem rzędu 3-4% w skali roku. Co do giełd, to chyba w sumie nie wiadomo. Wszędzie można znaleźć tą wypowiedź: Cytat:W przypadku dochodów z inwestycji kapitałowych (np. ze sprzedaży akcji na giełdzie) wprowadzona będzie roczna kwota dochodów wolna od podatku, którą podatnik będzie rozliczał w zeznaniu rocznym PIT-38 Nie ma tylko mowy jakiego rzędu ma być ta kwota. Podsumowując zawsze to lepiej mieć te max 5k w kieszeni z obligacji niż nie mieć. A z wyolbrzymionych obietnic wyborczych zawsze dostawaliśmy ochłapy.
|
|
Gry są w TOP, ale żeby wycena spółek była podobna przy tak różnej liczbie i gamie wydawanych produktów, zatrudnionych zespołów i zakresie działalności to nie ma najmniejszych podstaw. CDR jest małym studiem przy TTWO czy EA.
|
|
Temat:
LPP
Co sugerujecie teraz czynić, jako osoba nieposiadająca akcji LPP. Shortować, kupować, czy czekać na rozwój sytuacji?
|
|
Ja bym obstawiał święta 2026. Z wywiadów wynika, że premiera może mieć miejsce 26/27, a okres świąteczny to jednak zawsze dobry czas na premierę.
|
|