PARTNER SERWISU
imxwmtdm
sikory

sikory

Ostatnie 10 wpisów
Awruko napisał(a):

Ważne by te wiatraki dla Nas pracowały i wytwarzały nam tańszy prąd niż to co mamy z węgla.

Wiatraków może być więcej, a i tak nie oznacza to tańszego prądu, zgodnie z zasadą krańcowej wyceny energii - merit order.

szarlej81 napisał(a):
Wg przecieków medialnych jest szansa na kwotę wolną od podatku Belki na poziomie 100 000 złotych dochodu rocznie.

Wiele lat temu ci sami ludzie obiecali likwidację podatku Belki, a było to w czasach gdy na rachunkach bankowych istniała kapitalizacja dzienna odsetek, dzięki czemu każdy mógł uniknąć tego podatku, przynajmniej w przypadku środków trzymanych na rachunku bankowym. Końcowy efekt był taki, że nikt teraz nie uniknie tej zbrodniczej opłaty, więc w zasadzie można mówić o zaostrzeniu przepisów w funkcjonowaniu podatku Belki. Skoro znowu chcą coś mieszać przy tym podatku, to nastawiał bym się jedynie na niekorzystne dla nas rozwiązania.

1ketjoW napisał(a):
Kurs Agory reaguje wzrostem na sondażowe wyniki wyborów. Ciekawe z jakich powodów?

Z lat 2007-2015 pamiętam wiele akcji społecznych i wtedy dziwiło mnie, że nie są pokazywane w publicznej, tylko w TVN, czy Polsat. Tak samo jest z prasą. Każda władza ma swoich ulubieńców.

szarlej81 napisał(a):
Tylko, że jeżeli to jest jedyny powód to przeciez oni muszą wiedzieć, że po wyborach eksploduje im to prosto w twarz.

Możliwe, że trzęsą się o wynik wyborów i ewentualne, wspomniane już wcześniej, rządy mniejszościowe. Dlatego chwytają się takich działań i ogłaszają takie plany, które wydają się przynajmniej dziwne. Większość społeczeństwa żyje na kredyt i nie rozumie, że to jest system naczyń powiązanych. Wszelkim kosztem zrobić wynik na wyborach, a potem jakoś będą kombinować. Mając w perspektywie kolejne 4 lata mogą założyć, że przy kolejnych wyborach sytuacja się wyklaruje, a co będzie na początku 2024 to szybko odejdzie w niepamięć, ludzie szybko zapominają.

piase napisał(a):
BTW zauważyliście na tt i fejsie wzmożenie hejtu na kancelarie zajmujące się frankami? Może jestem przewrażliwiony, ale nie wydaje mi się to "oddolną" akcją.

Kiedyś miałem wrażenie, że celowo publikowano duże ilości artykułów o frankowiczach, oczywiście z odpowiednimi komentarzami, które lemingi powtarzały, jak wytresowane zwierzęta.

yanek z hor napisał(a):
banki banki banki....

Porozmawiajmy o czymś innym które jest całkowicie pomijane. to ze Francja dołaczyła do krajów bankrutów to juz jest pewne. Jak w tym momencie można traktowac ekspresowe wdrożenie ustawy wydłużajace wiek przechodzenia na emeryturę ? Kiedy politycy coś takiego robią ? Można sobie przypomniec casus Polski i co się później stało - ustawa weszła 1 stycznia 2013. Według mnie rząd Francji w momencie recesji w tym roku bedzie miał problem realizować wypłaty emerytur.

Francja to druga gospodarka UE

Zdaje się, że w ostatnim czasie kraje Unii zmniejszały zadłużenie w relacji do PKB.Coś tam się pogorszyło?

bernie napisał(a):
sikory napisał(a):
Ogłoszona polityka dywidendowa bardzo ciekawa, ale zawsze może się to zmienić gdy do żłoba dorwie się inna banda.

szczególnie te 15 groszy r/r w dobie 17% inflacji budzi szacunek, no ale jak to mówi najtwarszy elektorat "nikt tyla nie dał"Anxious

Nie interesuje mnie za bardzo co tam mówi najtwardszy elektorat bo do takiego się nie zaliczam. Nie mam za to w zwyczaju ciągle narzekać, Orlen robi wrażenie po prostu.

Ogłoszona polityka dywidendowa bardzo ciekawa, ale zawsze może się to zmienić gdy do żłoba dorwie się inna banda.

Sporo w portfelu, przy takiej ilości aż bym się bał, że przegapię moment, w którym coś zostanie zdjęte z parkietu.
Jesteś na bieżąco z informacjami z posiadanych spółek? Jaki masz na to sposób? Cały dzień przy ESPI/EBI?

annadw napisał(a):
Ale wiesz, wątek był z 2012 roku - myślisz, że autor nadal zastanawia się nad wyborem kierunku? ;)

Bardzo mnie ciekawi jak potoczyła się historia tego człowieka.

Gring napisał(a):
Jak myślicie, realne jest 30zł dywidendy na akcję?
Rok temu było 3,50, ale przeznaczyli tylko 1,5mld na dywidendę, w tym roku mają już 19mld zysku, 10mld może iść na dywidendę moim zdaniem

Te pieniądze powinny trafić na inwestycje, potrzeby są przecież ogromne.

Vox napisał(a):

BTW.
szperając w internecie, odnalazłem informację że FED może skupować akcje
na rynku, aby przeciwdziałać zbyt drastycznym spadkom. Jeżeli tylko zechce. king

W Polsce takie działanie NBP byłoby ciężkie do wyobrażenia.

chyba, ze jest prywatną instytucją

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 21 grudnia 2023 15:12:15
Liczba wpisów: 12
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,254 sek.

eljfjqhu
btcrcpxy
xbebrkra
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 838,91 zł +384,19% 96 838,91 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rfhmccih
shurpckx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat